Moje dieťa má nastúpiť do škôlky a ja sa bojím, či mi dajú na neho pozor

11. apr 2024

Mamičky, prežívam to príliš alebo ste mali podobne pocity?
Moje dieťa má nastúpiť do škôlky a ja sa bojím či mi dajú na neho dostatočne pozor 😬.
Zdá sa mi ešte maličké a ja neustále striehnem kde lezie a bojím sa aby si nejakym sposobom neublížilo. Myslím si, že učiteľky v škôlke to tak neprežívaju a deti si viac menej robia čo chcú. ( lozia, lietaju kade tade)..je ich tam predsa viac.Mam obavy aby sa voľačo nestalo a chytá ma panika. Nemali ste niektorá takéto pocity alebo som len veľmi uzkostlivá?
Ďakujem za všetky normálne komentáre 🙏.

pribinak
11. apr 2024

Učiteľky dávajú na deti pozor, vieš si predstaviť aký pruser by mali, ak by sa dieťaťu niečo vážnejšie stalo?
Teraz nemyslím tým drobne zranenia ako rozbite koleno, či rozbitá pera, keď dieťa zakopne, alebo spadne

Ale to čo píšeš, prepáč to mu príde ako reakcia hysterickej matky. Dieťa musí aj spadnúť, aby sa naučilo väčšej obratnosti, musí sa sj buchnúť, aby vedelo že musí viac dávať pozor, aj spadnúť z preliezky, aby sa naučilo byt fyzicky zdatnejšie

Daj si pozor, aby dieťa nevytvorili tvoje úzkosti, lebo o to ťažší start v škôlke bude mat

daniella08
11. apr 2024

Deti v škôlke sa chovajú úplne inak ako doma. Ak nelezie nik,nebude ani vaše dieťa. Nemôžu len tak bezhlavo behať. Neustále majú nejakú aktivitu, každá minúta má nejaký program. Samozrejme majú aj "voľnú hru" ale stále pod dozorom. Ja nerozumiem ako mi môžu stále vrátiť dieťa čisté a bez úrazu. Niet sa čoho báť.

autor
11. apr 2024

@pribinak samozrejme tomu rozumiem.. ale myslim celkovo keď to dieťa ešte nepozná, že čo všetko dokáže..predsa sú aj na tých preliezkach deti obratnejšie a deti menej obratnejšie ktorým nechýba odvaha by som povedala. Ja to myslím tak, nie ze zakopne a rozbije si kolienko. Veď to sa stane môže stat aj keď pri ňom stojím ale zas na preliezach som pri ňom a dávam pozor aj keď sa snažím nechať dieťa samé ale proste som blízko tam keby volaco.

autor
11. apr 2024

@daniella08 Super. ďakujem za upokojujúcu odpoveď.

beata_k
11. apr 2024

Tak male deti na preliezky nechodia. Az starsie deti. Nemas sa coho bat.

blumie
11. apr 2024

U nas v skolke su prvaci max. V pieskovisku a takom domceku co maju na dvore s hrackami do piesku. Na preliezky pustaju iba predskolakov 3tiu a 4tu triedu, teda 5 - 6 rocne deti.

alickapusinka
11. apr 2024

a koľko ma vek dieťa

yanni
11. apr 2024

@blumie tak to je ale velmi smutne.

pribinak
11. apr 2024

Tak ucitelka v škôlke má prax, rýchlo vidí ktoré deti aké z. Tie najmenšie sa väčšinou hrajú len v piesku, maximálne idu na smyklavku

Navyše autorita učiteľky je niečo úplne iné ako autorita matky. Toto je veľmi dôležitý faktor a preto sa deti v MS správajú úplne inak ako doma pri mame

biglovemom
11. apr 2024

Ja som sla minule pre malu(5) a skoro som zinfarktovala… hojdala sa tak jak este nikdy. 🤣🤣🤣🤣A raz z tej hojdacky zoskocila a domov sla s do krvi vydratymi kolenami.
Usta sme zasivali-zlym skokom na zinenku si ich roztala, alebo ma jazvu co dostala lopatkou od kamosky…
To sa jej stalo behom 3rokov
Ucky davaju pozor ale stat sa moze hocico -aj tebe ! 🤷🏼‍♀️

beata_k
11. apr 2024

@yanni Preco by to malo byt smutne? 20 malych deti na preliezkach?

autor
11. apr 2024

Priznám sa , že ste ma trochu upokojili. Neviem prečo som si myslela , že aj na preliezky chodia 🙄 . Tak vďaka bohu že nie .

fiafia
11. apr 2024

Tiež som sa bála, moja dcéra bola od malička spekulant a nedávala si pozor, nepredvídala ešte, že si môže ublížiť. Prvý týždeň bol pre mňa veľmi ťažký ale môžem povedať,že mala perfektne pani učiteľky a za štyri roky sa jej nestalo v škôlke nič co by stalo za zmienku. Skolka ju naučila samostatnosti a mne ukázala,že moje dieťa dokáže oveľa viac ako som si myslela. Treba tým deťom viac veriť a v dobrom nás prekvapia.

januska12323
11. apr 2024

Škôlka je uspôsobená tak aby bola bezpečná pre deti a riziko úrazu sa minimalizovalo. Kým sa tí najmenší nebudú vedieť prechádzať spolu tak napríklad ani na tú prechádzku nepôjdu. Preliezky bývajú rozdelené podľa veku.

jazula
11. apr 2024

Úprimne ti poviem za seba, že až teraz keď chodí do škôlky (moja chodí od septembra od 2r4m) vidím, ako som ju svojou úzkostlivosťou brzdila…zrazu dokáže veci, že čumím. Je oveľa samostatnejšia, viac si verí. A ja sa pri nej vyvíjam tiež a učím sa viac veriť jej schopnostiam.

jaroe
11. apr 2024

su deti obratnejsie a menej obratnejsie, ale kazde ma pud sebazachovy. Ja som detom nechavala velku volnost a často som videla,ze sa vedeli aj same zastavit, ked zhodnotili, ze je to nad ich sily. Napr. nepokračovali v lezeni na preliezku dalej a pod. Toto si ale ty predpokladam este nemala šancu vidiet, ale deti naozaj vacsinou vedia, co zvladnu.

jaskolka
11. apr 2024

Príliš to prežívaš, upokoj sa. Deti v škôlke nebehaju a nelietaju bez dozoru, to si nijaká učiteľka nedovolí, aby sa dieťaťu niečo vážne stalo, len preto ze nedávali pozor.
Zo začiatku deti sa hlavne oboznamuju s prostredím, učiteľky s nimi, nie je to tak, ze hneď na druhý deň idú niekde do neznámeho prostredia a tam behajú😊. Postupne aj zisťujú, kto je ako šikovný, ktoré dieťa je aké, co zvládne, spoznávajú sa s nimi a deti akceptujú ich pokyny upozornenia a podobne.

yanni
11. apr 2024

@beata_k skolka je od 3 rokov. Trojrocne deti nie su az tak male. Matky na SK sedia 3 roky s detmi doma, tak maju dost casu ich na skolku pripravit. 3 rocne uz rozumie, co je dobre a co nie. Ked s detmi cele roky chodis na ihriska atd. tak sa naucia ako sa maju pravat na suchacke, preliezke, v pieskovisku atd.

beata_k
11. apr 2024

@yanni Len tu sa bavine o skolke kde ich je na preliezke 20 naraz a nie o matke, ktora ma jedno na starost.
Z tvojho pripevku az krici ako velmi ta serinka, ze ty si so svojim dietatom nebola.

lenka2232
11. apr 2024

My nase male deticky na preliezky nepustame,chodime na smykalku,hojdacky,pieskovisko,multifunkcne ihrisko alebo na prechadzky🙂 a ver mi,ze na tie deti veru pozor davame

minenkak
11. apr 2024

Neboj nič sa nestane, možno,moje decko raz prišlo s monoklom pod každým okom

yanni
11. apr 2024

@beata_k kde som so svojim dietatom nebola? Apropo, trojrocne zdrave dieta nema problem na preliezkach. Na detskom ihrisku je vela moznosti aj pre mensie deti. memusia ich drzat len v pieskovisku. Smyknut sa hadam dokaze v tom veku kazde, nemusi mu byt ucka za zadkom. V nasej skolke nechaju aj trojrocne vyskusat vyliezt na strom. Kde je problem?

katulienkax
11. apr 2024

Tie najmensie nantie preliezky nechodia, sedia vbpieskovisku, hraju sa s loptou a na prechadzky chodia

beata_k
11. apr 2024

@yanni 3 roky doma. Blahozelam ku skolke.

autor
11. apr 2024

@yanni šmyknúť sa dokážu aj maličké deti , lenže na väčšine detských ihrisiek sa deti musia k tej šmýkačke najskôr dostať a tým pádom vyliezť hore cez preliezku🙈. Aspoň v našom okolí čo máme detské ihriská. Neviem ako to je inde.

mamatroch
11. apr 2024

Neboj sa, ucitelkam urcite nie je jedno, co deti robia a davaju nan pozor. Ak mas pocit, ze Tvoje dieta si v niecom vyzaduje zvyseny dozor, otvorene to ucitelke povedz, resp. na zaciatku dostanes asi tak milionpat papierov na vyplnenie a tam je vzdy aj priestor na doplnujuce info.
Bezny uraz sa moze stat aj doma (skrabanec, rozbite koleno... Moj 5-rocny dnes nosom tak narazil do balkonovych dveri, taka rana to bola, ze som myslela, ze si nos zlomil... A to som bola ani nie pol metra od neho a nic ine v tej chvili nerobila, len sme spolu sli z balkona dnu... No stane sa 🤷).
Ked syn nastupoval do skolky, mal tendenciu pri prechadzkach sa hocikedy bez slova otocit a ist, kam mu napadlo... To bola vzdy sekunda, stacilo, ze som si ja neviem snurku na topanke zaviazala, dvihnem hlavu a jeho nikde... V obchode ho niekolkokrat vyhlasovali, aj sam sa uz raz isiel rovno nahlasit, ze sa stratil... Nastastie (?) on sa nikdy nebal a komunikativny a vyrecny je odmala.
15 deti som v minulosti opatrovala, tri svoje mam, no to, co s nim, som nezazila so ziadnym inym...
Odmala som ho ucila vediet povedat meno, neskor adresu, mena nas rodicov, na koho sa obratit, ked sa strati, ako reagovat, keby ho niekto iny chcel odviezt, keby mu povedal, ze ho odvezie k rodicom... Skratka take tie zakladne bezpecnostne veci... S nim aj ist vyniest smeti bol adrenalin.
Raz sme ho piati po sidlisku hladali asi 10 min, krvi by sa vo mne nedorezal, v hlave uz scenare, ze vbehol pod auto, uniesli ho... Som nevedela, ci volat manzela, policiu alebo koho... Nastastie potom ho uz dcera nasla...). Stokrat som mu uz vysvetlovala, ze vzdy musim vediet, kde je... "Vzdy mi musis povedat, kam ides..." Jeho odpoved (v 3 rokoch): ale potom ma tam nepustis...
A tak som hned v prvy den upozornila ucitelku (raz tyzdenne chodia na vychadzku po sidlisku ci okoli), ze ma utekacske tendencie a ona tym padom vedela, ze ho musi viac sledovat.

mogaa
12. apr 2024

Záleží akú škôlku vychytá a aké učiteľky vychytá.....naša v prvej škôlke bežne behala po celom dvore a bola aj na veľkých preliezkach s predškolákmi , učiteľky na druhej strane dvora....bežne chodila modrinová, špinavá od prachu lebo sa kutrali v zemi - "robili domčeky pre mravce"🙂to že je dieťa špinavé nevadí, ale deti behali po celom dvore okolo škôlky bežne...učiteľky sa rozprávali z jednej strany škôlky, deti boli aj za rohom kde ich nevideli....

simca06022011
12. apr 2024

Čím skôr sa dieťa začne učiť co.ano a co nie, tým lepšie. Striehnutie nepomôže. A nie napr.v.skolkach deťom nedovolili lozit a behať. Malé.deti mali aj na prechádzky takú húsenicu, ktorej sa držali a tak chodil. Niečo sa stať môže vždy napr moja prišla s odrstym nosom už v jasliach, lebo lietali s chalanmi na autíčka vonku a prekvapila sa. Modriny na nohách stále až pokým nezačala chodiť do školy:D
Ja som dosť úzkostliva mama, ale teda sz takéto stavy nemám🙂) podľa mňa si musíš vyskúšať a zvyknúť na to, ze dieťa nie je s tebou.

yanni
12. apr 2024

@beata_k predstav si, este dlhsie. A je to na nezaplatenie. Ale mi nesedime na zadku. Skolku mame ale chodi tam akurat jeden den v tyzdni, ked je hudobna. Ostatok tyzdna si uzivame. A to mam doma predskolacku.💃

beata_k
12. apr 2024

@yanni Tak, este raz blahozelam. Ja si teda idem ako spravna slovenska matka sadnut na zadok. Pekny den.