Nástup do škôlky - vlastné skúsenosti

asia83
23. apr 2018

Dobrý deň. Poprosím mamičky o názor, vlastné skúsenosti. Ak máte dieťa, ktoré sa narodilo v mesiacoch január až apríl, kedy ste ho dali do materskej školy? V ten mesiac, kedy sa narodilo a dovŕšilo 3 roky? V septembri, kedy už malo cca 3,5 roka alebo v septembri, kedy malo cca 2,5 roka? Ak ste dali dieťa do škôlky v priebehu školského roka, do existujúceho kolektívu prevažne starších detí, ako sa adaptovalo vaše dieťa? Prijali ho alebo bolo "odstrčené", nakoľko bolo pre kolektív cudzie? Ďakujem za názory a skúsenosti.

wokokoza
23. apr 2018

Ak si myslíš, že to zvládne, tak by som ho kľudne nahlásila do škôlky už v septembri. No malo by vedieť isté veci, najesť sa, byť bez plienky, no to sa dá všetko ešte stihnúť, ak by s tým bol nejaký problém

janickacrazy
23. apr 2018

@asia83 moj prvý syn bol koncom decembra narodený, dala som ho normálne od septembra, ked ešte nemal ani 3 roky, sestrina dcéra januárová tiež išla v 2,5 roku a všetko bolo ok

asia83
autor
23. apr 2018

@wokokoza Práveže ja ju chcem dať až od marca či septembra, keď bude mať 3,5 roka. Skôr určite nie. Len preto chcem vedieť, či v priebehu roka v pohode kolektív alebo nie.

janickacrazy
23. apr 2018

@asia83 len sa informuj v školke, či ti ju vobec v priebehu roka zoberú, lebo napr. u nás berú deti len v septembri a cez rok len výnimočne, ked niekto sa odsťahuje alebo niečo také, čo sa stáva fakt málokedy

asia83
autor
23. apr 2018

@janickacrazy Našťastie, u nás to problém nie je. No ja mám chrobáka v hlave. Myslela som si totiž, že je to bežné, teda u nás v meste áno, no ako počúvam, tak inde veľmi nie.

siska53
23. apr 2018

@asia83 prv dieta slo az v 4,5r.,lebo ho skor nezobrali. Druhe slo uderom 3.roka do sukromnej a od septembra do statnej skolky. Mne sa totiz naskytla praca.

Aj ked spatne to vidim tak,ze pre nasu malu by bolo lepsie dat ju az v 5-5,5r.,uz ma 6r.a stale nie je uplne adaptovana,ranne place a zhorsene spravanie pretrvava..

truthy
23. apr 2018

Tak to by si asi aj ty mala trosku vidiet ci je dieta pripravene ist do skolky aj skor alebo radsej neskor, popripade to preber napriklad s psychologickou co by odporucila

siska53
23. apr 2018

@asia83 podla mna nie je problem,ze by deti neprijali dalsie dieta, nas nastupil v 4,5r.do uz existujuceho kolektivu deti,cize takych,co sa poznali z predosleho roka a v pohode,po adapatscii,co si odreval,mal kamosov,dokonca ako predskolak nastupil od januara do uplne inej skolky a hned tam.krasne zapadol..

belllinka
23. apr 2018

Takéto problémy vacsinou nikto neriesi, vacsinou su rodicia radi, ak im dieta do skolky vobec zoberu... nie ze si este vyberat, ze kedy 🙂

miku1
23. apr 2018

V priebehu skolskeho roka ti ju vziat nemusia. Drzat ti niekolko mesiacov volne miesto nebudu a istotu, ze nahodou cca v marci nejake dieta odide nemas...Ja mam majove deti a do skolky isli az v septebri ako cca 3,5 rocne.

asia83
autor
23. apr 2018

@miku1 U nás držia miesto deťom, jednoducho je prihlásená od septembra a podržia do marca miesto.

asia83
autor
23. apr 2018

@truthy Má len dva roky, deti sa menia každým mesiacom. Určite to budem skúmať, len teraz bude zápis, tak ešte zbieram info, či tento (iba zapísaná) alebo budúci rok.

montemotherone
23. apr 2018

@asia83 je to úplne individuálne. Niektoré deti sú pripravené v 2 rokoch, niektoré ani v 6. Ak chceš brať ohľad na dieťa, stačí sa mu prispôsobiť 🙂 Ale v zásade, je dobré ak nastúpi v septembri. Naraz s ostatnými deťmi. Niežeby ho deti neprijali, skôr to na nich pôsobí rušivo. Oni sú zabehnuté, riešia úplne iné veci, už pracujú na aktivitách a ono bude potrebovať trochu viac pozornosti. Ak by to zo začiatku zvládalo s plačom, narúša to celú atmosféru v triede... Ak pôjde 3,5 ročné, o nič nepríde. (Poznám to z praxe, tak ako to naozaj prebieha, nie ako si myslia maminky) 😉

beky1813
23. apr 2018

Moja isla v novembri. Povodne som chcela od septembra, nebolo miesto. V novembri sa uvolnilo. Mala 2 roky a 10 mesiacov.

hettinka
23. apr 2018

@asia83 chcela som dat syna od 3 rokov, no v škôlke mi oznámili, že deti berú len od septembra, takze šiel 2,5 ročný a zvládol to super. V tom čase však už bol na 100% odplinkovany (aj na spanie), bez cumla, pil len z pohára a vedel sa vyzliecť, obliecť, začal aj rozprávať. Ak by to nevedel, asi by dom ho nedala a riešila opatrovateľku kvôli návratu do prace.

Ak by mi boli držali miesto, išiel by až od 3. narodenín.

alaguema
23. apr 2018

@asia83 naše deti išli do mš keď sa už im žiadalo. Čo bolo až ten rok pred nástupom do školy. To je ideálny stav pre dieťa, ak sa môže samé rozhodnúť. Ak túto možnosť nemáš, alebo máš, ale nechceš využiť, tak určite od toho 3,5 roka je väčšia šanca, že bude pripravená (ale nemusí byť).

aaalienka
23. apr 2018

@asia83 ahoj 🙂 My sme tento rok tiež nastupovali od januára - máme dve detičky a mladšia mala vo februári 3 roky, starší 4,5 roka, tak išli koncom januára obidvaja...a zapadli úplne perfektne..určite neboli odstrceni deti takéto veci ešte nevnímajú v tom veku podľa mna...za výhodu som považovala, že ostatne detičky sú už adaptované, takze majú učiteľky väčší priestor venovať sa novým a že naokolo neplače dalších 10 deti ;) Naši zvládli nástup bravúrne - bez scén a placu... Nevýhoda - vychytali sme obdobie chorôb, takze sú viac doma ako v škôlke...jednak klasika pri nástupe ale myslím, že ani to počasie a obdobie chripok atd tomu nepomohlo...takze rada - ak sa chystáš nastúpiť do roboty v konkrétny mesiac tak si daj dopredu 2 mesiace na adaptáciu+OČR 🙂

aaalienka
23. apr 2018

@asia83 My sme boli tiež prihlásení od septembra a nástup sme dohodli dodatočne - upresnili kedy presne.

laska201
23. apr 2018

Ja davam malu do skolky ako 2 a pol rocnu.Je marcova.Je uz odplienkovana sama papka uz davno s nami za stolom sama.Uz sa chce aj obliekat sama uz len to do trenovat.2.5 mame den otvorenych dveri v skolke prihlasku uz mam vypisanu.A do prace ak sa zadari uz cez prazdniny.

hettinka
23. apr 2018

@alaguema to vôbec nie je o veku, dcera šla 3r 2 mes. a adapatácia hrozná, pol roka preplakala, chodila na obed domov, odmietala tam spať, kamošky nemala ... no hrúza. Syn v presne 2,5 roku si zvykol rýchlo, skoro bez slzičiek, úplne v pohode... Závisí od povahy dieťaťa, ale aj od učiteľky. Syn mal v škoôlke krízu neskôr, ked mal učiteľku, ktorá sa deťom veľmi nevenovala a nemal ju rád, tak vždy, ked mala službu, bol problém.

Nie každý si môže dovoliť luxus mať dieťa do 5 rokov doma, respektíve, toto si môže dovoliť minimum mamičiek, ktoré pracujú. Pre väčšinu je od 3 rokov škôlka nutnosť, ideál je ak môže byť dieťa doma do toho veku, možno tak do 3,5-4 rokov ak je citlivejšie.

Podľa mňa je 5 rokov už trošku neskoro, to už je predškolák, ktorému už treba sa intenzívne pripravovať do školy a nie sa ešte len adaptovať na kolektív (ale možno to vie rodič natrénovať aj z domu, ak máte doma 4-5 detí, široké príbuzenstvo, každý deň ste bud v MC alebo na ihrisku s partiou detí). No napr. aj škôlkárske choroby, deti zvyčajne ten prvý rok sú viac doma, ako v škôlke ...
Čo som si ja všimla, ked mal syn tak 4 roky a bol z nejakého dôvodu doma, už sa na ihrisku ráno nemal s kým hrať, lebo tam boli malinké deti a v jeho veku skoro nikto nejako pravidelne. Však aj my sme tam zavítali len cez prázdniny.

asia83
autor
23. apr 2018

@hettinka Máte úplnú pravdu. Aj preto nechcem dať dcéru až v 3,5 rokoch, lebo proste už bude veľká "kofa", deti okolo 3. roku jednoducho ten kolektív potrebujú (99 % detí), domáce prostredie im nedá toľko podnetov, sociálnych vzťahov, situácií, hier, možností, než škôlka. Preto ju chcem dať v 3. roku, no je mi ľúto, že pôjde už do zabehnutého kolektívu detí. Ach. No všetko má pre a proti. Je dosť vyspelá, o rok bude o to viac, nemám pocit, že by škôlku nezvládla.

asia83
autor
23. apr 2018

@aaalienka Super! Ďakujem vám. Presne to si myslím. 👏 Nie, do roboty nejdem, pracujeme na druhom dieťati. Mne by nevadilo byť s ňou doma, ja to chcem kvôli nej, má rada deti, je zvedavá, so mnou toľko toho nezažije ako v škôlke. No skôr ako trojročnú ju nedám. Ešte nech dozreje. Má na to rok. 🙂

alaguema
23. apr 2018

@hettinka ja myslím, že som to napísala dosť zrozumiteľne, ak tú možnosť zakladateľka má. Ak nie, dieťa sa musí prispôsobiť. Inak trvám na tom, že ideálne je, keď sa rozhodne dieťa. Vtedy je pravdepodobne pripravené. Neskoro nie je nikdy. Naše deti nemali najmenší problém začleniť sa do kolektívu a obe sú veľmi dobré žiačky. Každý nech urobí, ako uzná za správne a v rámci svojich možností.

alaguema
23. apr 2018

@asia83 domáce prostredie dá dieťaťu toľko podnetov, koľko mu rodičia vedia a hlavne chcú, poskytnúť. Samozrejme, že mamička, ktorá sedí pol dňa pred telkou, alebo PC, tie podmienky doma nevytvorí. Sama najlepšie vieš, čo tvoje dieťa potrebuje. Či zázemie domova, alebo už kolektív iných detí. Modrý kôň ti určite nič múdrejšie neposkytne, než to, ako vnímaš svoje dieťa ty sama.

asia83
autor
23. apr 2018

@alaguema Ja to viem. Ja som sa nepýtala "modrého koňa", ale ostatných mamičiek, aké majú skúsenosti. Ja nie som škôlka, nemám na starosti iba deti, ale aj domácnosť, upratovanie a varenie. Ak bude druhé dieťa, tak aj to. ŽIADNA matka nedá dieťaťu to, čo materská škola (dieťa od 3 rokov). Jednoducho tam má dieťa veľa podnetov, zážitkov a skúseností (dobrých aj zlých, lebo aj tie formujú dieťa).

sasa1983
23. apr 2018

Ja si myslím, že ak nie je dieťa choré a nemá ani žiadny dietny režim napr.alebo iné opatrenia , tak nemá čo byť do 3r doma a je to skôr pohodlnost žien, že sa im chce sa vyhovárať na MD.

hettinka
23. apr 2018

@asia83
mylím, že si v super situácii, ked môžeš dieťa dať do škôlky, ale nemusíš ... v podstate ho môžeš dať takpovediac "na skúšku" a sama uvidíš, ako to bude fungovať. Ak ti miesto podržia, tak kľudne počkaj do 3 rokov, ale ak nie, tak dcerku môžeš dať na poldenný pobyt a neskôr predlžiť. Škôlka má svoje veľké benefity, ale každé dieťa ju zvláda inak a dopredu nikdy nevieš, ako to vypáli.
Ja som tú voľbu nemala, keďže rovno s nástupom detí do škôlky som ja nastupovala na plný úväzok (vtedy nebola možnosť aj RP aj pracovať aj škôlka, dnes to možné je) a zvykali sme si za pochodu bez možnosti dieťa len tak hocikedy nechať doma.
Dcera si svoje odrevala, spätne na to pozerám už inak, vtedy som sa na nu aj hnevala, že čo vymýšľa, dnes mi je lúto, že tam musela byť. Bol by jej prospel ešte možno rok doma, lenže ju bavila od1 roka babka a už to nebolo dobre (trpeli rodinné vzťahy). Syn zasa šiel ako 2,5-ročný, tým pádom bol v školke 4 roky a všeličím sme si tam prešli, ale bohužial, moja výplata bola nutnosť a o prácu som tiež nechcela prísť.
Ale musím povedať, že v škôlke sa veľmi veľa naučili, boli so seberovnými, učiteľky až na jednu výnimku sme mali v pohode. A naozaj sa tam učili aj veci, ktoré doma matka NIKDY dieťaťu neponúkne, napr. aj rešpektovanie iných dospelých, školských pravidiel, istých rituálov, ohľaduplnosť k iným, cudzím ľuďom a to BEZ nonstop ochrannej ruky mamičky. Deti sa totiž pri cudzích správajú inak, ako doma.

zujka2
23. apr 2018

@asia83 môj nastupoval vo februári a je najmladší a plakal dva týždne ráno ale inak si na deti zvykol veľmi rýchlo

siska53
23. apr 2018

@sasa1983 ja si zas myslim opak. Malo by byt velmi,velmi individualne, su deti,ktore su pripravene na taketo institucie ani v 3,ci 4rokoch.
Moja mama.by nikdy sestru nedala v 2r.do jasiel,ale musela.. Ja spatne to vidim tak,ze aj kija mala.mala ist najskor v 5-5,5r.do skolky,nemuseli sme sa mozno takto trapit. Moja mama. Tiez skolku neznasala,trpela tam,zial,inak sa nedalo.. A nie,nie je to pohodlnost,mala som co robit,domacnost. Aaj detom.som.sa dost venovala. Dlho boli dvaja spolu doma, pomahali,ucili sa zit v nalom kolektive deti dima dcaaj,na ihrisku dalsi,ale videla som,ze dcera o soolocnost nestoji, az ovela neskor,aj to nie velmi,sa zacala ako-tak hrat s detmi skolke,tak dobre po 4.roku, vonku dokonca az teraz v 6.r..

sasa1983
23. apr 2018

@siska53 Áno máš pravdu. Len určitá "schopnost prezivania " v kolektive je okratena na úkor som s dieťaťom celú MD, alebo aj dlhšie. Je iné ísť na ihrisko a hrať sa s deťmi 2hod a ine je byť sám za seba medzi deťmi 5 dní v týždni. Tie deti sú odolnejsie, adaptabilnejsie, odvaznejsie a majú o skúsenosti navyše oproti deťom, čo sú doma do 4-5tich rokov