Neprijatý aj prijatý do škôlky

25. jún 2024

Dieta mi neprijali do MS kde som mala ziadost (ani do dalsej, ktoru som mala uvedenu na ziadosti), prijali ho ale do nejakej inej v nasej casti mesta. A prebehlo to tak, ze zatial ani nemam rozhodnutie z tej skolky, kde som mala ziadost, ale prisiel mi email, ze si mam prist po rozhodnutie do tej inej skolky. Ta skolka nam z viacerycj dovodov nevyhovuje. Mate niekto s tymto skusenost? Ako ste to riesili? Ked mi nepride neprijatie zo skolky, ktoru sme chceli, nemam sa ani proti comu odvolat. Na druhej strane, po pravnej stranke, nie su oni povinni mi poslat rozhodnutie o neprijati? Netrvam vyslovene na tych dvoch co som mala v ziadosti, suhlasila by som aj s inou, ale ta ktoru nam pridelili je presne ta, do ktorej dieta urcite nechcem dat.

tanyan
25. jún 2024

Určite choď pre to rozhodnutie do tej škôlky, kde napísali a dohodni sa tam. Oni ti povedia dôvody neprijatia do škôlok z prihlášky a aj možnosti ďalšieho postupu (odvolanie, preradenie). A možno je to centrálna výdajňa rozhodnutí a prijali Vás do jednej z tebou zvolených. 😉
Mne pred pár rokmi neprijali dieťa do štátnej (spádovej ani vybratej) a ponúkli mi miesto v konkrétnej, ktorá pre mňa neprichádzala do úvahy. Pre vlastný pokoj som dala dieťa do súkromnej a neľutujem. Poplatky boli síce približne vo výške splátky hypotéky, ale brala som to ako investíciu do psychického zdravia a rozvoja dieťaťa.

autor
25. jún 2024

@tanyan ano, pojdem tam a popytam sa.
Zabudla som uviest, ze na ziadosti som mala spadovu skolku.

louise
25. jún 2024

Nám neprijali obe deti z kapacitných dôvodov do spádových škôlok, staršiu dokonca dva roky po sebe. Až ako predškoláčku ju vzali. Nepomohlo žiadne odvolanie, vtedy sme mohli podať len žiadosť o prehodnotenie rozhodnutia škôlky. Nepomohol ani zriadovateľ - len zalamovali rukami, ako by v tejto dobe malé dieťa mať nechceli. Rozhodnutie o neprijatí vždy prišlo, mali by poslať.

autor
25. jún 2024

@louise dakujem. Este vidim nadej v tom, ze ked deti rozhadzovali takto nahodne, ze niekomu by zas vyhovovala tato skolka, kde dali nasho a mohli by ich este vymenit.

domka222
25. jún 2024

Koľko má dieťa rokov? Lebo tento rok je to tak, že ak pre 4 ročné spádová nemá miesto,tak by mali hľadať škôlku kde miesto je

autor
25. jún 2024

@domka222 v auguste bude mat 3. Viem, ze to tak funguje a v zasade som pocitala s tym, ze mozno skonci v inej skolke, len som myslela, ze najskor dostaneme rozhodnutie o neprijati, odvolam sa atd...a nie ze mu rovno vyberu akurat tu skolku, ktoru určite nechceme

kikushaa
25. jún 2024

Ak dostanete rozhodnutie o neprijati (musite ho dostat, kedze ste si tam podali ziadost) napisala by som odvolanie, mozno sa uvolni este miesto a dodatcne vase dietatko prijmu. Drzim palce

autor
25. jún 2024

@kikushaa dakujem

mogaa
25. jún 2024

určite nebudú žiadne deti vymieňať.....dalo vám jednoducho iné alokované pracovisko ktoré patrí pod danú škôlku, lebo tam ostalo volné miesto.....nie preto aby dali deti tam kde nechcú rodičia....v danej škôlke nebolo volné miesto, preto ho zaradili do inej kde volné miesto ešte ostalo

autor
26. jún 2024

@mogaa to je ina skolka, ziadne elokovane pracovisko

elviku11
26. jún 2024

a čo vám na tej druhej škôlke nevyhovuje?

mogaa
26. jún 2024

ty dávaš prihlášku do konkrétnej škôlky.....a tá konkrétna škôlka má svoju riaditeľku ktorá rozhoduje o tom ktoré deti budú prijaté.....takže nechápem ako vám mohli ponúknuť resp.prijať dieťa do inej škôlky, kďe je iná riaditeľka a tá vyberá zo žiadostí detí ktoré boli podané v ich škôlke.....

autor
26. jún 2024

@mogaa asi tak, ze riaditelky skolok z mestskej casti si spolu sadli a deti, pre ktore nebolo miesto v skolke do ktorej sa hlasili, umiestnili do skolky, v ktorej miesto bolo, aj ked v nej nemali prihlasku. Takto to funguje a dokonca nam neposlu ami rozhodnutie o neprijati, cize sa nemozem ani odvolat.

catherinah
26. jún 2024

Musia vydať rozhodnutie. Na to je zákon.

mirka17
26. jún 2024

@catherinah rozhodnutie ale vydali, je prijatý len do inej škôlky. Dnes to takto funguje , aj u nás, tiež som dala spadovu škôlku a 2 náhradne, ale ked tam proste nie je miesto a niekde inde je tak ho tam dajú. Aj tu sa všetky riaditeľky stretnu v jeden deň. Tiež mam augustové baby a som sa modlila aby na nich vyšlo, , tiež sa snažia umiestniť všetky deti do 3 rokov, takže idú od najstarších po najmladšie, Do spádových škôlok su prednostne umiestnované deti staršie od 4 +, a dalšie plus je ak tam majú súrodenca, ak sa zvýši miesto pre 3 ročné je to plus.

autor
26. jún 2024

@mirka17 ale je to chore, ze mna takto.pripravili o moznost sa odvolat. Toto nie je vobec v sulade so zakonom. Oni za mna vytvorili prihlasku do skolky o ktoru som nemala vobec zaujem a k tejto prihlaske, s ktorou ja nemam nic spolocne, vydali rozhodnutie. A budu sa teraz chvalit, kolko deti oni umiestnili. Ako si nieco take mozu dovolit? To ho tak isto mohli prijat do vedlajsieho mesta, pre mna by to bolo to iste.

autor
26. jún 2024

@elviku11 su na nu len same zle ohlasy. Logicky preto v nej aj boli volne miesta.

bosorkabb
26. jún 2024

Tak ako niekto písal už. Riaditeľky sa stretnú a najprv idú predškolaci, potom deti zamestnancov, deti ktoré tam majú súrodenca. A zvyšné deti sa rozdelia do škôlok ktoré majú ešte voľné miesto. Všetky škôlky predpokladám patria pod rovnakého zriaďovateľa ten vám miesto našiel. Môžte a nemusíte prijať. Keby vám aj poslala škôlka ktorú ste si vybrali rozhodnutie o neprijatí nepomôže vám to. Odvolanie bude zbytočne, dieťa je prijaté inde. A riaditeľka každej škôlky to vie.

autor
26. jún 2024

@bosorkabb ale oni ho nemaju co prijmat inde, ked som si tam nepodala ziadost. V tom pripade mi uz odvolanie na nieco bude, lebo sa dostanem aspon na cakaciu listinu do mojej vybranej skolky a ked nejake deti behom adaptacneho procesu vypadnu, tak mam sancu ja.

bosorkabb
26. jún 2024

Nemáš šancu. Neprijmu dieťa pri ktorom sa rozhodli ze bude navštevovať inú škôlku. Rozhodli tak riaditeľky a medzi nimi aj tá ktorá ma na starosti škôlku kam chceš dieťa umiestniť. Formálne miesto ponúkli. To píšem na rovinu ako to funguje.
Máš možnosť aby dieťa nenastúpilo a tým je to pre nich uzavreté. Toto sa riešilo minulý rok dosť často aj u nás v meste. Môžeš ísť na odbor školstva ale odpoveď bude rovnaká, dieťa miesto má.

autor
26. jún 2024

@bosorkabb prepac, ale oni nemaju co rozhodovat, aku skolku bude navstevovat moje dieta (o tom zatial rozhodujem ja) a vypisovat za mna ziadosti, akym pravom v mojom mene? Ved to je normalne nelegalne. Ked nie teraz, tak najpozdejsie o rok sa do tej skolky dostaneme, aj tak som tento rok nepocitala s tym, ze ho niekde prijmu, ale ze to spravia takymto sposobom ma fakt nastvalo.

autor
26. jún 2024

A teraz mi napadlo, znamy mal posobnu situaciu (im dieta prehodili do skolky, ktora bola pre nich daleko) pred par rokmi a tak dlho chodili otravovat riaditelku, az im dieta prijali tam kde chceli

bosorkabb
27. jún 2024

Ale ja ťa chápem. Druhá vec je realita. Nemusí sa dostať ani budúci rok do škôlky ktorú chceš.

bosorkabb
27. jún 2024

Ono totiž ten zákon je trochu deravý. Zriaďovateľ má vždy možnosť to nejako riešiť. Ak nemá miesto v spadovej škôlke/ škole môže ponúknuť iné miesto v rámci svojej kapacity. Dokonca aj vedľa v obci ak obec súhlasí. Zákon tým pádom splní, čo neznamená že sa to páči rodičom.
Ja netvrdím ze je to správne ale zákony netvorim.