Ahojte, v Petrzalke tento rok do skolky neprijali vyse 600 deti, 49% ziadosti... Aj deti co uz pred 1.9. mali 3 roky a ich rodicia uz su/musia ist/ do prace. Pisem na Petrzalsky Skolsky urad a Skolsku komisiu, ako to chcu riesit, pretoze oni vravia ze tento rocnik (2010) bol najsilnejsi a uz sa to bude len zlepsovat, a na nove miesta nie su peniaze. No podla mna, buduci rok to bude este horsie (odide cca 700 preskolakov do 1rocnika, a bude sa hlasit 600 neprijatych deti tento rok + cely novy rocnik). Vidim ze do skolok prijali deti aj mladsie ako 3roky, aj deti co maju mamky doma na materskej, a neprijali 3rocnych ktorym uz rodicovska skoncila.. je to tym, ze ziadosti by sa mali posudzovat komplexne za celu Petrzalku, ale nedeje sa tak.
Ak Vas tema zaujima, ste neprijaty ci mate doma dietatko pod 3roky (ktore Vam v takejto situacii pravdepodobne neprijmu ked bude treba).. citajte moje maily uradom zverejnene na facebooku, a prosim podporte to 'likeom'. Sirte medzi mamickami. Mozem aj sem skopcit tie maily ak niekto chce.. Vela rodicov sa len rozculuje ako je to mozne, mozno napisu odvolanie, no slaby odpor nic nezmeni.
https://www.facebook.com/NedostatokMiestVSkolkach
diki
situacia je kriticka asi vsade... v ruzinove otvorili niekolko novych tried v skolkach, rozsirili priestory a aj tak je malo miesta...
a je pravda, ze tie odlozene skolske dochadzky by sa mali riesit inak.... nultym rocnikom, lenze na to zas skoly nemaju kapacity... uplne zle to je...
my byvame v stvrti, kde moc pristahovalcov nie je, vacsina deti v skolke je takych, co este aj ich rodicia chodili do tejto skolky... v skolke urobili jednu novu triedu, aj tak to nestaci... vela deti je... hlavne, ze tu priamo pred domom mam skolku, ktoru zrusili v 90tych rokoch... ta keby fungovala... to by bola parada, mala by som dieta rovno pod oknami 😀
Ja uz mam teraz hrozu, na okoli su 2 skolky, ale vraj tam je tiez tazke sa dostat. Akoze najhorsi rocnik je za nami? Moje kolegyne maju deti skoro vsetky vo veku mojho syna. 2011 sa tiez narodilo vela deti (staci kuknut statistiku). Stale stretavam tehotne. Mame tuna trvaly pobyt a co z toho budeme mat? Mozeme si kupit rezidencnu kartu na parkovanie, ale miest zatial viacej nebude, platime tu dane, ale dieta nam do skolky nevezmu? ☹ Fakt vrrrr...
a to nie je len problem tento rok... my sme mali uz v 2008 problem s detmi nar. 2005... uz vtedy sme chodili a tlacili na riaditelky, nech nam deti zoberu... a to bude stale vacsi a vacsi problem... ja som mala problem umiestnit starsieho aj do skoly... takze skolkou to len zacina, so skolami bude tiez problem...
@tilly aj ja oboch. starsieho mi tam kam patrime nezobrali dva roky po sebe... co k tomu dodat 😒 . skolky porusili extra rychlym tempom, ale spravit novu, alebo dat doporiadku stare zdevastovane problemy, to je na dlhe lakte, nikomu sa nechce, stoji to vela penazi...
o chvilku budu tymto tempom v skolkach len predskolaci. vsetky triedy
@tilly
@xlucia
@majka99999
@gretka2
@zuzazizi
budem sprosta... v nedelu je den matiek, politici a ludia vo verejnej politike budu rozdavat ruzicky a dakovat v telke a na podujatiach "mamickam".... niekto by im mal tymi kyticami drbnut po ksichte!!
Pre nich su matky, deti, otcovia iba volici... trudovia..realne su im tito ludia ukradnuti!!!
😀 😀
@zuzazizi som rada že si založila túto tému a verím že aspoň niečo sa pohne...lebo toto čo sa deje v škôlkach je už neúnosné a bez úplatku ani so žiadosťou na zápis netreba chodiť lebo dieťa nebude prijaté 😠
My máme škôlku pod oknami, cca 10 metrov od našej brány, môj malý splňa všetky podmienky a predsa už druhý rok nebol prijatý.... ale prijaté boli deti rodičov na materskej, deti s prechodným bydliskom....keď som šla za riaditeľkou že aký bol dôvod jeho neprijatia tak sa so mnou bavila ako s poslednou chuderou, lebo ona je riaditeľka a ona rozhoduje koho zoberie a že odvolať sa nemám komu lebo ona má známych a ak sa budem na ňu sťažovať a ona aj napriek jej rozhodnutiu bude môjho malého musieť prijať tak za bezpečnosť môjho dieťaťa neručí 😠
Napísala som žiadosť o prešetrenie postupu riaditeľky v mojom prípade, a súčasne o kontrolu transparentnosti prijímacieho procesu detí do MŠ , poslala som to starostovi M.Č: Petržalaka, na magistrát Hl. mesta Bratislava a na štátnu školskú inšpekciu.....sama som zvedavá akú odpoveď dostanem.
tiez si myslim, ze v skolkach je strasne velky priestpr na korupciu a uplatkarstvo, nech mi nikto nehovori, ze riaditelka prijima deti pre modre oci, mal by sa zmenit system prijimania a nenechat vsetko LEN v kompetencii riaditelky
Je to tak ja som z Rače a nám tiež nezoberú malú do škôlky. Je tu nejaká mamička z Rače? Nechápem ako to tu funguje v tomto našom štáte. Súkromným škôlkam hrajú do karát!
U nás v rači sú nové jasličky a ešte berú detičky aj počas roka
@sonicka13131 V rači je to tak, aspoň mi to hovorila jedna pani učiteľka, že je neskutočné množstvo detí a hlásia sa aj z iných obvodov. Miestny úrad pozdržal vyrozumenia pre rodičov, či im dieťatko vzali alebo nie. Jasličky, čo sú štátne tu v rači - riaditeľka si robí svoje praktiky a separuje sa. je pravda, že tu je veľa detičiek a nezoberú tie, ktoré majú maminy ma MD. No je aj pravda, že tu vznikli aj nové - súkromné - cenovo rozdielne a aj tak maminy deti nedajú do škôlky a len sa sťažujú, že je zariadení málo.
Čo ja viem, švagriná sa bola informovať v štátnych jasliach a tam jej povedali sumu 230€, tak to sa mi zdá na štátne veľa, či je to normálna cena?
A kolko tam je prosim ta mesacny poplatok. Dakujem.
drzim palce nech vyriesite. ja som tiez zo senca ako @gretka2 a mala je tiez 2009 a pravdepodobne sa zasa nedostane podla toho co som pocula :(.A najhorsie je, ze ak ju teraz nevezmu, tak az ako predskolacku... primator sa obhajuje tym, ze zo zakona su povinny umiestnit iba 5-6rocne deti (predskolakov). Takze ostatni mame smolu. ved su aj sukromne skolky... za otrasne peniaze.
A podla mna ma preto tak vela deti odlozenu dochadzku, ze v nas zacina byt problem aj so ZS, takze urcity pocet nechaju v skolkach...
V SC bol 2009 najsilnejsi rocnik :(
@sjuz hlavne ze v senci sa na vselijake ksefty peniaze najdu, beru velke dane z nehnutelnosti, najma z priemysleneho parku, ale rozsirit skolku ci vymenit obstarozne zariadenie v nej to nie ...
a ver ze su tam deti co su ich maminy na RD s mladsimi a pod. lebo tak to je .... poznas niekoho nepoznas das nedas....
@maznacik007 jasne, poznam aj na MD aj nezamestnane a deti v skolke. Ale ja to maminam na MD a RD doprajem. nie kvoli nim ale kvoli detom, tie potrebuju kolektiv a program. ved my ako deti sme boli vsetci v skolke a miesto vzdy bolo. je hrozne ze teraz nikto nechce dat peniaze na rozsirenie skolok :( predsa z toho nema mesto ani peniaze bokom, ani zisk...
@sjuz ...na ZS asi potom zavedu dvojsmennu prevadzku :( ...to bude pre decka o nicom. Ja sama som to zazila (nie v SC), cele doobedie v druzine, potom poobede skola.... S rodicmi som stravila casu malo, s kamosmi, ktori nechdili do tej istej skoly tez nic.... V zime otras, ani von, nic...
Akurat neviem, ako by to spravili s ucitelmi 😒 ... Ale to so skolkami je katastrofa... A neexistuje, aby dieta nechali v skolke len pre to ze nie je miesto v skole 😠...ak dieta "ma na to", aby islo do skoly, ziadna sila mi nemoze zakazat ho tam dat..ani nejaky hocijaky primator 😠.... Vsade sa pise, ze dieta ma ist do skoly vtedy, ked je ne to pripravene. Uskodit mu moze rovnako nespravny predcasny nastup, ako aj nespravny neskory nastup do ZS. ( to samozrejme nehovorim o nas, to je este daleko, ale vseobecne).
Viem, ze je aj o "biznise pre sukromky", aby aj tie mali "klientov"..ale takymto sposobom???
@maznacik007 taaaak sa mi zdvihol tlak, ked som v reg.novinach citala, ze SC hospodaril s prebytkom okolo 1,5 miliona eur??????????????????????????????????? ..tolko zostalo. Neminulo sa. ?????????? ...skoro ma vykotilo....
...to snad ani netreba komentovat.
Mamičky, rada by som Vám ponúkla našu MŠ s jasličkami v BA Rača. Nachádzame sa v peknom domčeku s vlastným dvorom. Sme malý kolektív, preto máme aj veľmi malú chorobnosť. Ak by ste mali záujem o bližšie info, kľudne napíšte IP
@sjuz no ja im to doprajem tiez, aj im aj detom, ked su nespokojne deti nie su spokojni ani rodicia. len zas chapem aj rodicov co idu do prace a musia platit za sukromnu skolku zo 400e mesacne. ak maju dve deti.. 2xtolko. A teraz je na tom podobne, resp. bude pocas nasledovneho skolskeho roka, v petrzalke cca 300 rodin.
@m.zuzanka ahoj.. daj mi vediet ako dopadnes. ja som na materskej, resp. rodicovskej s mladsim dietatom, starsie je marec2010, neprijaty, oficialne pre nedostatok miesta, lebo som na rodicovskej. k majlom (zverejnenym na facebooku) ma vyprovokoval presne ten netransparentny prijimaci system. ked uz je to tak zle s tym nedostatkom miest, nemozu sa predsa prijimat deti takymto sposobom. ked ma statnu skolku clovek za cca 50eur a sukromnu za 400eur a este aj tych nie je dost, nehovoriac o tom kto si to moze dovolit. Ja som sa bola pytat na skolskom urade, ako to prijimaju, ako kontroluju ziadosti.. a oni ze nemaju ziadne opravnenie kontrolovat cokolvek, okrem obcianskeho preukazu rodica. A OP druheho rodica ani nekontroluju. Tak sorry ale oni su predsa ti co si to maju ustriehnut. Pisala som zatial riaditelkam skolok, ludom na oddelenie skolstva, skolskej komisii a starostovi Bajanovi. Zatial odpovedal jeden poslanec a starosta (ten velmi paragrafne a malo k tomu ako to je v realite). Cakam na suhlasy o zverejnenie na tom mojom facebook konte. A veru idem asi pisat aj na ten magistrat, skolsku inspekciu a rozmyslam aj o ministerstve skolstva.. ci nemozu dat vynimku skolkam nad ramec zakona, alebo zmenit ten zakon narychlo kym je tolko deti bez skolky (novy zakon obmedzil kapacitu skolok, stavebna kapacita skolok v petrzke je cca 2700 a mozu mat podla zakona len cca 2400 deti).
@zuzazizi no ja som napr pracovala pri starsej stale uz pocat materskej (to z domu) a rodicovskej. A mala bola v sukromnej od 20 mesiacov, cize sukromnu sme platili, aj ked "len" 300 eur (chodila 4dni v tyzdni)... a tym ze je novembrova ju nezobrali min rok (kedze 3 mala az v novembri). Teraz zacinam zasa robit, bohuzial sa na to v skolke pozeraju, ze kedze mam este mensie dieta mam byt doma :(. S malou mi pomaha sestra, ale nemozem jej nechat 2 deti, tak som spoliehala na statnu skolku pre starsiu... No uvidime.
Jasne ze prednostne deti pracujucich rodicov, v SC je to oficialne aj podmienka. Ale po spravnosti by mali mat vsetky deti narok na skolke, nie? Ci to mam mat malu doma az kym nebude predskolacka? Aspon tak si to predstavuje nas primator :(
@sjuz modne mozno, ale inteligentne urcite nie. Ved tu ide o potreby dietata, nie rodica. Ak ja chcem, aby dieta napredovalo, ak je na to pripravene, tak ho poredsa do skoly dam. A naopak, ak na nom vidim, a ak je mi doporucene psychologom (lebo niekedy je to len subjektivny pocit rodica), tak mu dam odklad. Ale dovod ze "predlzim mu detstvo" 🙄 (hoci "ma na skolu").... je ......jednoducho debilny. 😔 Niekedy len rodic zo svojej pohodlnosti trva na odklade, lebo predsa skolkarom sa netreba ucit, ako so skolakom.... A detstvo predsa nekonci skolkou, nie ?
A ak deti budu chodit iba do predskolskej triedy, jeden rok (pokial nebudu mat odklad +1), budu dostatocne pripravene na skolu? Ako si budu zvykat na kolektiv? Ja ho dcere doma nenahradim, ani deti na ihrisku.... A hlavne, ja chcem ist pracovat. Aj ked sa ju snazim naucit nejake veci, nikdy to nebude take, ako by to bolo v skolke. Deti sa ucia od seba navzajom, je tam sutazivost, to nie je ako, ked ich uci doma rodic. A tak mi jedna ucitelka hovorila, aka je to zla situacia, ked ony maju v skolke v triede 25 deti, je to vela, a rodicia cakaju, ze sa v skolke budu venovat tomu ich dietatu "trosku viac", budu na ne dohliadat, aby sa nezranili, .... nemaju dostatok priestorov, musia sa striedat,.... A deti, ktore pridu az do predskolskej triedy, nevedia drzat pastelky, a uz vobec noznicky, su bojazlive, lebo boli doma s mamkou, nevedia sa casto same najest (?)... Su v skolke 1 rok, a potom sup do skoly? Jasne, ze nie, ved su nezrele, dame im odklad.... 😠
Uuuuf, tazka situacia 🤐
Ja som sice zo SC, ale situacia je tu rovnaka. Kompetentni predsa musia o tych detoch vediet, ved tie deti su predsa uz 3 roky na svete !? Moja dcera je 2009 (maj), a musela som s nou zostat cely rok navyse doma. Este stale ale nemame doma vyrozmuenie zo skolky, ci ju vobec vezmu tento rok. ☹
Primatori sa vytesuju, ze ako sa im mestecka rozrastaju, ako pribudaju pristahovalci-novi platitelia dani....ale akosi zabudaju, ze ludia v produktivnom veku sa rozmnozuju, maju deti, a tie potrebuju skolky a skoly.
Som zvedava, ako budu potom riest povinnu skolsku dochadzku. Tam predsa nemozu povedat, ze "tento rok zial nie", skuste o rok.
Situaciu este komplikuju odlozene dochadzke (velmi casto neopodstatnene).
Je pravda, ze casto byvaju v skolkach deti, ktore "podmienky splnaju menej ako to nase dieta" 🙂 , preto by bolo fajn, keby to bolo "transparentne"...jednoducho na strankach skolok by boli uvedene mena prijatych det, ich vek (mes.+rok), a ci je obcanom daneho mesta. Casto pocuvam nieco v zmysle "mame to vybavene", "je to po znamosti".....to sa uz naozaj v tomto state neda nic vybavit jednoducho , ked na to mas narok? A bez korupcie? (mozno silne slovo, ale tak to zacina)... 🙄