Maminky, prosim Vas, mate niektora skusenost s prechodom z vyvarovne na dovezenu stravu vo Vašej skolke?U nas sa bude rusit kuchyna a stravu budu dovazat.Ja osobne to vnimam najma pozitivne, kedze momentalne naklady na prevadzku terajsej kuchyne su vysoke (uz sa stalo, ze niektory mesiac skoncila aj v minuse). Naše deti nemohli mat pridavky vo forme dzusikov, ovocia, jogurtov, k obedom, čo po zmene bude možné.Ale kazda akcia prináša aj negatíva, aj u nás sú maminky/ občania, ktorým sa to nepáči, kedze volakedy museli bojovať za to, aby sa v našej časti obce otvorila škola, skolka+ kuchyňa. Mňa ale najviac zaujíma, ci sa dovozom nejakým spôsobom zmenila kvalita stravy, z Vášho dietatka-jedaka sa stalo dieťatko odmietajuce papat, atď...t.j. reálne skusenosti, ci pozitívne, ci negatívne.Za všetky reakcie vopred dakujem.
@kaila1 dovezene by sa mi urcite nepacilo ... predpokladam ze to budu muset prihrievat a prihrievanie vzdy inak chuti, su tam aj urcite hygienicke rizika (to snad poriesia), strava straca na kvalite
otazne je aj odkial budu vozit .. ked trebars zo susednej ZS, tak este ako-tak, ak ze nejakej centralnej vyvarovne, tak je to horsie. a tiez neviem ci to bude strava vhodna pre deti, alebo dospelacka z nejakej nemocnice ci domova dochodcov
urcite by som si vybrala radsej na mieste pripravenu stravu nez "dzusikove" pridavky
@kaila1 nikdy by som dieťa nenechala v škôlke, kde by stravu privážali. NIKDY nebude takej kvality, ako priamo varená v škôlke. Prečo by sa malo šetriť na deťoch? Náklady na prevádzku kuchyne sa myslím nehradia z poplatkov za stravu, ak sa mýlim, budem rada, ak sa vyjadrí niekto kompetentný. A ak by som bola rodičom, rada by som doplatila mesačne pár eur navyše, aby dieťa malo stravu neprihrievanú a neprevážanú. Absolútna väčšina rodičov totiž vyplieska mesačne tých pár eur (niektorí podstatne viac) za to, čo dieťa nemusí mať - sladkosti, sladké nápoje, nálepky, hračky, sprostosti, ktoré vidí v reklame....Deti to podľa mňa na chuti nespoznajú, osobne s tým skúsenosť našťastie nemám, lebo aj keď raz boli v škôlke, v ktorej som pracovala, tendencie, aby sa strava dovážala, ostro sa rodičia postavili proti a my učiteľky sme sa k nim pridali. Prečo by sa mala zatvoriť výborne vybavená kuchyňa, prepustiť kuchárky, len preto, aby sa niečo ušetrilo? Na deťoch?! Aj na mestskom alebo obecnom úrade majú prihrievanú stravu? A že nevyšlo na jogurty a ovocie? No u nás vyjde, stačilo zrušiť somariny, ktoré deti dostávali domov a ktorých zmysel som nepochopila - cereálne tyčinky, pribináčik....vymeniť sirupovú vodu za čistú, džús deti nepotrebujú, bez neho prežijú, sladený čaj nahradiť ovocným nesladeným a je na ovocie takmer každý deň, aj na jogurty.
@meluela Na mieste varena, rovnako ako dovezena štravs podlieha hygienickym standardom, ktore musi splnat. V sucasnosti sa na prepravu pouzivaju modernejsie varnice ako v minulosti, t.j. teplotu udrzujuce, takze proces prihrievania odpada. V sucasnosti mame v nas v obci so 4 tis. obyvatelmi 2 kuchyne, 1 je v ZS, stravuju sa v nej ziaci+skolkari+dovaza dalsim skolkarom. Naša kuchyna vari pre nasu MS+ chodia tam na obed ziaci z elokovaneho 1.st. ZS. (Tam maju cca 3 triedy po 12 ziakov, nie vsetci su prihlaseni na obed). Tito ziaci chodia na obed do jedalne az ked sa odstravuju skolkari, cca o jednej, cize v sucasnosti sa im strava prihrieva, kedze obed je navareny uz o jedenastej pre skolkarov. To doteraz nevadilo nikomu. Cielom je, aby velka kuchyna v centralnej časti obce varila aj pre nas, len pripominam, ze naša kuchyna nema nikdy oknu pocet stravnikov, z dovodu chorobnosti deti. Do nasej kuchyne sa dlhodobo neinvestovalo, myslim teraz spotrebice, malovka, atd...Naša kuchyna pre ilustraciu nema mrazak, kde by mohla uskladnovat napr.maso.Pracuju tam 1 kucharka a 1 pomoćna sila-pani dochodkyna. Kucharku premiestnia do centralnej kuchyne, pomoćna sila predpokladam, ze ostane, pretcoze detom treba robit ranajky, olovranty, spratat riad, atd...Pri pridavkoch- napr. jogurt, ovocie, mam aspon istotu, ze ich dieta zje, co sa neda povedat o obedoch. Pri niektorych obedoch viem o jednej učitelke, ze sa odhlasuje, lebo ...
@timea7 Co sa tyka tych sladkosti, tak s Vami absolutne suhlasim, aj ja, ruku na srdce, kupim detom castokrat veći, co nepotrebuju. Ale, viem tiez, ze vzhladom na lokalitu kde zijem, by rodicia v prospech na mieste varenej stravy detom nepriplatili. Kolkokrat je problem zaplatit aj tu ciastku, ktora je urcena teraz.Viem podla toho ako sa vyjadrili, ked som chcela zorganizovat pre nasich skolkarov pohybovy kruzok...Ale na cigarety je vzdy.To je uz ale o niecom inom. Ja mam zas pocit, ze naše deti su momentalne ukracovane a je na nich setrene v sucasnej situacii. Totizto naša kuchyna aj ta v centralnej obci maju jednu veducu jedalne, t.j. jedalnicek je rovnaky aj tu aj tam. Ale tam dostanu deti k obedu viac. A to platime rovnako aj tu aj tam.Rusit efektivne fungujucu kuchynu, ako to bolo vo Vasom pripade,no neviem. Ale tu sa rozpravame o kuchyni, ktora je miestami stratova, je v stave vyzadujucom si rekonstrukciu, kedze sa do nej dlho neinvestovalo, vyhrady k nej mala aj Hygiena. Pre malu obec je efektivnejsie, aj z dlhodobeho hladiska, mat jednu kuchynu, ktora pokryje stravovanie v obci. Z EU fondov tiez nemozeme cakat prispevok, kedze vyzvy na predkladanie ziadosti sa tykaju rekonstrukcii kuchyn, kde sa pocet stravnikov navysuje, nie ma tendenciu klesat, ako u nás...
@kaila1
V nasom meste sa dovaza jedlo do vsetkych skol a skoliek..
A to hovorim a cca 10 budov..
A vsetko v pohode