Ahojte,
Dali by ste dieťa do škôlky, keby ste neboli nútene kvôli robote “sa ho zbaviť”?mam 3,5 ročne citlivé dieťa, do škôlky nechce začať chodiť. Este ked mal 3 roky, tak sme urobili pokus, dali sme ho škôlky na jar cez škôlsky rok. Žiaľ sme natrafili na pani učiteľku, ktorá mu nesadla a nechcel tam potom už vobec ísť. Začal mať extrémnu separacnu úzkosť a problémy s kakanim, az teraz po pár mesiacoch sa začínaju tieto problémy normalizovať. Teraz sme ho dali do inej škôlky, tam je p.ucitelka super, ale syncek už to ma asi zafixované v hlavičke, čo zažil v predošlej škôlke, tu traumu a nechce ani do tejto novej ísť. Inak deti ma rad, ale odkedy vie že bude chodiť opäť do škôlky, stále hovorí, že tam nie je dobre a nechce tam chodiť. Neviem si predstaviť, ak v pondelok začne plakať, že by som ho tam nechala. Nechcem aby sme znova zažili to, čo sme mali na jar. Nechať ho este doma? Počkať az na ďalší školský rok? Či skúsiť aj napriek tomu, ze nechce? Mali ste niekto podobne? Inak nam je spolu doma veľmi dobre, mame pestrý program, nenudí sa a mňa to veľmi napĺňa.
@gribka1 dá sa, tak by aj mal chodiť. Lenže viem, že u nás problem bude už s odlúčením. V predošlej škôlke nás učiteľka poslala preč, kým syncek zo zvedavosti vošiel do triedy, že to bude ok. Potom nás hľadal a vtedy nastali problémy. Plac az kým som ho po troch hodinách nevybrala.on sa zľakol, že sme ho opustili ☹
Ahoj,na hodinu no neviem .to sa nestihne ani vyplakať ,ako sa povie a už prídete po neho.ja by som na 4 hod., nech zatiaľ nespí a potom plynule prešla na celý deň
problém s odlučením má 99% detí prvé dva-tri týždne.. je to prirodzené, že sa boja, až pochopia, že sa vždy pre ne vrátime. 🙂
Myslím, že tento typ dieťaťa, keďže už na ňom bolo vyskúšané dlhšie odlúčenie a dopadlo to opačne, hodina stačí. A byť na blízku.
Odporúčam knižku Kubko ide do škôlky, je tam všetko pekne na obrázkoch. Syna som tak musela vziať z jaslí, lebo extrémne plakal, o mesiac neskôr nastúpil už do škôlky a neplakal ani raz, ako prišiel, tak tam chodil, bez problémov 🙂 podcenila som trošku v prvom prípade prípravu.
Cim dlhsie budes cakat tym to bude horsie.
Ja sa spýtam naopak, prečo ho chcete dať do škôlky ? Predpokladám, že nebývate na samote a s inými deťmi sa stretával aj doteraz aj sa stretávať bude.
Vyskúšajte znova ak to bude rovnako zlé ako naposledy dala by som až o rok. Nech zatiaľ zabudne.
Tak ani ty nemôžeš vedieť,ako po prázdninách zareaguje.. vyskúšala by som to. Deti dozrievajú skokovo a učiteľku ma fajn. Stačí jeden dobrý kamarát a celá nechuť ku skolke sa vie otočiť o 180 stupňov. Keby bolo veľmi zle, ostane doma. Ale neodhlasovala by som ho zatiaľ,prijde mi to unáhlené.
Ak nie si nútená, tak nedaj. Moja dcéra má 3,5 roka a som doma s mladšou. Vôbec som nemala v pláne ju dať, ale už dlho si priala ísť. Tak pôjde na 4 hodiny aspoň.
Skusila by som. Moze mu sadnut ucitelka alebo nejake dieta, nejaka nová hracka zaujat, clovek nikdy nevie..deti sa rýchlo menia, vedia prispôsobiť, aj tie citlivejsie. A pekne pomaly vysvetliť, ze prides pre neho, potom pojdete spolu niekam na zmrzlinu alebo ihrisko alebo zatial upecies niečo co ma rad, ale prides pre neho. A viem, ze je to tazke, ale nedat na sebe vidiet, ze sa bojis, on to citi. Mozno kúpiť spolu novy batoh do škôlky, co sa mu bude pacit .. ono to pojde, uz zase nie je tak malý. A kľudne cele doobedie. Za hodinu nestihne ani zistit, co vsetko sa tam da robiť, ze sa moze hrat s hrackami, co robia ine deti. Ak bude aj plakat, tak on prestane, bude pozorovať, nemusi sa zapojit, hrat spolu s inymi, mozno si sam bude bager tlacit, ale bude vnimat okolie. Pôjdu spolu von, obliekat sa, jest, to zbehne rychlo
Netreba to dramatizovať. Prvý mesiac možno 2 bude revať, neskôr si zvykne
Podla tohi, co pises, nie je pripraveny... Skus pockat par mesiacov a skus znovu... Moj syn isiel ako 3,5 rocny a bol z toho hotovy... Od 4 rokov velka zmena, ale davala som ho len doobeda. Zvladal to uz v pohode. Treba skusat.
Nedala by som. Bude starsi, zrelsi, pochopi viac veci.
Urob ako to cítiš a ako ti vyhovuje....,nie ako očakáva okolie.
Väčšina ľudí dá dieťa presne v tom čase, lebo im končí príjem z rodičovského a je dostupnosť škôlky.
Ale nemusis patriť do tejto šablóny .
A nikomu by som nič nevysvetľovala.
Neposkytuje vaša škôlka možnosť adaptácie s rodičom? Pre takéto deti je to ideálne...
Keď nemusíš, tak ho nedávaj.Nic mu neujde, dozreje s vyskúšate na jar, alebo budúci september.Samozrejme, že to už ma zafixované ako niečo zle.
No to uz bude takto tazsie, kedze si ho nechala sameho v cudzom prostredi. Ja by som to skusila neskor alebo byt tam zo zaciatku s nim, ak sa da.
Zalezi ale na tebe, niektorym matkam nevadi, ze ich dieta tam place pri cudzich ludoch, niektore by to ani neskusili
Asi si si v tej poslednej vete odpovedala sama. Ja ti ale odporúčam zmeniť hlavne svoje nastavenie, že škôlka je pre deti ktorých sa potrebujú rodičia "zbaviť". Z môjho pozorovania okolia pripravenosť dieťaťa na škôlku do veľkej miery závisí od postoja matky. Za mňa je to skôr na škodu ak dieťa do škôlky časom nechodí (nehovorím že musí hned v 3 rokoch). Na tých deťoch to strašne vidno že sú len doma, že zaostávajú v sociálnom kontakte a že v skupine rovesníkov sa nevedia orientovať, poradiť si a byť niekde sám za seba.
Čoze??? Nemusis ist do prace a aj tak mienis vystavovat dieta tomtuto??? Prečo??? Ludia sa uz naozaj zblaznili 🤦🏻♀️
Ahoj, keďže píšeš, že nie si nútená ho tam dať, tak nie, nedala by som ho do škôlky.
Nič mu neujde.
Nepočúvaj reči cudzích ľudí, ako mu to prospeje, zvykne si, poplače si "iba" dva mesiace a tak ďalej. Je iné, keby si ho musela dať kvôli práci.
Ale ak nemusíš, tak sa rozhodni srdcom
Ked nie si nutena ist do prace urcite ho nedavaj. Naco bude chudacik trpiet. Nie kazdemu dietatu skolka prospeje a nie kazde dieta potrebuje velky kolektiv. Moj syn tam nerad chodil. Aj ked uz ako predskolak neplakaval, jeho to tam proste nebavilo. On sa najradsej hral sam doma s autami. Pripadne este s jednym kamosom. Naopak, do skoly chodi strasne rad. V druzine by bol najradsej do zaverecnej 😀 A to vobec nie je nejaky tichy, huba sa mu nezavrie 😀 Proste prenho skolka bola nuda. Doma nespaval od 2,5 roka a tam musel lezat este ako predskolak, co je dobra blbost.
U nas v skolke bol chlapec ktory cely rok srdcervuco preplakal a stale sedel na parapete a cakal mamu. Tomu to teda ozaj prospelo... Uz je druhak a je chudak uplne bojazlivy a zakríknutý.
Dokedy chcete ešte čakať? Bude to už len horšie a horšie.😡
Nedá sa chodiť len na hodinku pre začiatok?