Montessori škôlka verzus klasická škôlka

6. mar 2022

Ahojte, momentálne riešim výber skolky a rozhodujem sa medzi našou obyčajnou dedinskou alebo súkromnou montessori v meste. (Museli by sme dochádzať asi 29 minút autom) Myslite že je pre deti lepšia montessori škôlka?

maris5
6. mar 2022

Ja by som brala montessori skolku. Ale 29 minut je strasne vela. O tolko bude musiet dieta skorej vstavat, ak bude zapcha, bude to viac.
My sme tak vyberali skolu pre syna
1. pod nosom - nie dobre hodnotenia
2. 5 minut autom - jedna z lepsich v meste (umiestnuje sa aj v rebricku najlepsie hodnotenych skol)
3. skola pre nadane deti - v idealnom pripade 20 minut cesty, v beznom rezime 45 minut.
Ja som taka rada, ze sme nakoniec nevybrali 3. moznost, lebo neviem ako by sme to davali. To by jeden z nas musel odist z prace, aby ho mohol vozit do skoly a do ZUSky.
A nehovorim o tom, ze rano o 6.30 vstat je problem pre neho.

autor
6. mar 2022

Pardon nie 29 ale 20, preklep.

terry2003
6. mar 2022

Podľa mňa je lepšia Montessori. Ja som síce chodila na klasickú, ale učili sme sa na pedagogiky o Montessori, a úplne to všetkých pohldilo. Tie materiály sú super aj tie vekovo zmiešane triedy a mne sa páči aj to že v tomto veku tam už deti učia byť samostatne (napr. sa učia natierať si rožok).❤ Podľa mňa to bude stáť za to.

lilke
6. mar 2022

Určite montessori. Mladšia chodila, ráno autom s manželom cca. 25 min, poobede so mnou MHD 1,5-2hod. Takže cestovanie oproti vám podstatne dlhšie. Ale ak je to naozajstná montessori, nielen pomôcky, ale aj prístup, tvoje dieťa nesmierne veľa získa, rozvinie sa.
Z montessori vychádzajú "nadané" deti. Využíva sa tu aktívne obdobie dieťaťa, jeho zvedavosť, kreativita, spolupráca,... Banujem, že pri staršom sme ešte o montessori nevedeli.

kate_cs
6. mar 2022

Jednoznačne Montessori. 20 minút vôbec nie je veľa, to bežne dochádzajú ľudia aj v rámci väčšieho mesta. Ak máte na to financie, choď do toho. Iný prístup, menej deti na jednu učiteľku a strava ani nehovorím. Ak sa ti dá ísť sa pozrieť ako prebiehajú ich dni, ešte lepšie pre teba a dieťa.

diamond007
6. mar 2022

Tak montessori že má v názve neznamená, že aj reálne sa podľa toho vyučuje a má také pomôcky.
Ja asi za klasickú by som bola, montessori viete rozvíjať aj doma predsa. Sú to klasické samoobslužné činnosti. Robila som v montessori škôlke a teda oka, prístup ako súkromná kde sa platilo 500€ to bola pravda, ale nič také montessori nebolo pre 2-3r detičky čo by v bežnej škôlke nebolo. Jediná výhoda tam bola strava (čo polovica detí nejedla lebo rodičia ak podľa toho nevaria tak deti to odmietajú v škôlke), výhoda čo beriem bolo menej detí na učiteľku a možno taký bližší kontakt s rodičmi. Avšak rodičia práve do súkromných dávajú často choré deti, nakoľko nechcú ich mať doma, veď si za škôlku platia. A riaditeľky v súkromných sú radi že tam majú deti a eura a tým pádom sme museli prehliadať choré deti.
Ja by som vybrala aj podľa kolektívu, teda veku v danej triede.
Teraz všetci sú úplne pohltení montessori výchovou, ale nik riadne nevie o čom to je predsa

bimbambom
6. mar 2022

@diamond007 tlieskam ! Konečne tu čítam takýto názor ❤️

Ja by som dodala , že akýkoľvek alternatívny spôsob výchovy a vzdelávania by sa mal dodržiavať aj doma. Aj škôlka , škola pomôže , ale logiku to nedáva. To je ako držať diétu len doobedu . Efekt to mať môže , ale nie je to také ako má byť. Monte nie je len vzdelávanie , ale aj výchova . To kráča ruka v ruke.
Preto sa vždy opýtam " čo si ty ochotná urobiť preto , aby bolo tvoje dieťa vych/vzdel touto metódou? " Je neskutočne veľa materiálov , kníh , článkov , vzdelávaní. Ešte aj knihy s presnými návodmi ako vyrobiť pomôcky .
Inak pani Štarková pravidelne usporiadava kurzy po SVK , sú super , rada odpovie aj na otázky mailom , mám ich , len jeden mi chýba.

travelllerka
6. mar 2022

Ja by som skúsila najskôr tu bližšiu škôlku, či ti bude vyhovovat. Lebo ani ta monte ti vyhovovat nemusí, niektoré škôlky sú monte len na papieri. Ja som malú dala najskôr do lesnej školy, ktorá bola tak 15min od nás autom. Vôbec sa jej tam nepáčilo, ani za 3/4 roka si nezvykla. Potom som našla súkromnú škôlku 5 min autom od nás, síce to nie je štátna škôlka, majú ale mladé zlaté učiteľky, idú na nich takým sedliackym rozumom a dcérka je tam oveľa spokojnejšia. Síce aj tam si dlhšie zvykala, ale netrapila sa tak ako v predošlej. A že je to 5min autom, to je úplne úžasné pre mňa, teraz viem oceniť ten rozdiel

travelllerka
6. mar 2022

Lebo 20minut tam a naspat je dokopy 40min. A to 2x denne. To sa nezdá, ale cestovanie vie vycerpat

matovicova
6. mar 2022

Skus sa ísť do oboch pozrieť a daj na svoj pocit ❤️

riskoh
6. mar 2022

A po Montessori skolke pojde do monessori skoly? Pretoze ak nie,urcite neodoorucam,k nam co pridu deti zo"sukromnych uzasnych skolok" su vavsinou stratene,nechapu,ze je nejaky rezim,ze musia robit,proste neakceptuju pravidla.....

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
paskolinka
6. mar 2022

ja vobec nechapem takyto pristup. to sa ti chce zbytocne dohadzat kazdy den 20 min hore dole, ked nemusis? a vobec nevies, ako to bude v tej skolke, ci si dieta zvykne, ci mu bude ten montessori pristup vyhovovat, ake tam budu deti. predpokladam, ze ani lacne to nebude. deti nepotrebuju ziadne montessori ani nic extra, je to len moda, detom staci mila pani ucitelka a kamarati. ja by som preto na to isla cestou najmensieho odporu - skusit skolku u vas a keby boli problemy, tak hladaj inde.

diamond007
6. mar 2022

@riskoh tak ja neviem o Tom že v montessori škôlke by zas deti nemali režim.... Robila som v takej a režim tam bol rovnaký ako v klasickej škôlke.
Takze význam montessori škôlka podľa mňa veľmi ani nemá...
@bimbambom ďakujem za doplnenie... Dobre si to dopísala 🙂

sasitimi17
6. mar 2022

Mám známu ktorá praxovala v montessori škôlke a teda ja by som tam svoje dieťa nedala, určite radšej klasická škôlka

reni1512
6. mar 2022

Klasicka.... ziadne tie novodobe bludy

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kate_cs
6. mar 2022

@elizabet173 to nevysvetlíš. Ja už ľuďom ani nevysvetľujem, kto o tom nič nevie, nebude chcieť pochopiť v čom je to iné.

eviann
9. júl 2022

Tak ako si sa rozhodla?

autor
9. júl 2022

@eviann nakoniec som sa rozhodovať nemusela, zobrali ho iba do klasickej skolky, do montessori nie.

eviann
9. júl 2022

A paci sa tam? My to mame do roboty a do skoly 20 minut autom, zijeme v USA, tu to je normalne.

autor
10. júl 2022

@eviann nastupuje až v septembri ale tak verim že sa bude páčiť.

janage
10. júl 2022

Ahoj, už asi pre teba zbytočné, ale niekomu možno pomôže. Moje deti vyskúšali Waldorf, Montessori aj klasickú síce súkromnú, nie štátnu škôlku. Základnú majú štátnu školu.
Ja si stojím za tým, že nie každé dieťa, je pre ten, ktorý typ škôlky, vzdelávania vhodné.
Prvému veľmi ten Waldorf sadol, ale boli rodicia, čo to nezvládli a brali deti preč.
Druhé navštevovalo Montessori club, ale tiež boli deti čo to tam nedávali, rodičom sa nepáčilo a po 2, 3 návštevách to vzdali.
Pre mňa v Montessori prístupe chyba prvok tzv. voľnej hry. Príliš za všetkým aj keď hravou formou je cieľ, dieťa musí napredovať. Všetko je "nalinajkované" Ako doplnok fajn, ale ako vzdelávanie celkovo pre moje deti asi nie.
Súkromnú MŠ sme volili kvôli času prevádzky a strave, ktorú štátna MŠ nebola schopná poskytnúť. Tam mi zas chýbalo väčšie zapojenie rodičov do činnosti škôlky.
Mám známych v rôznych systémoch vzdelávania. Naozaj odporúčam najprv si skúsiť s dieťaťom.
A hlavne zistiť si aká p.učiteľka, učiteľky to moje ditko budú mať na starosti.
Lebo aj v tej najlepšej škole ak vychytí učiteľku, ktorej metódy vám nesadnú, to bude o ničom. A opačne aj v priemernej škole môže mať super pedagóga, ktorý mu dá základy na celý život.
A zistiť si aj aké je adaptácia ďalej. Keď napr. dieťa nebude môcť pokračovať na súkromnej takej či onakej lebo financie, sťahovanie a pod. Dokáže sa adaptovať na štátny systém?. Lebo pre niektoré deti je to veľmi ťažké priam nezvládnuteľné.
Naozaj poznám rôzne príbehy.