Ahojte, som už zúfala a neviem kde robím chybu. Mám dcérku, ktorá má päť rokov. sú situácie kedy mi dokáže ublížiť a to veľmi. Kým robíme to čo jej vyhovuje je všetko ok, akonáhle začnem udávať pravidlá ja je oheň na streche a začne mi vykrikovať, že som zlá mama a že chce inú mamu. V poslednom čase sa to stáva dosť často. Všetci okolo mňa sú dobrí len ja som zlá a to sa snažím urobiť všetko preto aby mala čo najkrajšie a najproblémovejšie detstvo. Kde robím chybu.
asi práve tam, že sa snažíš, aby mala najkrajšie a bezproblémové detstvo: tým ju vlastne učíš, že všetko musí dostať kedy chce a ako chce a všetko musí byť tak ako to ona chce. 5 ročné dieťa je už dosť veľké na to, aby vedelo, že nie vždy sa mu dá vyhovieť, že mama má aj iné povinnosti a pod. Ja mám 5 ročného syna, mali sme také obdobie, kde vždy musel byť prvý, mať všetko prvý a pod. vysvetľovali sme mu, že jednoducho nie vždy "musí" byť prvý, nie vždy bude ten najlepší, aby sa preto nehneval, ale to neznamená, že sa o to nemôže snažiť. Zase mladšia 3 ročná dcéra, tá ma momentálne obdobie, že sa hnevá za každú hlúposť, tiež mi parkrát povedala, že som zlá. No keď sa potom vzdialim a trošku ju ignorujem, tak sama príde, a chce sa pomojkať a uistiť, že je moja 🙂 Pri deťoch treba svätú trpezlivosť, vynaliezavosť a pokoj .... veľa šťastia...
@maffianka004 a ved jasne,ze sa jej ti nepaci ked jej chces udavat pravidla. No tie pravidla ma mat davno. A ze sa jej nepaci? Nech. Aj v skolke maju pravidla. Aj v skole. A aj doma musia platit. Inak bude skakat po hlave. Nemozes robit vsetko len tak,ako chce ona. Aby sa to nezacalo obract voci vam - to ze neustale.vyhoviete a ustupite.. Aj my sme vtedy ti zli. Tak sme. Aj my davame najavo nespokojnost,ak sa nam nepacia nejake pravidla v nejakej institucii. A zvacsa si nepomozeme.
Pamatam si, ako zurila 3r.dievcinka,o kt.som sa starala ako au-pair,ked som ju vybrala z vody z vane (po upozorneni). Neustupila som. A vies,co mi povedala po osuseni? Lubim.ta. Sok pre mna ale aj poucenie do buducna.
Rozmaznaná je. Odnauč ju mať všetko, na čo si spomenie aj za cenu, že sa ti šmarí o zem. Prejde ju to akonáhle zistí, že neustúpiš. A ako prvé by som ju naučila, že hovoriť mame, že je zlá, si vyprosíš. To si nesmie dovoliť dieťa v žiadnom veku. Len musíš mať teraz božskú trpezlivosť. Mne sa syn približne v takom veku tiež párkrát tresol o zem (v čase keď sme sa presťahovali od babky do svojho) - mne to bolo smiešne, on sa párkrát udrel a okrem toho nič nedosiahol. Tak ho to pekne prešlo.
to ze ti v svojich detskych mindrakoch povie ze si zla neznamena ze ta nenavidi. Ked mi opakovane povedala ze chce inu mamu tak by som ju obliekla, kazala jej zbalit tasku a podme hladat inu mamu. chybu kde robis? ze od mala asi neni zvyknuta na pravidla co moze a co nie, a neni dobre sa snazit aby mali co najneproblemove detstvo. Zivot neni rozpravka o princeznach, ked bude starsia moze stresove situacie horsie znasat. Davnejsie som citala o cinankach v usa ako sa narokom nesnazia vsetko ulahcovat svojim detom, Suseda nedaleko svoju dceru vozila len v najlacnejsiom nepolohovatelnom kociari, akonahle dieta sa naucilo chodit od 1.5r. chodili vsade pesi a trvalo im to aj 30 min. prejst to co 5 min. s kociarom. A dievca kracalo par krokov za nou aj ked bolo miesto vedla nej. Ona sa stale otacala aby ju videla a nieco jej non stop vysvetlovala. V 5r. sa po chodniku a krizovatkach dievca pohyboalo ako 15r. dievca.
@maffianka004 rodic urcuje hranice, ak ich dieta nema, citi sa neisto a robi to, co tvoja dcera. odporucam precitat si knihy od psychologicky jiriny prekopovej, ako prvu "maly tyran"
no ja si to baby uvedomujem, no keď som na ňu "zlá", myslím na tie pravidlá tak ide za otcom, ktorý je s ňou málokedy a to jej ale aj jemu samozrejme vyhovuje lebo aspoň vtedy ho akože má viac rada ako mňa, inokedy si vôbec nerozumejú, nemá na ňu absolútne trpezlivosť. Výchova z jeho strany veškerá žádná. Dnes sa stala taká situácia, večer sme vyrábali rakety, vlastne skôr ja lebo ona chcela, potom som jej kázala nech rakety pekne ozdobí tak že ona nevie a ako a mám to urobiť ja, nakoniec sa rozhodla že ona si ide radšej ľahnúť tak som sa postavila že aj ja teda nič vyrábať nebudem, tak už potom vznikol konflikt, začala ma trhať a kričať že som zlá a že chce novú mamu. Vtom vošiel otec a už bola rana zahojená lebo on si ju pomojkal a išiel sa s ňou hrať, lebo mu to vyhovovalo, že on je na prvom mieste.
Keď som na ňu prísna tak aj moja mama hovorí, že nemôžem na ňu tak prísne a keď je zlá tak hovorí, že je unavená. No keď je unavená, to neznamená, že ma môže šikanovať, či???
@kadri je ich tam viac, ktorú presne máš na mysli
@maffianka004 pravidla maju stanovit obidvaja rodicia po dohode. Pravidla maju dodrziavat obidvaja, nie ze jeden zakaze, druhy povoli. A pravidla musia akceptovat a dodrziavat aj ostatni pribuzni, aj ked chapaem, ze stari rodicia su ti co tie pravidla dovolia porusit castejsie. Len musia aspom zhruba dodrziavat noty co dali rodicia.
Tvoja princezna skusa ked su mantinely. Ked ich budete stale posuvat aby ti nenadavala a nesrpavala sa k tebe skaredo, tak ich ona bude posuvat este dalej.
Je to len a len na vas co jej prejde a co nie. Je len a len na vas co z nej vyrastie a ako sa bude spravet nielen doma ale aj mimo domu.
@iveta71 všetko toto si uvedomujem, snažím sa udávať pravidla no keď začne robiť cirkus tak mi puká srdce. Dokáže sa mi úplne obrátiť chrbtom a totálne ma ignorovať, najhoršie je na tom to že v takýchto situáciách sa k nej pridá aj jej otec, lebo mu to ako som už písala vyhovuje
@zita19 no to je pravda a to som už svojmu mužovi zdôrazňovala niekoľkokrát no nedokáže to pochopiť.
@maffianka004 moja si v zacarovanom kruhu. v prvom rade si musis urcit pravidla s dospelymi osobami v dome, ktore musi dodrziavat mala a na ktorych budete vsetci dbat a az potom vsetci spolu mozete vychovavat malu. lebo dvojita vychova NIDKY fungovat nebude ☹ a poradim ti ak nieco chces dosiahnut tak neprikazuj skor ju motivuj napr. nepovedz jej teraz tam ozdob rakety ty ale daj jej na vyber ako ich chces ozdobit??? co chces na ne dat??? a daj jej dve moznosti napr. cervenu a modru stusku, alebo flitri (neviec co ste tam davali...) a to plati aj napr. s obliekanim co si oblecieme??? tak dnes si mozes vybrat medzi zltym a cervenym trickom.... proste nedaj jej moznost hrabat sa v skrini a spravit ti neporiadok a vybrat celu skrinu ale pritom jej das vybrata to co chces aby si obliekla. to plati aj o jedle o vsetkom. aj o vychadzke. proste ty udas smer a ona si vyberie to co chces aby spravila. ak chces aby sa navecerala tak sa jej nepytaj co budes jest, lebo akurat si vyberie sladkosti 😀 daj jej na vyber ked zjes polievku a kusok maska tak si mozes vybrat jednu sladkost alebo nieco na co mas chut... proste skus fungovat na principe ked .... tak ..... a daj jej vybrat
dcerka bude mat pocit, ze rozhoduje ona hoci to budes riadit ty 😉 😉 drzim palceky
@maffianka004 No tak s oteckom hoď reč, čo rieši? Vychovávať máte spolu. A mladá dáma nech trucuje, neboj, neubudne z nej. Má 5 rokov a začína s tebou cvičiť, keď bude mať 15, tak bude veeeeľmi neskoro a už to nerozchodíš. Len trpezlivosť !! Pukať srdce ti môže, keď bude mať problémy alebo bude chorá ale keď sa zlostí? To v žiadnom prípade. Držím palce 😉
@kacena4 ďakujem za radu, čo sa týka toho jedla to je tiež problém. radšej nebude sladkosti a hlúposti keď jej poviem že má spapať polievku a mäsko. Som úplne zúfala, som nemožná matka ktorú ovláda jej dieťa a nedokáže vychovávať ☹ ☹
Môj malý tiež kolkokrát povie,že už nechce aby som bola jeho maminkou ,že on pôjde ku starkej bývať.Tak som povedala že mu pomôžem pobaliť,pobalila som ho .Vtedy vonku strašne pršalo sám si dal gumáky pršiplášt narval batoh na seba ja som mu zakývala a buchla dvere.Čakala som za dverami že čo bude robiť postavil sa vonku pod striešku tam čakal asi päť minút a potom prišiel s tým že starká je aj tak v robote a autobusy nechodia.No proste kamenná tvár a hrdina velký.ale potom neskôr ma vystíska.Ja keď je takýto vždy mu poviem že ho lubkam a ale keď ma nechceš tak idem vedla do izby a ak budeš chcieť pusinku tak môžeš zavolať,a on že žiadnu pusinku nechce že ma nelúbi lebo som mu nedovolila to a to.Vravím no dobre ako chceš a idem vedla do izby.Do piatich minút kričí z izby že chce pusinku a už sa nehnevá
@iveta71 práve teraz prišla za mnou že ju bolí prštek a že "prepáč", ☹
@maffianka004 obaja rodicia musia mat rovnaky nazor na vychovu a co sa povazuju za ok a co nie. to je prve co si s muzom vyjasni. rovanako ked si on nerozumie s dcervou vnejakej situacii a on ju upozorni tak musis jej vysvetlit a mat rovnaky nazor ako muz. Pripadne raz za cas ja mam tretie riesenie aby nemal pravdu ani muz ani syn . Tiez mam 5r. deti ale ani raz ich nenapadlo aby ma bili alebo kricali na mna, ked im poviem ze maju za trest sadnut na gauc a nepohnut sa tak tam sedia. Zacali by bitku tak by som ich zamkla v svojej izbe nech sa odreaguju a ospravedlnia. Mamu nepocuvaj ty si urcujes hranice a Rovno jej to povedz do oci, ked tak rozprava aj pred dcerou, dcere povedz ze babku moze natahovat aj vynadat jej ked je s nou sama ale tebe nie.
@maffianka004 este sa to da zachranit. treba to vysvetlit tvojmu muzovi, ze sa musi vzdy postavit na tvoju stranu, ak nie, tak sa s nim o tom hadaj a vyprosuj si to. ak to nechas tak a tvoja dcera si bude robit co chce, tak sa ti ako dospela nepodakuje- naucis ju iba to, ze bude z nej egoistka, zla zena, ktoru nikto nebude mat rad a to sa uz bude velmi tazko menit. Neboj sa byt prisna, nech ti do toho kazdy nekeca- ja to poznam tiez. na moju dceru staci, ked ju dovediem do izby, zavriem zanou dvere a necham ju revat. pockam za dverami a ked pocujem, ze uz netrucuje, tak za nou idem, ci sa upokojila a ze sa mi musi ospravedlnit. este je sice mala ma skoro 3 roky, ale pomaha to. syn ten tiez- ma 6 rokov, doteraz som si s nim tiez neveela dat rady, ale teraz akonahle je protivny a robi naschvaly, tak ide za trest do kuta- vzdy zdoraznim, ze za trest a ked skonci (zvycajne tak 2-5 minut), tak mu vysvetlim preco tam bol. Tvoja dcera nesmie ta fyzicky napadat- to robili moje dti ked mal i rok-dostali a uz si to nedovolia a a ni ich to nenapadne. samozrejem ze stacilo capnutie, ale hned som im urcila hranicu. a este sa neboj aj citovo na nu-pokojne jej povedz, ze ta to boli, ked ti take skarede veci hovori, ze si sklamana atd.
@maffianka004 neboj naucis sa to chce to len pevnu volu. napis si pravidla na papier sprav tabulku a davaj malej dobre a zle body za to ked sa sprava skaredo ked ti napr. vynada alebo ked vsetko spapa tak jej daj slniecko a a tyzdeene vyhodnot a daj odmenu napr. kinderko, kolacik, nejaku drobnost. u nas sme to zaviedli pri jednom dietati co prislo z domova a bolo adresivnejsie mal obrazky nakreslene. vstavanie, spanie, papanie, skolka.... a dostaval cervene (zle ) a srdiecka (dobre body) a tesil sa ako blska za srdiecka
inak aj v telke to tak v nejakej relacii robili tusim pestunka ci ako sa to volalo??? 😵
@kacena4 vyborny napad, aj my mame taky system zavedeny, ale skor na pomocne prace ako je upratovanie-lebo som ich to nevedela naucit a kricat sa mi stale nechcelo 😉 Toto je super vec-na konci tyzdna mame vyhodnotenie, kto sa ako snazil. ak niekomu chyba hviezdicka, dostane mensiu cokoladku alebo o jeden cukrik menej. na dalsi tyzden je hviezdiciek kolko ma byt 🙂
ona sa vám nedokáže vôbec tešiť z drobností, minule som išla pre ňu do škôlky a povedala som jej že má pre ňu prekvapko. bola to pesnička Mandolína, ktorú má strašne rada. Nahrala som ju na CD, aby sme ju mohli počúvať v aute, keď som jej ju pustila tak mi povedala že to nie je žiadne prekvapenie ale obyčajná blbosť. strašné 😖
Práve preto, že sa moc snažíš to ona zneužíva. Všetko s mierou, aj dobrého Veľa škodí. Neporadim ti asi, neviem si takú situáciu u nás doma ani predstaviť, ale myslím že určite tým správnym pristupom by sa to ešte dalo zachrániť. Po malých krôčikoch. Držím palce a nedaj sa odradiť pri prvých neuspechoch.
ešte ma napadlo, že mi dokonca v poslednej dobe normálne vykrikuje keď si niečo kúpim, že ja si stále niečo a jej nič, čo nie je pravda, lebo všetko čo chce má. Ja viem a práve to je chyba
@maffianka004 a vies, preco ti to hovori? lebo ta to vytaca. ona to na tebe vidi a vidi, ze tak moze ovladat. ja viem o com hovorim-moj najstarsi robieva take veci ale trochu ineho charakteru- schvalne zo seba robi mensieho ako je, naschval zdrzuje, pocikaval sa, pokakaval a ine. teraz vie, ze mu to nebudem tolerovat. ak si napr. zacne na ihrisku pytat od cudzich ludi jedlo, tak ho hned zavolam a za trest sa nesmie hrat par minut. uz to potom nerobi. ked bol mensi, tak som ho zobrala z ihriska domov- totlane robil sceny, hadzal sa o zem, utekal mi, reval, sluboval hory doly ale musela som byt neoblomna. na druhy krat uz bol ako anjelik. tvoja dcera ta skusa, ci ta vynervuje. ja byt tebou, tak jej poviem, ze ta tym nahnevala, ze je to od nej nepekne a ze sa hnevas.
@maffianka004 a asi jej davas vsetko, vsak? kupis je vsetko, co chce? ides s nou vsade, kde chce, aby si ju potesila? chyba, chyba, chyba.
@kvetinka4 presne tak, robím všetko tak ako píšeš
@maffianka004 v tom ze jej vo vsetkom ustupujes. zistila ze ta ma takto omotanu okolo prsta. precitaj si knihu maly tyran od prekopovej.