Neprijatie do škôlky a spísanie petície

tobisebi
2. jún 2014

Mile mamicky,
chcela by som tu otvorit diskusiu ohladne neprijatia deti do skolky. Mozno tu uz taka diskusia je, ale je tu toho vela 😉 Ide mi skor o riesenie tohto problemu a preto by som uvitala akekolvek informacie ohladne nejakych peticii, skor myslim elektronickych aby sa mohli zapojit vsetky mamicky, ktore dany problem zaujima. Ako sa to robi ci streba niekde registrovat atd... Zda sa mi velmi nekorektne ak dany problem ohladne neprijatia deti do skolky pretrvava uz roky a nik ho neriesi. Do skolok je stale neprijatych cca 50% deti a nikoho to nezaujima. Moj syn ma uz 3 roky a neprijali ho do skolky ani teraz. Nikoho vsak netrapi, ze tu skolku potrebuje a z coho budeme ako rodina zit kedze sa nemozem vratit do prace. Preto by som chcela ci je s podobnym nazorom mamicie viac a keby som sa do niecoho pustila ci na to neostanem sama. Vsetkym prispievatelkam dakujem.

tinytina
2. jún 2014

@tobisebi, pozri sa na facebook do skupiny https://www.facebook.com/groups/491949857537349/ a tiez na rovnomennu stranku https://www.facebook.com/NedostatokMiestVSkolkach

My sme z Petrzalky ale problem je vsade podobny, tak mozno najdete inspiraciu.

tobisebi
autor
2. jún 2014

Dakujem pekne, ja som tiez z Petrzalky, moj syn mal vo februari 3 roky cize v septembri uz ma 3,7 roka a viem ze prijali aj mladsie deti. Mne vadi to ze si prjimaju deti hala bala a nikto to nekontroluje ani neriesi. Na Vasu stranku sa rada pridam.

anuska74
2. jún 2014

Ibaže tak krásne 😠 je nastavený zákon, tuším podľa čaploviča.
Všetko je v kompetenciách riaditeľky nemusí a može niečo dodržiavať, nemusí ani podľa veku ani bydliska, jedine 5 ročné deti musí.
Ja som dokonca nedostala ani odvovodnenie nič, a na to mne povedala, že tak dostali odporúčanie z ministerstva, že nemajú písať dovod neprijatia. No úplne zle. 9sť sa sťažovať na odbor školstva na úrade mestskom ja som sa tam riadne do nich pustila.

bosoriak
2. jún 2014

Vidis to zo zleho konca. O rozpocte na skolku rozhoduje obec, resp. mestska cast. O tom, kolko penazi pojde na skolku a tym padom aj budova, priestory, vybavenie a pocet uciteliek, o tom vsetkom rozhoduju poslanci mestskeho resp. obecneho zastupitelstva, ktorych si volime my.

Peticia je v takomto pripade uplne zbytocna. Co chces uviest ako obsah peticie? "Nesuhlasim s neprijatim vsetkych deti"? A ked budes mat vyplnene, potom prides na mestsky urad a povies, ze tu mam peticiu. A co dalej? Peticia nie je v nijakom smere zavazna pre riaditela skolky, je len informaciou o stave, ktory sam dobre pozna.

Treba chodit volit vo volbach do obecneho resp. mestskeho zastupitelstva, ziadat informacie o rozpocte obce alebo mestskej casti, ziadat vysvetlenie, preco ide na skolku tak malo penazi. Preco nie je v inej budove s vacsimi priestormi a kde su peniaze na plat uciteliek.

Lenze kym budu ludia namiesto bombardovania kompetentnych riesit len nejake peticie a nebudu chodit volit v komunalnych volbach, tak sa ziadna zmena neudeje. Nehovorim konkretne o zakladatelke, ale vzhladom na mizernu ucast si za to mozme sami.

tobisebi
autor
2. jún 2014

@bosoriak to je tiez pravda, ja som volit bola. Ale je tu vela ludi, ktorým to je jedno . Mne uz ani tak nejde o seba ja si to mozno nejak vybavim ale nech to niekto zacne riesit. Chcela som to len vyskusat, a mozno tomu trochu pomoct ale asi ano, je to zbytocne. Chcela som len vediet nazor inych lebo tato tema sa omiela uz dost dlho a kompetentny na to kaslu, ved skolka nie je zo zakona povinna. To je vzdy jedna a ta ista odpoved.

tinytina
2. jún 2014

@bosoriak ...ano je to o obci, ale tiez je pravda ze ked sa clovek stazuje sam, tak nic moc nedosiahne. Akurat si ho zaskatulkuju ako toho chronickeho stazovatela co furt do niecoho rype. My sme sa stazovali, hlavne na netransparentny proces prijimania. Vysledok je uplne nulovy. Lebo proste zakon je vraj taky, ze rozhoduje riaditelka podla vlastneho uvazenia. Ale napriklad v Dubravke uz to zmenili, prihlasky sa davaju na MU a rozhoduje sa tam...tak neviem preco v Petrzalke to nemoze byt tiez tak.

Mimochodom, pred rokom na zasadnuti v maji petrzalski poslanci schvalili plan zabezpecenia skolskeho roka 2013/2014 a v nom otvorenie par dalsich tried od januara. Tie sa proste neotvorili, s vyhovorkou ze nie su peniaze. Ale ani navrh na zvysenie skolneho sa neschvalil, tak im asi tie peniaze nechybaju.

Cize mozno by pomohlo sa nejako skoordinovat a "stazovat" sa hromadne. Tuto jesen su komunalne volby...takze ked sa nieco neporiesi teraz tak sa to potom zase na 4 roky posunie bokom a nam to uz potom moze byt jedno (teda, pokial nepride kriza aj na zakladne skoly a nebudu nam hovorit ze si mame ucit deti doma, lebo v skolach neni miesto).

bosoriak
3. jún 2014

@tinytina No ja vidim problem najma v tom, ze napr. o tej situacii v Petrzalke - ludia vsak aj tak ne/pojdu volit tych istych. Nehovorim konkretne o tebe. Chcem len povedat, ze po takomto niecom by to mali mat vo volbach zratane. A nemaju. :-/
Ak vsak mas viziu a podporovatelov, urcite mas vacsiu sancu na uspech. Len som chcela povedat, ze samotna peticia toho vela nezmoze.

svatava74
4. jún 2014

@tinytina
@bosoriak
myslim si, ze cele prijimanie deticiek do skolok je skorumpovane a mal by byt jednotny celostatny elektronicky system podavania prihlasok priamo na MU, kde prihlaska prejde v orvom kole len rodicom, ktori splnaju vstky kriteria prijatia dietata do skolok v danom regione podla miesta trvaleho bydliska....a mamicky tehotne v case podavania prihlasok by mali mat moznost podat prihalsku az v 2.kole, ked budu umiestnene vsetky deti matiek , ktore nastupuju do zamestnania. bez moznosti vstupu do systemu....korektne, nezmanipulovatelne..... 😉

bosoriak
4. jún 2014

@svatava74 ano. opat, je to tema, ktoru maju moznost ovplyvnit poslanci na zastupitelstve, takze na nich treba tlacit a volit. Ale napad je to velmi dobry. Akurat pre vylucenie korupcie musia byt potom zoznamy prihlasok verejne a overitelne.

habibi78
4. jún 2014

@tobisebi toto je dlhodobý problém zriaďovateľa škôlky, tj.obce alebo mesta... Par rokov dozadu bolo malo deti, škôlky pozatvarali, budovy rozpredali a terajšie silne ročníky nemajú kam umiestniť. Nerozumiem ze ti dieta uz zase nezobrali do škôlky veď az teraz bude mat tri roky, az od ukonceneho tretieho roku prijímajú, skôr velmi ťažko hlavne v mestách... Prednosť majú predskolaci, veľa rodičov rieši odklad, preto môžu škôlky prijať aj menej deti.
Toto žiadna petícia nevyrieši, oni zo majú ošetrené... Kapacita škôlok je plna, na nové nie su peniaze, sak dajte dieta do súkromnej.... A odkiaľ na ňu vziať, to uz neni ich problém... :-/

tinytina
4. jún 2014

@svatava74
mne sa toto delenie deti podla toho ci je matka na materskej nepaci, pretoze sme na to tiez doplatili. Potom je vysledok ze jedno dieta zoberu a mama na druhy den porodi, a ine rovnake (alebo aj starsie) nezoberu, lebo jeho mama porodila o 2dni skor. Je to spravodlive? A potom vy aby ste vysvetlovali 3rocnemu dietatu ze vsetci kamarati chodia do skolky, ale ona nemoze lebo ma sestru (aj kamarati maju, ale az aprilovu a nie februarovu, takze ich prijali)...toto je inac skvely sposob ako bude sestru nenavidiet...takze si treba vymysliet nejake ine vysvetlenie, nemate nejaky napad?

Pritom skolku potrebuju vsetky deti, to maju tie so "smolou" na surodenca byt do 5.5 roka iba s mamou doma a so surodencom na pieskovisku? To ma trebars matka vyucena za kadernicku doma zvladat s 2-3 detmi rozneho veku nahradit pedagogicky proces co prebieha v skolke? Basnicky, kreslenie, lepenie by este ako-tak isli, aj ked viete ako je to zlozite ked sa vam medzi to mota rocne dieta...ale divadielko ku dnu matiek asi doma sama nenacvici, ani vylet bez rodicov, a mnohe miesta maju specialne programy pre skolky kam sa sama matka s 2 detmi nedostane a program pre nu neurobia.

Ja viem, ze mamicky, co potrebuju ist do roboty, to vidia tak, ze skolka je hlavne na strazenie deti...ale ja kludne takej mamicke jej dieta postrazim, ked moje bude moct ist do skolky. Ale iba tak ako budem stihat. Podla mna by to rychlo chcela vymenit naspat, lebo v skolke je to lepsie.

saranata
4. jún 2014

je nedostatok materských skôl , to je fakt
ale dokým bude rozhodnutie o prijatí /neprijatí dietata len v rukach riaditelky danej skolky tak sa tu nič nezmeni, jej vyber nie je nikým kontrolovaný a dokonca sa neda voči rozhodnutiu akotakemu ani odvolat.
je moznost len napadnut toto rozhodnutie , ale ako všetky vieme to nevedie v 99% k ničomu .

moja dcera ma 4,5 roka , splna všetky podmienky prijatia(vek , rajonizacia a pod.) tento skolsky rok bude mat 5 rokov
to ze som na rodicovskej je teraz vedlajšie nakolko budem aj tak dlho kvoli zdravotnemu stavu dietata-čo je vlastne dalsím dovodom prečo by malo byt dieta prijate, napriek tomu nas uz tretí rok neprijali
tiez som za a suhlasím , aby boli prijímane deti pracujucich rodičov, ale napr u nas v skolke boli prijate mladšie deti od mojej dcery aj s matkami na materskej , moja dcera znova nie, aj napriek dolozeniu zdravotnej dokumentacie mladšieho dietata.

podala som staznost a napadla som rozhodnutie riaditelky, pretoze mozu mat vycapene podmienky prijatia od A po Z , vyber je na zaklade uplne iných kriterií.

zuzik311
4. jún 2014

@tinytina súhlasím s tebou

tinytina
4. jún 2014

len pre predstavu ako to funguje v Brne: http://zapisdoms.brno.cz/kriteria-rizeni

mnamko
4. jún 2014

Veľa mamičiek ma tu ukameňuju ale kedysi sa deti,ktorých mamičky boli s iným dieťaťom boli na materskej do školky nebrali až predškolská bola povinná,myslím si že keby sa to zaviedlo tak je veľa voľných miest v škôlke a maminy by sa mohli bez problémou vrátiť do práce,ja mám tiež aprílové dieťa a do školky ide v septembri,našťastie mám nárok pol roka na podporu

tinytina
4. jún 2014

@mnamko a ako si to predstavujes? Ze to dieta ked mamicka otehotnie z tej skolky vyhodia? Co by to spravilo s jeho psychikou? Ze zrazu ho vyhodia z kolektivu, pokaslu mu cely rezim, na kamaratov bude pozerat cez plot?

Alebo teda len nebudu brat do skolky deti so surodencom, ale prijate uz nevylucia? To vedie k tomu co som spominala - dve rovnako stare deti, jedno ma surodenca 28.2. a nevezmu ho do skolky, druhe ma surodenca 2.3. a vezmu ho, lebo prihlaska sa dava 1.3. Je to spravodlive? To prve bude mat 3 roky skolky, mozno aj 4. Tomu druhemu milostivo doprajete jeden. On sa vam odvdaci tym, ze bude potrebovat odklad, lebo bude mat problemy so zaclenenim sa do kolektivu...takze aj tak bude "zaberat miesto" v skolke 2 roky, akurat strati jeden rok zivota.

tinytina
4. jún 2014

mimochodom, toto neprijimanie deti mamiciek na materskej ma este jeden aspekt. Mamicka ma 2 napriklad oktobrove deti, jedno bude mat 3 druhe 5. To co bude mat 5 jej nevezmu lebo ved je na materskej s tym druhym. Akurat iba do oktobra. Potom ma zrazu na krku 2 deti bez skolky. Zaplatit 2 detom sukromnu skolku sa jej z jedneho platu nepodari, tak musi dat vypoved. Ako by ste riesili toto?

habibi78
4. jún 2014

@tinytina pokial viem tak podla nepisanych pravidiel riaditelka moze odmietnut prijat dieta najviac dva roky po sebe....potom uz ma rodic pravo na presetrenie situacie

rutie
4. jún 2014

@bosoriak @tobisebi
Nie je pravda, ze nema zmysel nic robit, spisovat peticie, ani nic podobne. Moznost navysit kapacitu miest v skolkach a nastavit kriteria prijmania deti ma mestske zastupitelstvo. V nom sedia mestski poslanci. Tych si volite a vacsina z nich chce byt zvolenych aj v dalsom volebnom obdobi. Pohladaj na pieskovisku dalsie nespokojne matky a otcov neprijatych deti z vasho mesta (mestskej casti), aj tu na koniku mozes skusit. Zalozte facebookovsku skupinu, vytvorte peticny vybor. Na zaklade infozakona si vypytajte info o pocte neprijatych deti za posledne roky. Popiste v peticii, co to sposobuje mladym rodinam, spiste navrh, ako by malo mesto problem riesit (transparentne kriteria, navysenie kapacity...). Ziskajte co najviac podpisov od ludi s TPP v mestskej casti. Fyzicky, nie elektronicky. Ako ciel si dajte taky pocet, kolko hlasov bolo zhruba potrebnych na zvolenie jedneho poslanca do zastupitelstva.Chodte na zastupitelstvo, kde sa bude peticia prejednavat a s kamerou a filmujte, kto sa k problemu ako stavia. Video zaveste na facebook. Zoorganizujte zhromazdenie (happening aj s detmi) v parku, pozvite nan starostu, veducu socialneho odbou, odboru skolstva. Oslovte aj starych rodicov, nech sa ozvu, aby mali poslanci a starosta pocit, ze to ako sa postavia k problemu, bude mat velky vplyv na ich volebny vysledok.

Toto vsetko sa udialo u nas v meste po rokoch neriesenia tohto problemu. Veci sa konecne zacali hybat. Do roka sa otvorili 4 nove triedy, neustale sa diskutuje o tom, ako a kde vytvorit dalsie miesta. Prijmanie deti je konecne transparentne - pred terminom podavania prihlasok, zverejnia jednotlive skolky pravdepodobny pocet volnych miest, aby ste si vedeli zvazit, kde mate aku sancu. Prihlasky sa davaju na mestskom urade. Riaditelky uz v podstate velmi nerozhoduju. Podmienka je trvaly pobyt. Kriteria su predskolaci, poberatelia davok v hmotnej nudzi a potom ostatne deti podla veku. Ziadne dalsie zvyhodnenia typu surodenci, pracujuci rodic a pod. Mesto kontroluje zoznamy prijatych deti. Problem sa sice uplne nevyriesil, stale je malo miest, ale aspon je to spravodlive a viete sa dopredu zariadit. Ta ciara, kde sa to lame je zhruba 3. narodeniny april - jun, ako to vyjde v ktorej skolke. Predtym bezne nebravali aj 4,5 rocne deti a 2,5 rocne ano.

Urcite ma vyznam ieco robit aj nieco ine ako nadavat na piesku, pripadne si vybavovat nieco po znamosti. Dobro das, dobro sa ti vrati. Nikdy nevies v akej podobe a v akom case, ale vrati.

rutie
4. jún 2014

@svatava74 Tebou narhovany system by fungoval len za podmienok, ze vsetky matky maju kam nastupit do prace, len co im skonci materska. A matky nenastupuju do prace skor ako v tretom roku zivota dietata. Nerozumiem, co mamicky, ktore pracu nemaju, ale chcu si ju hladat. Ak im dieta nezoberu, tak si ju ani nenajdu. Ako rozlisis medzi tymi, ktore si pracu hladaju a od oktobra uz mozno budu pracovat a tymi, ktore si doma lakuju nechty, behaju po fitkach a kavickach? Alebo znevyhodnis iba matky s mladsimi detmi? Takze jedna mamicka si da jedinacika do skolky a bude sa doma pestovat a inej nechas doma 4-rocne plus napr. rocne dvojcata? A co matky, ktore napriklad zacinaju pracovat postupne, popri mladsom dietati, maju financne problemy, potrebuju zacat aspon na pol uvazku a mladsie rocne dieta daju na pol dna do sukromnej skolky a zatial napriklad uctuju, prekladaju. Alebo robia kym babatko spi a po nociach. Tym nechas doma aj 4-rocne, nech sa nenudia? Ozaj a starostlivost o kolko mladsich deti sa uz rata za pracu? Jedneho nie, o trojcata ano? A co rodiny s mladsim tazko postihnutym dietatom? A co rodiny s docasne nezamestnanym otcom, ani tym nedame skolku? Doba sa zmenila, dnes je tolko ciest ako kombinovat rodicovstvo s pracou, ze naozaj nejde nastavit kriteria objektivne podla zamestnanosti. Odkedy u nas stanovili ako jedine kriterium vek, velmi sa zlepsili vztahy medzi matkami, vymizlo ohovaranie, intrigy, podvadzanie s potvrdeniami o zamestnani, udavanie tehotenstva u susediek. A to pisem ako zamestnana matka septembrovej dcery, ktorej toto nastavnie v podstate skodi.

mnamko
5. jún 2014

@tinytina nie nemyslela som vylučenie zo školky,.ale ked má napr.dieť 3roky a mamička je už na druhej materskej,tým pádom je doma a má možnosť sa starať o deti doma

bosoriak
5. jún 2014

@rutie Ved ja som prave pisala o tom, aby mamicky robili peticie pre kompetentnych, takze s tebou suhlasim. Nie ze napisem rychlu peticiu za prijatie vsetkych deti do skolky. Takze presne ako pises, treba bombardovat poslancov, starostu a volit.

bosoriak
5. jún 2014

@mnamko Ono s tou mamou na materskej je to take zlozitejsie. Ide o to, ze vsetky matky odvadzaju miestne dane. Ale co za ne maju? To iste, co ostatni, akurat su okratene o tu moznost dat dieta do skolky. To mi pride nespravodlive a to velmi. Tak nech matky na materskej platia mensiu dan a nech oficialne nemaju moznost dat dieta do skolky a basta. Ale nie, u nas v kocurkove vsetci platime rovnako, akurat narok nemame no.

Takto - ja hlboko chapem to, ze ak ma riaditel na vyber medzi dietatom s mamou doma a dietatom s mamou co nastupuje do prace, tak predsa zdravy rozum vravi, ze prijme to druhe. Myslim si vsak, ze by mali byt skolky kapacitne vyriesene tak, aby takuto moznost rozhodovania ani nepotreboval.

Moja dcera isla do skolky az ako 4-rocna, nemala som s tym problem, ved som bola doma. Ale skutocne, ak je nejake dieta, ktore ma nahodou to nestastie, ze ma mladsieho surodenca, ako k tomu pride? Ze zrazu nema na ulici kamaratov, vsetci v skolke, vylucenie z kolektivu a podobne. Cize ani tie psychologicke nasledky nie su take, ze by nad tym clovek mavol rukou. Ale kazdy robime, co musime, aj matky, aj riaditelia. Obecne zastupitelstvo a starosta vsak maju robit to, co im dovolime.

tobisebi
autor
6. jún 2014

@rutie Dakujem velmi pekne za prispevok, da to zabrat ale poskusim sa najskor oslovit mamicky, ktore by boli ochotne pomoct, myslim, ze sama tomu moc nepomozem. Aspon zhananim podpisov a podobne. Nenecham to tak lebo ma to velmi hneva. Uvidime co z toho bude. Este raz dakujem.

tobisebi
autor
6. jún 2014

Ja som to s tou peticiou myslela prave tak, ze by som ju chcela podlozit nie len v mestskej casti ktorej byvam, ale vyssie, asi az prezidentovi 😉 nakolko to je problem celeho Slovenska nie len napr. Petrzalky resp. Bratislavy. Preto som chcela nejaku elektronicku peticiu, ktoru potom zasleme kompetentnym nech vyclenia z rozpoctu aj na podporu novych skôlok financie, alebo nech podporuju tie sukromne nech tolko nestoja. Oni musia vediet co je vyhodnejsie. A nech si uz upravia aj prijmanie deti do skolky v nejakom zakone. A nie sa stale ohradzat tym, ze skolka nie je zo zakonna povinna. A dovrsenim 3 veku dietata sa viac o Vas nikto nezaujima. Takze ak chcete nejake peniaze nezostava nic ine len dat vypoved v praci aby Vam dali podporu, co je vsak riziko lebo neviete ci si casom pracu najdete. Alebo si ponechate pracu a zostanete bez prijmov. Vsak to je postavene na hlavu. Ale stale by chceli viac deti. Neviem no mne to pride cele zle.

helenus
6. jún 2014

@bosoriak akú daň mamičky na materskej majú platiť menšiu?

rutie
7. jún 2014

@bosoriak
Prepac, ale velmi sa s tymi danami mylis. Jedine dane, ktore priamo platime mestu sudane z nehnutelnosti. A tie zavisia od obytnej plochy, nie od prijmu. TAkze ta mamicka na materskej, ktoa zije vo velkom dome plati mozno aj 3 nasobne vacsiu dan mestu ako zamestnana matka z dvojizbaku.

Dane, s ktorym mesto financuje skolky pochadzaju sice z dane z prijmu, ale nie priamo. Cast dane z prijmu, ktore stat vyzbiera odvedie samospravam, ale nie podla toho, kolko danezaplatili ludia v tej samosprave, ale pausalne na hlavu. Takze prave ta matka s mladsim dietatom na materskej prinesie obci viac penazi na daniach, ako pracujuca matka jedinacika. A najdolezitejsie je mat v obci trvaly pomer. Takze ak sa ohaname danami, tak zvyhodnene by mali byt mnohodetne mamicky, nie?

tajomna21
7. jún 2014

@tinytina v dubravke sa ziadosti davaju na MU, ale ten nerozhoduje (oficialne).. zakon je, ze rozhoduju riaditelia MS a tak to aj je ....
druha vec je, ci v podstate naozaj ten riaditel rozhoduje alebo mu niekto potichu neprikaze, kto musi byt prijaty (bez ohladu na podmienky) ... potom uz ten riaditel nema moc priestoru na rozhodovanie

ikika
7. jún 2014

@mnamko ano, mozem sa o nu starat doma... navarim jej, dam jej papat, dam ju poobede spat alebo oddychovat... lenze co take kreativne zalezistosti, co robia v skolke???... zial, ked Pan Boh nadeloval, ja som stala v inom rade - fakt tvorenie nie je mojou silnou strankou...
Do skolky ju ako 3-rocnu nezobrali, museli sme ju dat do sukromnej skolky - ja som doma len prebalovala, kojila, prebalovala, umyvala kakanicky a tak dookola, dcera len pocuvala "chvilku pockaj", "o chvilu", "pockaj" - v skolke urobila nadherne, uzasne pokroky (ceruzku drzi nadherne, striha, atd.), kolektiv jej velmi prospieva, je stastna... doma plakala, ze sa nema s kym hrat... a ma byt diskriminovana len preto, ze ma sestru, s ktorou sa doteraz nezahrali, kedze je mala??? 😕 😒
(samozrejme, ze ju ma rada, ze jej ukazovala hracky a tak... lenze to nebola hra pre starsiu, ale pre mladsiu...)

Kazdy vek ma svoje potreby... a je dolezite ich naplnit... ja nie som pedagog, zial, ani nemam pedagogicke vlohy, neviem tvorit... svoje deti vsak nadovsetko lubim a vidim, ze tu skolku potrebovala...

A su tu aj mamicky, ktore sice maju dve deti... ale mozno sa im tak skomplikoval zdravotny stav po druhom dietati, ze to ledva zvladaju... a deti potrebuju aj chodit von, aj byt v kolektive, aj tvorit, aj sa ucit nove veci...
A nie kazdy ma starych rodicov, ktori mozu pomahat...

tinytina
7. jún 2014

@ikka presne, moja mala napriklad kym nesla do skolky tak nehovorila s cudzimi ludmi. Ani s detmi co s nimi chodila 2 roky kazdy tyzden tancovat, odmietala im povedat ako sa vola a podobne. A to teda nebola zavreta doma, stale sme niekam chodili. V skolke sa strasne rozhovorila, naucila sa krasne drzat ceruzku, strihat, lepit, uci sa kopu basniciek. Ucietlky to studovali a vedia ako take deti rozvijat. Ja som studovala matematiku, takze dcera vie v 4 rokoch skladat puzzle s 260 dielikmi, ale proste na nejake tvorenie tiez moc nie som.