ahojte mamicky verim ze nie som sama co toto zaziva alebo zazivala s dietatom ale chcem sa opytat ako vy reagujete alebo ste reagovali na neustale otazky vasho dietata, moja 4 rocna dcerka je teraz vo fáze že sa pyta ale fakt že na vsetko a ja uz dakedy neviem ako odpovedat, a pyta sa dovtedy kym jej neodpoviem, otazka " a prečo"? u nas zaznieva asi tak 650 krat denne a uz dakedy sa pristihnem ze chytim na to nervy..aj ked viem ze to sa nema lebo ved je to dieta a je zvedavé za čo som aj rada lebo sa takto vela nauči ale tiež vam to islo sem tam na nervy ci som jedina?
Áno, mám 4 ročnú a ide mi to strašne na nervy. Tak to beriem ako intenzívny tréning trpezlivosti a zhlboka dýcham 😄
@amy2807 Ja mam takmer 3 rocneho a u nas to iste😆😆😆ale on ide uplne do krajnosti, preco odpoviem, ale na tu moju odpoved zas, ze preco, a na dalsiu odpoved opat preco, pomaly az po odpoved lebo zem je gulata a este aj na to sa opyta, ze preco🤭tiez nie vzdy mam trpezlivost, najma, ked sa potrebujem na nieco ine sustredit
Skus možno.a co si myslíš ty, prečo to tak je? Alebo a aký je tvoj názor? Ale to mam len z jedného príspevku co som raz čítala, v praxi mi to vždy šlo na nervy u cudzích deti a furt som si priala nech moje dieťa také nie je... A nie je, ma tri a pol a nepovie ani slovo 🤷 buďte radi, ze sú zvedavé a pytaju sa :-* aj keď to vie ísť na nervy 🤭
Netreba stale odpovedat opytaj sa jej co mysli preco je to tak zaujimava Diskussia z toho moze byt
@amy2807 normalne jej sem tam povedz, ze nevies, vysvetli jej, ze ani ty nevies vsetko, ale pozriete sa na to na internete, alebo v knihe. Bud rada, ze sa pyta, vela sa dozvie, viem, ze je to unavne, no nepotrva to vecne
Odpovedz na co vies, čo nevieš -nevies. Ja ked daco ozaj neviem🤣zapnem google,alebo vezmeme knihu a studirujeme...mna vzdy pobavi... odkiaľ vieš? Si čítala,alebo ti ocko povedal😂😂
@amy2807 načo máš nervy? Že ju zaujíma svet? Prirodzene. Moja sa to nepýta, sama od seba jej vysvetľujem čo ako prečo zaco a nemáme fázu Prečo.
@diamond007 chces povedat ze uplne vsetko jej vysvetlujes?..ze idete po ulici a vietor fuka teraz preto lebo a listok teraz spadol preto lebo..a teraz preslo auto okolo preto..??
@amy2807 my máme doma to iste 😀 Mojej sa pusa nezavrie, melie, melie, prečo, prečo. Vždy sa jej snažím odpovedať, ale niekedy mi tiez dôjdu odpovede, alebo znervózniem, keď sa pýta tu istú vec dokola, a ja sa potrebujem na niečo sústrediť. A keď poviem neviem, tak maminka a prečo nevieš? 🤣 Dedo zvláda pol hodku s ňou, a ma dosť 😀 Moja sa tak pýta každého. So 65 ročným susedom su kamošy, vykrikuje stále po ňom z terasy, alebo na dvore debatuju. Niektore otázky su nevhodné, ale tak je to 3 ročné dieťa. On je starý mládenec, a ona sa ho pýta, že kde má tetu 🙈 a prečo, nema, kedy príde... On mi už tiež minule vravel, že suseda, ja už neviem niekedy ako jej odpovedať 😀 Alebo stojí na bráne, a ked idú tety do kostola, tak sa každej zdraví, zisťuje ako sa vola, kde býva, kam ide, prečo ide.. a keď ju niekto neodzdraví, tak nahlas - maminka a prečo sa mi teta nepozdravila. Trapas 🤣 snažím sa to brať športovo, je to dieťa a radšej nech je zvedavá a pýta sa, ako má byť utiahnuta a ticho. 🙂
skus protiotazku: a co si myslis ty? 😁 Niekedy si dieta situaciu same vysvetli a staci mu to. mozno aj skor ako niekolkominutove vysvetlovacky rodica..
U nas sice "a preco" faza nebola taka intenzivna, zato faza "co by sa stalo, keby..." (doplnit nejaku hypotezu, kt. sa tazko vysvetluje, typu - keby vyhaslo slnko, ozili dinosauri, vybuchla sopka, a pod.) bola mimoriadne narocna...😁
teraz nasleduje "mamaaa, ja nerozumiem, preco.. " (nasleduje nejaka pomerne komplikovana zalezitost, kt. silne zaujala moje dieta...) No vzdelavam sa spolu s nim, co ti poviem.. 😂
@amy2807 áno, treba odpovedať aj na otázku Prečo prešlo auto? Odpoveď, Ujo ide na nákup. Prečo ide na nákup? Lebo potrebuje nakúpiť. Co potrebuje nakúpiť? To isté čo nakupujeme my, čo sme my nakúpili? Pamätáš si? Povedz co sme nakúpili. A loptička je na jeho strane. Aspoň na chvilku😊
Och zeny co ja by som dala za to keby moj sa ma nieco opytal 🙏budte stastne ze sa pytaju a su zdrave
@amy2807 nie.. nepýta sa prečo šlo auto 😀 zamestnávam ju ale cestou, rozprávam sa s ňou, ukazujeme jej čo a ako (vtacikov a hneď vysvetľujem čo tam robí atď). Neviem, proste s ňou komunikujem a fázu typickú prečo nema
Ja som dnes na prečo? už odpovedala "pre staré vreco!" :D niekedy je to fakt na nervy, moja dcéra melie a zapája ma do rozhovoru celý deň a ja som introvertka, tak mám čo robiť. Ale je to veku primerané a dôležité. Prejde to. A tiež všetko vysvetľujem a to plodí ďalšie otázky.
@diamond007 aha
@diamond007 no moja sa aj na to auto pýta. A prečo a kam ide a kto tam sedí? Niekedy už fakt neviem :D
@diamond007 Tak este v tejto faze "preco" nie je. Lebo keby bola tak ti kasle na tvoje vysvetlovanie. Bude sa pytat na to, co zaujima ju a nie to, co jej hovoris ty.
A tu istu otazku ti polozi aj 5x za sebou. Uplne tu istu.
@amy2807 Nič si nerob z toho, že si akože horšia matka pretože nevysvetľuješ okamžite všetko a tvoje dieťa sa veľa pýta 🙂
A k téme - áno fáza prečo je normálna a pri ukecanom zvedavom dieťati, ktoré mám tiež doma, aj dosť náročná na trpezlivosť a nervy 😀 naša bude mať 7 a už dáva také konkrétnejšie otázky a niekedy musím aj Googlit, alebo sa dohodneme že si to nájdeme spolu v knižke.
Ale už som pár krát povedala aj LEBO!! 🙂
@amy2807 milujem vysvetlovat. Nikdy som dieta neodbila slovami "neviem" len pre to, aby dalo pokoj. Tiez ako @diamond007 komentovala som vzdy vsetko a teraz vela diskutujeme. Fazu preco sme mali v 2 rokoch, mas super, ze to zazivas az v 4 😅 je uzasne co vsetko tak dieta dokazes naucit, nemusis odpoved sucho, mozes ju zapojit, spytat sa preco si ona mysli, pripadne povedat a nech doplni, "preco este", napriklad. Alebo co si mysli, ze by sa stalo, keby to bolo tak a tak. Jednoducho hrat sa s tou recou. Pinkat lopticku na jej stranu - ak sa ta opyta, co ja viem, preco na parkovisku nie je ziadne auto? Daj jej protiotazku - Co myslis, preco? A uz ti dieta moze menovat milion dovodov, kam ti susedia s tymi autami isli. Bude to aj pre teba zaujimavejsie ako suche odpvede. Navyse nemusite riesit len obycajne veci - syn sa v 2,5 zaujimal o to, kam ide cez den mesiacik napriklad. Tak to uz mas podklad na naozajstnu debatu. Ja teda debatujem stale a bavi ma to. Ak neviem, pozrieme v knizke alebo si vygooglim. Skus sa prestavit, lebo dcerka ak si vsimne, ze ta rozhovor s nou nebavi, nebuden ti venovat dalsie otazky. Ty budes mat sice pokoj, ale ona ti mozno prestane zdielat vela veci, ktore by ti inak zdielala ❤️
@marzuz89 nie je pravda... Síce si to napísala pekne alebo pochopila si ma zle. Ja s ňou debatujem, diskutujem a sama od seba vysvetľujem čo sa prečo deje a preto nemáme fázu Prečo.... Nie že by som s ňou nekomunikovala. Rozpráva až moc 🤣
Ono je to proste také obdobie. Ak by sa ťa nič nepýtali, nejavili o teba záujem, zes by bolo zle, že si ťa nevšímajú. Ako podľa mňa aj na tomto období je proste niečo pekné a treba si aj to užiť
@diamond007 asi si to chcela pisat niekomu inemu 🤗
@lenicka298 akoby si pisala o mojom synovi😅jak cez kopirak🤭
@marzuz89 nie, ty si ma označila na odpoveď a nie autorku tak som myslela že to patrí mne 🤣
Treba len vydržať. Pri tých otázkach si potrenuješ pamäť, logiku a niekedy aj doplnís vedomosti. 😊