Ahojte, určite veľa žien prežíva spolu s deťmi nástup do škôlky.Chcem sa spýtať ako to celé prebieha?Ráno tam pôjdem s malým,pohladame triedu,dám mu veci do skrinky,obujem mu papučky a zanesem do triedy.S učiteľkou si povieme pár viet a pôjdem preč.Keby malý plakal,učiteľka sa s ním poradí?Zabaví ho hračkami alebo odpúta pozornosť aby neplakal?Pôjde hneď na celý deň.Spanok neviem či v škôlke bude spať.Doma nespava na obed od jedného roka.Keby bol cez deň moc umrncany tak mi budú volať aby som došla preň či ako?Koľko času nechajú deťom aby si zvykli,príklad týždeň dva a keby aj naďalej dieťa plakavalo tak ho vylúčia?Ako to vlastne prebieha?
Tak v bežnej štátnej škôlke nie je priestor sa veľmi rozprávať ráno s učiteľkou, strcis dieťa medzi dvere do triedy a odchádzaš. Vylúčia ho po troch mesiacoch ak by vážne nezvládol adaptáciu, ale to sa stáva málokedy.
Väčšinou dieťa príde učiteľka ho zoberie do triedy, daj mu len pusu a zavri dvere aj keby reval. Nájde si niečo na hranie sám alebo s pomocou učiteľky: pozri sa aké tu máme krásne stavebnice, chceš si stavať? Alebo radšej kresliť? Atď. Keď prídu všetky deti nasleduje aktivita podľa témy. Desiata, pôjdu von, obed, spať. Stavím sa, že bude mrnčať maximálne do prvej aktivity. Potom nebude mať čas.
A ako to je so spánkom,keď doma nespava na obed či tam bude ticho ležať alebo ho to zlomí na spánok.Tie deti čo vám spinkaju v škôlke,o koľkej chodia potom doma večer spať?Kamarátky mi hovoria že okolo 23hod keď sa v škôlke vysoká tak aj večerny spánok sa posúva.Toho sa bojím,keď budem chodiť do práce a dieťa spať až tak neskoro.Teraz chodí spať o 19tej
Náš spaval v škôlke a po siedmej bol v posteli okolo ôsmej zaspal. Chce to len nastaviť režim. Keď sa zabehne, tak sa naučí zaspávať v rozumnom čase.
Poviem ti to z môjho pohľadu ako učiteľky MŠ. Prvý deň je pre nové deti šok, preto by som sa ráno radšej nevykecávala.. Pusu, zopakovať dieťaťu, že poň prídeš a budeš sa ponáhľať a utekať. Čím dlhšie kecanie, lúčenie, tým to horšie dieťa prežíva a je možné, že príde s úsmevom, no ked uvidí mamku ako je v rozpakoch, otočí sa a zvyčajne začne plakať.
Určite ti nikto nebude volať, že plače a máš prísť.. učiteľka si poradí... aj ked prvé dva týždne je bežné, že tie deti plačú..dokonca aj dlhšie.. nič si z toho nerob, dieťa si zvykne..predsa len je to pre neho nová vec...
A dieťa takisto určite nevylúčia.. jedine, žeby ohrozoval svojím správaním vlastný život alebo život niekoho iného.. taká bežná adaptácia trvá 2 mesiace... aby ho vylúčili, musí to byť veľmi zlé... u nás sa maximálne dohovorí mamke, že je taká a taká vec a že dieťa nezvláda byť v škôlke celý deň, tak ak sa dá, nech chodí skôr, alebo na obed a pod...
a k tomu spánku... možno budeš prekvapená.. bude vyčerpaný z aktivít a zaspí ... :D tie deti ktoré doma nespia, väčšinou v škôlke zadrichmú ako prvé.. a ak nie, nič sa nedeje.. bude ležkať, oddychovať, nemusí spať.. 🙂 Držím palce
V škôlke funguje davová psychóza, keď bude vidieť že idu aj ostatne deti spinkať, pôjde aj on. Navyše deti sú unavene, lebo v škôlke je v úplne inej pozícii ako doma. Doma je viac program podľa neho, tu je všetko pre všetky deti
Môj chodil spat tak okolo 20.00, ale aj ráno vstával tak okolo 6.30
Kazda skolka ma svoje fungovanie. Niekde su deti hned cely den. U nas v prve dni iba 2 hodiny a potom podla reakcii dietata pridavaju hodiny. Nejak necakaj, ze ucitelka bude mat priestor riesit extra niektore dieta. Prvy den budu plakat takmer vsetky deti. U nas syn kvoli spaniu v skolke zaspava cca o 22. Doma nespava uz davno. V skolke nevydrzi len tak lezat tak dlho. Niektore deti nezaspia a len lezia.
Normálne keď čítam tie tvoje otázky,až mi je smutno že o rok asi pôjde syn do škôlky. Viem že mu tam bude dobré,ale bude mu chýbať riadne.
Môj plakaval rok, nevylúčili ho 😉
Ráno nebudeš mat veľmi priestor na rozprávanie, nás bola pred rokom plná šatňa rodičov s deťmi a ratovali ako prvé deti ktoré plakali. Niektoré plakavali aj v decembri ešte, ale nikoho kvôli tomu nevylúčili. Upútali im pozornosť niečim inym a bolo dobre potom. Moja a aj ostatne deti boli hneď od prvého dňa na cely deň v škôlke a nijako im to neublížilo 🙂 moja doma iba občas spi cez deň, väčšinou nie, ale v škôlke vždy zaspí a veru potom večer ťažšie doma zaspáva, niekedy aj po 22:00…
Držím palce nech vám to prebehne bez slzičiek😘
Moj išiel tiez hned na cely den, prvy den mu bolo luto, druhy lepsie a aj zaspinkal, mal však úžasne učiteľky ja som ho objala povedal mi ze mu budem chýbať a bežal sa hodín učiteľke okolo krku ta ho postiskala a hned zacala ze aha pozri co dnes ideme robit atd, chodil však medzi prvými tak na neho este mala dost času.
Zvacsa prve tyzdne prebieha adaptacia, cize dieta je v skolke len cca 2-3 hodinky, potom sa pobyt v skolke predlzuje. Ja z vlastnej skusenosti by som dieta nenechala hned spat. Nas bol velmi placlivy v skolke ale ked vedel ze ide po obediku domov a nemusi spinkat bolo to omnoho omnoho lepsie. Drzim palce
Každé dieťa to zvláda ináč. Týždeň až dva a bude lepšie.
Prídem vyplnim nejaké papiere poviem ahoj ľúbim ťa a odchádzam 😂 u nás je adaptacny pobyt vždy pre prvákov. Čiže prvý týždeň tak 2-3 hodiny. Keďže mám staršiu čo tam chodí do škôlky tiež tak sa teraz na piatok veľmi teším 😂 konečne ho nebudem musieť ráno po škôlke/triede naháňať a odchádzať s jeho plačom že aj on tam chce ostať aj on chce ísť do škôlky 😂😂😂 splní sa mu sen po roku 😂😂😂 lebo teraz cely rok pomaly prereval každé ráno a každé poobedie keď sme išli po starsiu. 😂😂😂 staršia keď išla prvý deň do škôlky rev. Nevedela čo čakať. Prišla som po ňu a na druhý deň už išla vysmiata.
odovzdáš dieťa a odchádzaš....to , na čo sa pýtaš, je v každej škôlke individuálne, niekde len otvoríš dvere a hneď odovzdáš dieťa - do šatne ťa ani nepustia, niekde ideš s dieťaťom do šatne a dieťa odovzdávaš pri dverách triedy....v škôlke počas spánku dieťa musí ticho ležať, nemusí povinne spať, ale nesmie rušiť iné deti, čiže po tichu ležať.....sú deti ktoré si zvyknú hneď a deti ktorým to trvá aj mesiac....sú deti čo ráno plačú celú školku a ako odíde mamička, sú v pohode....ak dieťa plače celý deń, nie je pripravené na škôlku,,,,,čo sa týka spánku, záleží kedy dieťa ráno vstáva, treba si ale uvedomiť, že ten oddych v škôlke je dôležitý.....ak ti dieťa vstáva o 6:30, musí sa obliecť, cesta do škôlky v škôlke prezliecť, doobeda aktivity, potom idú von, opäť obliekanie, pred spánkom prezliekanie do pyžamiek, po spánku opäť prezliekanie, poobede sú opäť vonku....dieťa ten oddych v škôlke potrebuje či sa to mamičkám páči alebo nie....to, čo doma urobí za dieťa mamička , je v škôlke nereálne, od detí sa vyžaduje samostatnosť či v jedení, či v obliekaní, učiteľky pomôžu ale nerobia to za deti.....naša napr.chodila spávať okolo ôsmej, teraz má 4,5roka...ak v škôlke nespí alebo ju deti zobudia , je zlá, večer o ôsmej už sama chce spinkať....ale neterka chodievala spať aj o 22:00 ale vstávala okolo pol ôsmej....záleží aj aké máš aktívne dieťa a aké aktivity v škôlke robia, koľko trvá spánok....
Nepamatam si presne,ale adaptacia bola asi 2 tyzdne ci kolko a to chodil na pol dna do skolky,potom este 2 tyzdne sa rano smutno pytal ci pridem na obed. Spat tam nechcel, lebo doma nespi na obed. Lezat musi averu obcas aj zaspi uz. Potom ide spat okolo 22:00.
Asi nebude veľmi priestor sa rozprávať s pani učiteľkou, lebo bude prichádzať veľa rodičov aj po 2 a chcú vidieť svoje dieťa 1x v škôlke
Možno poobede keď si po neho prídeš. Samozrejme že ho nenechajú rumazgat a budú sa snažiť ho niečim zabaviť