Nástup do škôlky - potvrdenie o prekonaní Covid-19

zuzanahc
7. feb 2021

Prosím o radu, nikde sa neviem o tom dičítať.
Riaditeľka v škôlke povedala, že nebude akceptovať potvrdenie od lekára o prekonaní Covidu. Máme sa vraj dať znova otestovať.
Má na to nárok?
Dakujem

heleninamama
7. feb 2021

@zuzanahc Nemá. Zas jedna z tých aktívnych, ktorí nechcú, aby deti nastúpili do škôlok a potrebujú to rodičom ešte viac skomplikovať.
Po prekonaní Covidu sa 3 mesiace netestuje práve preto, že človek aj keď je nenákazlivý, môže byť stále pozitívny.

mogaa
7. feb 2021

@heleninamama to je síce pravda, ale rovnako je pravda že nemusí mať vytvorené protilátky a môže ochorieť opakovane....

raszuz
7. feb 2021

@heleninamama zaleží akým testom je testovaný, PCR ťa môže vykazovať, antigén ťa chytí iba ak máš aktívny vírus

katkami123
7. feb 2021

@zuzanahc
My sme sa boli normálne testovať aj s muzom. Načo si robiť teraz zbytocne zle? Keď chcú test, toľko sa otestujem. Ja musím chodiť ešte na testy pravidelne každé 2 týždne, lebo chodím ku lekarke na kontroly s rizikovým teho, aby nás tu v meste vôbec pustili do nemocnice, kde stojí vojak a kontroluje testy. Choré, ale čo urobim. Už aby bolo po všetkom

heleninamama
7. feb 2021

@katkami123 V poriadku, ale ona už prekonala Koronu, takže 3 mesiace sa testovať nemusí. A riaditeľka MŠ je posledná, ktorá môže žiadať od nej takéto niečo. Platí, že má výnimku.

katkami123
7. feb 2021

@heleninamama
A načo si ničiť vzťahy s riaditeľkou? Už len do budúcna, môže byt problém s nejakou učiteľkou a už ich bude brat ako tých problémových. Teraz je taka doba, ze nikto poriadne nevie, čo ma robiť. Podľa mna ani riaditelia škôl a škôlok nedostali jasne pokyny, riadia sa len tým, co je verejne známe z televíznych novín. A tam hovorili iná o testoch o ľuďoch, ktorí prekonali korona vírus tam nič nehovorili o osobitnom prístupe, aspoň ja som nič take nezaregistrovala. Však keď sa nechce testovať, nech ma dieťa doma.

heleninamama
7. feb 2021

@katkami123 Ty to nechápeš. Test jej môže ukázať pozitivitu, ktorá zostala po prekonaní Kovidu. A dieťa jej riaditeľka do škôlky nevezme. O to jej ide. Pritom boli jasné pokyny: test alebo potvrdenie, že prekonala ochorenie maximálne 3 mesiace dozadu.

katkami123
7. feb 2021

@heleninamama
Nech skúsi, možno neukáže a podľa toho sa zariadi.

3petka
7. feb 2021

@zuzanahc ja som bola chorá v decembri. Normálne sa chodím stále testovať. Však je šanca že sa môžeš kedykoľvek znovu nakaziť takze myslím že má nárok.

zuzanahc
autor
7. feb 2021

@heleninamama presne toto test este stake moze ukazat pozitivitu aj ked uz nie som infekcna, nie je problem sa otestovat ale ide o princip....to by som sa mala znova testovat aj ked idem do prace, banky, poštu?...

janage
7. feb 2021

@zuzanahc vieš u známej v práci dali protestovať tých co prekonali covid na protilátky, malo ich biednych 20%.
Tak chápem aj tú riaditeľku, že má obavy o zvyšné deti.
Hlavne pri tejto novej mutácii. Spytala by som sa na tú vykazovanú pozitivitu pri Ag testoch obvodnej a tak sa zariadila. Alebo teda by som ju požiadala o test na protilátky.

nela6
7. feb 2021

@janage a ja teraz co narobím ked. mi vyjdu falošne pozitívne, ako mi vezme dieta... pokyny od regionálneho úradu sú jasné, by som sa spýtala zriadovatela co on na to

nela6
7. feb 2021

@janage ja som bola. nakazena a antigen ma nezachytil ani po 7 dnoch, ako sa riaditeľke páčia zas také prípady... kde je správne riešenie...

janage
7. feb 2021

@nela6 tak nech sa riadi pokynmi úradu. Len z ľudského hľadiska, keď viem, že je to s tými protilátkami všelijaké zvážila by som si test na protilátky. V prípade, že ich nemám, mám málo tak test by bol asi namieste. Poradila by som sa s lekárom.

janage
7. feb 2021

@nela6 preto sa zdôrazňuje, že ani negativny test nie je 100% záruka. Ale väčšinu chorých zachytí.
Ja zas poznám keď zachytil bezpriznakoveho, neveril, vybavil PCR ten tiež pozitívny a prejavy až za cca 5 dní, ale priebeh teda brutálny.
Nič nie je 100%, ale tie ag testy aspoň stiahnu z obehu tých čo by to inak roznášali.

luccija
13. feb 2021

@zuzanahc myslím, že nemá, ale už si nikto nie je istý ničím.Na potvrdeni mas napísané, že 3 m nemáš ísť na test a netýkajú sa Ťa karanténne opatrenia.Sestra robí v škôlke kto bol chorý iba si poznačia kedy mal covid.Tak to bolo v nariadení od min.skolstva a z hygieny.Ale áno je možné, že človek ochorie po 2m znova aj, že môže byť falošne pozitivny.Nic nie je 100%

mirushka1983
28. mar 2021

@zuzanahc zaujimalo by ma ako to dopadlo. Som aktualne po prekonani covidu, nepotrebujem sa testovať ale ako sa papierovo z toho vysomarit? A nie, z principu, nebudem robit co nemusim. Naco som ten covid prekonala ak by som musela tento cirkus absolvovať stale dokola?