Moje neposlušné skoro štvorročné dieťa

gupka27
24. jan 2017

Prosím vás o radu, názor... Mam syna 3,8roka. Od mala bol skôr samotár ak sme aj išli na ihrisko, do dets.centra, na návštevu vždy sa radsej hral sám alebo s rodičmi deti si nikdy nejako nevšímal. Prišlo mi to normálne nejako sme sa tym nezaoberali. Do 2 rokov bol myslím úplne v pohode no potom sa to začalo meniť. Akoby v ňom 100 Čertov šilo. Nikde nevydrží, neposlucha, vystrája, vykrikuje, stále musí byt stredobodom pozornosti, ked nieje tak robi zle. Začína byt agresívny ked chytí amok ze sa mu niečo nepáči, zjeduje sa az tak ze búcha po zemi, alebo do dverí. V kolektíve neposlucha len sa predvádza pokial je vsetko ako chce on je to v pohode, ked nie tak je problém. Do skolky chodil no vylúčili ho lebo vraj robil zle deťom, nechcel sa zapájať do hier, nerešpektoval učiteľku. Doma je to ako kedy niekedy v pohode niekedy cely den katastrofa. Neviem už ako ďalej. Teraz sa stále rozoberá ADHD ale zase nechcem ho hneď nejako škatuľkovat diagnózou a úprimne povedané ak by som išla s nim k psychologické ako to tam prebieha? Veď on sa s ňou baviť urcite nebude ani mi tam neobsadí? Máte nejaké skúsenosti? Rada by som z neho vychovala dobrého človeka, no začínam o sebe pochybovať a neviem či to zvládnem.

moni244
24. jan 2017

Jednoznacne psycholog, dokedy chces cakat? Kym nepojde do skoly?

libawet
24. jan 2017

@gupka27 môj syn bol presne takýto istý. Proste sa začína realizovať a vyvíjať jeho osobnosť, treba ho správne vychovávať. Ak raz neposlúchne, treba upozorniť, no zvýšenejším a ráznejším hlasom a ak ani vtedy, treba capnúť po zadku a rázne vysvetliť, prečo to nie a prečo to áno. ADHD sa za detstva môjho syna neriešilo, myslím, že vtedy ani nikto nevedel, čo to je. Syn má dnes 22 rokov a je to samostatný a rozumný muž, a som aj celkom hrdá na seba a svojho muža, ako sme ho vychovali 🙂.

alchemilkazltozelena
24. jan 2017

@gupka27 ked ho az vylucili kvoli spravaniu, tak nie co nie je urcite v poriadku..jednozbacne treba zacat riesit

jana_eyre
24. jan 2017

Ako to prebieha u detskej psychologicky neviem, len chcem podotknut, ze detsky psycholog je na to studovany aby vedel zaobchadzat s kazdym dietatom a aby vytusil problem.. Takze nemusis sa bat, ze tam neobsedi, alebo ze sa s dr nebude bavit..

limoncino
24. jan 2017

@gupka27 psychológ. Ak by sa mu aj potvrdila diagnóza ADHD - aspoň vieš, ako s ním pracovať, ako k nemu pristupovať, ako mu prípadne pomôcť. Budeš mať v ruke "papier! prečo sa tak chová, môže sa zmeniť aj prístup učiteľov.

dominika6
24. jan 2017

@gupka27 pritvrdiť vo výchove a snažiť sa predchádzať výbuchom,no hlavne útokom na deti...je normálne zdravé dieťa,ktroé si zrazu uvedomuje soje JA.
diagnozy sú pomlay len na ospravedlnenie nezvládnutej výchovy a vela rodičov sa tým obhajuje..česť výnimkám..
ty svojho syna poznáš najlepšie,stačí mu iba doma dobrý príklad,zapájať ho do všetkého čo robíte aby sa zbytočne nenudil a nerobil zle..a večné upozornovanie a hlavne ked dáš trest aj ho dodržať..nie len vyhrážať ...

loginexistuje
24. jan 2017

@gupka27 neurolog psycholog atd povedz pediatricke mala si to riesit pred tym nez ho vylucili

madamcoco
24. jan 2017

@gupka27 zo skolky mozu vylucit dieta?
A este k tvojmu synovi.. Jednoznacne psycholog. Mozno len potrebuje individualny pristup.
Chapem ze jeho spravanie nie je nikomu po chuti,ale prave preto to treba urgentne riesit.
Vela stastia! Urcite z neho vyrastie super clovek, len mu treba pomoct uz v detstve. 😉

rutie
24. jan 2017

Moj syn bol presne taky, do 1,5 roka milene dieta, potom akokeby 4-5 rokov potreboval na to, aby sa zmieril s tym, ze nebude vzdy vsetko tak, ako si on predstavuje. Skusal vsetko! A ano, aj zo skolky ho vylucili. Na mieste, kde sme predtym zili, isli o nom legendy, aj v meste, kam chodieval ku babke idu legendy doteraz. Ako vyvadzal, ako zuril, co vymyslel, ako utiekol, ako sa stratil. Ked som mu nedala pred obedom sladkost, pustil naplno vodu vo vani a sprchu zvesil tak, aby tiekla na dlazku a zavrel za sebou dvere v kupelni (vek 2,5 roka). Natrel boxom na topanky dlazku v chodbe (2,5 roka), obsahom plienky bielu stenu (3 roky, mal plienky na noc...), nahadzal pribory do pracky a zapol ju (4 roky), vytrhal listy zo steny, lebo chcel vediet kadial vedu kable. Hadzal skaly do tych najdrahsich aut na parkovisku, ked som ho zobrala z pieskoviska skor ako uznal za vhodne. Mladsie sestry mlatil ako zito. Ked ho v skolke dali do kura, vyzuval si papuce a hadzal ich po detoch a ucitelkach. Samozrejme, ze bol u psychologa a nie jedneho. Pomohla az tretia psychologicka v poradi, tie ostatne diagnostikovali mimoriadne nadanie a adaptaciu na prichod surodencov a vsetko to zvalili na to. Syn vyrastol. Vzdy som si myslela, ze v skole bude problem zo spravanim a ucenie pojde lahko. Je to uplne naopak. Syn je sice svojsky a obcas ma napady ako vyliezt na skolsku strechu, ale svoje emocie ovlada, nie je agresivny, na jeho spravanie voci druhym nie su nijake staznosti. Doma pomaha, nie je drzy, ani protivny. Sportuje. Problemom je ucenie, ma tazku dysgrafiu, poruchu pozornosti, ked ho nezaujme co sa deje v skole, unika do fantazii a je tazke ho dostat naspat. Ked ho nieco zaujme zapamata si vsetko do posledneho detailu, ked nie, nevie uplne nic. Strasne vela cita, zije vo vlastnom svete fantazie. Ma zopar kamaosov, podobnych mimonov ako on. Dostat ho do stavu v akom je si vyziadalo velmi vela usilia a trpezlivosti, samozrejme nie vzdy sa podarilo byt trpezlivy. Ale je z neho mily sarmantny chlapec, nesplnili sa predpovede: Co z toho chlapca vyrastie. Nikto by pred 7 rokmi nepovedal, ze knihomol a snilek 🙂

madamcoco
24. jan 2017

@rutie no teda!
Mna by porazilo najma pri hadzani kamenov do cudzich aut.
Kolkym ste nahradzali skodu??
No ale aspon sa syn upokojil a toto obdobie preslo... 😅

gupka27
autor
24. jan 2017

@moni244
@libawet
@alchemilkazltozelena
@jana_eyre
@limoncino
@dominika6
@loginexistuje
@madamcoco
@rutie kočky dakujem vam za rady a názory. Co sa týka skolky celé mesiace mi učiteľky na otázku ktorú som kládla každý jeden den ze aký bol odpovedali ze dobrý alebo ze sedel v kúte sám a hral sa. Proste nič nejaké vážne az zrazu jeden den ze prerušíme mu dochádzku lebo je ...... A milión veci na mna zosypali. K psychologicke sme ho objednali hneď v ten den len teraz čakáme už 2 mesiace na termín. Obvodná pediatrička mi stále tvrdí ze je normálny neposedný chlapec ktorý k psychológom nepatrí a ze jedine v čom je problém tak v ucitelkach v škôlke. Doma sa snažíme vsetko prispôsobovať tomu aby sme zbytočne nemuseli dvíhať hlas a ruku len nie vždy sa to dá a nervy by asi sem tam povolili každému. Viac menej možem povedať ze doma je to Ok, problém je to ked je z inými ľudmi.

radulkova
24. jan 2017

určite si skúste prečítať túto knihu : http://www.martinus.sk/?uItem=98062
rieši sa v nej, že detská hyperaktivita, ADHD, dyslexia atď súvisia s tráviacimi problémami u dieťaťa a môžu pokračovať až do dospelosti. Toto veľa ľudí nevie a doktori to už vonkoncom neriešia a hľadajú príčiny niekde úplne inde. naozaj odporúčam!

gupka27
autor
24. jan 2017

@radulkova dakujem urcite si ju pozriem

rutie
24. jan 2017

@madamcoco Obvykle sa podarilo sa zastavit ho v stadiu pokusu. Skodu sme nahradzali dvom susedom. Babke a dedkovi sme nastastie nemuseli.

kiwi3
24. jan 2017

@libawet iba by som podotkla, ze na zapade (takmer) nikto necapka po zadku a predsa z ludi vyrastu slusni a schopni ludia. ja si myslim, ze jedine, co naozaj vo vychove funguje, je byt svojmu dietatu prikladom. akurat, ze to zacne fungovat az neskor, ked ma dieta viac rozumu, lenze na to vela ludi nema trpezlivost.

gupka27
autor
24. jan 2017

@kiwi3 urcite je na tom kopec pravdy. Ja sama sa nad tym často pozastavím ze keby som bola viacej trpezlivá urcite by po zadku nedostal. 🙁

maminuska
24. jan 2017

@kiwi3 myslíš na ktorom západe ? EU alebo USA ?

kacena4
24. jan 2017

v prvom rade si uvedom ako sa spravas ty tak sa sprava aj tvoje dieta, ak nedodrzis slovo tak to spravi aj on nedodrzi ho, neposluchne... je to o vychove o discipline. a mozno je tam aj pridruzene nejaka ta diagnoza adhd... zo skolky vas mozu vylucit len ak s tym suhlasis inak tusim nie! ak je to skolka pod ktoru spadate podla bydliska, kedze ste dostali rozhodnutie o prijati. proste uz vas nemozu vylucit a co sa tyka psychologa vyhladajate takeho ktory ma skorsi termin urcite najdete v okoli so skorsim terminom a neboj sa ze s nim nebude vediet pracovat bude mat u seba hernicku takze sa tam bude moct zahrat kym vy budete rozpravat. bude sa pytat na vsetko od zaciatku tehotenstva, porod cez jeho vyvoj az po teraz s cim ma najvacsie problemy. ak je to teda dobry psycholog. jednoznacne treba pravidelne navstevy lebo ked zacne chodit do skoly ako obsedi 45 min. na hodine?? ucit sa??? uvedom si to, pripravujte sa na to uz teraz!! lebo potom si budes trhat vlasy a budu problemy ☹ a chuda ucitelka aj syn bude trpiet v skole. takze rezim rezim rezim a pravidla a dodrziavat na 1000% nastuduj si nejaku literaturu na tuto temu nech si v obraze neboj nie si jedina s neposednym dietatom, len to chce pracovat s nim a spravne ho nasmerovat. drzim palceky PS: a urcite nie je neposlusny, je len taky akeho si ho vychovala, takze ho nespochybnuj, nenadavaj mu nehres ho, viac ho chval a lub ho. pomaha ho viac ako hresenie, pohlavky ci biky...

alexandraalexandrova
24. jan 2017

@maminuska Neviem ako je to v USA ale Irsko ci Britania su na tom rovnako, nikto tam detom necapa po zadku. Vobec. A su z nich ozaj slusni a priatelski ludia...

libawet
24. jan 2017

...tak ono sa vraví : " ohýbaj ma mamko, pokiaľ som ja Janko, keď ja budem Jano, neohneš ma mamo", capnutie po zadku raz za čas ešte nikomu neublížilo, a ozaj je to až tá krajná možnosť, ak sa dieťa už naozaj nevie " vpratať do svojej kože " a nepomáha už nič. Je dosť dôležité, aby dieťa bralo dospelého, či už matku alebo otca, babku, dedka ako autoritu, pretože potom môže byť v škole problém a dieťa učiteľa bude mať za nič a bude si robiť, čo chce, a to je potom len problém.

lucinka511
24. jan 2017

@gupka27 Doma sa snazime vsetko prisposobovat tomu.aby ame nemuseli dvihat hlas.....A kes sa mu neprisposobuju v skolke uz je ohen na streche.tak to skuste doma s nim inak a neprisposobovat sa.ved rodicia ste vy.a nie vy mate posluchat syna ale on Vas...CHybu robite vy dvaja.ked okolo neho chodite po spickach.potom sa necudujte ucitelkam v skolke.ze ho maju plne zuby.

maminuska
24. jan 2017

@alexandraalexandrova nuž ako to je v USA.... nezvládnuté deti , pištole v školách , deti prechádzajú cez detektor kovu ...
A ako to je v ostatných krajinách západu čo ja mám skúsenosti ( prenesené ,sprostredkované .. ) minimálne vzťahy s rodinou a ani sa nečudujem , rodičia sú radi že v 18 tich vypadnú z domu a dajú im pokoj, že nemusia znášať ich výtrty a ich " rozvoj osobnosti " .

alexandraalexandrova
24. jan 2017

@maminuska zila si v USA? alebo sa riadis len katastrofickymi sparavami v telke? 😀 Sorry, ale nechapem ako mozes pausalizovat, to ako vsetky deti americke sa nevedia vpratat do koze a nosia zbrane, ci ako? 😀 Zila som v Irsku a to co pises je blud, proste oni nepotrebuju detom davat po zadku aby z nich vedeli vychovat slusnych ludi...a Iri su ozaj priatelsky a slusni, nestretla som tam hulvatov na ulici ani nevychovane decka co by sa nevedeli vpratat do koze, o tri deti som sa sama starala, takze...

bubelko
24. jan 2017

@gupka27 chyba je, ze sa prisposobujete vy - aby ste nemuseli dvihat hlas. preco? vy ste rodicia, nie on. vy ste zodpovedni za neho, nie on za vas.
bojite sa konfliktu s vlastnym dietatom? prosto nie je nie... a hotovo. pre mna za mna moze vrieskat, skriekat aj sa o zem hadzat.
my sme s muzom doma ti, ktori urcuju pravidla. samozrejme maju deti pravo povedat svoj nazor. su veci, o ktorych sa da diskutovat a su veci, o ktorych sa nediskutuje.
samozrejme, ze je doma vsetko OK, ked je to podla tvojho opisu podla neho. v skolke asi vsetko podla neho nebolo... ci uz ucitelky alebo ostatne deti...

mima4
24. jan 2017

@libawet capnutim nevychovavas, iba ucis dieta na strach.. posluchne ale nie preto ze je to spravne ale preto ze sa boji. Je to taky skaredy pozostatok socializmu. Som vela s detmi a vidim ze tie co toto nezazili, maju lepsi pristup k ludom, viac veciam rozumeju a su empatickejsie. Tiez som sa starala v zahranici o deti a tam neexistovalo ziadne capnutie a napriek tomu deti tam boli slusne a cestne a laskave.

maminuska
24. jan 2017

@alexandraalexandrova nežila som , ale ani som nenapísala že všetky americké deti .
Ale mám napríklad skúsenosti z Fínska ...tam je tak liberálna výchova až je to nevýchova, Tam sa jednoducho nevychováva, tam sa nechá dieťa jednoducho tak behať , čmárať, matka prekročí spacie dieťa na koberci a nechá ho tak v domnení že tak si to vybralo ( 2 ročné dieťa ) , ich strava ..mleté mäso a mrkva , a mrva a mleté mäso.. vzťah matka dieťa minimálny.
Bavme sa Nórsku ....množstvo odobratých detí ...umiestnených úplne u cudzích ľudí ..toto je tá západná výchova ?

maminuska
24. jan 2017

Mne keby hrozilo že za každú moju výchovu hrozí to že ma navštívi príslušná sociálka , popravde tiež na to kašlem , nechám deti tak nech sa rozvíjajú , nech behajú , kričia , vrieskajú , skáču ..však rozvoj osobnosti , odtrpím do 18 tich a vypadnite z domu , nech vás už nevidím .

maminuska
24. jan 2017

http://zpravy.idnes.cz/ze-svedu-vyrusta-narod-s...

a naše krásne liberálne Švédsko ...

mima4
24. jan 2017

@maminuska ale to co sem davas, to je absencia vychovy