Neprijatie dieťaťa do škôlky - matka samoživiteľka

gombicka02
14. jún 2021

Ahojte. Z MŠ mi prišlo rozhodnutie o neprijatí dcéry. Dcérka je síce r. 2019 ale keďže som osamelý rodič, musela som nastúpiť do práce 4/21 a jej som podala prihlášku. Je nejaká možnosť alebo zvýhodnenie, ktoré by som uviedla v odvolaní a uspelo by?

Ďakujem

loginexistuje
14. jún 2021

zvyhodnuju sa predskolaci ktorych miseli prijat a potomnuvyknu napr surodencov tak male deti pod tri roky sa pocitaju za dve
ale skus napis ze pracujes atd mozno motyka vystreli

sense
14. jún 2021

Ci to uspeje neviem, ja by som sa skúsila aj tak odvolať kde by som stručne a slušne v skratke opísala aj dôvod. Možno odvolanie zamietnuť a možno aj nie, za pokus to stoji vždy.

makova333
14. jún 2021

@gombicka02 odporucam obratit sa nie na riaditelku MS, ale na zriadovatela (odbor skolstva), mozno budu vediet pomoct. Ak aj nie do tejto konkretnej MS, mozno do inej. Drzim palce.

matkahelka
14. jún 2021

@gombicka02 tento rok schvalili povinnu predskolsku dochadzku, cize s miestami v skolkach to bude od septembra priam katastrofa. v spravach bola reportaz, kde vraveli, ze su skolky, kde kvoli tejto podmienke mladsich ako 4 roc. brat ani nebudu kvoli kapacite samozrejme. odvolanie si urcite podaj, ale neviem o tom, aby samozivitelky boli zvyhodnene. v nasej skolke sa ide tvrdo podla veku, neraz rozhodovali o prijati/neprijati dni narodenia, ak deti boli narodene v rovnakom mesiaci.

ofzuza
14. jún 2021

@matkahelka to az tolko 5rocnych deti nechodilo do skolky?

lucka_ke
14. jún 2021

jedine súkromná škôlka, žiadny zákon nemyslí na osamelých rodičov

makova333
14. jún 2021

@ofzuza chodilo, ale ked mas moznost, ze budes platit 25 € (strava) namiesto 400 € plus strava, tak ho nedas do statnej?

matkahelka
14. jún 2021

@ofzuza to neviem. vravim, co bolo v spravach. moja dcera je uz skolacka a pamatam si, ze v 1roc. ZS bola ucitelka rozcarovana pri zisteni, ze cca tretina ich triedy do skolky vobec nechodili. u nas v skolke trebars tento rok beru len deti, ktore mali do marca 3 roky. samozrejme, ze vsetci podali odvolanie, ale priestory si predsa riaditelka ani zriadovatel nenafukne.

ofzuza
14. jún 2021

@makova333 vsak predtym tiez mali moznost dat do statnej. Predskolaci boli uprednostnovani aj predtym, nie? Teraz musia, ale nechce sa mi verit, ze az tolko deti nechodilo do skolky, ze by to sposobilo problemy, ked zrazu daju.

makova333
14. jún 2021

@ofzuza ale minuly rok neboli predskolaci 😀 A je rozdiel uprednostnovani a ine je ked je to povinnost zo zakona.

ofzuza
14. jún 2021

@matkahelka az tak, ze tretina?

ofzuza
14. jún 2021

@makova333 nerozumies, nevadi

makova333
14. jún 2021

@ofzuza co nerozumiem?

matkahelka
14. jún 2021

@ofzuza neviem, ci to bola presne tretina. ak si dobre pamatam, bolo ich v triede 22 a ucitelka to na prvom rodicku podala slovami, ze cca tretina a ze ju ten pocet az zarazil.

ofzuza
14. jún 2021

@makova333 skusim este raz 😁 predskolaci boli uprednostnovani tak ci tak. Takze aj ti, co predtym nechodili a chceli dat deti do skolky, tak do predskolskej ich vacsinou vzali. To, ze z toho spravili povinnu, nutia snad len minimalne percento deti. A nechce sa mi verit, ze toto cislo tak strasne zamavalo s miestami. Ak hej, tak sudruhovia maju dost problem so statistikou.

makova333
14. jún 2021

@ofzuza Len malo deti nechodilo do skolky vobec, väcsina deti chodi do MS, cast do statnej (ti co ich zobrali) a cast do sukromnej (ti co ich nezobrali alebo sa tak rodicia rozhodli, ze pre ich deti bude sukromka lepsia). Od tohoto roka je povinna predskolska priprava plus sa zrusili nulte rocniky a pripravne rocniky. Deti, ktore nechodili do MS a dovrsili 5 rokov musia do MS. Cast zostane v sukromnej skolke (ti co tak chcu a zaroven ich MS spada do siete MS). Ti co nechcu ostat v sukromnej a bola to pre nich z nudze cnost daju dieta do statnej plus do stanej pojdu aj deti, ktorych MS nespada do siete MS, plus tie co su doma, plus ti co mali ist do nulteho rocnika alebo prirpavneho rocnika. Cize logicky sa pocet predskolakov pre statne MS zvysi a dost podstatne. V niektorych obciach to mozno nepocitia, ak je tam deti vseobecne menej. Ale vo väcsine miest a najmä v BA je to katastrofa.

ofzuza
14. jún 2021

@makova333 no prave to "dost podstatne" si nemyslim, ze tak je.

matkahelka
14. jún 2021

@ofzuza na vychodnom Slovensku je kopec obci, kde je obrovske mnozstvo deti z margalizovanych skupin. tie do skolok nechodili, mali v skolach nulte rocniky. ak som spravne pochopila, tie sa budu teraz rusit, cize tie deti musia ist do skolok. vo vacsich mestach standardne fungovali pripady (poznam nie jeden taky), ze ak dieta nevzali do skolky do mesta, rodicia ho nosili do najblizsej obce. teraz uz v tych obciach, aj skrz spominane cierne, ci asocialne deti, nebude miesto pre biele deti z mesta.

ofzuza
14. jún 2021

@matkahelka nechcela som byt zas oznacena za rasistku, ale presne tieto deti mi napadli. A to ich je fakt tolko?

makova333
14. jún 2021

@ofzuza Skusim priklad: Riaditelka mala triedu predskolakov 25, strednakov 24 a malych deti 22. V roku 2020 (ked nebola povinna MS) Jej 20 deti odislo do skoly a 5 ostalo v MS. Z tych 20 deti 15 islo do prveho rocnika, 2 do pripravneho rocnika (napriklad pre NKS) a 3 do nulteho rocnika (socialne slabsie deti). V roku 2021 by mohla prijat 20 deti (plus 5 ktore jej zostali), ale zacala povinna MS takze musi zobrat vsetky, ktore sa jej prihlasia. Namiesto 5 deti vsak ma 10 ostavajucich lebo sa zruslili pripravne a nulte rocniky. Väcsina strednej triedy prejde k predskolakom. Keby to nebola cela trieda teda 24 deti, ale len 20 deti + 10 zostavajucich, uz ma presahujuci pocet deti, ktore mozu byt v triede. A to este neprisli deti z vonku (teda z domu a zo sukromnych MS), ktore prijat musi. Keby som mamicka, ktorej v minulom roku dieta do statnej MS nezobrali (to dieta nemalo narok byt uprednostnene, este nebolo predskolakom), tak nebudem predsta platit 400 € ked nemusim. Cize co spravi rieditelka? Zo zakona musi zobrat vsetkych, ktori o to poziadaju a splnaju kriteria. Tak otvorim dve predskolske triedy, ale neotvorim triedu s trojrocnymi.

ofzuza
14. jún 2021

@makova333 ale za to nrmoze povinna predskolska, ale zrusenie pripravnych. Tato ista situacia by nastala aj keby predskolska povinna nebola a porusili by nulte/pripravne. Takze tam je kamen urazu.

makova333
14. jún 2021

@ofzuza este raz si precitaj co pisem, mne sa ti to nechce dokola vysvetlovat. Mam s tym o dost viac skusenosti ako ty.

ofzuza
14. jún 2021

@makova333 tu vobec nejde o to, ci mas nejake skusenosti, ale o jednoduchu statistiku a datovu analyzu.

makova333
14. jún 2021

@ofzuza a este k tomuto: nulte rocniky su pre socialne slabsie rodiny (väcsinou marginalizovane skupiny obyvatelstva) a tie v BA takmer nie su, napriek tomu to tu tento rok kolabuje viac ako po ine roky. Tak mi vysvetli preco?

ofzuza
14. jún 2021

@makova333 az tento rok to kolabuje? 😂 To urcite. Tam je uplne bezne, ze sa tam trojrocne nedostane.

ofzuza
14. jún 2021

@makova333 staci, ze niektory rocnik je silnejsi a nasi najvyssi nevedia pocitat a netusia kolko musia nachystat miest.

makova333
14. jún 2021

@ofzuza "napriek tomu to tu tento rok kolabuje viac ako po ine roky." Zatial sa vzdy triedy trojrocnych otvarali aj ked sa vela deti nedostalo, teraz hrozi, ze sa male triedy otvarat nebudu, namiesto nich sa otvori dalsia predskolska trieda.

nominativ
14. jún 2021

Tento rok je určite aj silný ročník, keďže je ohromne množstvo žiadostí všeobecne, napr v našom okrese. Plus veľmi veľa dedín v okolí mesta, kde je omladnuté obyvateľstvo a materské školy s kapacitou pár detí... Po minulé roky v našom okrese bez problemov vzali aj deti pod tri roky, tento rok sa nedostane aj veľa trojročných. To, čo majú rodičia robiť, to už nikoho netrápi.

makova333
14. jún 2021

@ofzuza nachystat miest? Co su chyzna v hoteli. Raz ked mam skolku pre deti, tak z nej nespravim skolku pre deti. A ak by aj spravili kto bude ucit? Petrzalka ma napriklad dlhodobo problem zohnat ucitelky v MS, davaju naborove prispevky atd. ale nikto sa tam nehrnie, personal starne. A takto to maju takmer vsetky MC.

ofzuza
14. jún 2021

@makova333 tak vzdy maju na to 3 roky sa pripravit, ze ano?