Dieťa mi nezobrali do škôlky, pritom aj mladšie od mojej už v škôlke sú. Ako je to možné?
Mám normálne zdravé 2,5 ročne dieťa a nevzali ju do spádovej škôlky. Deti mladšie aj o 3-4mesiace, aj o pól roka mladšie tam sú. Prečo je to tak?
Ja som chcela ísť do práce, pritom tie ženy si doma váľajú rite. Poznám ich. Viem sa aj na niekoho obrátiť, alebo to nemám riešiť? Hnevá ma to, je to nespravodlivé… 😒😒
U nás v štátnej mali prednost deti samoživiteľky a tie, ktore tam majú staršieho súrodenca.Prvy dôvod chápem, druhý sa mi nepáči.Pytaj sa riaditeľky a zriadovatela obec
@pribinak mam pravdivé info, dokonca z rodiny jedna žienka ma ešte mladšiu dcérku od mojej a je v škôlke. Na celý deň. A tak isto aj známe čo sa poznáme z kočíkovania alebo ihriska.
Ja som s tým bola zmierena, proste ju nevzali z kapacitných dôvodov, ale keď sa dozvedela že vzali iné mladšie deti tak ma to dosť vzalo 😒
Ako som už napísala. Píš zriaďovateľovi a žiadaj vysvetlenie
Este sa uprednostňujú deti s trvalym pobytom v obci, vy ho mate? Dalej moze byt kriterium, ze uz ma v skolke starsieho surodenca. Vek je len jedno z kriterii. Rovnako mozu mat miesto v najmladsej triede a v starsej nie, tak vezmu take, pre ake maju volno v triede....
@luccija tieto mamičky niesu samozivitelky a nemajú v škôlke ani staršie dieťa. Staršie deti sú už na ZŠ, alebo staršie dieťa nemajú. Niektoré majú - to chápem, viem že tieto detičky uprednostnia, keď majú v škôlke súrodenca
@evkamotka áno máme trvalý pobyt v meste, podávali sme prihlášku aj do spádovej štátnej škôlky a nevzali ju. Povedali nám že sa ešte možno ozvú ak sa uvoľní miesto…
Ako prvé kontaktuje riaditeľku škôlku a pýtaj sa na kritériá prijímania. Pokojne to môže pri deťoch mladších ako 3 roky byť tak, že kto skôr podá prihlášku, toho skôr zoberú. A myslím si, že si nepomôžeš ani pri kontaktovaní zriaďovateľa. Iné by bolo, keby tvoje dieťa už tri roky malo a nezobrali ho a mladšie dieťa áno.
Spadova skolka je pojem dolezity iba u predskolakov. Mladsie deti mozu ist kdekolvek a skolka ich nemusi aj moze zobrat.
Spytat sa zriadovatela nepomoze, ale mna by to vytocilo a just by som napísala
@pribinak to, že to tak nefunguje v škôlke, ktorú poznajú tvoji rodinní príslušníci, neznamená, že to tak nefunguje inde. Zriaďovateľ určuje podmienky prijatia - vek, trvalé bydlisko, starší súrodenec, dieťa osamelého rodiča atď. atď. Ale ak ostane miesto, tak naozaj pre deti pod 3 roky môže byť jediným kritériom to, kto skôr podal prihlášku.
Za riaditeľkou ani nemusíte ísť, tie si robia čo chcú ako chcú (česť výnimkám)... prvá ide Marka, Janka, Hanka atď a ich deti však veď kamošky, potom všetky tie akože súrodenecké deti, potom pár 5-ročných bežných z ulice lebo tých zobrať musia a potom hajde posielať listy, že bohužiaľ z kapacitných dôvodov neprijmeme... čiže buď podať odvolanie alebo si hľadať súkromnú...jedine, že predsa len budete ešte skúšať volať do škôlok a možno sa uvoľní miesto... určite však treba spomenúť prácu... držím palce...
Tak nespravodlivosť je všade, treba si zvyknúť. Ale rozumiem, že to nahnevá, no žiaľ, tak to chodí.
@pribinak ale aký logický argument chceš? Existujú škôlky, ktoré pri deťoch pod tri roky berú pri prijímaní do úvahy poradie podania prihlášky. Ty to popieraš, lebo ti niekto v rodine tvrdí, že v ich škôlke/škôlkach to tak nie je. Osobné skúsenosti iných ľudí to úvahy neberieš. Takže ti nemám k tomu čo viac povedať.
Mimochodom, to poradie prihlášky sa do úvahy berie aj pri deťoch nad tri roky, len je to v podstate posledné kritérium. Ale jasné, zas mi neuveríš.
Ja netvrdím, že je to prípad aj škôlky, kam autorka chce dať dieťa. Ale prvý krok by malo byť vyžiadanie si kritérií prijímania do konkrétnej škôlky a podľa toho postupovať ďalej.
Prijímanie detí je plne v kompetencii riaditeľky. Sú určité kritériá, ktoré sa musia dodržať. Ale tvoje dieťa ešte nedosiahlo vek, čiže nič nevyriešiš. Pri prijímaní mladších detí to už bolo čisto na riaditeľke. Prednosť majú predškoláci, deti s odloženou školskou dochádzkou, s trvalým pobytom, so starším súrodencom v škôlke,...
Ale vo vašom prípade je to všetko irelevantné.
Tak ja zase mozem vidiet ako nespravodlive, ze niekde beru aj deti pod 3r😀 Mne v kazdej skolke povedali, ze vezmu az od 3r (ak ma do 31.8.), ze mam skusit, ked dovrsi si zavolat, ci nahodou nemaju miesto. V maji, ked mal 3r a som sa vracala do prace, samozrejme nebolo volne nikde a ani v sukromnych skolkach v tom case.
@holubicka28 sú dediny, kde prehovárajú matky nech dajú dieťa do škôlky, aby sa nezrušili aj deti menšie ako 3 r.Pre nas čo sme čakali 2 r, pokým bude miesto je to neuveritelne🙂
Uprednostňovane sú aj deti zamestnaných rodičov. Na prihlášku sa píše zamestnávateľ u ktorého máš platnú pracovnú zmluvu. A pracovná zmluva je platná aj keď si napríklad na rodičovskej dovolenke. To nikde uviesť nemusíš. Počas rodičovskej môžeš/nemusís pracovať ale to zamestnanie stále trvá. Ty si vypísala na prihlášku zamestnávateľa?
Zajtra ráno kontaktuj zriaďovateľa a žiadaj vysvetlenie
Písomne!
Ale musíš mat 100% pravdivé info, že je to naozaj tak ako píšeš