Mam 4 rocnu dcerku a zijem v zahranici.mam susedku s ktorou som dost dobre vychadzala obe nase dcery su velmi dobre kamaratky ale zial stalo sa nieco co ma ako matku velmi hlboko zasiahlo .susedka organizovala narodeninovu oslavu a mne len tak mimochodom den pred oslavou oznamila ze jej dcera oslavuje ale ze si chce pozvat len najlepsich kamaratov zo skolky a ze su to prevazne domaci nie pristahovalci ako ja a moje dieta (aj ked podotykam ona sama je pristahovalkyna) cize pozvanie na narodeniny sme nedostali.Od tej doby sa jej snazim vyhybat aj ked byvame oproti sebe ona sa tvari ze sa nic nedeje a moje dieta som musela komfrontovat so situaciou kedze videla ze sa vedla v byte nieco deje ze su tam oslavy ale ju nikto nepozval povedala som jej jednoducho pravdu.nie som si ista ci som dobre urobila.popravde neviem co mam robit ukoncit to vsetko alebo sa na to povzniest a cakat kedy bude dalsi podraz....dcera to az tak tragicky neberie ale nestretavame sa viac spolu.mali ste niekto z vas podobny problem ako ste to riesili?
@okacik33 - my sme mali skor opacny problem, hodne oblubenu dcerku a nemoznost pozvat vsetky deti na oslavu. Proste si vybrala koho chcela ona a hotovo. A ano mala som par dost trapnych otazok mamiciek, ze preco to ich dieta nie je pozvane. Co som im na to mala povedat? Moja dcerka ich proste za tak blizke kamosky/kamaratov nepovazuje. Pozvanky na oslavu v tom veku uz aj tak vypisuje - menuje deti, co tam chce mat - dane dieta.....nutit ju pozvat niekoho navyse zo slusnosti sa nerobi... mozno zabudla, mozno tam chcela mat fakt len spoluziacky... spytajte sa jej... ale vyhybat sa (?) Ked byvate oproti sebe... myslim, ze mala to uz prekusla, ale ty nie 😖
@okacik33 to je tazko posudit. chodi tvoja dcerka s jej dcerkou do skolky? ak nie, tak by to bolo pochopitelne, ze pozvala len svoje kamaratky zo skolky. ak ano, tak asi mama zasiahla - ale to sa len domnievam.
najdolezitejsie je, ze dcerka to neberie tragicky. a to, ze sa vedla kona oslava a ona nie je pozvana - na to si musi zvyknut. moj syn sa tiez stretava s detmi zo susedstva, mame vyborne vztahy, ale na oslavu ho nepozvali - pretoze maju tie deti inych, lepsich kamaratov. a tiez videl, ze aha - oslavuju. skonstatovali sme, ze asi ma niekto narodeniny a bolo 😉
ja tiez nepozyvam vsetky deti, s ktorymi sa stretava - skratka dam pocet a on si vyberie, pripadne sa ho cielene pytam, ci pozveme aj toho a toho a bud povie ano alebo nie 😉
to, ze su to prevazne domaci - to si mohla susedka odpustit. mna by asi toto zamrzelo najviac 😠
@anjelicek26 nie mala to neprekusila prestala sa pytat na nu . asi tazko tu ide o vyber podla kriterii kto je dobry a menej dobry kamarat ked su najlepsie kamaratky denno denne spolu co viem v skolke ma ta nasa mala suseda problem integrovat sa dievcata ju nechcu medzi seba prijat.nechodia spolu do skolky
@okacik33 prešla som tým...aj mňa sa to ako matky dotklo, prirodzene ... ale na druhý deň som sa z toho vyspala... naozaj si deti samé vyberajú, koho chcú na oslave...moja dcéra má kamaráta, s ktorým je dennodenne, aj k nám chodí na návštevu, ale na svojej oslave o dva týždne ho paradoxne nechce mať 😵 a ja to ako matka musím rešpektovať, veď aj my rodičia si vyberáme svojich hostí 😎
@anjelicek26 ani vy by ste neprekusli keby vasa oblubena dcerka zrazu nebola pozvana a mrzelo by ju to nemyslite?
@okacik33 - ale prekusla.... jedna oslava priatelstvo nerobi a ani nerozvracia... deti niekedy stoja viac nad vecou ako dospely, rovnako sa nalada dietata smerom ku kamaratovi toci ako listok vo vetre, hlavne v tomto veku.... toto nie je o tebe a ani o jej mame, ale o detoch, ktore si pri hre rozumeju, byvaju blizko pri sebe a vy mate nejaky zabomysi konflikt 😖
@okacik33 a nebolo to tak, ze vsetky ostatne deti sa navzajom poznali zo skolky a len tvoja mala by poznla len susedu a nikoho ineho?
Mozno jej mama len chcela, aby sa lepsie zaclenila medzi tie skolarske deti a nechcela , aby sa jej dcerka bavila na oslave hlavne s tvojou malou-asi by tak skoncilo-ked pises za ma problem sa integrovat do toho kolektivu v skolke.
@okacik33 no urcite by ma to mrzelo najma tym smerom co sa tyka pristahovalcov a domacich.. dcere by som to vysvetlila tak ako ty a tiez by som obmedzila kontakty... nie kvoli narodkam ale kvoli tomu ze ta bere ako menej cennu ze si pristahovalkyna a aj tvoja dcera...
iste si najdete ine kamosky ... aj ty aj dcera to ze niekto byva vedla neznamena ze si musite uplne sadnut ... a nechat sa vyuzivat
@kaja73 ano mate cistu pravdu aj by som to inac zobrala ved sme skoro dennodenne spolu aj my matky a je ine povedat potrebujem dieta integrovat ale nie pohrdat mnou ako clovekom to je cisty nacionalizmus predsa nebudeme sa selektovat na pristahovalcov a nemcov podotykam....
@okacik33 mozno jej to bolo blbo tak otvorene povedat-ze takto musi svojej dcerke pomoct zaclenit sa 😲
A ak je aj ona pristahovalec,tak snad nepohrda inym pristahovalcom-je celkom mozne, ze to len proste blbo vyznelo a nebolo to tak myslene. 😉
Niekedy clovek trepne blbinu a vobec nedomysli, ako to mohl vyzniet 😝 -mozno by si sa jej priamo mala opytat ci jej vadi ze ste aj vy pristahovalci-ries toto a nie nepozvanie ako take.
Mozno to za 5 minut vyriesite k spokojnosti vas oboch,alebo si potvrdis ze vam nestoja za namahu a dcerka si proste najde inu kamosku.
@okacik33 ahoj. ja mam pocit ze to riesis viac ty z pohladu matky nadovsetko milujucej svoje dieta ako tvoje dieta. suhlasim tu vo vela s anjelicek...
moj pohlad na vec - robila som takuto oslavu mojwj 5 rocnej dcere prvykrat. malinka menila zoznam naozaj podla nalady a vyberala si ona. cize sme dospeli do stadia kedy bolo na zozname asi 50 deti podla nej jej naj kamosov - zo skolky, mimo skolky etc. ... pozyvali sme deti a rodicov - cize doslo ku skrtaniu z mojej strany a tam som uz sproste dospelacky prihliadala aj na veci ako napr. ze msla uz prijala pozvanie od par deti ktori mozno ani nepatria realne medzi naj kamosov ale hold mi to prislo fer pozvanie vratit. nepozvala som napr. deti s ktorymi sa relativne casto stretavame ale oni nas nikdy na ziadnu oslavu nepozvali zato deti ktore malinka skoro nepoznala ale bola na ich oslave ano.
pozri taka oslava nie je zadarmo a rodic ma pravo si vybrat kriteria podla ktorych bude na tu oslavu pozyvat deti - u bas to skoncilo tak ze mslinka mala asi 15 svojich najblizsich kamaratov - v tomto veku to uz su vaecsinou deti zo skolky a rodina... ja viem ze tebe ako susedke sa moze zdat ze vase deti travia vela casu spolu... podla mna ide skor o to ze ho vela spolu travili do tych 3och rokov... zial deti tie skolkarske vztahy omnoho viac prezivaju ako tie miminkovske ktore viac prezivaju mamy s tym sa treba vyrovnat...
ja byt tebou by som dietatu pravdu povedala ale urcite nie v tom duchu ako si to tu naznacila lebo to su hlavne tvoje pocity.. zdaleka to nemusi byt pravda. a prenaaat svoje pocity na dieta ked pises ze ono to viac menej neriesi je blbost. ak mas ty priblem so znamou tak si ho vyries, nezatahuj do toho ale dieta.
@okacik33 hm... takze v tej poznamke je pes zakopany... nie v tej pozvanke... no ak je rodina tiez pristahovalecka tak velmi pochybujem ze ta chcela ta matka ponizit... skor si myslim ze sice blbym ale predsa sposobom sa snazila ospravedlnit to nepozvanie tvojho dietata. podla mna jej naozaj islo lrn o tu lepsiu integraciu jej dietata do skolky.
vies ci tam mala aj deti mimo skolky?
@dai mate pravdu neriesim dieta ale riesim skor ako sa ako matka a clovek mam postavit k tomu ze ked mam cierne dieta a matka cierneho dietata mi povie sorry pre lepsiu integraciu mojho dietata bude lepsie ak pozvem belochov tak ako mam vlastne vychovavat dieta mam mu povedat vsetko je ok kto do teba kamenom ty do nho chlebom???
@kaja73 no by ste sa cudovali co vsetko su ochotni pristahovalci urobit pre integraciu zapriet aj vlastnu rodinu a korene stratla som sa z mnohymi je to kvoli integracii nakolko tu nie su ako pristahovalci akceptovani a bude dlhe generacie trvat kym budu akceptovat aj ich deti ako domacich
@xlucia ano mas pravdu, ono vsak cudne je to jej vysvetlenie, to verim, ze zaboli
@okacik33 myslim, ze ta to casom prejde ale suhlasim, ze to bolo dost netaktne povedane, mna by to mrzelo. ked vas uz nepozvala, asi mala radsej mlcat.myslim, ze mamine to nedocvaklo a asi ani nedocvakne, tak neviem, ci diskutovat ma zmysel, ona to berie dost pragmaticky, ale ludia maju aj city...
@okacik33 vy mate tiez cierne dieta? a znovu - boli tam len deti zo skolky? ja mozem len tolko ze nasa mala bola tento rok oozvana na oslavu o 2 roky starsieho dievcatka s ktorym sa stretava casto vdaka kamaratstvu nas rodicov... som povedala muzovi ze nikdy viac - zaciatok bol dtrasny, ona tam nala okren nasej malej len kamosov zo skoly, nasa blla taky krpcek medzi nimi, nevedela o com ss rozpravaju, oni sa s noi nechceli hrat ze je mala - pre mna ako rofi a to pozorovat - hlavne ked som navyknuta ze moje dieta je velmi oblubene , to bolo strasne ... na konci oslavy uz nechcela samizrejme odist a bolo zase naj kamoska s kaxdym.... ale ja som aj tak presvedcena ze nie je dobre ked je jedno dieta za kvazi outsidera v tej skupine... zalezi samozrejme od povahy dietata - ak ma oslavu dieta extrovertne schopne rozdavat tak nie je problem s tourozmanitostou lebo to dieta nikoho neodvrhne... ale ak je to dirta ktore ma problemy s nejakym kplektivom a ten si pozve tak tvoje diets ako outsider by podla mna nebolo na tej oslave stastne...
a mozno len ta vasa znama nrchcela aby sa jej dieta nakoniec hralo len s vasim a na ten kolwktiv ke sa snazi integrovat sa vykaslalo.
@okacik33 tu sa jedná o deti a tie vedia byť kruté aj k svojím priateľom a pritom to ani netušia ... dcéra je s tým zmierená ale ty chceš skoncovať so svojou kamarátkou ... pre tvoju dcéru naozaj dobrý príklad ... ja som sa naučila odpúšťať a v tomto duchu vychovávam aj svoje deti ... možno by ti pomohlo urobiť rovnakú vec ... usporiadať oslavu a svojej kamarátke jednoducho o tom ani nepovedať 😉
@okacik33 - my zijeme v nemecku, zili sme v anglicku, s integraciou ma problem len ten, co to vnutorne nejako preziva, citi sa iny a aj sa tak sprava, ja som s detmi v zivote tento problem nemala 😖 Casto je problem v samotnych ludoch, ze maju zabrany, akysi vnutorny komplex menejcennosti, neucia sa poriadne rec, stretavaju sa len s ludmi z ich povodnej krajiny, robia si urcity vnutorny kruh v kruhu... toto inak prenasas aj na vlastne dieta 😖 Nasa dcerka je v kolektive velmi oblubena, napriek reci, napriek cudzinec, napriek vsetkemu... lebo do toho ide otvorene, veri si a to je posilnovane z domu...
@anjelicek26 super prispevok... pises mi z duse o tej integracii... tiez mam velmi podobne skusrnosti😉
kazda mate v niecom pravdu ale je zbytocne tu diskutovat .ja uz to mam s nou vydiskutovane zial nedopadlo to dobre nebolo to o tom zeby sa citila nejak previnilo za to ako ma oznacila pristahovalcom bolo jej to jedno islo jej o to aby sme fungovali ako predtym ze nevie co ma dcere povedat nechce ju konfrontovat so skutocnostou a to ze vsetko sa raz konci aj priatelstva ze ludia prichadzaju a odchadzaju presne ako to opisala anjelicek ze rovnako ako aj nalada dietata smerom ku kamaratovi toci ako listok vo vetre, hlavne v tomto veku a u dospelych kazda skusenost je skusenostou je potrebne stat nad vecou ale nie za kazdu cenu ...vsetko zle je na nieco dobre .dakujem vam velmi pekne za prispevky baby .este raz vdaka 🙂 nieco som si z nich zobrala ale moj pohlad na vec to nezmenilo ☹
@anjelicek26 nesuhlasim s tebou ja som slovacka a som na to patricne hrda anglicko je uplne nieco ine aj rakusko tam je to multi kulti nemecko je uplne ina mentalita ludi asi tu zijes pomerne dost kratko ak si dobra herecka tak tu zapadnes s usmevom ale budes stale pre nich aj ty len pristahovalcom casom to zistis
@okacik33 - zijeme tu 7.rok... dva roky z toho sme sice boli v anglicku... ale aj tych 5 rokov sa rata... s herectvom to nema vobec nic 🙂 Mam tu vela kamaratok, uz som tu v druhom zamestnani, teda dalsie socialne siete, navyse som brebrala aj vela manzelovych priatelov... mne je tu dobre... nic zistovat nepotrebujem ;) Toto je ako vsetko - o ludoch.
anjelicek26@zijem tu 10 rokov, a do 6 rokov som zila tiez s hlavou v oblakoch kym som nebola komfrontovana so situaciami a nezacala uvazovat ze kvoli comu to je. ludi sa snazim vyberat kvalitou nie kvantitou aj ked sa stava ze sa obcas clovek sekne ale od toho sme omylni nie sme dokonali a pracujem tiez uz 8 rokov socialne siete nepotrebujem preto som sa zaregistrovala az teraz ja uprednostnujem realny zivot pred virtualitou🙂casto prispievas na to ako si super integrovana 🙂bez urazky niec v zlom
@okacik33 hm... moja najdlhsia skusenost je prave s nemeckom a ano najdu sa tan s prepacenim zakkmplexovani debili... ale takych najdes aj na Slovensku.
poznam vela slovakov ktori ziju v de a nie su ochotni prijat nemcov, proste vytvaraju si vlastne komunity v ktorych ziju a nasledne tvrdia ze ich odmietaju nemci. mam ale aj vrla znamych ktori domacich neodmietli a ziju tam spokojne , uplne integrovane spolu so svojimi rodinami.
@okacik33 bolo to sproste a netaktne. ale podraz to nieje. na oslavu si moze zavolat koho chce, a stanovit si sama kriteria podla ktorych si hosti vybera. ja osobne by som sa viac nestretavala, a dcere by som normalne vysvetlila o co sa jedna.