Nástup do škôlky

4. júl 2024

Ahojte, dcéra za chvíľu ide do škôlky, hovorí že sa teší ale samozrejme reálne to dieťa nemá predstavu čo to znamena chodiť do škôlky. Má rada detičky, ale nevie sa medzi nimi prejaviť. Je tichá, často si ľudia myslia že ešte nevie rozprávať, ale ona je len utiahnuta keď je a cudzími ľuďmi. S deťmi sa chce hrať, ale neodpovie ani na otázku ako sa volá ak sa jej pýtajú atď. Ak sa s nejakým dieťaťom už dobre pozná (napríklad susedove deti s ktorými je často a od malinka) tak už komunikuje normálne.
Bojím sa že tam bude smutná. A bojím sa, že ako sa teší, ale keď už nadíde ten deň, bude pred triedou a bude musieť vojsť sama tak cukne a nebude chcieť ísť a začne plakať.

dadka1997
4. júl 2024

Nie je jedina ktora ide do škôlky, každý si tým prejde .. moja mala plakala, ale do prace som musela, ja som plakala cestou do prace, a aj sa pocikala, prešlo to časom, nemôžeš sa nechať opantať ľútosťou, v tomto ako mama nesmieš povoliť

domka222
4. júl 2024

Nemáš väčší strach vlastne ty ako ona? Že ako to zvládne bez teba? Nemáte počas prázdnin možnosť ísť k deťom aspoň na dvor škôlky?

arasidka123
4. júl 2024

Neboj sa, učiteľky sú pripravené aj na takéto a aj horšie prípady 😉

lienka.7
4. júl 2024

@autorka prepáč za otázku, ale bojíš sa ty alebo ona?

autor
4. júl 2024

@lienka.7 samozrejme že ja, nie ona, ona sa teší ale tak nevie este čo to je. Pred ňou ale hovorím o škôlke samé pozitíva

autor
4. júl 2024

@domka222 pôjde pred nástupom dva krát pozrieť do škôlky na hodinku aj s nami

beata_k
4. júl 2024

Nic sa neboj. Nebude jedina. Kazdy rok je krik, plac, rev. Ucitelky vedia co robit.

lienka.7
4. júl 2024

@autorka tak ju len podporuj a posmeluj. To je ti naj, co pre nu môžeš urobiť. A tiež pozerať sa už teraz kam pôjde. My sme od leta chodili pozerať skolku spoza plota a vysvetľovala som malej, kam pôjde, ze tam budu deti a bude sa tam pekne hrať.

autor
4. júl 2024

@lienka.7 toto mi nenapadlo, lebo škôlku máme 20km (bude ale potom hneď pri mojej aj manželovej práci tak zato). Ale asi je to dobrý nápad

mikitilik29
4. júl 2024

Ako keby si opisovala moju staršiu dcéru. Poviem ti, že prvý deň sa tešila veľmi a ani nám nezakyvala keď išla do triedy. Druhý deň, išla ale trochu protestovala, lebo pochopila ze tam má chodiť stále, nie len kedy jej sa zachce 😃 potom prišiel plač na ďalšie dni. Po týždni dostala sople tak bola týždeň doma, a pocas toho týždňa jej asi došlo ze v škôlke je dobre alebo co😃 tak sa sama už pýtala kedy pôjde do škôlky. Zistila, že tam sa celé dni len hrajú a robia zaujímavé veci 😃 takže od vtedy veľmi rada chodí do škôlky. Tiež je taka tichsia v cudzom prostredí, nenakeca toho vela😃 ale od kedy chodí do škôlky sto krát lepšie rozpráva.
No a už tak si zvykla na ten režim, že ju cez leto sme dali do letného tábora (má 4 roky), lebo doma totálna nuda je pre ňu.

pralinka86
4. júl 2024

Prve 2 tyzdne budú tazke... Potom mozno bude doma chora, potom pojde od znova a tak...
Ked aj nebude plakať, ale uvidi ako ini placu, to je vela aj na dospelaka.. ale prešli si tym ini, lrejde aj ona
Neboj, postupne si najde cestu.. mozno bude pozorovatelka z bezpecnej vzdialenosti, mozno sa jej ltosi prihovori, 1x, 3x, 8x a potom sa to postupne rozbehne..
Hlavne su tam nove hracky, aktivity, bude jej tam super... Nerobte z toho velku vec velmi, je to samozrejmost. Bude dobre 🙂

nikaeli
4. júl 2024

Tak sa prestaň báť a trochu jej ver.
Tvoj strach jej nepomôže, akurát ho tak na ňu prenesieš. Vycíti z teba tú nepohodu. Zvládnete to 🙋🏻‍♀️

kristinka92
4. júl 2024

aj nás to čaká v septembri, ale ja sa teším 😂 nuz a dieta si zvykne, bude musieť. je to normálna vec, nechcem aby sedela len pri mne stále. ja jej nedokážem nahradiť kamarátske vzťahy medzi rovestnikmi a budú s nimi robiť zaujímavé aktivity a rozvíjať ich. tyzden dva počítam že môže byt horšie, ale ja si pamätám ako som sa tešila do skolky za kamarátkami. pre tie deti to je dôležité, aby sa socializovali s kamaratmi.

januska12323
4. júl 2024

Susedove deti musela tiež najprv spoznať a bola ticho, v škôlke to zvládne rovnako. Neboj sa niečoho čo nemusí nastať.

brezza
4. júl 2024

@dadka1997 si isla taka pocikana do prace?

dadka1997
4. júl 2024

@brezza ty prosim ta ako čítaš 🤣🤣🤣

brezza
4. júl 2024

@dadka1997 "ja som plakala cestou do prace, a aj sa pocikala" bolo to vtipne 😂 ma to pobavilo

autor
4. júl 2024

@brezza presne aj mňa 😂 samozrejme som pochopila ako to myslela, ale je to veru napísané tak, že sa pocikala mamička 😅

pomaranc24
4. júl 2024

Aj náš to čaká a vôbec nemám obavu. Čím skôr sa oťuká, tým lepšie pre neho. Tiež sa teší a ja sa teším, že to tak je 🙂 boli sme totiž na dni otvorených dverí a nechcel odtiaľ ani odísť 😂

princezna_bosorka
4. júl 2024

nenechaj sa ucicikat reakciami typu aj ine deti plakali / ucitelky su pripravene aj na horsie pripady a "nejako bude".

Skus si sama seba predstavit, ako by si sa asi citila v jej kozi (utiahnuty introvert v novom kolektive, v neznamom prostredi).

Skus najst sposob, ako ju na skolku co najlepsie pripravit - citat knizky o skolke, chodit veeeela medzi deti (co najplnsie ihrisko, herna, detsky bazen na kupku), ist sa pozriet do skolky, absolvovat adaptacnu pripravu, ak ju skolka ponuka, dat dceru na denny tabor (aby si skusila fungovanie medzi neznamymi detmi).

Ono sa "to" podda, aj ked neurobis vobec nic, ale myslim, ze za ten zbytocny stres a strach dietata to nestoji. Ak jej to vies ulahcit, urcite to urob, neskor sa ti to vrati aj 10 nasobne...

autor
4. júl 2024

@princezna_bosorka áno presne to si predstavujem. Vyhľadávame plne ihriská, ona v podstate ani nechce byť na ihrisku kde niesu deti.
Denný tábor neviem že by bol pre takto malé deti (má 2,5r)

jajanka31
5. júl 2024

Nemas ziadny problem tak vytvaras?.. mala by si byt stastna ze ju vzali. My sme take stastie nemali.