Nechávať dieťa v škôlke hneď celý deň?

via88
30. aug 2019

Pozdravujem dievcata, chcela by som sa s Vami poradit. Maly (2 a pol), ide pondelok prvy krat do skolky. Kedze budem este doma (asi do konca roka), povodne som myslela, ze ponho budem kym som doma chodit na obed (teda siel by zatial len na poldna). Akuraz teraz uvazujem, ci je to dobry napad. Ci si potom nebude musiet zas zvykat, ze treba byt dlhsie, ist s detmi spat atd. Rozmyslam aj ci ostatne deti by neboli smutne, ze musia este ostat. Budem rada ak mi napisete nazor, skusenost mamky, prip. Ak su tu ak ucitelky, ze co je lepsie. Psychologicke studie som citala dve - jedna bola za druha proti, tak si vyber 😁

hettinka
30. aug 2019

@via88 každé dieťa je iné. Staršia chodila pol roka o 12:00 domov, nechcela tam jesť ani spat. Ak sme ju nechali, jedlo vyvracala a revala počas celého času spania.
Mladší po 3 dňoch v pohode zostal aj spat, mal tiež 2,5 roka.
Takze uvidis, čo bude lepšie pre vás. Ak máš možnosť, zober jo prvý týždeň skôr a skús nechať aj spat. Ale ak by moc plakal, zober ho skôr.

janickacrazy
30. aug 2019

@via88 tak moj najstarší plakával v školke ráno 3 mesiace, chodil prvý týžden na pol dna, potom celý den, druhý syn išiel úplne bez plaču, prvý den vysmiaty, akurát tam nechcel jesť, preto musel chodiť len na pol dna celý prvý rok, tretí syn chodil prvý mesiac na pol dna, potom sme skúsili na celý den a v pohode, bez problému, tak si vyber

zuz18
30. aug 2019

Ahoj, z pozicie ucitelky je pre dieta, ktore nedovrsilo tri roky ist do skolky stresujuce. Nie kazde dieta dokonca zvladne adaptacny proces (napr. aj po par mesiacoch neprestavaju zachvaty placu). Pokial ostavas este doma, pouvazovala by som ci je potrebne dieta hned stresovat. Ja som ucila prave deticky 2-3 rocne a poviem za seba, ze moje dieta urcite pokial budem moct ostat doma do skolky skor ako dosiahne 3 roky nedam. Dietatko o nic nepride a este sa do skolky a neskor do skoly nachodi dost. A neviem ako to je v ostatných skolkach, ale zo zaciatku urcite treba dieta nechat zvyknut na to, ze tam bude ostavat bez mamicky a neodporuca sa hned nechavat dieta na cely den.

mooonika1975
30. aug 2019

Určite odporúčam, ako učiteľka, na celý deň , treba prísť pred 8 ráno a hneď po spinkani pre neho, okolo 14hodiny, zvykne si na všetky aktivity a potom už bude vedieť, že keď sa vyspinka príde mama. Niektoré deti už keď prišli ráno, chceli ísť spať😂😂😂😂

mechurik
30. aug 2019

1.den sme boli 2 hodiny so mnou druhy 2hodiny bezomnq treti 3 hodiny bezo mna a tak postupne

hettinka
30. aug 2019

@zuz18 syn išiel 2,5-ročný a zvykol si oveľa lepšie a rýchlejšie ako dcéra v 3r 2mes. Všetko je relativne.
Ale so synom sim chodila do materského centra a zvykala ho skôr a intenzívnejšie na kolektív. Možno aj to zavážilo.

mooonika1975
30. aug 2019

@zuz18 ani nevrav, mám odkrutene 2-3 ročne, každý deň som sa nútila ist do práce, do toho plaču, plakali až do apríla, boli strašne mali, tie čo išli už 3 ročne už boli iné.

mooonika1975
30. aug 2019

@hettinka záleží aj či je prvorodený, ci druhorodeny, tí mladší už su na "kolektív" viac zvyknuty

zuz18
30. aug 2019

@hettinka Ako teraz som tym povedat, ze vek zaruci to, ze si dietatko rychlo zvykne, kazde dieta je ine samozrejme. Ale my mame moznost byt s dedickami doma do troch rokov dietatka a i napriek tomu to dieta chceme co najskor dat do skolky. Chapem samozrejme mamicky, ktore potrebuju ist do prace alebo maju ine dovody, len chcem poukazat na to, ze byt doma so svojim dietatkom je vysada a skolka mu neujde. A su moznosti ako si sama napisala ist do materskeho centra a dietatko aj takto ziska kontakt s detickami, na ktore si zvykne. Ale je to take prirodzenejsie.

hettinka
30. aug 2019

@zuz18 no áno, ja som šla do prace a škôlka mi nechcela držať miesto do februára, kým by mal 3 roky. Že buď od septembra, alebo až o rok...
Inak by som ho skôr nedala.

kristina2412
30. aug 2019

@via88 riadila by som sa podľa dietata. Moju som tiež chcela 2-3 týždne bravat na obed keďže som bola doma,ale malá sa po 4 dňoch vypýtala sama,že si chce vziať pyžamko a byť dlhšie.

via88
autor
30. aug 2019

@zuz18 ide do sukromnej skolky, mam ju za rohom, personal je velmi prijemni a ochotni, ostavam doma najma preto, aby som bola k dispozicii este kym si zvykne - keby nieco, no aj prave preto lebo som chcela zatial len na poldna, ze budeme na obed uz spolu a tak postupne, plus ratam, ze budu zo zaciatku na jesen aj nejake choroby, sople. No len teraz vaham, ci zas potom nebude zrazu sok, znova zvykat, ze ostava dlhsie.
Co sa tyka socializacie, od kedy vnima chodievami do centier s detmi, deti ma rad, je velmi zivy, aktivny, doma sa uz nudi, preto som uvazila, ze mu to padne vhod, hrat sa s rovesnikmi, no tak ja neviem :-/

hettinka
30. aug 2019

@via88 tak to by som určite takto “zbytočne” neplatila súkromnú škôlku. Dieťa ešte nemá 3 roky, ty do prace ešte nejdes, nie je nutne, aby teraz v zime chytal škôlkarské sople. Dala by som ho až od 3 rokov (alebo tak mesiac pred na adaptacny pobyt), ak ideš od jeho 3 rokov do prace.

mala_katie
30. aug 2019

@zuz18 😱😱😱 toto málokedy čítam ako od učiteľky.. rozprávala som sa hneď z niekoľkými učiteľkami a teda u nás mi hneď všetky povedali, že treba hneď na celý deň.. pretože dieťa si zvykne a už ďalší deň vie, čo ho bude čakať.. kdežto ak ide iba na pol dňa, zvyká si na dvakrát. V okolí mám viacero rôznych skúseností.. väčšina dávala na celý deň hneď, a prvé dva mesiace plač, potom si zvykli, niektorým to trvalo dlhšie, ale zvykli si všetci v pohode.. tí čo šli na pol dňa, niektorí v pohode, a pár ich je takých, ktorí ešte teraz nechcú a to idú mať 6 rokov

uzanka16
30. aug 2019

Nam vravela nedávno riaditeľka škôlky na 1.rodicovskom,že neodporúča z dlhoročnej praxe aby dieťa najprv šlo na pár hodín,potom na pol dňa atď.... Rovno že na celý deň hneď od začiatku.Co má skúsenosť že napr.dieta chodilo 2 týždne doobedu a zrazu ho mamička nechala na celý deň a dieťa bolo naučené že sa naobeduje a mama príde no a zrazu neprišla a bolo peklo.Takze hneď na celý deň nám povedala dávať.

uzanka16
30. aug 2019

@mala_katie presne aj nám učiteľka hneď na cely deň ,lebo dieťa má potom chaos a si zapamätá:aha teraz som sa najedol a maminka príde a zrazu neprišla.

via88
autor
30. aug 2019

@hettinka dalsia vec je miesto v skolke, tiez bud september alebo potom o rok, a to uz si nemozem dovolit, takze aj preto...

zuz18
30. aug 2019

@mala_katie Tak pre dietatko je urcite lepsie zacat s adaptacnym procesom takym, ako pise vyssie mechurik , lebo urcite nie je dobre ucit dieta na to, ze dva tyzdne chodi domov na obed a zrazu ma ostat na cely den s tym suhlasim. Adaptacny proces znamena, ze pobyt dietatka sa postupne predlzuje, dieta sa postupne oboznamuje s chodom skolky. Pripadne je matka "na telefone", kedy by to bolo s dietatkom fakt zle. Lebo nechat dieta trpiet cely den v skolke (teraz pardon za vyraz - az sa napr. pogrcka z nervov) len preto, ze tak si rychlo zvykne je hlupost.

hettinka
30. aug 2019

@via88 tak zo si v takej situácii sko ja vtedy. Ani súkromná škôlka nepodrží miesto???

via88
autor
30. aug 2019

@hettinka no je velky zaujem a miest je malo, dalsiu mam cez cele mesto... cez zapchy to je rano aj hodina cesty...poloha velmi pasuje do buducna, na polceste do prace, preto nechcem pokusat.. ale ako pisem, myslela som ze by teda chodil najprv len na poldna, ked este mozem byt doma a takto postupne. Ale ked som nad tym uvazovala teraz po prvom rodicovskom, prislo mi luto aj ostatnych deti, krore uvidia, ze jedno uz ide domov.. aspon tak bolo povedane, ze prvy tyzden vsetky mamky maju prist naraz po deti o tretej, aby im nebolo luto. No a dalsia vec je to zvykanie si, ked naraz na obed nepridem... do januara vsak este zmiudreje, mozno ny si uz nechal aj vysvetlit, ze musi byt trochu dlhsie, ale neviem, preto sa aj tu radim.

hettinka
30. aug 2019

@via88 a škôlka čo hovorí? Niekde to majú aj oni určené.

via88
autor
30. aug 2019

@hettinka tak ja som sa len spytala ucitelky na rodicovskom narychlo, ci by to bolo mozne, prist ponho na obed, povedala ano, nie je problem, ale konkretne odporucanie - co je lepsie, mi nedala, ani som to vtedy vlastne neriesila, az teraz nad tym rozmyslam, ked si davam dokopy co bolo povedane na rodicku.

zeytin
30. aug 2019

Ja by som dala na cely den, moje na na zaciatku naucili denny program, niekedy som si pripadala ako rodina autistov, ked mi dokola opakovali "pridem, napapam sa, zahram sa, pojdeme na prechadzju, pospinkam si a potom prides" ... A stale dokola... Ale oni sa len potrebovali uistit ze pridem, to bola pre nich istota. A nebol problém. Trochu placu zo zaciatku, ked zacal nosit do skolky tatino, placu bolo podstatne menej.

marca12
30. aug 2019

@zuz18 naopak ine ucitelky zase tvrdia nechat cely den.

@via88 Ty musis vediet,ake je tvoje dieta,ci je spolocenske alebo utiahnute. Ci je na teba naviazany alebo je skor taky tvrdsi. Chlapci lipnu na maminkach a niektori si tazko zvykaju. A vela zalezi od ucitelky. Ak si nesadnu a bude mat nadrapenu ucitelku,tak sa moze horsie adaptovat. Synovec mal ukricanu,nevrlu ucitelku,preto vela deti nechcelo chodit do skolky. Mala chuda rodinne problemy a vrsila sa na detoch. Su aj take deti,ktore placu,ale akonahle odide mama a zbadaju kolektiv,hned je po placi a na druhy zas ten isty kolotoc a takto to trva aj pol roka. Dokonca poznam pripad,kedy sa dievcatku tak pacilo v skolke,ze sa drzala zarubne a plakala,ze nechce ist domov. Dennodenne takyto cirkus. Pritom ma milujucich rodicov, len proste milovala skolku 😀

via88
autor
30. aug 2019

@marca12 je velmi spolocensky, v tych cemtrach s detmi to ma velmi rad, deti hracky preliezky, bezi ani ho nestiham vyzliect. Ale na druhej strane, vie, ze som tam, ked sem tam mrkne 🙂 no tak uvidime.

fiafia
30. aug 2019

@via88 tiež sa týmito otázkami trápim ale rozhodla som sa ísť na to postupne. Prvý deň možno na hodinku, ďalší deň na pol dňa. Darmo bude človek rozmýšľať čo spraviť keď ho dieťa môže riadne prekvapiť. Mne to tak nesuri do konca RD mám pár mesiacov tak sa zariadim podľa malej. Mozno bude od druhého dňa do poobedia ktovie 😁

via88
autor
30. aug 2019

@fiafia ano, tiez este mozem byt doma, tak mam moznost spekulovat 😁 ale chcem aby bolo co najlepsie pre maleho.

leonatt
30. aug 2019
janickacrazy
30. aug 2019

@via88 z mojej skúsenosti je najlepšie zvykať postupne, my sme boli prvý den 2 hodiny, druhý den 3 hodiny, tretí den 4 hodiny, potom chodil tie 4 hodiny ešte mesiac a potom som mu vysvetlila, že tam bude už aj spinkať, prvý den spánku protestoval, plakal, ale po chvíli zaspal, od druhého dna úplne v pohode chodil bez problému

siska53
30. aug 2019

@via88 ostatne deti smutne nie su.. nasa mala.kamosku, co chodila na obed domov.. a v pohode. Ja by som.ho nechala.len na pol dna a mozno samtam.bude chciet aj spat.. a mozno od decembra by som.ho zacala.davat uz na cely den, kedze potom tak aj bude chodit.nech si zvykne, kym si este doma.