Môžem dať dcérku do škôlky, keď má trošku soplík?

6. sep 2023

Maminky Ahojte, idem si k Vám po radu.
Dcérka dnes ako prišla zo škôlky začala trošičku chuchmať a trolinku jej tečie soplík. Horúčku nemá ani nič ostatné. Dnes tretí deň v škole a už mám strach z toho, že už od niekoho ochorela. Idem sa Vás ale spýtať a prosím NEUKAMEŇUJTE MA TU 🙏🏻 som nováčik, čo sa takýchto vecí týka, dcérka teraz prvýkrát nastupovala do škôlky, tak naozaj chcem len úprimne poradiť, mám už zajtra nechať dcérku radšej doma? Alebo ju môžem nechať normálne ísť do škôlky pokiaľ to nieje vyslovene chrípka? 😏 Vôbec neviem, čo mám robiť a ako sa zachovať. Bojím sa toho, že ak ju nechám teraz doma bude sa potom znova tazko prisposobovat škôlke. Teraz to tiez nieje niekedy vyhra a placeme hlavne doma, ale ked uz prichadzame pri skolku celkom sa teší aj ked ide odtial. 🙂 Ďakujem za každú rozumnu radu 🙏🏻

siska53
6. sep 2023

Striekaj jej do nosteka morsku vodu, aj pred odchodom do skolky daj. Slaby soplik je za mna ok.. Drzim paste, nech sa to nerozvinie.

autor
6. sep 2023

@siska53 Dala som jej pred spinkaním sprej do nošteka Nasivin, ale skusim od zajtra tu morsku vodu. Ďakujem za radu. 😉

beata_k
6. sep 2023

Tak tym "soplikom" sa nakazila. Takze ak zajtra pojde do skolky, tak nakazi ine deti.

slovakboy
6. sep 2023

Joj len nech si zvykne na škôlku a nech sa uzdraví. Nič som neporadil ale tak pekne a jemne si to napísala, že chcem reagovať a povzbudiť.

dzulli1980
6. sep 2023

Napíšem Ti vlastnú skúsenosť ... keď dcéra nastúpila do škôlky, akonáhle začala sopliť, nechala som ju doma, ja OČR ... preliečila ... opäť nastúpila, po pár dňoch znova sopeľ, opäť doma, ja OČR ... no keď som videla, v akom stave dávajú iné matky deti do škôlky - "ráno zvracala, ale to zrejme z kakaa, má troška soplík, ale to má zrejme alergiu" atď. ... prestala som to riešiť ... pokiaľ moja nemala teplotu, sople na kolenách, nešlo ju rozdrapiť od kašľa, išla do škôlky ... zbytočne ju budeš nechávať doma, vráti sa do kolektívu, za pár dní bude sopliť znova ... je ešte malá, no skúste sa naučiť konvičkovať, mojej to veľmi pomohlo a stále pomáha.

ruzovakrava
6. sep 2023

Nechať doma, nemusí nakaziť ostatné deti a navyše sa dá rýchlejšie dokopy. Do nosa morskú soľ, inhalovať, veľa vitamínov v prirodzenej forme. Ak huhne tak Sinupret, zvýšiť príjem tekutín.

joannita
6. sep 2023

Ked jej trosicku tecie soplik mozes ju dat do skolky. Ved keby vsetky matky museli ist na očr pri kazdom sopliku, tak pridu o robotu, ale to nikdy nepochopia tie, pre ktorych zamestnavatelov očr nieje problem.
Striekat morsku vodu, odsavat (ano odsavat, aj ked uz vie smrkat, nikdy sa nevysmrka este tak dobre).

autor
6. sep 2023

@beata_k takže odporucate skor ju nechat doma? 😏

autor
6. sep 2023

@slovakboy Dakujem krasne. 🤗

autor
6. sep 2023

@dzulli1980 Dakujem krasne za radu. 🤗 ved to je to, ze mi aj ine maminky velakrat spominali, ze niektore mamy davaju v hroznych stavoch deti do skoly, a preto som sa aj snazila najst tu nejaku radu, aby to nebolo zase take, ze ju poslem do skolky a budu po mne ganit, ze ich tam moja dcerka nakazila a nechala som ju ist do skolky, alebo naopak, ze ju hned kvoli trosku soplikom necham doma a budu ma mat hned za "posero" ze hned ju kvoli soplikom nechavam doma. Ja sa len velmi bojím toho, ze ked ju teraz necham doma, bude si potom znova tazsie zvykat na skolku. 😏

beata_k
6. sep 2023

Ano. Ved ked sa nakazila ona, tak je jasne, ze nakazi aj ine deti. Tych soplov este bude vela, takze velmi nepocitaj s tym, ze si bude lahko zvykat na skolku. A po dalsie. Nech si tie "super" matky skusia nefukat cely den nos iba potahovat. Ja som skusila a tu bolest hlavy im neprajem. Iba tolko k soplom po kolena 🤷

autor
6. sep 2023

@ruzovakrava púšťa sa jej hlavne len ten soplik a z toho trolinku chuchme. Dala som jej teraz pred spinkanim sprej do nosteka Nasivin a neviem teda ako sa postaviť tomu rano. 😏

autor
6. sep 2023

@joannita Ďakujem krasne za radu. 🤗 nema to taky vyslovene soplik riadny, len taky skor ako ked alergia je, ze trolinku tecie z nosteka, a trosinku je to pocut aj na hlase, ze ma v tom nosteku proste sopliku viac. Ale inak chvalabohu nic horsie. 😏 nepochopim, ze 3 dni su v skolke a uz hned pride zo skolky a sopliky, ona chora nebola absolútne, a ani by nemala kde ochoriet, musela jedine v skolke od niekoho. 😣

ruzovakrava
6. sep 2023

Pozri tie sople jej samé neprejdú, tak či onak si doma bude musieť pár dní posedieť, ak ti ide len o tú adaptáciu o ktorej po 3 dňoch nemôže byť ani reči. Ja som dcéru nechávala doma aj keď mala sople, rovnako to budem robiť aj teraz u druhej. Je mi šumák že ostatné si nechávajú deti v škôlke s tuberáckym kašľom a hnisom v očiach, prípadne so sopľami na kolenách 😁 a vlastne nie, nie je mi to jedno ale čo s tým narobím 🤷‍♀️ ale aj ten blbý sopeľ vie byť vyčerpávajúci

bajka16
6. sep 2023

My tiež prvé tri dni v škôlke a už vidím že bude syn chorý. Má ťažkú adaptáciu a začínať od znova sa mi fakt nechce. Neviem v akom stave chodia iné deti do škôlky ale to nie je normálne aby behom troch dní už mal teplotu a kašeľ. 🙈🙈 tiež ostáva doma.

mamatroch
6. sep 2023

Ak mas moznost nechat doma (ak si napr. este na MD s mladsim dietatom), nechaj, ved aj jej samotnej bude lepsie, ked nie je celkom v pohode... A druhy aspekt, do pondelku by tak boli styri dni, to jej moze i uplne prejst (nam sa osvedcilo od zaciatku nasadit sinupret + kalobu od prvych priznakov choroby, zial, dozvedela som sa o tychto liekoch az ked mi zacal chodit do skolky 3.). Vitaminy C, D a zinok su tiez dobri pomocnici.
Ak doma nechat nemozes, tak daj do skolky, soplik samotny nie je choroba a prvy rok v skolke bude mat soplik riadne casto, to by si bola doma fakt kazdy druhy tyzden... A to sa nie vzdy da 🤷
Ja doma nechavam:
- pri zvysenej teplote
- kasli
- celkovo chorom vyzore (sklesle dieta bez nalady, sklene oci... Pripadne k tomu bolest hlavy a pod.)
- zaludocno-crevnych tazkostiach

Co Ti ale chcem poradit, naucte dceru cim skor konvickovat, he to najlepsia prirodna cesta ako drzat dychacie cesty zdrave a mozes pouzivat i preventivne (idealne poobede po skolke alebo vecer pred spanim ako sucast hygieny) alebo v zaciatkoch choroby -zabrani tomu, aby sainfekcia dostala dalej a prepukla v riadnu chorobu.
Konvicky su napr. Vincentka nasalis a pod.

autor
6. sep 2023

@bajka16 My nastastie mame len slabsi soplik, horúčka ani nic podobne chvalabohu zatial nieje. 😏 je to ale strasne hlupe, ze po 3 dnoch a uz maju byt chorí. 😣 bala som sa celkovo adaptacie aj ja nasej malej, a vnima to celkovo ako kedy, najhoršie je ako tak vstavanie, ale sem tam sa stane, ze sa tesi, a vo väčšine ma prosi aby bola so mnou doma. Mam hrozu z toho, ze ju necham teraz doma aspon zajtra, piatok, vikend, a od pondelka ak by jej vsetko preslo by isla znova do škôlky len ci to bude take jednoduche, ci mi nebude potom robit este väčšie sceny, ze tam ist nechce.

autor
6. sep 2023

@mamatroch Dakujem krasne za radu. 🙏🏻 ano zatial som doma, takze by som ju realne mohla nechat pri mne, ale zije s nami moja starka 70 rocna s oslabenou imunitou a tak tiez neviem ci je najlepsi napad ju nechat doma pri babke. 🙄 ale samozrejme v prvom rade mi zalezi na dietati aby bolo cim skor zdravé, aby to nevyznelo tak, ze mi je to jedno. 😃 mozem sa ta prosim spytat, co je to to konvickovanie? Fakt som o tom este nepocula. 🤔

bajka16
6. sep 2023

Presne. Aj my tak prvý deň pekne šiel, neplakal. Druhý deň už plakal, bolo mu ľúto a dnes tretí deň tiež pekne zvládol, ale teda vrátil sa taký na nič. Teraz z detskej počujem ako kašle v spánku. 🙈 to takto ďaleko nezajdeme ani za mesiac s adaptáciou mám z toho už strach.

beata_k
6. sep 2023

Ale co myslis, ze z toho soplika za cely den bez fukania nosa bude o 15:00? Husty zeleny. Nechcem ti brat iluzie, ale skolka je ciste peklo 😃 Drzte sa.

katulienkax
6. sep 2023

@beata_k to je uplne jedno aj tak polka triedy ten soplik uz bude mat, ci pojde alebo nepojde, to treba uz konecne pochopit, ze ten kolobeh so soplom uz bude stale.

beata_k
6. sep 2023

@katulienkax Chora uz bude tak, ci tak. Len doma jej bude lepsie. Jeden den ju z adaptacie uz nezachrani.

dzulli1980
6. sep 2023

Škôlka, škola je semenište bacilov, vírusov, proste kadejakých "mňamiek" ... tie prvé roky sa priprav na parádnu divočinu ... môžeš dieťa dopovať vitamínmi, otužovať, robiť skrz-naskrz, krížom-krážom všetko možné, tú imunitu si dieťa jednoducho musí vybudovať ... pokiaľ nebude mať teplotu, nebude veľmi zahlienená, daj ju do škôlky ... žiadne z tých detí, čo je tam, nie je zdravé.

joannita
6. sep 2023

Tak potom je to uplne ok, nemas dovod nedavat ju do skolky. Ja nedavam jedine ked kasle, ma zelene sople, alebo teplotu. Priesvitne sople zvyknu v skolke tolerovat.

mamatroch
6. sep 2023

Preplachovanie nosa fyziologickym roztokom (=9 gramov soli rozpustit v 1litri vody). Je to vhodne cca. od 2-2,5 roka, cca. v tom veku su deti schopne sa to naucit. Nas to naucili v kupeloch 🥰 ...aj ked zozaciatku dcera viac vypila ako vyslo druhou dierkou... No tym, ze je to fyziologicky roztok, nic sa nestane.
Hlavku da nad umyvadlom bokom akoby na plece a dycha plytko ako psik, jednou dierkou lejes, druhou tecie von, nam to kolkokrat take sople vyplavilo, az som sa cudovala, lebo pri fukani nechceli von...
Potom vymena a druha dierka, mozete aj zopakovat, uz podla spoluprace dietata. Chval za kazdy pokus a spolupracu, zo zaciatku, kym to pochopi a zvladne, z toho asi nadsena nebude, ale je to fakt to naj, co ju mozes naucit.
Najskor nacvicte samotne dychanie, az potom i s fyziol.roztokom.

autor
6. sep 2023

@bajka16 Ja to iste, tiez sa toho bojim, ze ju necham doma a zrazu z celeho tohto kolobehu nebude uz nic a potom odznova si zvykať na novo na vsetko a znova ju do vsetkeho dostavat, mam z toho hrozu normalne. 😏 nepochopím, ako uz na 3 den mozu byt deti choré. 😣

autor
6. sep 2023

@beata_k Vidim, ked to tu tak citam, tak sa mam asi naco tesit. 😂 zbohom moja praca.. 🤣

autor
6. sep 2023

@dzulli1980 Ďakujem krasne za radu. 🤗

autor
6. sep 2023

@mamatroch Vyskusam urcite, ďakujem krasne za radu 🙏🏻🤗😇

andreatytler
7. sep 2023

Ako sa citi? Je aktivna a cula a vesela? Vadi jej ten soplik? Ak sa sprava ako vzdy, poslala by som ju do skolky.