Neslušné slová zo škôlky

29. mar 2023

Moj 5rocny syn si nosi zo skolky neslusne slova (aj mi povie, od ktoreho chlapca to pocul. Ten chlapec ma v tej istej skolke tiez mladsieho surodenca a velmi to po nom tam vykrikuje) a teraz to moj pouziva doma na mladsiu sestru - ty si hov.o a pod. Smeje sa pritom. Uz vela krat som mu vysvetlila, ze to nie je pekne, nech tak nerozprava. Uz to trva asi 2 mesiace a nie je dna bez toho. Isli by ste na to tvrdsie - zobrat hracku, zakazat sladkost a pod? Alebo je to faza a prestane ho to bavit? Citala som uz aj take, ze si to nevsimat. Ale ja nechcem, aby takto hovoril sestre. Mate skusenost? A kludne aj napiste, co ine si vase deti "priniesli" zo skolky a ako ste to riesili. Dakujem 🙂

zuzanaete
29. mar 2023

Tak nas priniesol uz silnejsie nadavky (pi…). Vysvetlovali sme, upozornovali. Moc nepomahalo. Doma nikto taketo slova nepouziva a ani nasi kamosi. Zacalo zaberat, ked sme znizili na to pozornost. Upozornili sme, ze takto sa nerozprava, ale nedavali sme dlhe prednasky. Postupne to vymizlo.

zuza265
29. mar 2023

U sestrinych chalonov fungovalo raz poriadne vysvetlit a dalej si nevsimat. Ci to bola spravna taktika to neviem ale fungovalo to. Hlavne si myslim, ze je dolezite neprejavit extremnu emociu. Niektori sa smeju🙄 ini zas robia z toho halo kricia a velmi silene to riesia. Ja osobne by som hracku nebrala a vysvetlovala by som a dala by som mojej priklady toho preco to je zle ako to ublizuje a konkretne situacie atd. Toto ale plati na moje dieta. Na ine dieta moze platit nieco uplne ine

dzulli1980
29. mar 2023

Dcéra doniesla zo škôlky aj pi.a, aj curva aj cocot ... normálne, bez nejakých silných emócií som jej vysvetlila, aké sú to slová, že sa nepoužívajú atď. viac som to neriešila ... použila ich ešte možno dva, tri razy, videla, že to so mnou nič nerobí (som sa tvárila, že to nepočujem) a prešlo to.

verunca
29. mar 2023

Skusala som par rokov dozadu to teoriu nevsimat si to, ale nezabralo to, o to viac sa jej to slovo dostalo do slovnika a zacalo ho bezne pouzivat pomaly v kazdej vete. Dcera mala 3 roky a slovo bola pi.ka. Po par dnoch, sme si uvedomili, ze teoria ingorovat asi nebude ta spravna, tak sme vysvetlili sme, ze je to nepekne slovo a nech to nepouziva, ked nepomahalo, tak sme ukonicili rozohratu hru, ked to slovo pouzila, postupne si uvedomila, ze to nie je pekne a prestala ho pouzivat.

jan510
29. mar 2023

Moj zacal slova zo skolky hajzel a luzer a hovienko, povedala som mu ze to sa nehovori lebo je to neslusne,a uz som tomu nevenovala,pozornost a zabudol na to. Uz to nehovori.

basska_b
29. mar 2023

Ja som povedala, ze je to neslusne slovo, skarede, zetak rozpravaju smradlavi chlapi v krcme a ze my tak nehovorime. Stacilo to tak... upozornila som po kazdom pouziti toho slova, vludne,ale dorazne, bez prehnanych emocii. Vraj aj ja som zo skolky nosila take slova, mali sme tam take dvojicky asi zo socialne slabsej rodiny, ktore vzdy po vikende prisli s posilnenym slovnikom. Moji rodicia mi vraj za to (len za to, za ine nie) davali po ustach,neskor stacilo, ked sa tym len vyhrozili. Su na tu metodu dodnes hrdi. Pritom som zistila, ze vobec nie je potrebne ist do takeho extremu.

nikpa
29. mar 2023

Asi všetky deti nosia zo škôlky podobné skvosty. My syna upozorníme keď to použije, tiež to vždy schyta jeho mladší brat 🙄😃 ale nijako extra na to neupozornujem. Všimla som si, že pokazde to slovo používa len určity čas, kým neprinesie nové, to staré akoby potom vypusti. Tak len dúfam, že vždy to novšie bude ,,slušnejšie,, Podľa mňa nič extra s tým nenarobím, príde do školy a tam deti tiež hrešia, len dúfam že časom aj sám pochopí, že to nie je vhodné ani slušné používať.

annm81
29. mar 2023

Môj tiež nosil zo škôlky všemožné slová a keďže tam boli deti z celého sveta, občas som musela ťažko googliť, či ho niekto naučil nevinné slovo, alebo nadávku. Doniesol všeličo vrátane mother*ker a cu*t. U nás pomohlo vysvetlenie, že sú to nadávky a že ich použitie znamená, že niekoho strašne nenávidí a najmä, že nadávky používajú len hlúpi a nevychovaní ľudia. To funguje natoľko, že dané slovo prestane okamžite používať.

Ak by nezabralo vysvetlenie ani párdňová ignorácia, zašla by som za učiteľkou s otázkami, ako riešia také slová v škôlke, prípadne oslovila iných rodičov, či to vnímajú ako rovnako veľký problém. A áno, určite by som zaviedla aj tresty, ktoré spomínaš - 5ročný už dokonale rozumie tomu, že neslušné slová používať nemá a má mentálnu kapacitu na to, aby vedel svoj slovník kontrolovať.

mircalla
29. mar 2023

Isla by som na to tak, ze smer ucitelka.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
samskia
29. mar 2023

kazdopadne by som na to upozornila ucitelku, no treba sa pripravit, ze nie je tomu v silach proste zabranit. no svojmu dietatu treba vysvetlit, ze take slova sa nepouzivaju a nesmie ich teda rozpravat

galganka
29. mar 2023

Na našich oboch fungovala pravda. Vysvetlili sme im, aj vulgárne nadávky, čo znamenajú, čo si myslíme o ich používaní a tak. Zatiaľ to funguje. Zrovna včera prišli zhrození od nového kamoša a hneď vo dverách nam oznámili, že odišli z ulice, ale určite nechceme vedieť prečo. Nakoniec len povedali, že kamarátova sestra po prehre začala všetkým nadávať do p.č. Dvakrát jej vraveli, že stačí, neprestala, tak odišli. Je mi jasné, že minimálne v puberte tiez budú nadavať, ale aktuálne to riešia takto a chválime ich za to.

jankalukasova
29. mar 2023

U nás to isté.... Syn si priniesol okrem "pekných" slov ešte aj kopec iných veci. Škrieka ako nejaké zviera, naučil sa pľuvať. Snažíme sa s ním o tom komunikovať, že to nie je pekné, že sa to nerobí, že sa tak nerozpráva. Vždy sa to zlepší a potom zas príde niečo... Naposledy minulý týždeň, keď som pre neho prišla, tak asi 5 minút po mne prišla mamina jeho kamaráta. Kamarát vedel, že sme v šatni a zavolal na môjho syna: "Filip! Ty kakanica, už idem". Mamina ho okamžite zahriakla, ospravedlnila sa. No tiež to ten chlapec niekde počul. Zjavne s tým bojujú tiež.
Ale.... Hoď kameňom, kto si bez viny... Celkom by zaujímalo, čo "pekné" naučil ten náš ostatných 🤷

zuzulka558
29. mar 2023

Naša ma 2,5 roka a už ma slovo do riti, za počula tak staršiu keď niečo robila do školy a stále sa jej tam niečo nedarilo v projekte,,, nepočúvam ju, ignorujem tak ani to nehovorí nejak už

matullienka
29. mar 2023

Mali sme rovnaký problém pri staršej dcére, nasej síce stačilo povedať, že je to veľmi škaredé a pekného dievčatá také slová nepoužívajú. Ale nakoľko to už začalo aj v škôlke prerastať mieru riešilo sa to na rodičovskom združení kde malo viac rodičov sťažnosti. Išlo o jedného chlapca, ktorý tie slová používal v bežnom slovníku a rodičia s tým nič nerobili. Až riaditeľka zasiahla a buď to do mesiaca dieťa odnaucia a bude sa dieťa chovať slušne alebo ho vylúči zo škôlky ako neprisposobiveho nakoľko nebola to jeho spadova škôlka a tam bolo tých problémov viac. Na počudovanie to zabralo ešte sa občas niečo vyskytlo ale už to bolo naozaj minimum

nikanu
29. mar 2023

Tiež si myslím, že na to netreba nejak extra upozorňovať, nevšímať si to a postupne to prestane hovoriť, prestane ho to baviť jednoznačne. Stačí raz vysvetliť, že sa tak nerozpráva a hotovo. Asi by som ho zbytočne netrestala.

viestta
29. mar 2023

Priniesol, vyriesili sme to jednym rozhovorom a potom sme kazdu jednu nadavku ignorovali. Po case ho to preslo, lebo to nevyvolavala ziadnu reakciu

tropkica
29. mar 2023

Presne tak, ked si to clovek nevsima, tak dieta to proste nebavi. Plati to tak so vsetkym. Takto treba na ne, naco tresty🙂

maryetta
29. mar 2023

Presne to doniesli aj nasi zo skolky. Ja to uz necchapem. Ci to aj doma sa tak rozpravaju? Alebo “iba” v skolke chcu byt za “frajerov”? Nasim doma vysvetlujem ze to nie je pekne.

oliolijanka
29. mar 2023

Nasa nas s nastupom do skolky zacala opluvat, ked nebolo tak, ako chcela.
Samozrejme ani raz ta slina ku mne nedoletela, skor sa chudatko samo oplulo, ale bolo to strasne vidiet ten nenavistny pohlad a ze nas chce oplut.
Tiez ma v skolke vsetky mozne narodnosti a to pluvanie mala od dievcata z juznej ameriky, takze cista telenovela.
Doma to bolo hrozne, ale ona to robila aj medzi ludmi..v obchode, v botanickej zahrade, na ihrisku...
Niekolko tyzdnov sme jej vysvetlovali, zakazovali, hnevali sa, hromzili, ukoncovali sme hru...nic nepomahalo.

Potom ma raz doma oplula, ospravedlnila sa a v zapäti ma znova oplula, takze som zufala musela pristupit k zufalym cinom a oplula som ju aj ja. Kedze som v zivote na nikoho nikdy nepluvala, tak som samozrejme trafila tvar, hoci som mierila na tricko🙈😀
Sokovana by som ju najradsej hned vopchala celu pod sprchu, ale som sa ovladla a prisne jej povedala, ze ju oplujem vzdy, ked ona len pomysli na to, ze by ma oplula😀

Odvtedy sa to uz nikdy nestalo, ani mojej strany👼

matullienka
29. mar 2023

@oliolijanka prepáč ja viem, že tebe do smiechu nebolo ale ten tvoj opis

otazka1
29. mar 2023

U nás zas niečo iné,rozkopávanie hračiek..strašne,normalne má skoro vyrutilo,čo robí.potom z nej vyšlo,že to robia dvaja chalani.obaja sú z veľmi dobrých pomerov,myslím tých finančných.bol o smutný pohľad.vysvetľovala som,nepomohlo,keď chytila nervy,spravila to zas a zas.pomohol trest.v deň kedy hodis alebo rozkopes hračku,nepoviem rozprávku na dobru noc.pre ňu to znamená vela ta rozprávka,takze si dáva obrovsky pozor,aj keď ešte asi raz - dva krát sa zopakovalo.skús aj ty tak nejak

makakova
29. mar 2023
grolmulina
29. mar 2023

treba si kazdopadne urcit a drzat sa nejaykch hranic, nech dieta vie, co si proste dovolit nesmie. budu pocut vseliake slova, tym sa ubranit neda, no musia vediet, ze oni ich proste pouzivat nebudu a hotovo

maggie1978
29. mar 2023

Tiež momentálne náš 4,5 ročný má obľúbené slovičko debil ( vo všetkých tvaroch) a dilino a tiež zabijem 😱. Nepáči sa mi to, vysvetlila som mu že to nie je pekné a nechcem aby tak rozprával... Zatiaľ ho to "baví", nadáva tak sestre. Čím viac ho za to hreším, tým je to horšie. Začnem ho asi ignorovať, aby na to zabudol.

gabika128
29. mar 2023

U nás pri 3,5 ročnom pomohlo po rôznom dohováraní a upozorňovaní nahradiť to slovo niečím iným, konkrétne sme riešili "do pi.e" a ponúkla som mu "do kelu". Toto úžasné slovo nechytil ani v škôlke, ale u nás na ihrisku a hovoril ho 50x za deň. 🤦‍♀️

gabika0825
29. mar 2023

Pockaj toto po sebe pokrikujú decká v škôlke a učiteľky čo? Spia? Veď práve v škôlke by sa mal naučiť ako sa správať v kolektíve bez rodiča, ako toto môže v škôlke zaznieť bez Toho aby deckam bolo vysvetlené že to je neslušne a že sa to nesmie? Trosku zvláštne. Popripade prísť do škôlky a konfrontovať rodiča tych súrodencov že odkial majú take veci a syn tvoj to potom opakuje aj doma. Ja by som to riesila lebo doma nevyriešiš nič, dôjde do škôlky a čo bude nabudúce počuť? K*rva ? A to bude hovoriť na ľudí? Určite to nenehavat tak

katina02
29. mar 2023

@gabika128 vidíš toto môže byť tiež dobrý návod ako na to. Ponúknuť mu inú alternatívu. Nám Šimon na štastie takéto slovíčka ešte nehovorí ale tak uvidíme či to raz nepríde

mimikarol
29. mar 2023

Jaj nadávanie je boj s veternými mlynmi.... Moja mi v prvom ročníku povedala že deti používajú také nadávky, ktoré ani ja nepoznám 😅 Ja nadávam, hlavne v aute sa nezdrzim niekedy... Vysvetlila som jej že je to neslušné, není pekne keď aj ja tak rozprávam... Ale nie som pokrytec. Vie, že keď chce nadávať nech to robí doma a nech nenadáva druhým ľuďom. Kázala som jej nech si na to dáva v škole pozor lebo by dostala od učiteľky poznámku. Div sa svetu, má 8 rokov a to dievča som raz v živote počula povedať "do kr.sta" keď sa jej v niečom nedarilo.

zuzanaete
29. mar 2023

@gabika0825 Ucitelky to pocuju a aj riesia a aj s rodicmi. Teda aspon u nas. Ale rovnako ako rodicovi dlhsie trva to zmenit, tak ani ucitelka v skolke nevie carovat a nezmeni dieta za den. Niekedy su pripady, ze starsi surodenec “pouci” mladsieho. A mladsi sa taketo veci velmi radi ucia. Nie vzdy do znamena, ze to je bezny slovnik danej rodiny. Rodicia tiez doma riesia, ale je to niekedy na dlhsie.