Zdravím vás, môj syn má 2,5 roka, v auguste bude mať 3. V septembri teda ide do škôlky. Má očividne oneskorený vývoj reči, rozumie už dlho všetko, ale ako tak sa rozrozprával len nedávno. Zatiaľ len jednoslovne a občas po svojom, ale už aspoň opakuje a snaží sa dohovoriť 🙂 Stále má plienky a aj napriek mojím x pokusom ho odplienkovat, sa to zatiaľ nedarí a nočník či záchod úplne bojkotuje. Nechce jesť sám, kremík alebo polievku mu treba podávať (nie že ho nenechám, ale on radšej ostane hladný než by mal sám narábať s lyžicou), v jedle je vyberavy, mäso nechce vôbec. Obliecť ani obuť sám sa tiež nechce a nevie. A mňa teda už chytá panika ako to bude v škôlke. Tam mi ho s plienkami ani nevezmú.Snažím sa ho učiť všetko ale on vôbec nespolupracuje. Máte/mali ste doma takého "lenivca"? Zmenilo sa to? Už si nemozem dovoliť ostať s ním doma, musím do práce.Mám ešte staršiu dcéru a s tou takýto "problém" vôbec nebol.
@denden77 ja to rozprávanie riešim najmenej, lebo veľa detí sa v škôlke rozrozprava a vidím že v tomto začal napredovať. Skôr tie ostatné veci ma trápia, že je ako bábätko keď ho treba kŕmiť, obliekať a prebalovat 🙈
Neriesila by som ja som malu dala ako 2.5r iba hmkala.do 3r doma doteraz sama neje 🤣🙈🤣polievky len ked ma naladu a to ma.5r ;) odplienkovat len razne dat dole plienku a nedat ale.chlapci su lenivy alebo vidi ze mamka.povoli ;) moja tiez skoro nic nevdela a este polroka je daleko vela.sa nauci ;) dovtedy
Kolektív deti ho bude ťahať vpred. Reč i samoobslužné veci
Druha vec, ten opozdený vývoj je potvrdený lekárom? Ak áno, tak musíš rešpektovať jeho tempo
Cez leto máš ideálnu príležitosť ho odplienkovat, chce to len čas trpezlivosť a veľa chuti prať
Mas pol roka na to aby si ho naucila samoobsluznosti. Ked prestanes krmit, tak naje sa aj same. Ked prestanes obliekat, tak sa bude obliekat same. Treba ho k tomu motivovat. Cimy rychlajsie sa oblecies, tym dlhsie budeme von. A odplienkovat treba, ale dieta na to musi dozriet, kym si neuvedumuje svoje potreby, ide to tazko
mas este polroka, nestresuj. Toboz, ked mas starsie dieta ,mala by si vediet ,ze vyvoj ide niekedy skokovo. Ide teplo = leto , odlplienkujes, a kolektiv vacsinou detom LEN POMOZE.....drzim palce 🍀........
Ahoj,
maly krasne od 1,5 roka hovoril kaka a ozaj sa zachvilku aj vykakal. Tak som si povedala, super skusime teda nocnik. Odvtedy som skusala 3x a ... nic. Teraz bude mat 3 roky a skusame zas. Chodi k opatrovatelke nav2 dni tyzdenne, ta ma 4 deti a nema cas upratovat po jednom. Doma je bez a na kakanie si ju vypyta. Ma take mini wc, vyzera ako nase. Uz mi aj povie a ide si sam. Tiez som predtym skusala nech sa oblieka, hmm. Nic moc. Teraz uz si oblecie slipy aj gate sam. Aj ked sa niekedy jeduje, nech, dokaze to sam ked sa vyjeduje. S trickom trochu pomozem, ponozky este nevie obliect. Topanky v pohoe.
Rozrozpravala sa 1 mesiac pred druhym rokom a dnes mam problem pocut vlastne myslienky ked spusti.
Neboj, pokial je zdravy, ma svoje tempo. Skoda ze na SK je to take s tou skolkou a plienkami. Nemaju tolko uciteliek ani na lepsiu pripravu prehranie sa, nieto este na prebalovanie.
S obliekanim - skus trebars teplakmi, daj mu sirsie a nechaj ho rano obliect 🙂 Uvidis caso to pojde ked pride do fazy - ja sam. A akonahle uz nieco dokaze sam, nepomahaj.
Jedenie? U opatrovatelky sam aj s duplou. Dnes doma jedol chleba hodinu na pokracovanie a kebo niekedy nenakrmim hlavne vecer, ide soat hladny. Cez den ho necham. Nechce jest sam obed? Nevadi, upracem, vypyta si ked ho chyti hlad a naje sa.
Do septembra mas este cas a v lete sa ti bude aj lepsie asi odplienkovat.
Drzim palce.
Naučí sa pol roka v takom veku je veľa a dozreje...chlapci bývajú často také mrtve chrobáky ľahne si na chrbát a obliekajte ma, zdvihnite ma🙂
Motivuj... kúp nálepky niečo čo ma rad...jesť by mal sám ostatné ešte nemusí aj, keď sú deti čo to vedia...hlavne ho neplas tým, že pôjdeš do škôlky musíš to vedieť, xy to už vie, učiteľka sa bude hnevať a pod...
Mojej som v tom veku rozumela len ja. Plienky som jej zobrala cez leto, mala 2r 4 mesiace a viac som jej ich nedala. Chodila hola alebo v gatkach. Keby mohla nejedla by nič, samozrejme že som ju kŕmila. Alebo max jednou lyžicou jedla sama, druhou som jej dávala ja. Inak by jedlá bez problémov hodinu, aj viac....O obliekaní samostatnom ani počuť.... V škole nebol absolútne žiadny problém, tam sa snažila lebo videla iné deti, učiteľky nemali problém pomoct. cca v 3 rokoch sa rozprávala.
Nestresuj, do spetembra máš času dosť.
Nechcem strašiť ale ako keby som čítala o mojom synčekovi a mame diagnostikovaný PAS. A určite by som takéto dieťa do škôlky nedavala. Skôr ako radost z kolektívu získa odpor a bude mat neskôr problémy.
Jasne že nespolupracuje keď aj tak všetko nakoniec urobíš za neho. A on si to veľmi dobre uvedomuje. Nechce sa mu. Aspoň tie plienky by som riesila a to jedenie. Čo sa týka obliekania do toho sa nejak dostane aj keď to uvidi v škôlke medzi deťmi, popripade upovedom učiteľky nech mu na začiatku trosku pomôžu. Ale trvaj na tom nech to urobi sám, ked sa nenaje tak sa nenaje, nálož mu do misky jedlo, nachystaj lyžicu posad ho pred to a cakaj, ked nebude chcieť sám tak bohužiaľ. Veď si sadni snim k stolu a jedz aj ty, aby videl že aj tebe nikto nepomaha a nekŕmi tá.
Kazde dieta je ine. Mam doma 3ks tak uz len medzi nimi ked si porovnam tak obrovske rozdiely a ked obrovske tak ozaj 😉
Tento najmensi je kusok mladi od tvojho-moj je v polovici oktobra.
Zacal rozpravat okolo vianoc. Teraz sa s nim uz da celkom pokecat.
Vyzliect sa vie. Parkrat sa aj snazil obliect ale… ale snazi sa.
Pyta sa kakat uz rok! Ale cikat ani nahodou.
Tak isto uz rok sam je. Proste z dna na den sam sa rozhodol ze nebude jest. Zlakla som sa ze co to kedze on bol pazravy.
A zacal jest sam. Ale toto len ozaj jedno dieta z troch na mna skusilo 😂
Takze ono ozaj pride jeho cas. Mozno o tyzden. Mozno o mesiac. 🙂
Máte ešte dosť času, okrem toho odplienkovania to nevidím až tak tragicky. Keď nebude chcieť v škôlke jesť, rýchlo pochopí, že zostane hladný, možno to takto bude pár dní ale časom sa to zmení a bude obkukavat od detí, naučí sa pri nich. Čo sa obliekania týka, neverím že všetky 3rocne deti sa vedia obliecť. Môj vedel len topánky vyzuť, čapicu a ledva ledva tepláky vyzliecť, to je všetko a obliecť si nevedel nič, len papuče sám obul, aj to naopak. Raz som prišla skôr keď prišli akurát z vychádzky a videla som dve dievčatá ako ho vyzliekali, teda pomáhali mu 😄 ale samozrejme, učiteľka zakročí ak je treba. No veľa záleží aj od konkrétnych učiteliek, či sú ochotné. Ale podľa mňa sa zbytočne stresujes, uč ho ďalej, čo bude vedieť bude, čo nie uvidíš ako sa to vyvinie. Možno budeš prekvapená.
Nestresuj sa 🙂 u nás v škôlke učiteľky aj kŕmia aj prezliekaju aj keď sa docikaju dokakaju osprchuju ich a prezleču ...samozrejme keď sa nebude cítiť na škôlku že sa neprispôsobí tak by som ho nechala doma 🙂 deti potrebujú na všetko čas a hlavne netlacit 🙂
krmenie neries nauci sa.Nik ho krmit asi nebude ake pochopi,skor tie plienky.Na tom by si mala poracovat,na spanie este v skolke ok ale cez den nechodi na nocnik?
mam 😁 ale teda ona rozprava jak politici v o 5 min. 12 🤣