Moje 4 ročné dievčatko je nepozorné

svetkafar
4. sep 2012

Dievcatka..moja mala ma 4 roky ja sa s nou doma pomaly ucim vsetko jej ukazujem pismenka cisla (postupne hravou formov) a ona vobec nechce...ju to vobec nezaujma ja uz neviem ako to mam robit aby ju nieco zaujalo. Povie mi mamka precitaj mi knizku...a o dve minuty uz celkom nieco ine chce :( nic ju nezaujma viac ako 5 minut, pismenka nepozna ( mozno tri dokopy) ale vie pocitat do 10 🙂 je sikovna, ziva. Manzel hovori ze je rozmaznana ale ja som sa snazila aby nebola rozpravam sa snou normalne, sem-tam aj sa pomazname vsak je moje dieta....len ju nic nezaujma (nechapem) Mate daktora tiez take? 🙂

katy1979
4. sep 2012

Myslim ze mas doma normalne dieta. Oni vydrzia par minut a nemusia ju vobec zaujimat cisla a pismena. Na to ma cas v skole. Cisielka sa nauci prirodzene do 6 rokov.

svetkafar
autor
4. sep 2012

Ano dakujem ja viem ona je zlata...len ze teraz sme v Anglicku a tu uz pojde do skoly tak prezivam ako to ona tam vydrzi sediet na jednom mieste 🙂 je neposedna, snad ked budu vsetci sediet tak bude aj ona 🙂

katy1979
4. sep 2012

Mozno nebude. Ale to uvidis. Synovec behal stale po triede a vyrusoval. Tak ale oni to maju este takou volnejsou formou. Aj ttcit aj hrat.

majuska85
4. sep 2012

Neboj sa moja má zachvíľku 8rokov a ešte stále je nepozorná, živá, neposedná, ale keď nieje s nami tak vie všetko a je poslušná a úplne iná možno to bude aj u vás tak 😉 Ja som sa cítila strašne blbo ked mala5rokov a stale nevedela farby a ona ich akože nevedela len doma v škôlke vedela všetko 😀 😀 😀 Ona ťa počúva aj vníma len doma sa jej nechce 😀

svetkafar
autor
4. sep 2012

Dakujem za podporu 🙂 lebo niekedy rozmyslam ze som zla mama ze nedostatocne sa venujem ale hadam bude vsetko ok 🙂

nefertitka
5. sep 2012

@svetkafar aj nasa je taka a ma tri a tristvrte.....uplne normalne to je🙂 moja pozna pismenka od 3 rokov aj ciselka, ale to sa naucila sama pri hrani sa s detskym laptopom...ja som len ostala v nemom uzase, dostala ho na vianoce a za tri dni mi zacala pomenovavat pismena 😉 ...
ale samu by ma ani nenapadlo ju to ucit, ved ma predsa na to cas v skole...

malabiba
7. sep 2012

@svetkafar ahoj, skús si predstaviť seba, keď si mala 4 roky 🙂 bavili ťa knihy, písmenká a učenie? asi skôr hranie a vyvádzanie

dejnas
7. sep 2012

ja neviem, niečo mi ušlo, či? prečo teraz už predškoláčikovia "musia" poznať písmenká, číslice a pod.? a prečo trápi rodiča, ak 4 ročné dieťa nejaví záujem o tieto poznatky? 😅
@svetkafar ja myslím, že v jej veku je to úplne v pohode... je dieťa, neberme im tú bezstarostnosť a detstvo 😉 nemyslím si, že by bola tvoja dcérka rozmaznaná, možno má len viac temperamentu.... neskúsila si nejaké pohybové aktivity, ak pri iných činnostiach "neobsedí"? ... určite sa nájde niečo, čo ju zaujme... 😉 tými písmenkami sa skutočne vôbec netráp, naučí sa aj to,možno skrátka bude inklinovať k úplne iným oblastiam 🙂

bianca
7. sep 2012

preco???Preco do nej hucic ked ju to nebavi???Chces jej to totalne zhnusit???Neznamena ze susedova vsetko vie pomaly uz aj malu nasobilku tak sa musis dorovnat.Pozeraj na potreby dietata a nie na svoje.

jarus1
7. sep 2012

súhlasím s dejnas i bianca...dieťa má iba 4 roky, nemusí poznať ani písmená ani čísla. Jej svet je hra, ktorá ju baví a cez hru ju môžeš veľa naučiť. Len nebuď nešťastná kvôli písmenám a číslam ☹
Detstvo je krátke, keď začne škola, budete mať písmen plné zuby 🙂
Teraz si užívajte bezstarostné obdobie bez učenia 😵

svetkafar
autor
7. sep 2012

Ok dievcatka 🙂 ja ju ani nenutim....maly sa nejako naucil skor ale jeho to aj zaujmalo v poriadku, mala ma inu povahu bavia ju ine veci mne to vobec nevadi som rada ze ich mam takych ako su zboznujem ich....ale zas na druhej strane hucia do mna kamaratka+jej mama+moja mama lebo ich maly vie aj pekne rozpravat aj basnicku im precita a preco moji nie toto e nie toto uz ma to tak s prebacenim nasralo ze som napisala tu a pytam si rady a chcela som vediet ako na tom ine deti a ich mamicky. Tak rozmyslam ze im prajem ked maju takeho zlateho chlapceka a som im povedala ze nech sa nestaraju, nascastie moja mama stoji pri mne a oni nech sa daju vypchat zo svojimi poznatkami 🙂
A vsetkym dakujem za rady a odpovede 🙂

dejnas
8. sep 2012

@svetkafar úplne ignoruj, čo, kto do teba hučí 😖 ... rozumiem, že ti to ide na nervy, možno ťa to aj trápi, štve... ale ty si svoje deti poznáš sama najlepšie 🙂
ja som tak v príspevku reagovala aj kvôli tomu, že pred nedávnom tu takisto najaká mamka založila podobnú tému, trápilo ju, že rovnako 4 ročné dieťa nezaujímajú písmenká a počty 😒 a čoraz viac sa s tým stretávam, kdekoľvek, nielen na fórach... rodičia sa veľmi ponáhľajú, neviem prečo 😒

moja krpaňa (tiež bude mať čoskoro 4) je nesmierne šikovná, ale napr. pesničky a básničky začala pospevovať a recitovať až po nástupe do škôlky, hoci doma som sa jej v tomto smere veľmi venovala, počúvali sme detské pesničky, snažila som sa ju naučiť nejaké krátke riekanky.... ale ona nezopakovala nič, hoci všetko poznala... stačil mesiac v škôlke a "huba sa jej nezavre" 😀 😀
o písmenká prejavila záujem už pred rokom a zopár ich poznala, ja som to ale vôbec neriešila a možno keby som sa jej hneď vtedy začala venovať, teraz by už poznala celú abecedu... momentálne zháňam aj ja nejakú knižku vhodnú pre predškolákov, z ktorej by sme sa mohli tie písmenká hravou formou učiť.... ja vychádzam ale vyslovene z jej podnetu, nakoľko tých zopár písmen, ktoré doteraz pozná, neustále ukazuje, porovnáva, píše atď., čiže ju to zaujíma 😉
doteraz som jej vysvetľovala písmenká len napr. T ako tata, S ako sofi a M ako mama... ona si to veľmi rýchlo zapamätala, doslova na jedno ukázanie... niektoré dokonca viac menej úspešne vie napísať... ale vravím, doteraz som sa jej v tom ohľade veľmi nevenovala... tiež pekne kreslí (talent má z obcoh strán) a tancuje (dokáže od mala precítiť rytmus) a toto leto sa za pomoci mm veľmi zdokonalila v plávaní.... my práve premýšľame, ktorým smerom sa uberať, momentálne je toho viac, ale je maličká ešte, nechceme ju "oberať" o detstvo a nechceme ju preťažovať, premotivovať 😝 tj určite by som ju v tomto veku nedala na výtvarnú, tanečnú a plavecký súčasne... a doma ju drilovala ešte aj abecedu 😒 ona je proste taký typ, že ju všetko všetučko zaujíma, niekedy je ako "starý prorok" a často nám vyráža dych svojimi hlodmi 😀 (kiežby jej to ostalo aj do budúcnosti 😀)

na druhej strane, mám aj synčeka, bude mať 2,5 roka... to je presný opak " živé striebro", neobsedí, ani za svet... nič ho nebaví dlhšie, ako 2 minúty.. je šikovný tiež, ale tým, že je neposedko zatiaľ absolútne nie je možné viesť ho k nejakej činnosti... jediné, čo by ho asi bavilo - je ísť s ním niekam na štadión (uzamknutý, aby z neho neušiel) a tam by mohol behaaaaať, šplhať sa, preliezať... koľko sa mu zachce 🙂 ... on totiž stále len uteká, to je fakt jediné, čo ho baví stále 😝 😀 😀
takisto aj moji sú úplne rozdielni, i keď často nechtiac, no porovnávaniu sa ani samotný rodič nevyhne.... ale neriešim to.. resp. nerobím z toho vedu 😀 mám pocit, že synček vôbec nebude inklinovať k týmto "sedavým" činnostiam, od mala bol skôr pohybovo "nadanejší" 😉 a vôôôôôbec mi nebude vadiť, že sa písmenká naučí až v škole... navyše, ak bude po tatovi, tak pravopis mu bude robiť problém celý život 😀 😀 😀

svetkafar
autor
8. sep 2012

@dejnas Dakujem 🙂

dejnas
8. sep 2012

@svetkafar 🙂

ivka288
17. okt 2012

je to tvoje dite a je jen na tebe ako a kdy ju budes ucit at se kazdy stara o sve deti at si uziva detstvi nebo ucit sa pak bude cely zivot aj moja mala bude mat dva hrajeme sa a ja jej povim dame sem 1babiku aj druhu.jen tak me tn napadlo a kdyz jdu malej dat keks nebo neco a ona povi aj druhy deti rychlo dospivaju su mudry uz od skoreho veku neboj je mudra a sikovna jen ma cas to ukazat

evabb35
19. okt 2012

@svetkafar V tomto veku je to ešte normálne. Mnoho detičiek sa ešte nevie dlhšie sústrediť ani na hru, často odbehujú od jednej hračky ku druhej...postupne sa to bude zlepšovať a keď sa konečne bude vedieť sústrediť na hru s hračkami sa bude vedieť pekne hrať, tak nastúpi do školy, začne písať úlohy a času na hranie už nebude veľa. Stačí, keď sa písmenká bude učiť až v škole. To chce čas.

evabb35
19. okt 2012

Predpokladám, že bude patriť aj v škole medzi deti,ktoré sa nevedia sústrediť po celú vyučovaciu hodinu a tak možno budete písať viac úloh doma, lebo v škole si nebude stíhať urobiť všetko ako iné deti. Bude potrebovať viac pomoci pri nástupe do školy. Ale to zvládnete.

evabb35
19. okt 2012

@svetkafar V ktorom mesiaci je narodená? Bude mať odklad nástupu do školy?

svetkafar
autor
19. okt 2012

@evabb35 ahoj, narodila sa v aprili tak pojde akurat. Inac jsme v UK ale ideme domov na Slovensko a myslim ze tam jej bude lepsie aj lahsie, je trosku aj tvrdohlava ked jej poviem zopakuj alebo povec toto tak nechce, ale potom zacne sama, pekne vie spievat dvě basnicky po angl. Rada chodi do skoly a na SK sa velmi tesime 🙂 a ona sa tesi do skolky a ja sa tesim s nou 🙂 moja gulka 🙂

evabb35
21. okt 2012

@svetkafar keď je aprílová, tak je možné, že v septembri nebude ešte 100 % zrelá na školu a bude dozrievať ešte v priebehu 1. ročníka. Neviem, ak máte v okolí možnosť výberu školy s alternatívnou výukou, tak možno by to potom stálo aj za zváženie. Keď je dobrá učiteľka, tak aj v klasickej triede sa dá v pohode ešte v priebehu toho 1. ročníka dozrievať na školu. Prípadne niekedy na jar pred školou ešte zájdite na psychotesty, prípade psychológovia poradia ešte nejaké cvičenia na prípravu do školy...však uvidíš ešte ako bude dovtedy. My sme sa už od tých 3 rôčkov pomaličky začínali pripravovať na školu,/ také predškolské pracovné zošity sme riešili,hry na rozvoj koncentrácie sme hrali.../ lebo mám niečo podobné doma 😝 ale neviem posúdiť, či nám tie cvičenia nejako pomohli výrazne a aké by to bolo, keby sme doma nerobili s dieťaťom vôbec nič...

svetkafar
autor
22. okt 2012

@evabb35 nieco urcite poriesim s mojov neposednou gulkou, isla do skolky tak mam kus volno 🙂 ale ucitelky ju v skolke chvalia tak som stastna

evabb35
22. okt 2012

@svetkafar napríklad doporučili nám skladať s dieťaťom jednoduché puzzle, mozaiky, hrať sa pexeso, učili sme sa rečňovanky, čítali leporelá a pod. .... naozaj neviem posúdiť, či nám to nejako výrazne pomohlo a či by sa niečo tak veľmi zanedbalo keby sme nerobili nijaké aktivity...skôr ma to utvrdilo v tom, že deti sú rôzne, dozrievajú rôzne a treba to rešpektovať. Veľmi mi vadí to porovnávanie detí, dokonca posmievanie detí, keď majú iné záujmy ako ich rovesníci...však každé dieťa je jedinečné...

evabb35
22. okt 2012

@svetkafar keby si mala možnosť stretávať sa s väčším množstvom detí v jej veku, tak by si zistila, že dobrá polovica, možno aj viac ako polovica detí je taká ako tvoja dcérka a možno by sa v tom množstve našlo pár detí, ktoré by už poznali písmenká a číslice, počítali by a pod. Ty máš práve také deti v bezprostrednom okolí...ale to neznamená, že dcérka je nejako pozadu vo vývoji...

evabb35
22. okt 2012

@svetkafar Takisto sa mi zdá, že tie nadpriemerne bystré deti v škole nie sú nejako extra šťastné. Deti, ktoré sa do školy idú učiť, majú zo školy iné dojmy a zdá sa mi, že sú v škole aj šťastnejšie. Takú radosť z učenia v škole asi skôr zažijú. Pokiaľ im to samozrejme nejaký známy, či starý rodič neznechutí tým porovnávaním čo by už malo ovládať v ktorom ročníku ...lebo susedovie ten a ten to už vie. 😠

svetkafar
autor
22. okt 2012

@evabb35 ona nieje pozadu len to ze je nepozorna a trochu tvrdohlava....ale sem tam ked necakam od nej tak zacne aj basnicku hovorit aj zaspieva pesnicku ona je taky zbojnik, inac skusala som vsetko mozne co sa poznabacich hier a tak nakoniec ja sa hram a ju prestane zaujmat a hned nieco ine hlada tak za den mozeme prebrat aj 5-6 roznych hier 😀 mam ju rada 😀

svetkafar
autor
22. okt 2012

@evabb35 vies co sme v Anglicku a mne sa tu velmi paci skola maly chodi po ich do druheho rocnika a tam je super ucia sa hravov formov a nezatazuju detom mozocky...on pride domov a je aj nauceny a aj sa pohral. Mala chodi na pripravku a tiez je tam super jedine co tu chyba v skolke je spanie na obed ale mojej to nevadi ona nechcela spat ani na Slovensku 🙂

evabb35
22. okt 2012

@svetkafar to sme aj my tak s našim tvrdohlavcom...pexeso sme sa hrali s pár kartičkami, lebo dlhšie už aj tak dieťa to prestalo zaujímať a už bolo pri inej činnosti, pri inej hre, ktorú som mala nachystanú...a tak...postupne sa to lepšilo až nakoniec sme sa zahrali pexeso aj so všetkými kartičkami, niektoré hry sme sa mohli zahrať aj dokonca, básničky, rozprávky sme mohli čítať aj dlhšie .... len to už bolo v období nástupu do školy...aj na Slovensku sú školy, kde učia hravou formou, len treba dieťa do takej prihlásiť a otázne je, či ju budete mať blízko bydliska....

svetkafar
autor
22. okt 2012

@evabb35 nooo ved prave, byvame vo Svidniku ale to nevadi my sa hrame doma, len dufm ze si najdem pracu potom sa mi bude este viac hrat s nimi 🙂 odreagujem sa s prace 🙂 ...som rada ze si sa ozvala, nechcem byt zla ale je mi kus lahsie a lepsie ked viem ze niesom jedina s neposednymi detmi 🙂 inac som rada ze je taka, snad jej bude v zivote lahsie ked je bojovnicka 🙂

sendy182
22. okt 2012

@svetkafar ešte má len 4 roky...má svoj rozum a vie že má "moc"..........je to zdravé dieťa....skús podporovať....pesničky Podhradská-Čanaky, riekanky.......atď ......môj bude mať 6 rokov a stále nechce pochopiť pravidlá pexesa.....stále ťahá len on 😀 😀 😀 😀 ..... starsí syn vedel hrať stolné hry od 4 rokov...skúste plastenínu, kreslenie, korálky....a tak...........napr. nie všetky deti kreslia ale radšej modelujú....asi takýto prístup by som zvolila.............

svetkafar
autor
22. okt 2012

@sendy182 uz mame vsetko odskusane 🙂 mam obrovsku krabicu co vselico tam je...plastelinu stale musim kupovat lebo ona porobi vselico namiesa a ty mami rozdel po farbach 🙂 tak som ju nechala aby rozdelila tak som sa aj nasmiala, isla som kupit este 🙂 lebo sme potrebovali 🙂