Ahojte, prosím vas čo máte skúsenosti..môže nejak nestvornožkovanie ovplyvniť ďalší vývoj deti predškolského veku? Syn vôbec nestvornožkovaal len sa plazil a potom hneď chodil a teraz mu zistili skrizenu laternitu..môže to mať suvis? Ďakujem za každú odpoveď
@lenkaa222 vraj stvornozkovanie pomaha prepajaniu hemisfer v mozgu, cize moze byt... Ale tak obcas mam pocit, ze cim viac povies, tym horsie, lebo takto im to zapadne do skladacky a kolkokrat ani viac nepatraju po inej pricine
@lenkaa222 ano moze deti ktore nestornozkuju nevyvyja sa im pravo/lavo neviem odborne ako sa to nazvyka mozog ruka mozog noha triedanie noha/ruka a naopak a neskor to moze mat vplyv na vyvok mozgu a prenos do lateracie a do dis-funkcii napr. pri pisani, citani, gramatike ☹ skus si to vyguglit, pisem v chvate, tak to neviem spravne napisat pomenovat. sorry za nevhodne slovne spojenia
Nam na cviceni babyfit hovorila cvicitelka, ze deti musia prejst vsetkymi fazami vyvoja pohybu, prave to stvornozkovanie ked striedaju rucky nozky nejako s vyvojom mozgu suvisi, s tou lateralitou. Vraj deti, co nestvornozkuju, mozu mat potom tie dys poruchy ako dyslexia, dysgrafia, dyspraxia. Nasu sme tak trosku prinutili lozit aj stvornozkovat, ukazala nam nejake cvicenia na tom babyfite ako deti podporit vtedy, lebo nasa sa tiez velmi rychlo stavala. Neviem, ci je to pravda, cim je to podlozene, tusim som vtedy nasla nejaky clanok, kde tvrdili to iste. Mne mama hovorila, ze som tiez nestvornozkovala, a iba skaredo pisem. No mame v sirsej rodine dyslektika a on tiez nestvornozkoval ako babo.
Dcera ma disgrafiu a nestvornozkovala.
@lenkaa222 Moj najstarší syn tiež neštvornožkoval a je úplne v pohode, nie je mu nič. Má už 17 rokov, učí sa dobre. Ale počula som, že existujú nejaké cviky, ktoré možeš cvičiť na prepojenie pravej a ľavej hemisféry, ked dieťa ako malé neštvornožkovalo, skús si to vygoogliť.
Och baby vôbec ste ma nepotešili... 😢 Ani syn nestvornozkoval a teraz mi povedali o tej lateralite..bojím sa školy a tých následných dys...
Vtedy som nevedela že stvornozkovanie je také dôležité isto ma nato neupozornil 😢😢
@janickacrazy praveze som nič nenašla...Teraz by sa mi veľmi tie cviky hodili
No neviem, ja poznam viacero deti (medzi nimi uz aj pubisov a ciastocne dospelych) a tiez aj par ludi mojho veku, ktori nestvornozkovali a nevidim rozdiely.
Tiez sesternici syn nestvornozkval a je dobry ziak. Moj brat, mimochodom o 7 rokov mladsi, takze si vsetko z jeho detstva pamätam, sa suchal (skackal) po zadku, tka sa postavil a nasledne rozbehol, nikdy nestvornozkoval. Na ZS krasne pisal (aspon tie prve roky), s citanim tiez nikdy nemal problemy, aktivne hraval futbal v klube, ma vyse 30 rokov, vystudoval tazku VS technickeho smeru, nasledne si robil Master v zahranici. Je uspesny aj v praci. Nijake dys a podobne.
Zase poznam chlapca (teraz siestak), ktory si presiel vsetkymi fazami a ma dysgrafiu oficialne diagnostikovanu, akurat si ja osobne myslim, ze si to tym psychotestom len chceli rodicia ulahcit. Chlapec bol strasny lajdak, od zaciatku bojkotoval skolu, teraz sa trosku umudril a zrazu pise aj pekne citatelne aj bez chyb.
@kika691 Nasa je uz prvacka, takze je to uz daleko 🙂 Jeden co sa lahko popise - karimatka v takom valceku zagulana, a dietatko na tej karimatke bruskom - vpredu pred karimatkou rucky vzadu za karimatkou nozky, ako na stvornozkovanie nachystane, mali sme ich prdrzat a tak mierne pohupovat dopredu dozadu 🙂 Ale napr. tu su cviky, aj viacej pohladajte 🙂
https://www.youtube.com/watch?v=rbLGeztMWnw@lenkaa222 zase neber to tragicky, kto ti to povedal? bola si u neurologa? skus zajst do nejakeho centra pedagogickeho poradenstva, maju tam aj specialnych pedagogov, mozno by s nim stacilo pocvicit, ono sa to nemusi zase prejavovat nejak katastrofalne
@lenkaa222 Ja viem len jeden cvik, ale aspon čosi. Dieťa stojí, nohy mierne od seba a pokrčí ľavú nohu smerom dopredu pred seba a zároven sa tej nohy v kolene dotkne pravým lakťom, potom to isté ale pravá noha a ľavý lakeť a stále striedať čo ja viem 10 krát a potom prestávka a zase 10krát, treba to opakovať každý den. Dúfam, že si to pochopila z mojho opisu. Keby niečo, tak píš.
@kika691 nestresuj. Ona mozno to stvornozkovanie este "objavi". nasa najmladsia, ma teraz 19 mesiacov, tiez najskor sedela, postavila sa, chodila okolo nabytku, ked ako 10 mesacna zazrakom objavila "vsetky 4".
Tiez uz som si myslela, ze pojde v slapajach mojho brata, ktory niekdy nestovrnozkoval. Ale nejak jej to "doslo". A to o nejakych cvikoch citam prvy krat tu a teraz. Este, ze som o nich envedela. Asi by som aj ja zacala stresovat a chuda dieta "tyrat".
@senta_sofia v škôlke psychologicka povedala o tej lateralite..Iba vysvetlila mi čo to je a nič viac k tomu...chodíme aj na logopediu a tam logopedicka nepovedala nič, Chcem este skusit inú psychologicku
Syn tiež neštvornožkoval, rovno začal chodiť. Práve kvôli riziku neprepojenia hemisfér a následným problémom sme to "riešili". Syn chodil už do škôlky, ale aj neurologička, aj na babyfite nám poradili to isté, dobehnúť zameškané štádium. Jednoducho čo najviac štvornožkovať. A tak sme sa každý deň hrali na psy a mačky, naháňali sa kolenačky. Najprv nechcel, ale časom ho to začalo baviť. 🙂
@lenkaa222 jaaaj, potom fakt skus normalne neurologa a podla toho, co ti povie, pripadne to centrum, psycholog je psycholog, lekar je lekar, to centrum, co som ti pisala vyssie, aj ti robia to posudenie skolskej zrelosti a sposobilosti, ty si ho mozes dat posudit aj sama za seba a uvidis, co ti povedia, nezavisle od skolky 😉
@senta_sofia to rieši aj neurolog? Či iba psychológ...K neurologovi budeme potrebovať papier od detskej tak žeby som to jej spomenula
@lenkaa222 na to, aby som ja osobne robila paniku, tak by som to chcela mat potvrdene od lekara, nie od psychologa, cize ja by som sla tymto smerom a hej, vymenny listok budes potrebovat od detskej. Ak by si sla do toho centra, tam sa staci objednat vacsinou, aspon u nas to tak je a oni ti povedia, kedy prist, tam nepotrebujes od lekara ziadne odporucanie
@senta_sofia Áno do toho centra ideme lebo táto psychologicka mi skoro nič nepovedala, čakala som viac ale dik za radu skúsim sa opýtať detskej Dr
@lenkaa222 ahojko ak mas skolkara a chces riesit lateraciu a dis-ka tak sa obrat na najblizsie centrum pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie v ramci bydliska tieto veci riesia oni a rovno vas pripravia aj na skolu na nastup do 1.rocnika ak su dobry. spravia mu vstupne testy a povedia vam ako na tom ste/je a podla toho moze trenovat bud priamo tam s nimi alebo potom aj ty s nim doma presne urcene cvici na tu pravo/lavo orientaciu na to prepojenie hemisfer su na to super cvici napr. ruky/nohy udieranie do kolien tlieskanie a bude musiet medzi tym rozpravat - mysliet na nieco ine a v urcitom style presne opakovat vzorec "uderov" neviem to vysvetlit - my sme to tiez so synom absolvovali pred rokmi a podobne cvicenia. neboj nebude to take strasne. len to treba podchytit venovat sa mu trosku viac a bude ok. bude cvicit tvari aby ich nekreslil obratene, napr. ako pri pisani pismen zrkadlovo... a pod. drzim palceky
@lenkaa222 za malicko, mna osobne tito psychologovia vytacaju... v tom centre zrejme zacnu osobnym pohovorom s tebou, skus odpovedat velmi diplomaticky, nezachadzaj do detailov, lebo kazdu vec, co povies, zneuziju a pripisu to nejakej ich tabulkovej abnormalite... U nas bola v 7 rokoch problemom prilisna fantazia a katastroficke scenare, ktore boli pricinou nespracovanej smrti blizkeho cloveka, to akoze zaver psychologa, keby o tej smrti nevedeli, tak to pripisu neviem comu 😀 a u vas to tak bude s tym stvornozkovanim. Jasne, lozil, plazil, stvornozkoval, chodil, tabulkove dieta a su v prdeli, lebo im to na nic z tabuliek nesadne.
@senta_sofia tá psychologicka bola len v škôlke, neviem ani ako dlho volá sa nimi, takže o stvornozkovani nevedela to som si sama pospajala...
@kacena4 s tým dys ešte neviem ako na tom je lebo je len predskolak a práve sa rozhodujeme o škole alebo nie lebo je až julovy..chcem sa objednať do toho centra k súkromnej psychologicke a uvidím čo povie ona vopred jej nepoviem o tej lateralite nič
dysky sa diagnostikujú najskôr v 2.ročníku. a ešte: u nás dodatočné štvornožkovanie zabralo. bolo to viditeľné najmä na reči, začala byť plynulejšia. štvornožkoval až v 4-5 rokoch.
@lilke toto je individualne mojmu uz v prvom 1/2roku 1.rocnika diagnostikovali dis-ka, kedze bol v nadanej triede a vsetky pismena mali zmaknute a on jediny ich neovladal a mal total problemy hoci v inych veciach bol na urovni 15r. deti ☹ takze je to rozne. zavisi to od dietata ako spolupracuje a co vsetko ovlada...
@lenkaa222 nie som expert, ale viem, ze vramci napravy roznych dys sa pouziva prave stvornozkovanie, cize vramci hry co najviac podporuj dieta v lozeni.
@lenkaa222 My sme tiež neštvornožkovali, ale sme sa tiež hneď postavili a nič takého nám nezistili. Myslím, že to nemá vplyv na ďalší vývoj. Ale samozrejme nie som odborník a píšem len z vlastnej skúsenosti.