Nástup do škôlky

6. sep 2024

Ahojte. Chcem sa spýtať na názor. Syn má 2,5r. Nastúpil teraz do škôlky. Počas prázdnin bežné chodil k jednej aj druhej babke, pár krát aj prespal a úplne bez problémov. Veľakrát ani domov nechcel ísť, vôbec nebol dieťa, ktoré by letelo za mamou. Dala som ho do škôlky a asi som si moc naivne myslela, že to v pohode zvládne. Lenže prvý deň išiel natešený, keď som po neho prišla, bol nesvoj, utekal za mnou s veľkým plačom. Celkovo tam hrozne veľa detí plakalo, čo mu určite nepomohlo. Ďalší deň išiel aj do škôlky s plačom, učiteľka mi potom povedala, že sa aj dovracal z plaču, tretí deň, mi volala, že ho preháňa a mám po neho prísť. Tak teraz je doma a ja premýšľam, či ho mám vôbec ešte dávať do tej škôlky. Už ani u babky nechce zostať, stále je nalepený na mne. Akoby mi tam to dieťa vymenili. Ako to prebiehalo u vás? Ja som doma, nemusí chodiť do škôlky, ale mám prácu na doma a máme tri deti. Takže by sa mi to hodilo.

petamich
6. sep 2024

Neviem ci ta ukludnim alebo povzbudim, kazdopadne nas maly je totalny extrovert, bezne travil cas s babkami, dokonca aj par vikendov, ked sme boli s muzom sami prec, prihovaral sa cudzim detom, na ihrisku vo svojom zivle, tak som si nastavila ocakavania rovnako ako ty, mal presne 2.5 ked siel do skolky, prvy den v pohode a dalsie dni plakal, nechcel ist a pod. (mal to trosku jednoduchsie, lebo nastupil v januari cize menej deti sa adaptovalo), nechcel sa odo mna ani pohnut, musela som len ja vsetko s nim po skolke. Dva tyzdne boli zle, ked uz to zacinalo vyzera lepsie (rano plakal ale potom o chvili uz mi posielali fotku, ze ok), tak ochorel. Po chorobe bol tyzden zly a potom uz dobre. My sme to malo stazene o to, ze skolku mame na prizemi v bytovke, cize som ho cez den pocula plakat, ze chce ist z prechadzky domov, nerozumel preco nemoze. Je pravda ale ze sme nemali take, ze by vracal alebo ho prehanalo. Mate to v tomto urcite narocnejsie.

Nam pomohlo, ze rano ho nosil muz, vysvetlovali sme mu dookola a uistovali ho, ze urcite pre neho prideme. Toto sa stale pytal. Vysvetlovali sme mu, ze kazdy teraz mame svoje povinnosti. Ucitelka ho vela mojkala, vdaka jej za to. A bolo dobre.

Viem, ze je to tazke a teraz, ked tam kazdy place, aj tie ucitelky nevedia, ktore skor ratovat. U vas to moze byt tazsie aj preto, ze mozno vie, ze si doma, ja som sa rano normalne obliekala a hovorila mu, ze idem do roboty a ze nikto zial nebude doma (a pritom som sla z domu robit).

Velmi drzim paste
Inak teraz tam velmi rad chodi a bez absolutnych problemov, po nejakom mesiaci sa to uplne otocilo, nasiel si kamaratku.

kratucka
6. sep 2024

niekedy je lepsie pockat a radsej nech ide ako 3,5 rocny a mozog mu dozreje ako takto sa trapit.

amelia89
6. sep 2024

Moj mladsi ka teraz 2 roky a 4 mesiace.
U nas prebieha ta adaptacia velmi opatrne,najprv som si hovorila ci je to tak ok ale teraz si vravim ze asi ano. Pondelok bol 10min,utorok 15, stredu 30 a vcera dnes zvladol 1.5 hodiny. Vravia ze sa adaptuje pekne lebo plakat prestane ale postupne no… Mna tlaci cas lebo nastupujem v oktobri do prace a nemam to zase nejake extra flexibilne, tak verim ze to zvladneme. Ale chapem ze ak vracia a prehana ho je to velmi narocne to by som veru asi aj ja uvazovala co dalej. Mate moznost ho tam davat len nachvilku? Aby si zvykal postupne ? Urcite sa to casom podvolí len kazde dieta je inak citlive na zmeny.

merrysa
6. sep 2024

Pokiaľ má už takéto fyzické ťažkosti, veľmi by som zvážila, že ho nechám ešte doma. A to teda vôbec nie som ten typ, čo by mal doma dieťa pri sukni neviem dokedy. Môj išiel ako 2,5 ročný ale úplne v pohode to zvládol. Ak by len trošku plackal, dávala by som ho. Ale toto už je asi trosku horsie. Možno skúsiť počkať do januára? Držím palce

autor
6. sep 2024

Ono neviem naisto, či ho preháňalo kvôli stresu, pretože ďalší deň som aj ja vracala a preháňalo má. Možno viróza. Jemu to ale doma hneď prešlo, akurát sopliky má trochu. Tak neviem čomu to pripísať. On tiež presne stále si sám opakuje, že mamina príde. Celý deň to rozpráva. Pritom povie, že v škôlke je dobré, teší sa tam, atď. Akurát tam nechce ísť. Nepoznám tam mamičky, ale on chodí na obed domov a tiež tam je jedna mamička ktorá chodí pre chlapca na obed, tak som rozmýšľala s ňou sa dohodnúť a ísť s nimi niekam na ihrisko nech sa skamosia, potom by sme aj ráno mohli chodiť naraz. Ale ak sa to budúci týždeň nezlepší tak kašlem nato.

merrysa
6. sep 2024

Aha, tak ak to bola viróza to je iná vec. A ten nápad s kamarátom vôbec nie je zlý ;) daj potom vedieť ako to dopadlo

autor
6. sep 2024

@amelia89 práveže tam to tak vôbec nie je. Je tam 17 deti a domov na obed chodia len 3. Vraj je hneď lepšie nechávať ich tam aj spat. Ale to bola čistá katastrofa, ako tam tie deti nariekali keď sa mali prezliekať a ísť spať.

oblecenie99
6. sep 2024

Ešte tomu daj šancu budúci týždeň, ale pokiaľ to teda nie je brutálne nevyhnutné, ja by som mu dala čas... Mala som syna približne od roka a pol v jaslickach, a tiež plakal, ale až také to nebolo ako popisuješ, on plakal "len" ráno, kým ma videl. Aj tak si s odstupom času myslím, že sme mali počkať a nedať ho tam.
Tvoj je ešte maličký, v tomto veku aj polroka robí veľa.

amelia89
6. sep 2024

ano chapem,je to tak v drvivej vacsine skolok, neodsudzujem to ja tomu rozumie ze neda sa vsade pristupovat individualne len proste aj tie deti su kazde ine takze pre jedno je to ok ale pre druhe je to totalny extrem. Ak si myslis ze to mohla byt viroza len tak potom dalsi tyzden tomu este daj sancu. Urcite ho vyzdvihavaj na obed, jemu to pomoze si zvyknut. A kef to bude lepsie nechas ho aj spinkať

autor
6. sep 2024

Ja som ho práve aj preto chcela dať do škôlky. Lebo deti sa menia a chcela som akoby využiť to, že nie je na mne nalepený. Začiatkom prázdnin plakal, ked mal ísť od babky domov, potom už bol taký, že išiel v pohode. A teraz už u nej zostať nechce. No uvidím, viac ako týždeň ho určite trápiť nebudem

slavkadi
6. sep 2024

Nám pomohlo zorganizovať si s ostatnými mamičkami a spolužiakmi zo škôlky/skoly stretnutie na ihrisku/v herni, kde sa všetci spoznali, zahrali a potom sa už tešili do škôlky/do skoly na kamaratov. Do skrinky sme dali pozvánku, každy niečo doniesol pod zub a urobili sme si spoločný piknik. A ja si ešte z detstva pamätám, že keď som sa bála ísť do škôlky, mama mi pribalila pre každého spolužiaka drobnú hračku a všetkým som rozdala, a hneď som mala nových kamarátov.

zuzanaete
6. sep 2024

Ked bude mat 3 roky, tak bude musiet ist do skolky alebo ho mozes nechat doma? Ak bude uz musiet ist, tak by som teraz uz skolku nerusila. Lebo o par mesiacov bude vytrvalo skusat, aby zostal opat doma. Ak moze zostat dlhsie doma, tak by som sa rozhodovala pocas dlsich dni, ze akym smerom to ide. Ono je rozdiel, ak ide dieta k babke, kde ma plnu pozornost a pozna to tam. Citi sa istejsie. Skolku nepozna, je tam vela deti, kriku, takmer vsetky deti na zaciatku placu. Je to stres pre mnohe deti.

11bodka11
6. sep 2024

Naco trapite tie male deticky? U nas tie 2,5 rocne preplacu cele dni. Este aj na cely den ich tam dali a mamicky su este doma na RD. Moja ma 3,5 a tiez place ale nie je to takyto extrem. A to ju davam na pol dna kym si trosku zvykne.

amelia89
7. sep 2024

@11bodka11 a do roboty ti chodit netreba ?

11bodka11
7. sep 2024

@amelia89 treba. Pojdem ked si zvykne. A matky 2,5 rocnych maju este rodicak

zuzanaete
7. sep 2024

@11bodka11 Len nie kazdemu dovoli rodinny rozpocet byt dlhsie doma s dietatom.

11bodka11
7. sep 2024

@zuzanaete pisem o 2,5r detoch ktorych mamy beru rodicak. Ani my nemame peniaze nazvys. Radsej sa uskromnim a nebudem dcere sposobovat traumu so skolkou. Par mesiacov kym sa adaptuje ma nezabije.

zuzanockamt
7. sep 2024

2,5-ročný si zvykol za týždeň. Hneď bol na celý deň.

zuzanaete
7. sep 2024

@11bodka11 Ale mozno idu uz do prace od 2,5 roka. Alebo vedia, ze od tych 3 rokov uz budu musiet ist a chcu riesit adaptacny proces a dieta nie je nutene ist hned na cely den, co by bolo este horsie. A niekedy uskromnenie uz naozaj nestaci a peniaze treba zarobit.

11bodka11
7. sep 2024

@zuzanaete no u nas jednu. Kazda jedna je este doma. Pozname sa.

11bodka11
7. sep 2024

@zuzanockamt zavidim. Moja dnes cely den rozprava ze ut tam nepojde

zuzanockamt
7. sep 2024

@11bodka11 Keď cíti tvoje nastavenie, tak jasné, že aj ona bude taká.

lienka.7
7. sep 2024

Daj ho len na pol dna, na obed po neho prídi. A uvidis.
Ak by to nepomohlo, daj žiadosť na mesiac - dva na prerušenie dochádzky. Ostatne deti dovtedy pomaly prestanú plakať a bude to ine. Ono "davova" psychóza robí veľmi veľa. Drzim palce

lienka.7
7. sep 2024

@11bodka11 keď ju v tom podporujes, jasne ze ti to povie. Navyše mojej sa teraz spýtaj, či pôjde do skolky, povie ti ze nie!!! A keď sme vonku, uteká k plotu a hrabe sa do skolky a cez vikend. Cize asi tak.
A to, ze ty nemusíš ísť do práce, neznamená, že to tak majú aj iné. Pokial mas dobru prácu, miesto si treba strážiť. Dieta treba na skolku pripravovať a čím skôr si zvykne tým lepšie.

11bodka11
7. sep 2024

@lienka.7 ja ju v com podporujem?

11bodka11
7. sep 2024

@zuzanockamt ake nastavenie?

zuzanockamt
7. sep 2024

@11bodka11 Všade vypisuješ, že chúďatá deti, ako im to môžu matky spraviť, matka má byť doma, dieťa bude mať traumu, atď.

autor
7. sep 2024

@11bodka11 prepáč ale takéto komentáre... Veď čítaj trochu s porozumením. Píšem, že ho do toho tlačiť nejdem. Nie je úplne nutné aby tam chodil, ale dosť by to pomohlo. A hlavne on bol veľmi smelý, za deťmi sa ťahal. Nemal problém niekde zostať, preto som prekvapená, že taký zlom u neho. Takže podľa mňa, keď niekto chce pochopiť tak pochopí. Keď niekto má chuť pomudrovat, tak pomudruje... Tvoj prípad.

11bodka11
7. sep 2024

@zuzanockamt a moje dieta si to precitalo? Ci?

zuzanockamt
7. sep 2024

@11bodka11 Nie, ale určite to od teba niekedy počulo. Alebo niečo v tom zmysle. A dieťa vníma a cíti tvoje vnútorné nastavenie. Vie, že škôlka ti je proti srsti a žiada sa ti ostať doma.