Dobrý deň Moj malí ma štyry roky sme na predlženej materskej dovolenke z dovodu špecialnej stravy má alergiu na BKM a alergiu na soju Nemože sa stravovat v školke a tak musím nosit stravu s domu Nechcú mi ho zobrat na dlhšie ako do pol 12 Kde sa dá na to stažovat alebo ako ste to riešili vy ??? Chcela som im tam doniest aj mikrovlku a ladničku ked povedala riaditelka že tam nemajú kde odložit jedlo pre malého ale ani to nepomohlo A ešte ma nahnevalo nie len to že mi ho nezobrali na celý den ale mám platit tak isto ako všetci ostatný ktorý majú deti na celý den a pri zápise hovorila že tá suma je len na pranie obliečok tak načo to ja mám platit ked moj drobec nam nemože spat A dokonca nastúpi do takej triedy čo tam ani jedno dieta nebude spat ale sú tam do pol jednej a sú tam deti také miešané aj malé aj velké je to des poradte čo mám robit aby mohol navštevovat normálne školku ???
to je dobre od veci. robia sa, ze to nejde, keby chceli, tak to pojde. ale nase slovenske skolky su konkretne v tychto veciach sto rokov za opicami. mojej malej predpisali upravu stravy, vraj tiez ze to nejde. tak som sa bavila s uckami, nech to a to nedavaju, hento ano, proste teda nejaky kompromis a seru aj na to.
presne ako hovoria dievcata, u nas na SK prosto nejde nic...asi by ich obtazovalo urobit zopar veci nad ich ramec...stazuj sa ...a tiez mi pride riadne nefer, platit za cely den... 😖
ale ide, je to vždy o ľuďoch. Nedaj sa odbiť riaditeľkou, choď na hygienu, tam ti poradia.
Na Miestny urad - zriadovatel mateskej skolky+ Regionalny urad verejneho zdravotnictva, potravinova alergia nie je dovod na teketo segregovanie dietata
to je divne, sesternica ma dceru, s netoleranciou lepku - teda ma celiakiu, dcerku ma v skolke normalne na cely den, a stravu jej kazdy den nosi do skolky, tam jej to len ohreju
no to pozeram lebo ja mam presne ten isty problem ale v skolke mi vysli maximalne v ustrety este sami povedali kde na akom urade vybavit papier o noseni stravy. Maju mikrovlnku aj chladnicku takze im je jedno co jej daju na tanier, vyumyvaju mi misky a ked idem po malu najdem ich ciste v skrinke. Za stravu neplatim ale daju jej caj alebo dzus,iba mlieko nie aj ovocie dostane. nemali by problem ani so spanim ale ja ju na poobedie nedavam, a to je statna skola. Ja by som poradila bude inu skolku alebo pisomne vyjadrenie ze aky maju problem.
my balime detom aj desiatu do skolky v rakusku.obedy nemaju naobed najpozdejsie o 13 h si vyzdvihneme a obeduju doma,takze za stravu zodpovedaju rodicia,poobedne vyucovanie je v utorky a stvrtky do 16 h vtedy aj s obedom ale za nemaly priplatok.ale radsej by som bola ako na sk su desiaty,obed a olovranty,v skolke ked chodil starsi syn aj diety dorzali aku mali predpisanu,este aj pre deti z 1 stupna zs si mohli ist na dietne jedlo do skolky
Jeden z mojich chlapcov - dvojičiek má alergiu na vajíčko, mrkvu a veľa ďalších potravín. Tiež som to dosť riešila a pátrala, keď mal nastúpiť do škôlky. Neviem odkiaľ si, no v Bratislave v Petržalke je škôlka zameraná na detičky so špeciálnymi potrebami vo výžive - Pifflova 10. Táto škôlka má jednu triedu vyčlenenú pre detičky s ochoreniami - celiakia, diabetes, fenylketonúria, alergie, rôzne neznášanlivosti potravín. Majú dietnu sestru a každému dieťatku varia podľa potreby. Myslím, že je to skvelá vec a určite to znamená určitý pokrok oproti dobe v ktorej som vyrastala ja. Kde moja mama sa musela vždy dohodnúť s kuchárkami, aby mi niektoré jedlá vynechali z jedálnička. No dalo sa, je to vždy o vôly a ochote personálu škôlky, či školy. Ja som ešte pred nástupom našich do škôlky pochodila viacej škôlok a v každej som sa pýtala na to, či by boli ochotní zabezpečiť špec stravu, alebo poprípade, či by som ja mohla nosiť stravu. Stretla som sa s veľkou neochotou a väčšinou odpoveď bola že, z hygienických dôvodov sa jedlo nemôže nosiť do škôlky. No nakoniec mi niekto odporučil Pifflovú.
Od septembra nastupujú už do školy a jednoznačne môžem povedať, že sa mu zdr. stav aj vďaka diete zlepšoval každým rokom, to zn. že na niektoré potraviny už tak nereaguje ako keď bol malý.
Inak bol v škôlke celý deň a platila som namiesto normálnej stravnej jednotky 1,29Eur/deň , trocha viac 1,70Eur/deň. V prípade, že dietna sestra mala dovolenku, alebo bola chorá, tak ten čas sme stravu nosili v obedáriku. Ja si myslím , že by si nemala platiť za to čo neužívaš. No bolo by dobré vidieť stanovy škôlky, či to tam nemajú nejako ošetrené. Inak tieto alergie nie sú až taká jednoduchá vec, z hľadiska zodpovednosti, ak by sa niečo stalo napr. silná reakcia - anafylaktický šok. Tak preto väčšinou škôlky ani nechcú vychádzať v ústrety, lebo to znamená aj istú zodpovednosť za to dieťa. Viem že učiteľky, nesmú podávať ani žiadne lieky a nie sú zaškolené na takéto situácie. Na tej Pifflovej mali aj vyštudovanú sestričku, ktorá plnila aj úlohu učiteľky.
Určte sa treba pýtať a nedať sa odbiť. Prajem veľa šťastia. 🙂 🙂 🙂
Je to asi tak, zo strany je hygieny je zakázané nosiť jedlo. V škôlke/jasliach musia odkladať vzorky jedla a merať teplotu jedla pri dodaní a hlavne aby to bolo v termonádobách. Je len na riaditeľke škôlky/jasliach či si zoberie na vlastné triko a vyjde v ústrety rodičovi a dovolí jedlo priniesť. Väčšinou sú neochotné, aj ke´d nevidím dôvod ohriatia (alebo sa fakt boja kontroly) U ns v *Rači v súkromných majiteľka vyjde v ústrety.
Poskytuje aj adaptáciu trochu "Inak obdarených detičiek"
@nika1988 neviem odkial si ale do skolok je zakazane nosit jedlo, nejaka norma , u nas v KE je dietna skolka na Šafárikovej a tam sa stravuju podla prislusnej diety: alergici, celiatici, cukrovkari... a este je spacialna skolka na Park Obrancov: tam su diety + handikepy
Snad v kazdom meste je takato moznost, info ti poda zriadovatel
ku zriadelovatelovi škôlky a tam si pýtaj odpoveď