MŠ - vylúčenie z kolektívu zo zdravotných dôvodov

alex2019
1. júl 2022

Ahojte, chcem sa spytat ci mate skusenost s niecim podobnym a ako ste to riesili. Syn ktory ma teraz 3,5 roka zacal vo februari chodit do skolky. Mame aj druheho 11m. Odkedy chodi do skolky tak sa u nas dost zvysila chorobnost. Kazdu chvilu maju obaja sople, kaslu, aj ja som chora viac ako kedykolvek predtym. Teraz mladsi dostal uz druhy krat za tento rok zapal priedusiek. Nastastie nema teploty a atb ame len pre istotu ak by sa to zhorsilo ale skaredo kasle aj ked nie vela (proste dnes ho lekarka popocuvala a tie priedusky su zapalene). Starsi tiez kasle, nastastie priedusky ok a ja som tiez chora. V aprili mali moraxellu a streptokoka. No a dnes teda lekarka povedala, ze by bolo lepsie keby ostal 2 mesiace doma. Chodi do sukromnej skolky, momentalne este ani neviem ako sa tam takto cosi riesi. Chodi tam velmi rad, stale rozprava o kamosoch, takze z hladiska socializacie by to bol velky krok naspat si myslim plus ja mu neviem az taky program urobit nakolko mam druhe male dieta. Tak by ma zaujimalo ako ste podobne situacie riesili a ci to vobec malo nejaky vysledok, lebo u nas aj sama doktorka povedala, ze nech necakame,n ze potom bude v tej skolke uz zdravy.

alenamihal
1. júl 2022

MOj maly chod do sukromnej skolky a stale je tam niekto chory a to nie je na vylucenie...ani raz ich nebolo plny pocet ..z 24 deti cely rok tak je stale menej ako polovica...ja ked bol maly chory tak ho necham doma par dni..od marca ma stale sople a kasle ,ale vyzera to,ze je to alergia..kedze sme u lekara stale a ona nam da len papier,ze moze chodit do skolky...proste je to skolka a tam sa buduje imunita a ucky to vedia az moc dobre.

gabika128
1. júl 2022

@alex2019 my sme dali syna do súkromnej škôlky v septembri, strašne chorý bol cele 2 mesiace. V októbri sa nám narodila mala a keď mala 2 týždne, skončila v nemocnici so zápalom pľúc. Keď ju pustili z nemocnice po 2 týždňoch, tak doma zase syn teploty 40.... Ohlásili sme ho zo súkromnej škôlky a prihlásili ho až na jar. Chodí teraz do inej škôlky, pravidelne mu kupujem probiotika, imunoglukan a čo mu celkom zaberá tak kolostrum v sirupe, ale chorý býva aj teraz, aj keď menej ako v septembri. Nedávno nám doniesol nejakého bacila a skončili sme na ATB všetci. Mala je už ale väčšia a lepšie to znáša všetko. Teraz majú v škôlke vírus ruka,noha ústa. Teším sa, určite to zase donesie domov 🤦‍♀️ kamarátky čo majú deti, tak tiež sú stále choré, susedia to isté.... Proste tie deti si tým všetkým musia prejsť. ☹️

sojorez
1. júl 2022

Syn mal 4 mesacnu zdravotnu dovolenku, kedze do mesiaca bol aj 2x chory, siel z choroby do choroby. Ale on ma i imuno diagnozu, kde vysledkom je znizena odolnost voci virusom. K programu - dcery som mala s rovnakym vekovym rozdielom, ja som chodila bikovat (mam cyklovozik), konecna v ekoparku, ihrisku. V tomto veku spokojne i jednodnove vylety s kombinaciou nosic/ kociar - takze zoo, kupko, muzea, hrady, botanicka zahrada, jednoduchsia turistika, do mesta na zmrzku.

janickacrazy
1. júl 2022

@alex2019 no opýtaj sa v škôlke, ako to riešia, ja by som ho nechala doma vždy po chorobe ešte pár dní a inak by som ho dala, veď aj tak sú prázdniny, či súkromné škôlky prázdniny nemajú? U nás je 6 týždňov zavreté.

mogaa
1. júl 2022

@alex2019 súkromné škôlky ale fungujú systémom, že platíš peniaze aj keď tam dieťa nechodí....ak by prestal chodiť na 2mesiace, riaditeľka ho už nemusí zobrať naspäť do stavu.....jednoducho vezme ďaľšie dieťa, ona má rovnaké náklady(plat učiteliek, nájomné, energie) či má v triede plný počet detí alebo polovicu.... treba sa spýtať riaditeľky a skúsiť dohodnúť kompromis. že tie 2mesiace bude dieťa doma a budete platiť len polovicu...ale môže s tým súhlaisť a nemusí...toto je nevýhoda oproti štátnym škôlkam kde náklady platí samospráva

mogaa
1. júl 2022

@alenamihal len u autorky nechce vylúčiť dieťa škôlka,doktorka odporučila aby dieťa ostalo doma

alex2019
autor
1. júl 2022

@mogaa je to presne tak ako pises, maju na poradovniku dost vela deti, tj nemaju zaujem cakat na nejake dieta ktore si da "pauzu", takze bud ho odtial proste zoberieme, co sa v juli uz aj tak neda nakolko mesiac sa uz zacal, takze az v auguste a potom budeme hladat dalsiu skolku (co v BA nie je lahke) alebo budeme platit a nepojde tam, alebo tam propste bude chodit..

alex2019
autor
1. júl 2022

@janickacrazy tato skolka je otvorena cele leto, co je v tomto pripade dost nevyhoda..

mogaa
1. júl 2022

@alex2019 no toto bol problém aj cez covid, hlavne keď sa začal a bola povinná karanténa......deti všetky doma ale platiť sa muselo....ono tá imunita sa môže upraviť...naša začala chodiť v novembri - za celý mesiac 5dní škôlka, detto v decembri len spolu 5dní čo tam bola a platili sme celý mesiac....v januári mse ju nechali 3týždne doma a potom už bolo ok....ono sama zistíš, že dieťa netreba nechávať doma s každým soplom či zakašlaním, lebo často či chodí do škôlky alebo nie, tak ten sopel či kašel trvá rovnako dlho...nehovorím ak má dieťa teplotu, vtedy treba ostať doma, ale ak to nie je na atb tak škôlka....

katka2602
1. júl 2022

Náš chodí tiež do súkromnej, teraz bol mesiac doma (2 týždne choroba a 2 týždne kiahne). Škôlku normálne zaplatím a hotovo. Pokiaľ im platím je im jedno či tam je je alebo nie, viacmenej majú menej prace a peňazí rovnako. Ale určite by som ho neodhlásila, lebo viem, že by som ho tam už nedostala kedže majú poradovnik. Proste to sú školkarske bacile a dieťa si musí vybudovať imunitu. Inak dcéra chodila do štátnej a tiež bola viac doma ako č škôlke, ale nikdy nič také ako vylúčenie nehrozilo, keďže stačilo, že bola v škôlke len 1 deň a platila sa plná suma.

danielahamar
1. júl 2022

Môj stredný / v tom čase mladsi/ býval chorý každé 2tyzdne, a nikdy mi nikto nepovedal, aby nechodil do škôlky, skôr mi prízvukovali, nech si vybuduje imunitu

marianeta
1. júl 2022

@alex2019 týmto si prejde každé dieťa.. Hold príde do styku s iným bakteriálnym prostredím, a je jedno či je to škôlka súkromná alebo ,, štátna ". To že ho odhlasis na čas nič neporiesi. Keď nastúpi pride rovnaký kolotoč chorôb.. Mám dve deti a bolo to rovnaké pri oboch, plus aj na mňa sa kadeco nalepilo ,a to som tiež nezvykla bývať chorá.. Týmto si skrátka prejdete, či bude chodiť 3 roky alebo jeden rok do škôlky..

veroniq85
1. júl 2022

V nasej sukromnej skolke to funguje tak ze ze mozes dieta dopredu na jeden mesiac odhlasit a neplatis plnu sumu ale len 100eur ze ti drzia miesto. Maju to v zmluvnych podmienkach. Pozri si to. Ale uprimne tazko povedat ci jeden alebo dva mesiace pomozu.

ivik111
1. júl 2022

@alex2019 ahoj,mám doma syna s chronickými bronchitidami...mali sme náročnú minulú jeseň,v priebehu 3 mesiacov prekonal 2 laryngitidy+následne 3 bronchitídy...odhlásila som ho na cca 6 týždňov,bála som sa zhoršenia zdrav.stavu.Ono veľmi to nepomohlo...stále bol viac doma ako v škôlke 🤷

danielahamar
1. júl 2022

@ivik111 môj z tých chorôb vyrástol až v 10rokoch😬

alex2019
autor
1. júl 2022

@sojorez tak to celkom obdivujem, my sme samozrejme boli vselikde, ale uprimne jednoduchsie to bolo ked bol mensi babatko, lebo spal v kociku a dalo sa byt napr v tej zoo. teraz mame take nie uplne dobre obdobie, kedy starsi lubi robit hocikde cirkus a mladsi sa zase nevie moc dobre najest mimo domu, lebo nrjak mu prestalo chutit a zakazdym ho treba po jedle osprchovat kedze prikrm ma ozaj ze vsade😕

alex2019
autor
1. júl 2022

@gabika128 no u nas je presne toto problem, ze horsie je na tom zda sa ten mensi, kedze ten ma uz 2 krat za pol roka zapal priedusiek :( na druhej strane tiez sa vsetky choroby nedaju len skolke prisudit ked nad tym tak rozmyslam, ale fakz je, ze tie skolkarske choroby vedia dat zabrat aj dospelemu.. u nas je zle aj to, ze ja s nimi obomi spim v jednej posteli, takze takto velmi lahko od seba ochorieme. coskoro chceme skusit dat starsieho spat do jeho izby, tak mozno aj to trocha pomoze, ze hned mensieho nenakazi..

alex2019
autor
1. júl 2022

@mogaa my sme tiez mali take mesiace, ze kopec penazi fuc a dieta cely mesiac skoro doma.. no nepotesi to.. ale zohnat obstojnu skolku (lebo teda s tou nasou urcite nie som na 100% spokojna) nie je lahke tak co sa da robit..

alex2019
autor
1. júl 2022

@danielahamar no my sme boli dnes dost v soku, ked to povedala, ja som si najprv myslela, ze si robi srandu..

alex2019
autor
1. júl 2022

@veroniq85 vraj to tak bolo aj tu, ale ze teraz uz nie je, lebo maju vela deti na poradovniku a aj ceny najomneho atd sli hore, tj by to pre nich bolo financne nevyhodne..

alex2019
autor
1. júl 2022

@katka2602 tak u nas ide asi este viac o toho mensieho syna, ze on to chudacik vzdy dostane, a potom ako teraz skonci so zapalom priedusiek :( a tomuto sa treba nejak vyhnut.. ale fakt je a to aj ona púovedala, ze nie je dovod domnievat sa, ze by to poom v septembri bolo ine..

mikadooo
1. júl 2022

@alex2019 možno by pomohlo, keby tam bol len na pol dňa. Nám dr. povedala, že keď už nechcem nechať doma, tak ju dať len na doobedie a nech spí doma, nie v spálni s ostatnými škôlkarmi, že to by mohlo pomôcť, aby ostala ako tak zdravá. Jasné, že cenovo je to nevýhodné, ale malý by aspoň nestratil kontakt s kolektívom.

alex2019
autor
1. júl 2022

@mikadooo toto som spomenula v komunikacii so skolkou ale moc sa im to nepacilo, lebo ze ved aj tak sa deti hraju spolu a chytaju tie iste veci a tak.. asi to zatial skusime tak standardne, mozno ak budeme mat nejaky vylet alebo daco tak nebudem tolko otalat a proste ho zoberiem na obed alebo tak.. aj tak co som pozerala nase plany na leto tak vyzera ze skoro ziadny tyzden tam nebude cely, takze bude tam celkovo tak pomenej, plus rozmyslala som, ze ved aj ostatni su na tom tak nejak, takze je pravdepodobne, ze v lete rtam bude menej deti tj to bude zo zdracotneho hladiska take bezpecnejsie..

deedol
1. júl 2022

neviem odpovedat na tvoju otazku, asi by som to este prebrala s dr, kedze ona je ta, ktora odporuca pauzu (nie ucitelky). u nas po nastupe do skolky bol problem rovnaky, chodil tri mesiace a z toho bol cca dva mesiace doma. potom sme ho nechali doma od decembra do aprila (mozem si to dovolit s mojou pracou) a nastupil zas na maj-jun. u nas jedine, co pomohlo, je dosledne konvickovanie solnym roztokom 3x denne - rano pred odchodom do skolky, poobede po prichode a vecer pred spanim. nemusi preplachovat neviem ako dlho, staci par sekund kazdu dierku, ale fakt to zabera. viackrat som v maji a juni videla, ze nanho idu sople, prisiel napr. zo skolky zasopleny, pripadne v noci som pocula, ze zle dycha, ale to konvickovanie vzdy zabralo a choroba sa nerozvinula. (plus davame imunoglukan, pripadne stopkasel, ked pokasliava). ospravedlnujem sa za offtopic, ale mozno pomoze.

alex2019
autor
1. júl 2022

@deedol vdaka za tip, konvicku mame, otazne je, ze ci by to vydrzal lebo jemu aj odsat sopel je hroza, tak vresti, ze ho na celu chodbu zarucene pocut.. co je u nas asi estze dolezitejsie, je to, ze ako zabranit aby to ten mensi chytil nakolko u neho je zda sa ten priebeh potom horsi, kedze zahpal priedusiek mal zatial len on, starsi nie..

deedol
1. júl 2022

@alex2019 aj moj to neznasa, ale naucil sa - skusali sme cca od 3,5r. nerobim to nikdy dlho - vzdy mu len naklonim hlavu, pritisnem konvicku a pockam, kym voda vyjde z druhej dierky - potom ju hned dam prec.
co sa tyka maleho, neporadim, len viem, ze viacero mamiciek z okolia ma tento problem, ze od starsieho vsetko chyti aj mladsie dieta :( drzim palce - viem, ake je strasne mat doma jedno chore dieta, nieto este dve.

gabika128
1. júl 2022

@mikadooo inak toto sme si vyskúšali a ozaj bol niekoľko týždňov bez chorôb. Chodil do škôlky iba na pol dňa.

gabika128
1. júl 2022

@alex2019 mne deti spia každé inde a aj tak všetko mladšia chytí, lebo deň trávime v obývačke spolu. Možno by som skúsila iba na to doobedie ako ti tu vyššie radili, vtedy napríklad náš syn vôbec v škôlke neochorel.
Nám ide syn od septembra do štátnej školky, tak uvidíme. Dcérka má dosť zle pľúca z toho zápalu v novorodeneckom veku, aj na pľúcnom je sledovaná, kašeľ má chronicky... Je to cele na figu tieto choroby. 😔

luccija
1. júl 2022

@alex2019 toto bol dovod preco som dceru odhlasila a isla az o rok.Plus nabeh na astmu z viscerych viroz, zapalov priedusiek plus vzdy chora ja na ATB.Ked pojde na pol den nic to nepomoze kontakt s detmi bude tak ci tak.U imunologicky ste neboli?u nas v sukromnej skolke kto nechodi cely mesiac zaplati 180 eur namiesto 450 eur popytaj sa riaditelky ako to riesit.A tiez nemame prazdniny, keby aj najomne a ine poplatky treba platit.
Na tvojom mieste ho necham doma nech to dolieci moja dcera este 2 r brala spreje na stastie astmu nema

ivik111
2. júl 2022

@danielahamar mám pocit,že nás čaká rovnaký "osud"...🤦🤦syn má nábeh na astmu+potrav.alergie,čiže ešte to bude nasledujúce roky veľmi zaujímavé..