Neočkované deti a škôlka

23. jún 2021

Ano viem zakon nepresiel, o to viac ma prekvapilo, ze ked som doniesla prihlasku do statnej skolky pani riaditelka vzdychala akoby to bolo nieco nenormalne a rovno mi povedala, ze take dieta neprijmu.. ked som sa jej teda spytala preco a argumentovala faktom, ze to nie je podlozene nijak legislativne odpovedala, ze maju “nepisane” nariadenie z ministerstva skolstva, ze neockovane deti nemaju brat a navrh sa casom opat vrati do parlamentu. Som nahnevana a v soku moje prve dieta malo vazne nasledky po ockovani, dokonca aj neurolog uznal pisomne, ze bolo spustacom i ked defekt mal geneticku preddispoziciu. Moje druhe dieta ma tie iste geny, mam zas riskovat? Nikdy.. a za to mam teraz znasat takuto diskriminaciu zo strany skolstva i ked na to neexistuje ziaden zakon? Mamicky vzali vam niekde neockovanca? Chcem napisat odvolanie a list na ministerstvo.. toto je vrchol

ejbyk
23. jún 2021

nám vzdali, bolo okolo toho trocha bu bu bu....ale vzali.
Nemusela som nic pisat ani dokladovat.

elizabet173
23. jún 2021

Ziadne take nariadenie neexistuje. Okrem toho myslim, ze dnes uz vsetci rodicia maju rozhodnutie o prijati ci neprijati. Obratila by som sa na zriadovatela, rozmazala to v mediach. Ale myslim si, ze je toto len dalsia tema na rozvirenie vasni zalozena samozrejme anonymne. Inak ja nie som proti ockovaniu

mogaa
23. jún 2021

Predpokladám že to nemáš od riaditeľky písomne, oficiálny dôvod bude nedostatok miesta, takže smola......

anonym0001
23. jún 2021

Zavolaj na nich tv, nech ich dajú do správ 😀

katrinka8
23. jún 2021

Ako zistia, či je alebo nie je dieťa očkované? Oficiálne má lekár dávať potvrdenie, či dieťa je alebo nie je spôsobilé na nástup do zariadenia.

katkami123
23. jún 2021

Nie je to náhodou trestne neočkovať dieťa? To sa Vam ako podarilo vyhnúť všetkým tým ockovaniam?

katrinka8
23. jún 2021

@katkami123 - prečo by to bolo trestné? Ako naša pediatrička hovorí - sme v demokratickom štáte, nikto Vám na pri krku nedrží nôž, že "musíš". Maximálne zaplatíš pokutu.

zuzanka.zuzu
23. jún 2021

@katkami123 nie je to trestne, este stale mas nastastie moznost o svojom tele (resp.dietata ako zakonny zastupca) rozhodovat sam... ale pride v dohladnej dobe aj k tomuto obmedzeniu a som presvedcena ze ludia sa mu budu tesit 🙄 nieco ako ked nariadili ruska - ludia somrali, nariadili respiratory v ktorych sa horsie dychalo a potom sa ludia tesili z rusok 🙈

ajka0207
23. jún 2021

@katrinka8 u nás je v potvrdení od lekára údaj očkované podľa očkovacieho kalendára, ale čo by robila škôlka keby nie je dieťa očkované neviem

matkahelka
23. jún 2021

@katkami123 trestne? a ty si spadla z jahody? v zapadnej europe ani v susednom rakusku nic take ako povinne ockovanie neexistuje a tu maju podla teba byt rodicia "trestani" za to, ze rozhoduju o vlastnom dietati? nie, nie je to trestne. tiez poznam 2 chlapcov, ktorym sa po MMR spustil diabetes a epi zachvaty, samozrejme dalsie ockovania im uz ani lekarmi odporucane neboli a ich mladsi durodenci nie su ockovani vobec. a nikto "trestani" nebol a ani nebude. max pediatricka, ak je proaktivna, zahlasi RUVZ odmietnutie ockovania a rodicom moze prist pokuta.

ajka0207
23. jún 2021

@katkami123 veď píše že prvé dieťa malo po očkovaní problémy, zas ani na Slovensku sa neockuje každý hlava nehlava

luccija
23. jún 2021

Mas papier o tom, ze pediater neodporuca ockovanie?V susednej dedine statnej skolke tiez neberu uz som to tu minule pisala ako si to zdovodnia neviem..., ale aj ich prihlaska do skolky ma formulku ci je dieta ockovane...odvolaj sa, ale bolo by fajn mat nieco v ruke..

luccija
23. jún 2021

@ajka0207 druhe dieta vobec nemusi mat tie iste problemy, ale ako mamu ju chapem

mogaa
23. jún 2021

Žiadna škôlka nedá písomne že nevezme dieťa z dôvodu neočkovania.....Uvedie iný dôvod, obvykle nedostatok miesta.....Pokiaľ to mamička nemá písomne že dieťa nevzali z dôvodu že nie je očkované, tak si nepomôže, lebo vždy to bude tvrdenie proti tvrdeniu

evalin88
23. jún 2021

@katrinka8 nam napisala napr detska dr. na koniec vyjadrenia aj má všetky očkovania.

canany
24. jún 2021

@matkahelka ja tiez poznam dvoch chlapcov, ktory po preockovani v 6 rokoch dostali diabetes, ten jeden, zial minuly rok zomrel, dozil sa 20 rokov. Ale o tomto sa nikde pisat nebude.
A k teme. Moj prvorodeny mal prve dve davky Hexa a spustil sa mu ekzem, potom som neockovala, mam aj papiere od koznej. Druhorodenu som neriskovala a ta nie je vobec. Nastastie pred 5 rokmi to este v ms tak neriesili a zobrali mi obe deti normalne.

gigie24
24. jún 2021

Ziadajte to pisomne aj so zdovodnenim 😊

katrinka8
24. jún 2021

@ajka0207
@evalin88 - to je divné, naša pediatrička tvrdí, že takéto údaje nemôže poskytovať (o očkovaní), že to nesúvisí so spôsobilosťou dieťaťa pre nástup do škôlky.

janage
10. júl 2021

@canany ja som veľmi zvažovala očkovanie mmr u mojej ekzematičky. A vieš čo rozhodlo? 2 veci: ako cca 16 mesačná dostala kiahne, ktoré u nej ako atopika mali hrozný priebeh. Aj antivirotiká brala, aj ATB lokálne kvôli infekcii v oku (kiahne mala aj tam) ostali jazvy a rozhádzaný celý organizmus. Kiahne u ekzematikov môžu byť veľmi nebezpečné ako som zistila.
Druhá vec: jej staršia sestra začala chodiť na medzinárodné súťaže a v tom čase sa v zahraničí začali vyskytovať ohniská osýpok. Posledné čo som potrebovala bolo, aby tie osýpky chytila. A tak v 5 rokoch po konzultáciách s lekármi ju zaočkovali. A paradoxne naše najmenej komplikované očkovanie. Krátko nato osýpky dorazili na SK.
Ja som si povedala, že to čo by s ňou urobili skutočné osypky by bolo omnoho horšie ako to čo sa stane po vpichnutí ich značne oslabenej verzie.
Ale chápem strach a zvažovanie rodičov.

canany
11. júl 2021

@janage ono to je individualne. My sme presli kiahnami pocas prveho lockdownu, nez zavreli skolku, dcera doniesla domov. Dcera napr mala len take bezne, syn mal asi 3 vacsie. Neskriabali si to a pekne sme to zvladli bez teplot a komplikacii.
Ale ocko tema je na dlhsiu debatu a nechcem virit prach.
Ja mozem len za seba, kvoli psovi som sa dala zaockovat na kliestovu encefalitidu, dalsi rok mi zacala alergia na pele ako 28 rocnej, co som vyrastala na dedine a nemala som nikdy ziadnu alergiu. Bol to strasny boj, alergolog mi robil testy, ze trosku vysiel pagastan a nic viac a ja od maja do septembra plny nos, kychanie, kasel, stale pocit choroby a unavene telo. Ani kortikoidy mi nechcel davat. Mama mi posuvala svoje, nech neprelezim cele leto doma. Potom prisli deti a debata o ockovani a vtedy mi to docvaklo a prestala som sa kazde 2 roky preockovavat a co sa nestalo? Alergiu zvladam s hoemopatika, take 2-3 tyzdne ich musim brat a potom koniec. Odsledovala som si brezu, pagastan a lipa. Pes, kvoli ktoremu som sa dala ockovat, tiez dostal ocko navyse proti borelioze a este nieco, lebo sme chodili na vystavy. Do 4 rokov umrel na rakovinu zaludka. Ci to malo suvis, nikdy sa nedozviem.
Je to kazdeho osobna vec ako sa rozhodne. Nikto nevie dopredu povedat co sa stane.

janage
11. júl 2021

@canany tak každý musí zvážiť prínos verzus riziká.
A áno keď niekto zažije konkrétnu chorobu s ťažkým priebehom tak vakcína čo zníži toto riziko je pre neho super. Opačne ak niekto mal raz nádchu ten riziká vakcíny nebude chcieť znášať.
Si predstav, žeby existovala vakcína voči moru v čase morovej epidémie. Myslím ze tí ľudia by sa zaočkovať chceli a ešte by aj boli radi.

canany
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
weronika171717
11. júl 2021

@katrinka8 prosím ta, ako sa vola ta pediatricka? Zháňam už dlho nejako, ktorá má rozum. Bude aj dochádzať. Môžeš napisat aj do SS. Ďakujem. ❤️

kikulienkadd
11. júl 2021

Mne nevzali ani očkovaného, neuprednostnia ani trojročné deti zamestnaných mám pred tými, čo sú doma s mladším dieťaťom. Vlastne povinne musia vziať do MŠ až predškoláka. Hold, taká je doba...

janage
11. júl 2021

@canany no ved práve o tom to je riziko vakcíny verzus prínos. U teba riziko nežiaducich účinkov bolo vyššie ako prínos, tak si sa prestala preočkovávať.