Moje dieťa v škôlke nerozpráva

6. dec 2022

Ahojte,synček 3,5rocny nastúpil v septembri do škôlky.Tazko si zvykal,dlho plakaval.Este doteraz tam nechodi rád,každé ráno hovorí že nechce ísť do škôlky.Je to živé dieťa,doma sa mu ústa nezavru.No učiteľka povedala že v škôlke vôbec nerozprava a je utiahnutý,nehrá sa s deťmi ale sám.Ulohy čo mu dajú všetko spĺňa,je rozumný,aj uprace po sebe.Len je tichý.Ucitelka minulé nás stretla v meste a kukala na malého že on rozpráva.Prvykrat ho počula hovoriť.Mali ste niečo podobné?Po akom čase sa vám deti rozhovoril?Budú mať o týždeň vianočnú besiedku a môj ani básničku nebude hovoriť keďže nerozprava.Len bude tam niečo hrať bez zvuku.

basska_b
6. dec 2022

Mna napadol taky vtip ze na Zahori chlapec do 12 rokov nerozpraval a potom ochutnal burčák a povedal "Kyseuý!!" "A preco si doteraz nerozpraval?" "Nebyuo o čem..." Tak si tiez myslim, ze v skolke proste nema o čem a nema s kym a k ucitelke a cudzim detom nema taky vztah, aby sa s nimi rozpraval... este je vo faze adaptacie... kolko vymeskal pre choroby? A ucitelka tiez profesionalka... "jeee, on aj rozprava??" 🙈 asi prvykrat sa stretla s tym, ze dieta v cudzom prostredi, ktore nema rado, nerozprava a je utiahnute??

anjelicek26
6. dec 2022

Hlavne povedz synovi, ze je v poriadku, ked recitovat a spievat na besiedke nebude, ze si hrda na to, ze tam bude s ostatnymi detmi aj tak. Prosim stale mu to opakuj a netlac na neho. Mal tazsi start, este tak dlho nechodi, sama vies, ze rozpravat vie a krasne, on si najde casom kamosa a bude motivovany viac rozpravat, teraz je dobre, ze prestal plakat, vedia, ze je rozumny a dodrzuje, co mu povedia. Aj to je uz velke + voci mnohym inym detom... btw. podla mna sa drviva vacsina deti pod 4 roky hra sama, tie kolektivne hry az potom...

galganka
6. dec 2022

Náš Teo tiež v škôlke prakticky nerozprával. Iba nevyhnutné minimum. Hral sa, plnil úlohy, básničky vedel, lebo doma mi ich recitoval, ale na besiedke prvé dva roky iba otváral ústa. 🤷‍♀️ ...keď som v triede povedala, ze doma sa bije, hnevá, kričí, ako ostatné deti, pani učiteľky neverili. Stíchol, aj keď sme ich stretli v meste. Vždy vedel, že sme s tým ok, a nebudeme ho nútiť. Potrebuje proste doteraz dlhší čas, kým sa niekde cíti ako doma. Na rozlúčke v škôlke spieval v prvom rade a robil opičky. V škole, družine je to podobné, v mensom2. Vychovávateľka vraj občas "ani nevie", že tam je. A teraz začali nacvičovať na besiedku a ona je hotová, lebo Teo spieva, recituje, vystupuje... 🤭

autor
6. dec 2022

@basska_b Chodí od septembra a bol doma chorý v septembri týždeň a v októbri týždeň.Plus 3 dní čo sme boli u lekárov.Ostatne dní chodil do škôlky.
@anjelicek26 Aj teraz na Mikuláša učili básničku a doma to tak pekne zaspieval a v škôlke nič nechce hovoriť.Chvalime ho doma,on je šikovný,len ma tak zaskočilo že v škôlke nechce rozprávať.A učiteľky tiež v šoku že on jediný nerozpráva.Ze ani ráno nepozdravi nič.Pri tom doma vie povedať aj dobre ráno aj dovidenia aj ďakujem, všetko som ho naučila.No neviem prečo v škôlke je ticho.
@galganka Dúfam že časom sa rozviaze jazyk a užije si škôlku so všetkým čo k tomu patrí

nique
6. dec 2022

Moj syn si tazko zvykal. Plakal cely rok. Kazdy den. Este aj posledny. Extrovert a v skolke som ho videla stale sameho. Vela nerozpraval, ale ja som to pripisovala tomu, ze v triede mali prevazne madarske deti, takze ucitelka pouzivala hlavne madarcinu. Nechali ho este 1 rok v najmensej triede. Uz plakal menej a aj sa viac hral. Uplne spokojny bol az 5rocny. A to sa uz do skolky tesil a zapajal sa do vsetkeho.

galganka
6. dec 2022

Určite. Hlavne by som ho nenútila byť ukecaný. Vety ako "musíš poďakovať, musíš odpovedať" sme my vtedy úplne vypustili. Radšej by sa zahrabal, ako by mal sám niečo s cudzou osobou vybaviť. Teraz je už "veľký" druhák, sam si nakupuje, vybral si krúžok na ktorom ho nemusím čakať, lebo vsetko vybaví... bude dobre...👍

motylik21
6. dec 2022

je to normálne, niektorí deti tak reagujú.... jednoducho si ťažšie zvyká, zatiaľ ešte škôlku neprijal a chodí do nej nie z vlastného presvedčenia, ale nasilu.... tým, že tam odmieta rozprávať, chce dať ostatným najavo, že by tam najradšej nebol.... akceptuj to...potrebuje čas, aby novú situáciu prijal.... veľa sa s ním o škôlke doma rozprávaj, zaujímaj sa, čo sa tam deje, denne sa ho pýtaj na to, aký mal deň, čo sa mu tam najviac v daný deň páčilo a pod.... moja dcéra je tiež taká.... do škôlky nastúpila až tento rok ako predškoláčka.... ona zasa s pani učiteľkami už začala komunikovať (na začiatku sme na tom boli tak, ako Vy), ale v dni, kedy majú v škôlke prax študentky (čo je v našej škôlke pravidelne), tak vtedy odmieta komunikovať, lebo jej tam prekážajú.... celkovo s cudzími ľuďmi sa odmieta baviť, aj s lekármi - okrem jej pediatričky.... a čím viac sa s ňou snaží niekto komunikovať, tým viac to odmieta.... ale napr. v ZUŠ, kde nastúpila ešte minulý rok, tak tam si pani učiteľku obľúbila a komunikuje s ňou bez problémov od prvej hodiny....

oblecenie99
6. dec 2022

Môj chodí do škôlky tiež nerád, každé ráno vyjednáva, a tak to bude tipujem do maturity, len vtedy už nebude plakat pred triedou (dúfam) 😃 V momente, ako sa otočím a ma nevidí, doslova že nestihnem zabočiť za roh na chodbe, akoby ho vypli, doslova, a nezaplace celý deň, je spokojný, preto to ranné teatro jednoducho už len ignorujem a prežijem. Takto to bolo aj minulý rok v jasličkách. A tiež veľa nenahovori v škôlke (teraz bude mať tri roky), pričom doma sa mu ústa nezatvoria, až mi to pili uši a ku koncu dňa som ohučaná až až. Učiteľky mi hovorili, že keby nevideli, a nepočuli, že ako rozpráva, keď po neho prídem, tak by neverili... Tak som sa ho minule spýtala, že ty sa nerozprávaš s učiteľkami? Odpoveď: mami, ja nemám o čom... alebo: nemal som chuť.. ale snažím sa, snazim 🙈😅 Tak som mu hovorila, že pôjdeš zajtra do škôlky, povieš učiteľke, čo sme robili, kde sme boli, čo sme si kúpili v obchode .. vraj to trochu pomohlo, ale asi nebude taký roztáraný.. ja som až až naozaj že až, a manžel je naopak tiež skôr tichá povaha, tak asi to má po ňom. Vie rozprávať? Vie. Komunikuje s ľuďmi aj mimo nás? Komunikuje. Čo (ne)narozprava v škôlke ma teda nijako extra netrápi.

ariannazara
6. dec 2022

@oblecenie99 môj toto iste 🤣 plače a keď zájdem za roh hneď beží k deťom "AHOJTE" vysmiaty 😅 učiteľka ze si to nemám všímať ze to len ráno na mňa hraje kino 😂

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz