Moju 5-ročnú dcérku všetko baví len chvíľu

3. júl 2024

Ako vidíte z nápisu moju dcérku všetko baví len chvíľu a už som z toho na prášky.
Má 5 rokov chodí do škôlky tam sa jej páči. No doma nič nevydrží robiť dlhšie.
Dám príklad ideme skladať puzzle vytiahne puzzle začne skladať po chvíli povie ja nevládzem. Potom že chce si robiť úlohy pre predškolákov, jednu stranu spraví zase už ma to nebaví. Ideme na dvor na trampolínu zaskace pár krát, ja si zatiaľ sadnem na dvor máme záhradnú hojdacku. Ani som si nesadla a už mi hovorí chcem ísť dole z trampolíny. Napustime jej bazén omoci si tam nohy už ju to nezaujíma.
Chce ísť von na bicykel po chvíli povie už sa mi nechce bicyklovať sa, tak ja beriem bicykel domov a ide sa domov.
Alebo ideme na ihrisko smykne 5 krát ráta si to a už chce ísť domov. Lebo tam není nikto kto by sa a ňou zahral. A sama sa nudí nevydrží nič robiť nadlhsie všetko len chvíľu pár minút.
Ja už neviem čo s ňou máme robiť, neobsedí si stále niečo chce vymýšľa ale pri každej činnosti len chvíľu sa zabaví. Potom pri nej nič nemôžem robiť. Príklad ja varím ona sa hrá v izbe zachvilu dôjde mami ja chcem iné ísť von. Tak nemôžem ani dorobiť lebo musíme von. Keď jej poviem nech dočká povie že ja nevydržím ja sa nudim Poraďte

taynee
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lenkakravcova
3. júl 2024

Nevieš jej nastaviť hranice.
Však jej normálne povedz - sme tu, robíme to a to. Nechceš, okej ideme domov a budeš spať. Normálne spať. Keď dôjdeš domov normálne ju obleč do pyžama, do postele a zavrieť dvere (hoc si tam bude revat, neboj, nič sa jej nestane). 1-2 dní toto vydržíš a prejde ju to vymýšľanie.

martinmmartin
3. júl 2024

nic si nemusi vysnivat, tuzit po niecom , cele noci rozmyslat ze ake by to bolo super mat nieco,pripadne zavidiet inym a tym padom nikdy v zivote nezazje uzasny pocit ked sa jej nieco z toho ( ! nie vsetko) podari po case to ziskat.
Ak jej nacpete vsetko rovno pod nos tak to nikdy nebude specialne a zaujimave. Ak dostane bazen tak je to pre nu "just another day at the oiffice"
Ak nieco dostanem bez toho aby ma to nieco stalo ma to pre mna 0 hodnotu.

jumama
3. júl 2024

Nerobte vzdy to co si zamanie.
K vareniu ju mozete pribrat. Moze vam pomoct krajat zeleniny na kusky. Poviete, ze moze posolit, a poviete kolko ma nabrat na lyzicku a nechate ju posolit a podobne veci. Mozete aj zamerne vymyslat take jedla, kde vie pomoct. Ano, trva to dlhsie, ked sa deti motkaju popod nohy, ale naozaj uz sa potrebuje citit trosku zahrnuta do veci. Zverte jej nejaku zodpovednost, poproste ju o pomoc. Bude sa citit uzitocna. Nastriet stol, naliat vsetkym vodu do poharov...
Dieta viete zapajat do vsetkeho, pridelit mu nejaku malu neskodnu sucast tej cinnosti, hoci to potom trva dlhsie.
Ak to nejde inak, mozno ju motivujte odmenami... ak teraz dobicyklujes az tam a tam, tak dostanes tuto odmenu. U deti ktore sa nevedia sustredit odmeny funguju velmi dobre.
Ta odmena moze byt cukrik, ale aj slub, ze sa s nou pohrate alebo nieco podobne. Cokolvek, co by bolo pre nu ako ta odmena vzacne.

guudy
3. júl 2024

Podla mna nudi, lebo nema rovesnika/partaka na hranie. Preto je rozdiel v spravani sa doma vs v skolke.
Co mozes ale spravit je, bicykluj aj ty, skac na trampoline s nou, varte spolu. A co tak zavolat k vam jej kamosku/y, aby sa hrali spolu? Chodte spolu na vylety, nemusia byt celodenne, ale nech ma zmenu.

pribinak
3. júl 2024

Nudí sa, chyba jej partacka. Ani mna by nebavilo samu sa hrať
Proste toto je vek kedy dieťa potrebuje už rovesnika, je tu silná potreba kooperácie a zdieľania

Možno sem tam priniesť kamosku aby sa mala s kým zahrať, ty dospela nie si partner ktorého potrebuje

A nič sa nestane ak sa bude aj cviku nudit, to je priestor aby si sama našla aktivitu

ivik4
3. júl 2024

Ja mam od mala velmi ,,unudene" dieta ( hlavne ked bol mensi) ale taka este nehrala aby som ja vsetko odlozila co je naozaj treba spravit ako pises napr. Ze si varila a trepala by som sa rychlo von . Nech sa paci, plna izba hraciek, ked nechces,nudit sa budes ,hotovo .
Niesi animator 😒
A uz duplom nie ked vsetko ofrfle za 3minuty. Keby sa mi maly 3x smykne na smykacke a uz sa mu nechce tak by som s nim tam uz ani nesla

marianarem
3. júl 2024

No tak urcite sa jej netreba vo vsetkom prisposobovat. Dostat vsetko a mat vo vsetkom vyhovene je tiez typ nudy. Ja by som napriklad nikdy takto neodlozila rozrobene varenie, lebo maly si zmyslel, ze musime ist von. Mozes jej ked tak povedat, nech pride pomoct, ze to budes mar rychlejsie a potom mozete ist. Alebo jej jednoducho povedz, nech sa nudi. Moj maly sa raz takto nudil, nevedel, co so sebou a pytal sa, co ma robit. Tak ja hovorim:"Nud sa, uvidis, co sa na konci tej nudy stane." Tak sa nudil, ponevieral a po nejakom case ho nieco zaujalo a zacal to robit. Tak hovorim, vidis, na konci kazdej nudy je nejaky napad. Minule sa zase nudil, tak sa ho.pytam, ci sa nudi. A on ze:"Ano, ale musim sa nudit, aby som dostal nejaky napad." 🙂
Takze toto by som urobila ako prve, ze nerobila by som vsetko, co chce a vtedy, ked chce. Mozno ju bavi vlastne len to skusanie, ci urobis, co chce. A teda nech sa aj nudi.
Dalsia vec je, ze mozno naozaj potrebuje hlavne spolocnost, niekto ma ako zaujem hlavne inych ludi. Tak robit viac s nou, raz tvoje veci, raz jej, alebo pozyvat nejake kamosky, ak ma.

kendova_anna
3. júl 2024

Tiez si myslim, ze ona len skusa, co vydrzite. Krasne si vas omotala okolo prsta 😀 Nastavte jej tie hranice, nedovolte vsetko, pretoze cochvila vam bude skakat po hlavach. Ako si kto nauci, tak ma, ja to stale hovorim.

dskjhfdlkdjhl
3. júl 2024

Ma Ta dobre vycvicenu. Ty varis a musis prestat, lebo ona chce ist von? idete na bicykel, ona povie, ze sa jej uz nechce, tak Ty beries jej bicykel a idete domov? A dalej sa mi ani nechce pokracovat. Takze, ak varis a ona pride a vymysla, tak jej rovno poviem, ze von pojdeme, ked sa dovari a jej by som zadala ulohu-napr. utriet prach-to je jedno, ako to urobi, ale nieco bude robit a casom sa nauci. Ste na bicykli a povie, ze sa jej uz nechce, OK-domov odbicykluje, ale rozhodne nebudem tahat jej bicykel. Ty si rodic, nedaj so sebou zametat.

diewcatqoo
3. júl 2024

Moj syn ma uz takmer 8 rokov a tiez pri nicom dlho nevydrzi. Taky je odmala. Za den vystrieda xy aktivit. Ale teda ja mu tak okolo zadku neskacem, ani som nikdy neskakala tak, ako skaces ty. Nebavi ta uz bicykel? Dobre, podme domov, ale odkrutis si to sam, v ziadnom pripade ti bicykel nebudem niest. Nebavi ta uz bazen po 5 minutach? Dobre, ale na dnes si s bazenom skoncil. Nebavi ta kreslenie? Dobre, ale vsetky pastelky si upraces sam. Nebavi ta ihrisko? Ok, ideme domov, ale uz viac dnes neprideme...

januska12323
3. júl 2024

Teba baví byť otrokom dieťaťa? Vychováš z nej akurát malého rozmaznanca a o pár rokov si budeš trieskať hlavu prečo si bola taká blbá. Dieťa môže rozhodovať ale v rámci možností. Keď varíš a ona sa nudí môže ti pomôcť a nie ty poslúchneš, všetko necháš tak a utekáš za princeznou.

kotricka
3. júl 2024

dieta sa musi aj nudit predsa. nemozes jej vymyslat plany a aktivity na kazdu minutu dna. nechaj ju, ked pride s tym, ze sa nudi. ty si navar, uprac, sprav, co potrebujes. ona si nejaku aktivitu najde aj sama. len nemozes stale okolo nej skakat, ked si nieco zmysli.

akvi
3. júl 2024

V prvom rade nemaj priveľké očakávania, že 5 ročné dieťa vydrží robiť niečo viac, ako 5-10 minút. V druhom rade, nemusíš jej plniť všetky priania. Môže sa chvíľu aj nudiť. Z nudy vzniká akcia, dopraj jej, aby si sama vymyslela činnosť, pri ktorej nepotrebuje asistenta. Nemusíš jej animovat celý deň. Začni pozvoľne, pri najbližšej príležitosti jej povedz, že ok, teraz hneď nemozeme ísť von, lebo chceš dovarit obed. Môžeš jej ukázať na hodinách, že keď sa ručička dostane na toto miesto, vtedy môžeme ísť von. Pomôže jej to vnímať čas a popracuje na trpezlivosti. Ak sa začne zlostit, plakať, iba jej s kľudom potvrd pocity a dokonči prácu. Neboj sa, ona to pochopí a aj dozreje a bude sa vedieť zabaviť aj sama. Ale ako píšem vyššie, 5 ročné dieťa ak vydrží pri niečom 5 minút, to je úspech. Si vezmi, že ešte v 1.triede na ZŠ majú deti problém spraviť naraz 1 stránku v pracovnom zošite, tak čo chceš od 5 ročnej.

bublinka1426
3. júl 2024

vy mate zle nastavenie, ona si dovoli co rodic povoli.
a ano je to normalne, moja sa hra az teraz ked ide mat 7 rokov sama aspon 25minut ... ale vydrzi aj dlhsie. a ked vie ze mam povinnosti musi cakat.

hederamonstera
3. júl 2024

Nuda je pre deti dobra, rozvija ich fantaziu a casom sa na nieco zameraju. Takisto je dobre mat minimum hraciek, lebo sa dokazu dlhsie zahrat s jednou ako kazdu chvilu skakat od jednej hracky k druhej, tym si aj nicia svoju pozornost

autor
3. júl 2024

@taynee Píšeš úplne o inom, nemyslím si že by bola rozmaznana. Nedostane vždy čo chce. Len nevydrží žiadnu činnosť dlhšie robiť.
@jumama Ja ju zapajam do všetkého aj do varenia, pomiesa mi keď niečo treba, podáva suroviny, s mixérom mieša, nemám problém ju zapájať no aj tak pri ničom nevydrží dlhšie. To isté aj s upratovaním, dám jej handru a ide utrieť prach alebo vysáva so mnou no tiež všetko len chvíľu. Takto to je pri každej činnosti.
@guudy Na výlety chodíme vtedy je kľudná a páči sa jej to. No nedá sa každý deň niekam ísť. Kamaratky samozrejme voláme k sebe chodia tak raz za mesiac-dva na to sa tiež teší vybláznia sa zahrajú spolu. No zas není to každý deň. On aby potrebovala spoločnosť stále sa mi zdá.
@pribinak Píšem vyššie že raz za čas chodia ku nám kamarátky také v jej veku a vtedy je ako anjelik. No ich maminy majú aj iné starosti tak nedá sa častejšie aby došli.
@ivik4 Niekedy odložím varenie na neskôr, niekedy jej poviem že počkaj dorobim si a pôjdeme. Len ona dokáže dovtedy plakať pokiaľ neideme robiť to čo chce.
@marianarem Toto je dobrý tip vyskúšam určite. No ona keď sa nudí chodí hore-dole vo svojej izbe a vyspevuje že nudím sa nudím sa čo mám robiť. Chytí do ruky niečo povie toto nechcem, s týmto sa nebudem hrať a tak.
@dskjhfdlkdjhl Nemá nás vycvicenu, ona sa len nudí a nevie čo má robiť keďže nič ju nebaví dlhšie ako pár minút. Príklad ten bicykel má ťažký to nevie odtlačiť a vedľa toho ísť peši tak to nesiem domov ja. Ale to ďaleko sa nezajdeme sme len na našej ulici lebo po chvíli všetko ju prestane baviť.
@diewcatqoo Toto ona robí čo píšeš. Keď ideme na ihrisko a nebaví ju to tam ideme domov a v ten deň už nejdeme na ihrisko. Alebo keď robí neaku činnosť a už to nechce robiť, vždy jej poviem dobre tak si uprac či ceruzky bábiky alebo puzzle na svoje miesto potom si rob niečo iné. Ja po nej neupratujem. Preto píšem že nemyslím si že by bola rozmaznana, toto není rozmaznanost.
@januska12323 Čítaj vyššie čo píšem.
@kotricka Ja neskacem okolo nej ani jej nerobím animátora celý deň.
@akvi Hodinky jej občas ukazujem nech sa pozrie kde je veľká ručička a koľko musí prejsť aby sme išli von príklad. Jej odpoveď že to je ešte nadlho že ona toľko nevydrží. Je strašné netrpezliva.
@hederamonstera Hračiek má veľa všetko možné, budem musieť jej pretriedit.

nikuuuuusik
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
taynee
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
elanor
3. júl 2024

prosim ta a to si kde nabrala, ze ty si nemozes dorobit a musite ist to chce mlada??? To je prosim ta kde napisane, alebo dane, ci "uzakonene"????
Nooooo, taku nehrali aby som ja dospela osoba skakala ako si male decko piska.
Nepoviem, ked by sa jednalo o male babatko, tam nieje o com, jasne vsetko sa toci okolo babatka. Ale 5 rocna???
Ta by sa aj na kolomaz mohla doma roztiec, ak sa vari, tak sa vari, a nikam sa nejde dokym to nieje hotove. Iba v pripade, ze ma odrthnutu nohu, ruku, krv strieka na 2 metre, ze s nou treba na pohotovost. Pokial nerjde o zivot, ide o h*vn*.
Si sa spamataj, uvedom si kto je doma dospely a zodpovedny, mladej konecne nastav hranice, a prestan jej robit animatorku a konecne jej prestan ofukovat zadok praskovym cukrom.

dskjhfdlkdjhl
3. júl 2024

No, ma ta vycvicenu dokonca tak, ze to uz ani nevidis. Toto by dokazalo kazde dieta, staci k tomu len velmi submisivna matka.

tiika
5. júl 2024

Dieta to niekedy nevie povedať a rozpoznať, ale stáva sa, že mu chyba pozornosť a kontakt s rodičom.
U nás to je práve ráno pred škôlkou a po nej. Tiež sa jej niečo nechce, nebaví ju nič nadlho. Avšak, keď sa jej poriadne povenujem, poobede sa pohrame, vybláznime, tak je spokojnejšia, nasýtená mojou pozornosťou. Potom to vidno na aktivite, ktorú robí, vydrzi pri nej dlhšie, je ochotnejšie niečo urobit a ja mám čas sa venovať zas inym veciam.
Teda odporúčam po skolke sa s nou skús 1-2 hodinky najskôr zahrať a potom si rob svoje.