Ahojte žienky dcéra sa narodila v roku 2013 v januári má 6 rokov a od septembra by mala ísť do prvej triedy. Chcela jej však odložiť školskú dochádzku ale doma do mňa vyslovene hucia , že to bude na hanbu lebo pôjde do prvej triedy o rok neskôr a idú jej správne roky tak to nemám robiť. Skôr by som chcela vedieť , čo si o Tom myslíte vy , čo máte predškolákov alebo prváka a možno tiež išiel do školy neskôr.
Ak je tam vazny dovod, tak nie je obcom. Reci ti mozu byt ukradnuté. Ak je to tvoj rozmar, lebo jej chces predlzit detstvo, tak to hanba je
@masenkamedvedova ty sama si nemôžeš len tak zmyslieť, že dieťa ešte nedáš do školy. Na zápise ti povedia, či je už zrelá do školy, alebo nie, resp. ťa pošlú psychologičke, ktorá po vyšetrení odporučí, alebo neodporučí odklad.
Ak je tam vazny dovod na odklad, tak ti mozu byt reci ukradnute,hanba nehanba...
Ale bez dividu resp "predlzenie detstva" mi to pride ako rozmar a dietati to nemusi prospiet
Ak máš vážny dôvod tak by som určite nedala na reči okolia. Ak však dôvod nie je môže to byť pre dcérku aj na škodu. Moja je júnová, teraz je druháčka ale o odklade som vôbec nerozmýšľala. Aj učiteľky v škôlke mi povedali, že ona by sa nudila popri mladších deťoch. Ale čo mám kamošky a majú májových chlapcov tak niektoré odklad dali.
dievcata su vacsinou zrelsie - skor chlapci mavaju odklad. Zalezi od dovodu - preco chces dat odklad. AK je nato vazny dovod,resp. odporuci psychologicka - kaslala by som na reakcie okolia. Ak je dcerka sikovna a zrela, nedavala by som odklad - zbytocne sa bude dcerka nudit a 'zakrpatie' pri malych detoch.
Pokial nie je dovod, januarove dievcatko by som nedavala neskor. Ona by to prave este mala mat lahsie oproti "letnym" detom, ktore pojdu spolu s nou, pretoze bude o pol roka viac vyzretejsia (vovseobecnosti). Zohladni v buducnosti napr. pubertu (na ktoru teraz nemyslis), dievcata dospievaju skor a ona bude od nich este o rok az rok a pol starsia, aby si so spoluziackami v tom veku aj rozumela. So spoluziakmi, ktori su od dievcat o hlavu nizsi a este aj poriadne detskejsi, ani nehovorim.
Ak máš opodstatnený dôvod na odklad, dcéra na školu nie je zrelá a bolo by to pre ňu trápenie, tak by ma nejaké reči o hanbe zaujímali najmenej (inak to vôbec nie je žiadna hanba, ale to je už na inú diskusiu).
Okrem toho nástup na povinnú školskú dochádzku jej nemôžeš odložiť len tak z vlastného rozhodnutia. Rozhodnutie o odložení školskej dochádzky vydáva riaditeľ školy, kde ide dieťa na zápis a to na základe súhlasného stanoviska Centra pedagogicko-psychologického poradenstva (kde sa dieťa pred tým podrobí psychologickým testom) a ošetrujúcuho lekára. Školská zrelosť musí byť posúdená odborným vyšetrením, nie je to len o rozhodnutí rodiča. Navyše v tomto veku je pol rok, ktorý má ešte pred nástupom do ZŠ veľmi veľa a dieťa za ten čas na školu môže aj "dozrieť."
Neopodstatnený odklad narobí viac škody ako osohu - dôvody boli vymenované už v predchádzajúcich príspevkoch, nebudem ich opakovať.
Na tvojom mieste, ak máš pocit, že to dcéra potrebuje, sa objednám do CPPP, kde posúdia či je odklad opodstatnený a zariadila by som sa podľa toho.
Z vlastnej skusenosti, syn narodeny vo februari tak isto dostal odklad. To co prislo v skole, na to ma uz nikto nepripravil. Syn chapal ucivo skor ako zvysok triedy, vsetky ulohy mal urobene prve a tym padom sa nudil a vyrusoval. 🙂 Ukludnilo sa to az na druhom stupni. Teraz ma 15, reprezentuje skolu vo vsetkom, ale prve 4-5 rokov to bola zo stranky spravania katastrofa. ;)
Preco jej chces dochadzku odkladat? Ak na to nie je dovod, tak by som to isto nerobila. Dievcatka su vyspelejsie ako chlapci a ak je sikovna, isto nebude mat s nastupom ziadny problem
@masenkamedvedova Podla mna to vobec nieje hanba 🙂 ak dieta nieje celkom vyspele , v prven triede sa bude trapit a nebude stihat a toho bude ubijat 🙂 a pockat rok? 🙂 dozreje, vysperkuje sa 🙂 isto tym dieta nic nestrati 🙂
@masenkamedvedova pokial je to nutne daj odklad, ja som nedala a lutujem doteraz, nic tym nepokazis, dieta bude zrelsie a viac sa v skole dokaze sustredit
@ivkaui a zvazovali ste odklad? Boli ste aj na testoch?
@lienocka128 testy boli v pohode, ale ja som videla, ze je hravy a dost casto nesustredeny ked sme nieco robili, zavazovala som odklad, ale vsetci aj ucitelky, ze to nie je nutne, ved je sikovny atd. Mala som sa riadit svojou intuiciou a tym ako som to proste ja videla a citila. Ako nastupil do skoly tak sa len trapil. A ja samozrejme s nim. Teraz uz je osmak, ale tie prve roky boli veeelmi narocne. Kamaratka dala odklad a veru syn je zrelsi a je to vidiet.
Moja sestra je narodená v januári 2011 a mala odklad, teraz je prvacka. Na zápise jej povedali ze je veľmi sikovna a ze ma ísť do školy, ale rodičia ju nedali. Teraz je síce najvyššia z triedy, ale aj tak je s ňou doma veľké trápenie. Bolo to rozumné rozhodnutie dať jej odklad.
@masenkamedvedova mas nejaky vazny dovod na odklad? Lebo ak mas, tak Ti potom moze byt uplne jedno, ci hanba/nehanba, co povedia znami atd. Ak dovod nemas, tak odklad nedavaj, je to zbytocne, dokonca to ani nie je vhodne a teraz vobec nepisem o nejakej hanbe.