Musí mať dieťa v škôlke postieľku?

sasa2
5. sep 2016

Chcela by som sa spýtať či musí mať dieťa v škôlke postieľku?.dnes sme prišli do našej škôlky a čakalo ma totálne sklamanie. Pri vstupe sme sa spýtali kde máme skrinku- povedali že skrinku nemáme ale ukázali nám vesiakovu stenu😞 potom sme sa spýtali kam si máme dať pizamko ,že oni sú už predškoláci že oni predsa spávať nebudú . Je mi s toho až do plaču že vam učiteľka povie že môžu ležať na koberci keď im oni budú čítať rozprávku.sme predškoláci prihlásený na celý deň .ako to je definované v zákone?

moni244
5. sep 2016

postieľku nemá ani moja, majú postele, predškoláci už nespávajú, max.majú oddych, keďže sa musia pripraviť pomaly na školský režim. A ako je to v zákone, to neviem

gir
5. sep 2016

A to je aká škôlka? Popoludní spánok nie je ale odpočinok aj pre predškolákov. Kto chce zaspí, kto nie, tak si oddychuje. Ale prečo by mal ležať na koberci? Čudné praktiky. U nás majú deti náhradné oblečenie aj predškoláci a čo ho majú rodičia vyvesiť v šatni? To je problém dokúpiť lehátka a skrinky? Treba sa obrátiť na zriaďovateľa.

sasa2
autor
5. sep 2016

@gir veď práve.ja som z toho celá rozhodená dnes .len by som potrebovala viac vedieť o zákonoch aby som sa vedela brániť.k de hľadať.

gir
5. sep 2016

V prevádzkovom poriadku by mala mať škôlka napísane ako rieši odpočinok detí. V zákone to nie je definované ale každé dieťa musí mať svoje lehátko na odpočinok. Prevádzkový poriadok schvaľuje aj hygiena.

miku1
5. sep 2016

@sasa2 V našej škôlke spávajú aj predškoláci. Oni sú v triede pomiešaní - sú tam deti od 3 do 6 rokov. Takže napr. moje dcérky 5 a 3 ročné, chodia spolu do jednej triedy. Akurát mi je čudné, že u vás deti nemajú svoju skrinku. Toto fakt počujem prvý krát.

liz_lemon
5. sep 2016

@miku1 ani u nas nie su skrinky, deti maju take vacsie vrecka na veci

abbey1
5. sep 2016

@sasa2 Problém je i v tom, že toto riešite až teraz po nástupe do škôlky. Vždy je lepšie si škôlku vopred pozrieť, zistiť si referencie na učiteľky, aktivity, ktoré s deťmi robia, stravu a podobne. Potom by ste predišli takémuto sklamaniu, prípadne by bolo dosť času zisťovať a riešiť.
Zopár škôlok, štátnych, som obehla a teda nikde som sa nestretla, že by deti nemali svoje skrinky a tobôž nie postieľku.
Hovoríte o slovenskej štátnej škôlke?

liz_lemon
6. sep 2016

@abbey1 darmo budes chodit obzerat skolky, ked ti tam dieta nevezmu

abbey1
6. sep 2016

@liz_lemon Tak ale nedám dieťa do škôlky, o ktorej neviem vôbec nič. Na deťoch mi záleží a v škôlke sa musia cítiť dobre.

sasa2
autor
6. sep 2016

@abbey1 ano slovenská štátna .mi sme do tej skolky chodili už 2 roky a syn pred tým 3.
otvárali novú triedu .

abbey1
6. sep 2016

@sasa2 Tak potom treba na rodičovskom rozprúdiť debatu. Navrhnúť zakúpenie skriniek, nejakých spacakov, matracov, a pod pre predškolákov, kde by sa mohli po obede vyvalovat, ked uz nebudú spávať. Určite to tam mozno poriesit. PrePreto tie stretnutia su.Učiteľky ako zdôvodnili toti riesenie?

sue
6. sep 2016

No vies ako to je, zvysili pocet ziacikov, ale prachy na nakup zariadenia nedali.

Je samozrejme, ze malinkym nemohli vziat lehatka a skrinky...tak ich nedali predskolakom 😞

Namiesto stazovania sa na konikovi by som sa spojila s ostatnymi rodicmi a skolke financne ci materialne pomohla. Ved deti su tam viac casu ako doma, hm?

kuriatko84
6. sep 2016

U nás v PK v našej štátnej škôlke spávajú aj predškoláci a každý má svoju postieľku a aj svoju skrinku.

No minimálne by mali mať aspoň nejaké pohovky alebo sedacie vaky (TULI) kde by si mohli oddýchnuť a vyvaliť sa a nie na koberci! Si neviem predstaviť keby zaspalo na koberci, tak ho tam budú ostatné deti preskakovať? a o prechladnutí ani nehovorím 😒
to sa sťažujte na to

vroni
6. sep 2016

U nas v skolke su tiez len vesiakove steny, kazde dieta ma svoj vesiak so znackou/menom, vrecko na veci (znovu so znackou/menom) a miesto na topanky. Nijako mi skrinky nechybaju, preco su vlastne treba?
Pyzamkovanie sa tu v skolke neprevadza, deti spia normalne oblecene, resp. si vyzliekaju vrchne oblecenie (fakt niekto doma prezliekate dieta na poobednajsi spanok do pyzama?), spavaju na specialnych madracoch na spanie. A to mame tazko exoticku skolku, ze v nej deti vobec spavaju....

bocianka123
6. sep 2016

ja neviem, to je divný prístup, prečo by predškolák nemal ešte spávať? môj starší syn v pohode spával aj v predškolskej triede (štátna škôlka v rovnakom meste ako u @kuriatko84 ... ) ... nebol žiaden problém, to tu čítam po 1x, že predškoláci nespávajú ... no a mladší syn - ten chodí do špeci logo škôlky .. tam sú deti vekovo zmiešané, tak oni spia všetci .. alebo aspoň ležia, oddychujú...

aspoň nejaké ležadlá (naši majú také skladacie.. akoby matrac na nožičkách...) by mali mať ... a koberec, určite nie.. to treba urgovať

bocianka123
6. sep 2016

@vroni áno, ja prezliekam aj na obedný spánok do pyžama, alebo aspoň do niečoho iného, ako čo má celý deň... ved predsa nebude spať v tričku, v ktorom bol vonku.. čojaviem príde mi to také zvláštne.

a ešte ku skrinkám - ja čosom mala tú čersť obehať všelijaké štátne, súkromné škôlky i jasličky.. všade boli okrem vešiakových stien aj skrinky, alebo aspoň poličky pre každé dieťa.. ved kam dávate náhradné oblečenie?

vroni
6. sep 2016

@bocianka123, fakt? Vidis, mne pride zase zvlastne davat cez den pyzamo 😉 V spinavom tricku by som tiez dieta neukladala, ale dala by som ciste veci (alebo v lete aj ziadne) a supla do postele...
Nahradne oblecenie je vo vrecusku na vesiaku.

kuriatko84
6. sep 2016

@vroni a ked idu doobeda von a spadne ma spinave zelene kolena od travy a niekedy su aj zablateny tak taky spinavy ma ist potom do postielky do perin? ci ako?

kuriatko84
6. sep 2016

@vroni no aci sa prezlecie do cisteho oblecenia alebo pyzamka tak to uz je fakt jedno nie? 😉

vroni
6. sep 2016

@kuriatko84, nie, v tom pripade ma nahradne oblecenie a prezlecu ho. Ale vacsinou na taketo volne behanie doobeda nechodia. Chodia von, ale vacsinou sa niekam pozriet, v lete plavat a tak, ale klasicky sa vyjasit na ihrisko chodia prevazne poobede....
Jedno to nie je, z pyzama sa musi prezliect znovu do oblecenia

mimik79
6. sep 2016

v nasej skolke su 4 triedy, podelene podla veku a vsetci maju svoje skrinky, pri svojich triedach a kazda trieda ma pre deti postele aj predskolaci, je zauzivany rezim ze aj predskolaci maju spavat, no ked niekto nezaspi tak aspon oddychuje, ale to zas aj mensi vzdy nespia, no maju svoje postele a su v nich a nie na koberci. keby som vedela ze takto je to mozne tak mi naozaj pride divne keby to v skolke kde chodi moje dieta tak nebolo (teda v tvojom pripade) no teraz uz asi nic nenarobis

kuriatko84
6. sep 2016

@vroni no u nas su aj doobeda vacsinou na dvore a volny pohyb, ked je mooc blato tak sa idu prejst, ale to tiez pridu niekedy blatovy az za usami ako som videla 😀 takze ja pyzamko schvalujem a tiez som ju doma prezliekala na poobedny spanok kym spavala do pyzamka

marcelatje
6. sep 2016

@sasa2 a dieťa to vníma ako? Tiež mu posteľ chýba? Moja dcéra by bola rada že spať nemusí 😀 😀 😀 😀

vroni
6. sep 2016

@kuriatko84, nuz, u nas je doobeda taky "pedagogicky hodnotnejsi" program, teda tancuju, spievaju, kreslia, pripadne idu niekam na sport, vystavu, vylet atd... Niekedy su vonku, niekedy vnutri, ale je to take usporiadanejsie. Poobede uz je volnejsi program, ale ja mam nejake zvlastne deti, vzdy ich zo skolky vyzdvihujem ciste, hoci doma uz su o takom case ako prasiatka (teda uz len syna, dcera uz ma skolku nejaky ten piatok za sebou. Tu istu)

miska333
6. sep 2016

U nás majú všetci skrinky ale predškoláci nespávajú ani nemajú postele. Deti sú radi že nemusia spať a majú plno ďalších aktivít.

stardust
6. sep 2016

u nas deti tiez nemaju skrinky ako v Beverly Hills. Deti do troch rokov spavaju v postielkach, pre tie starsie sa rozkladaju matrace na zem. Nahradne oblecenie davame detom do boxov z ikey.

sasa2
autor
7. sep 2016

@sue nesťažujem sa. hladala som nikoho kto pozná vzhlášku, alebo pravidlá na ktoré by som sa mohla odvolať a pripraviť sa.

luciferkax
7. sep 2016

tak to by sklamalo aj mna.. tiež sme predškoláci.. a máme aj skrinku, aj vešiak a aj postielku... v ktorej spávajú , až niekedy v máji , v júni im postupne spánok skracujú....

sasa2
autor
7. sep 2016

@marcelatje v pohode ,ona nespáva každý deň poobede ani doma .Ja to neberiem že musia spať ,ale aj doma si ľahne na posteľ keď potrebuje aspoň si vystrie chrbátik .

jasminet
7. sep 2016

fiha, zaujimave. nas chodi do skolky kam som chodila aj ja ako dieta a predskolaci maju aj kazdy vlastne lehatko, aj po obede oddychuju v pyzame aj vlastne skrinky kazdy ma...