Nerozhodné štvorročné dieťa a plač

siska53
10. aug 2014

Ahoj,mame syna,ma 4r.a 4m. a hoci sme si uz so vselicim poradili i vdaka knizkam i nasim napadom,chcem sa poradit,ako reagovat,co robit v nasledovnom pripade:
Syn je strasne nerozhodny - chxe ist von,aj nechce. Dnes to bilo v tom,ze mal ist aj muz,ale autom uz nemohol a vlastne chcel ostat doma a nieco si porobit. Syn chcel ist s nami,ale byt aj s otcom a to bol problem...kedze sa nevedel rozhodnut,ostal doma. No so strasnym revom. Nebyva to casto,ale ked sa nevie rozhodnut,tal reve a cokolvek by sa spravilo,prosto by nariekal.
Ked som s nim sama a tvrdi mi,ze on nechxe ist von (pritom sa mu tam paci),tak mu poviem,ze nemusi,ved jasne,ze on nechxe ist von a my sa oblecieme. Na to sa hned aj on oblecie a je to v pohode.
No obcas,ak sme tam viacero,tak nerozhodnost si paradne odreve..

Mal take obdobie okolo 2.roku pri ceste von a naspat ori vytahu -chxel ist aj pesi,aj po schodoch. Ja,kedze som mama kocik s malou,som si tp vyriesila rychlo,no ked sme sli dvaja,tak hysacil,lebo ani tak,ani tak,nuz sme vzdy rozhodli za neho..ale to preslo.

Ten hrozny zachvat z nerozhodnosti nemava casto,len obcas...ak vam daco napada,budem rada..zajst k psychologovi? Alebo je to este stale ako sucast vzdoru? Ja som tiez nerozhodna.

Nedostava vela moznosti,vzdy su len dve,ale nikdy taketo cirkusy kvoli tomu nerobi,len pri tom vonkajsku a najma tazko znesie,ak to malo nejak byt,ale z nejakych dovodov je zmena (dnes mal ist aj muz,ale nesiel a maly nevedel prijat fakt,ze je zmena. Ale mohol ostat bud s nim,alebo ist s nami,kedze nie a nie sa rozhodnut,museli sme to spravit za neho.)
Dakujem

katarinamarkova
10. aug 2014

@siska53 myslim si, ze sa zatial len ,,uci,, rozhodovat sa.....mozno mu este presne nedoslo, ze niekedy sa jednoducho neda AJ AJ. ved aj my dospeli mame casto problem rozhodnut sa, ak sa mame rozhodnut medzi dvoma vecami, ktore naozaj chceme, tiez sa snazime najst nejaky kompromis 🙂 aby sme mohli mat obe naraz.aj ked my uz vieme, ze nie vzdy to ide 🙂
psycholog mozno super poradi, ale ak to je len z casu na cas, tak to je asi normalne.
ps: nie je syncek v znameni vah, alebo blizencov? 🙂

siska53
autor
10. aug 2014

@katarinamarkova dakujemn.
Ryba po mne a ak tie su nerozhodne..a ja teda som..
Asi mu to este nedoslo...tazsie dakedy akceptuje,kedbma o niecom predstavu a my rozhodneme inak...ale vsimla som si,ze je to horsie,ak je viac ludi okolo neho..ako dnes,ze sme boli 4dospeli. A aj na dovolenke to bolo take trochu horsie,lebo 6dospelych,2deti,plus kopec novych veci naokolo..
Raz sme sa aj vratili z mestecka predcasne. Jedno revalo,druhe revalo,tak sme sli naspat. A hoci mali slubenu kupu hracky od pribuznych,mali smolu.

Tiez dufam,ze sa este len uci urcite veci zvladat...on je ten typ,co sa vie strasne tesit,ale ked daco,tak zas aj strasne plakat...

kamajka
11. aug 2014

U nas sa to neosvedcilo- ked nechces,nemusis....to su zmatky riadne pre dieta,podla mna je normalne ze sa nevie rozhodovat,ved je este maly. U nas ja zavelim aj desat rocnej a robi sa to co poviem,velakrat ked dam detom na vyber,tak su nerozhodne,napokon to skonci tak ze urobia po svojom a za desat minut pridu,ze chcu robit to co som povedala ja. Takze eeee,co poviem,to plati🙂

0silvia0
11. aug 2014

@siska53 jéj, toto poznám, ja som síce znamenie baran, ale na začiatku znamenia a táto rybia nerozhodnosť zasahujúca do môjho znamenia ma sprevádzala celé detstvo. Pamätám sa, aké to bolo pre mňa ťažké rozhodnúť sa, keď mi babka navrhla že môžem zostať u nej alebo ísť domov, chcela som aj zostať u babky, ale aj ísť s rodičmi domov. Keď som sa rozhodla zostať u babky, do večera som revala, že mi je smutno za rodičmi. Keď som išla domov s rodičmi, do večera som revala, že som mohla byť radšej u babky. Z dlhších pobytov som sa veľmi dlho spamätávala a vždy som si to odsmútila a odrevala. No nezávidím ti, ale na tvojom mieste by som vydávala jasné pokyny a nedávala v takomto veku radšej možnosť voľby. Lebo keď necháš voľbu na takomto dieťati, aj tak si tu druhú možnosť potom odreve alebo odsmúti. Asi by som povedala, teraz ideme na hodinku von, potom prídeme a hodinku budeš doma s tatinom sa hrať (tatino si hodinu porobí čo treba a potom sa bude venovať tebe).
Sama zistíš, kedy už bude vhodný vek na samostatné rozhodovanie, pokiaľ nie je zrelý niesť zodpovednosť, tak by som mu to rozhodne uľahčila.
Moje deti sú až príliš rozhodné a sebavedomé a vedia čo chcú, ale zasa majú iné záležitosti, s ktorými treba fungovať 🙂 Každý máme niečo s čím treba bojovať 🙂

siska53
autor
11. aug 2014

@0silvia0 ved my to tak vzdy aj nakonuec urobime..on sa vie v niektorych veciach rozhodnut bez problemov ale to su prkotiny-oblecenie,farbu gumenneho cukrika...farbu auticka..
Len v tych von-dnu alebo ides s tatom ci s niekym inym..tam ma problem a tu asi naozaj mu nesmieme dovolit rozhodovat.

A dakujem,aspon viem,ze nie je jediny. Poviem aj muzovi,ze v tychto situaciach pouzijeme francuzske c est moi,qui decide! Tu rozhodujem ja!