Môj syn šikanuje deti v škôlke

sebestova89
8. okt 2018

Ahojte. Chcem vas poprosit o radu. Moj 4-rocny syn, ze vraj sikanuje deti v skolke. Minuly tyzden riaditelka na mna vysypalal vsetko a skoro som odpadla. Po mesacnej adaptacii az teraz som dozvedela, ze co sa tam vlastne deje. Doteraz mi len tolko povedali, ze place cely den....to som brala ako normalnu vec, kedze teraz po prvy krat chodíme do skolky. Ze vraj sikanuje a terorizuje deti. Ked som sa opytala, ako to prebieha, tak mi povedali, ze krici na nich, chce aby vsetci ju posluchali a hrali sa s nim, ze vyrusuje vyucbu, vsetko negoju, neda sa s nim spolupracovat. Ze uz ucitelky nevladzu, dokonca aj video natocili o nom.
Doma sa takto nesprava, da sa s nim dohodnut a poslucha ma. Nechapem, kde sa stala chyba. Nikdy takto sa nespraval, nikde. Az som sokovana a skoro na praskoch, nechcu sa mi ani rodicia odzravit v skolke....ucitelky z toho spravili doooost velke halo.... Moze mi niekto prosim poradit, co dalej? Ma niekto taketo skusenosti prosim? Mam sa s nim porozpravat, dohovorit....ale neviem, ci mi to pomoze uplne....Odstrcia ho deti aj ucitelky ak mozu. Ucitelky aj tak ho chcu odtial eliminovat. Ma vyznam pokusit sa ho dat do druhej skolky v Bratislave? Je to normalne ze dieta, ktore teraz dovrsilo 4 rocky, nazyvaju teroristom? ☹
Dakujem za kazdu radu a pomoc.

pribinak
8. okt 2018

na ihrisku sa k detom ako sprava? ma nejakych kamaratov? vie sa podelit?

spytaj sa, ci by bolo mozne, ze by ho preradili do druhej triedy, k starsim detom, tam by si mozno tak netrufol, u nas v MS sa takto jeden pripad riesil

kurtik83
8. okt 2018

Nieco podobne sa stalo nam a chvalabohu si svoje dieta poznam lepsie ako oni a viem coho je schopne a coho nie.Ja som necakala a hned vybavila skolku malej inde.Nenechala som ju tam uz ani jeden den lebo by mi roztrhlo srdce..V novej inej skolke nebol ziaden problem a doslova najlesie dieta vraj..cize urob ako chces ty,no mne by srdce puklo ak by mal co i len jeden den stravit s ludmi pre ktorych je teroristom.

minuskad
8. okt 2018

riesit dovod, preco to robi. z pohladu druhej strany len tolko, ze to ze sa ti rodicia neodzdravia, ucitelky to nezvladaju atd to bude naozaj vazne. my sme mali chlapca, podobne spravanie ale on aj bil, trieskal deti so vsetkym, co mu prislo pod ruku a teda moj z toho mal v noci zo sna hysaky, plakal strasne, ze nechce chodit do skolky. zacal skripat zubami a rano mal fakt zachvaty paniky, lebo sa bal. ale rodicom som sa pozdravila, len to bolo naozaj tazke to znasat, ked vidis aky to ma dopad na dieta, ktore za nic nemoze.ale najlepsie riesenie by bolo ho vziat do inej skolky. ak terorizuje deti, nie je to pre ne prijemne, ver mi

sebestova89
autor
8. okt 2018

@pribinak vzdy bol zlatucky aj k ostatnym, a neviem preco sa takto rozkokosil, ze preto ze nie som tam? Uprimne si myslim, ze kazdopadne to mali skorsie zacat riesit so mnou a nie s ostatnými rodicmi ☹

majcika
8. okt 2018

Nazvst dieta teroristom a to ucitelka, tak to by som si vyprosila. Nech je dieta akekolvek, toto je expresne vyhlasenie nehodiace sa na dieta. Ak sa dieta sprava nevhodne, zrejme tym nieco pocedat chce. Riesila by som to inou skolkou. Aj keby ihned zacal sekat dobrotu u, si ho zaskatulkovali.

pribinak
8. okt 2018

@sebestova89 to urcite, zvlastne je, ze doteraz ziadna ucitelka nic nepovedala a odrazu vsetky vsetko naraz

iwesska
8. okt 2018

A tym detom aj ublizuje? Lebo teda to,ze niekto na niekoho krici neznamena,ze je hned terorista. My mame v skolke chlapceka,ktory denne otlka deti. Aj moja dcera uz sa mi stazovala,ze ju neraz bil. Ale ona to hned nahlasi a ucitelky ho daju do laty. Podla mna sa preto tak sprava,lebo je to jeho forma vyjadrenia stresu. Najprv len plakal..ale asi s tym,ze tam chodi nie je vyrovnany a svoju frustraciu dava najavo takto.Mne jedna detska psychol.hovorila,ze deti vyjadruju stres rozne,niektore pasivne placu,ine su agresivne.

sebestova89
autor
8. okt 2018

@kurtik83 chceme ho dat do druhej triedy i ked to bude o 20 km dalej, len o to sa bojim, ze riaditelky su spojene a ked sa daju do kopy, nik ho nebude chciet a este urcite aj viac vyfarbia jeho spravanie sa. Ja si myslim, ze ked je dieta take zivsie, tak maju mu pozornost uputat a nie strcit ho do kuta, alebo mu povedat, ze chod odo mna prec a sadni si a kresli, my sa tu ucime ☹

minuskad
8. okt 2018

@pribinak to necitam tu 1x. taky je postup. najskor to riesia oni, v tichosti, stanzia sa dieta spracovat. rodic s tym nic neurobi, lebo to dieta sa sprava inak doma ako v skolke. a ked to uz nejde anie je riesenie, oznamia to rodicom.

kurtik83
8. okt 2018

@sebestova89 pane boze..ta normalne prosim ber ho hned odtial..ja nemozem ani citat toto cele a nie si este predstavit chudacika ako vsetci proti nemu..vobec to cele nemusi byt pravda a maly je mozno sikanovany ucitelkami ako bola moja mala..po dalsie neboj sa vobec zeby boli spojene riaditelky a podobne s inymi skolkami a aj keby ano tak ver ze nie vsetky su hieny ako poniektore...ber ho prec..ak bol doteraz zlate dieta mozno je ozaj chyba na druhej strane a z toho dobrota nikdy nebude..ak si raz na neho zasadli tak bohuzial..moje dieta by uz zajtra taku skolku nenavstivilo.Ja by som to ozaj nezvladla mysliet cely den nato co sa tam deje..Ber ho prec a neries nic ine...a nedavaj to v prvom rade za vinu jemu.Take male dieta sa obranit este samo nevie.Vystiskaj ho a povedz mu ze si na neho hrda a ze si ho maminka neda...Boha jake mam nervy..Ja by som im ukazala terotistku a nie teroristu.😈😈😈

montemotherone
8. okt 2018

@sebestova89 učiteľka mala hovoriť v prvom rade s tebou a omnoho skôr. Nehovorím že po 2 dňoch, ale také 2 týždne stačia na to, aby si dieťa "očekovala". Ak je to také závažné, mali ťa osloviť hneď a navrhnúť ďalšie kroky. To čo popisuješ je naozaj terorizovanie a narúšanie klímy v triede. Robia to často deti, ktoré majú doma o pozornosť postarané, a v škôlke im zrazu chýba. Je to presne ten typ detí, ktoré sa "riešia" každých 15 minút. Najprv im všetko vadí, nevedia si zvyknúť na nové prostredie, plačú. Potom nastane pár hodín zlom a prejde to do " nevhodného upútavania pozornosti". Vykrikovanie, hádky, štuchanie, kradnutie hračiek deťom, fyzické útoky.... Nápravu neurobíš za chvíľu. Dieťa je potrebné viesť k ohľaduplnosti k okoliu. Samozrejme ho necepovať za každú blbosť, ale usmerňovať hneď ako obmedzuje slobodu iného. Bohužiaľ, u niektorých mamičiek často vidím že bránia konanie svojich detí bez ohľadu na to, na akej strane je pravda. Raz sa to ale vypomstí. Deťom. Svet ich nebude dookola ofukovať a uprednostňovať. Našťastie, vo väčšine škôlok sa dbá na akú takú disciplínu a vedenie detí k ohľaduplnosti k okoliu. Niektoré (nehovorím že tvoje) deti prídu z domáceho prostredia kde nikdy nepočuli NIE, NESMIEŠ, NEROB TO. A zrazu prídu do škôlky, kde narazia. Bohužiaľ, ak chodí do klasickej štátnej škôlky, kde je 20-24 detí v triede, na slobodné prejavy (aj tie, ktoré sú pre zdravú psychiku žiadúce) tu veľa priestoru neostáva ☹ Deti, ktoré si skôr zvyknú na režim a bohužiaľ aj drezúru, to majú jednoduchšie.
S malým by som sa porozprávala, ako to vidí on, čo sa tam deje, čo sa mu tam páči, nepáči a prehovorila mu do duše. Veľa detí prichádza do MŠ s iným prístupom a v MŠ si učiteľka točí zase svoje. Sadni si preto aj s učiteľkami a vypočuj si ich názor, ako sa to dá zlepšiť. Vyšupnúť dieťa bez ochoty riešiť to inak je neprofesionálne, ale deje sa to :-/ Musíte nájsť spoločnú reč a zladiť sa v prístupe.

sebestova89
autor
8. okt 2018

@iwesska nie neublizuje ze vraj detom, hned som sa na to pytala. Ale ze im rozkazuje, ze budes moj kamarat a donies mi hento a hento. A ked maju nieco robit, tak nic sa mu nechce. Doma je normalne dieta. To ze nieco mu musim az 2 x povedat, podla mna je to normalne.

beky1813
8. okt 2018

No som zvedava, ako to bude potom, ked dieta vystrieda par skolok a zisti sa, ze naozaj je problem v nom a uz bude tazsie to zvratit a menit. Ale jasne, dieta je maly Boh a urcite si nango zaadli ucitelky a robia mu to naschval. Preto aj rodicia matku dietata ignoruju.
Tiez sa snazim stranit rodicov, o ktorych viem, ze ich dieta je diktator a robi stale zle

sebestova89
autor
8. okt 2018

@kurtik83 Ver mi, ze ma to strasne boli. Placem ako somar doma a neviem co mam urobit. Kazdopadne novu skolku chcem nasjt a urcite budem s nim kazdy den mu vysvetlim co je vo veci po detinsky. Rozmyslam este nad psychológom, ale zas nechce, aby z neho este aj debila spravili.

siska53
8. okt 2018

@sebestova89 no uf..az zle sa to cita! Ved je tam.kratko,adaptuje sa..ucitelky nezvladaju adaptaciu a on potrebuje cas a pochopenie!
Nas 3!mesiace plakal a nahlas "telefonoval' mne a tak,ale ucitelky to zvladli a nastala.zmena a nol v pohode. Dali mu len cas a pochopenie. Tiez to detom vadilo,lebo oni to uz mali za sebou v predoslom.roku,ale vydrzali. Tiez nechcel najskor spolupracovat.

Predovšetkým by som.si vyprosila tk halo okolo syna..a ak sa da,radsej asi ina skolka..ked sa narusia vztahy.. my sme riesili neksor maleho presunom do inej škôlky kvoli sikane od ucitrliek,takze viem,ake to je..a neskor sme aj malu presuvali,hoci okrem.tych dvoch ostatne ucitelky boli zlate... Ale istota je istota,hrozilo,ze aj ona bude mat zrovna tie a u nas sme uz ani s riaditelkou nevedeli komunikovat..

rory267
8. okt 2018

@sebestova89 Ahoj, počuj..ono môže to byť aj naopak, možno tvoje dieťa bolo napadnuté a teraz každý deň ide do školky s tým programom, že musím sa brániť a to tak, že budem útočiť..mňa šikanovala jedna vychoška keď som chodila do škôlky a nikto mi neveril ani mama..nútila ma piť mlieko aj keď ma z neho napínalo a vždy namňa vravela, že som zlá..ponižovala ma pred ostatnými deťmi..pritom som sa každý deň hrala sama v rohu s autíčkom..ja som sa uzavrela do seba..ale možno tvoje dieťa reaguje naopak..spýtaj sa ho na rovinu doma..ublížil ti niekto?...mňa sa to nikdy nikto nespýtal...držím palce 🍀

sebestova89
autor
8. okt 2018

@montemotherone kazdopadne rozmaznany nebol. Tolko krat ma zakazane veci, aj take ktore len naschvál som mu zakazala, len nech si zykne na to, ze nic nie je take jednoduche. Mozno aj to bola chyba z mojej strany. Preto neguje vsetko.

montemotherone
8. okt 2018

@kurtik83 skúsim ti načrtnúť situáciu v triede z pohľadu učiteľky, ak sa ti tam JEDNO také dieťa objaví. Počas smeny sa presúvaš do jedálne na stravovanie, XY dieťa stále niekoho sáče, váľa sa naňho a ty sa modlíš aby raz niekoho nezhodilo zo schodov. Pri hrách neustále počúvaš že XY mi toto berie, toto mi roztrhal, alebo počuješ XY ako hystericky po niekom kričí aby mu niečo dal lebo ON TO CHCE! Pri aktivitách ktoré si po večeroch, či cez víkendy pripravuješ, chystáš, XY štuchá do všetkých okolo neho, skáče pravidelne do reči tebe aj ostatným a čokoľvek pripravíš ho nezaujíma pretože je prečumené na tablete a prepodnetované všetkým možným od TV cez Spievankovo až po Mira Jaroša naživo v Poluse. A tvoja aktivita, ktorou by i rozvíjal jemnú motoriku pre budúce písanie ho pramálo zaujíma. Takéto narúšanie robí každých 15 minút minimálne. Vonku na dvore, na prechádzke.... všade. A to aj napriek tomu, že ho pritúliš, prehovoríš mu do duše, dávaš mu priestor vyjadriť sa, a jeho mama si o tebe možno myslí že si hyena....
Pravda je vždy niekde uprostred. Ale chápem, rodič ju často nechce vidieť. Je to jednoduchšie.

zuzana76
8. okt 2018

@sebestova89 povedali, ze je terorista, alebo ze terorizuje okolie, to je podla mna dost zasadny rozdiel, terorizovat okolie moze aj dieta, terorizmus je trestny cin

pininka
8. okt 2018

To je teraz asi nova moda, ako mat v tride len samyh robotov co len sedkaju a su poslusni ze az. Uz si asi desita mamicka o ktorej viem ktora riesi uplne rovnaky problem. Po mesici v skolke, v novom prostredi, ktore dieta nepozna. Ja.by som ho dala inde. Kamoska je na to presne tak isto,navyse jej syn aj zacal kusat. Ze musi doniest vsetky potvrdenia od neurologicky,az po psyhologicku a psyhiatricku. Vysledok, chlapec je uplne normalny, ale kedze nevie este poriadne hovorit a vyjadrit sa inak, tak pouziva takuyo formu. Treba ho naucit ine vzorce spravania, rozumej, ked ide robit nieco zle, odvratit pozornost na inu hru a pod. Toto by kazda priemerna ucitelka mala ovladat, a je smune ze takto lamu palicu po mesici nad dietatom. Esteze su tie adaptacne pobyty,ze? Neviem co by inak robili. Normalne mam strach dat malu do skolky

montemotherone
8. okt 2018

@sebestova89 na takéto zakazovanie tiež pozor. Preto som aj písala -necepovať za každú blbosť. Tak akurát, musí mať aj pocit úspechu. Deti veľmi radi pomáhajú, "sú dobrí". Len musia mať spätnú väzbu. Skús ho zapájať " pomôž mi s týmto, vedel by si to urobiť"... a hneď to aj oceň " to je perfektné, že si mi pomohol, si veľmi šikovný, je to od teba pekné... " Deti to robia radi a potom také situácie aj vyhľadávajú. Nie je dobré, ak má dieťa spätnú väzbu len keď neposlúcha. Že si ho všímame len vtedy. Treba ho oceňovať za dobré skutky. Len tak pochopí čo je dobré a čo zlé. My to už vieme. Oni sa to len učia. Ak mu niečo zakážeš musí to byť spravodlivé, logické...
Inak, nepoznám ho, ale ak píšeš že si ho doteraz vnímala ako bezproblémové dieťa, môže to byť len prechodná reakcia na nové prostredie. Osobne by som hneď škôlku nemenila. On nie je vec ktorú budeš len tak presúvať kým nezapasuje do prostredia. Na to je príliš skoro. Najskôr by som naozaj zapracovala na komunikácii a utriasla to s učiteľkami tak, aby bolo všetkým jasné, že tu ide o dieťa a o hľadanie riešenia pre neho. Nie o nejaké osobne súboje a dokazovanie si.
A čo sa týka toho, či si riaditeľky dávajú echo, veru dávajú 😞 Je mi z toho na vrgrce, ale je to tak

pininka
8. okt 2018

@sebestova89 a este som chcela napisat ze ked si ho bez tvojho vedomia natocili okamzite by som isla za zriadovatelom a oznamila ajto,ze doteraz ai nijako nebola upoxornena,ze sa nieco deje. To je co za postup. Mesiach nechali dieta akoze sikanovat inyh a teraz ti to predostrie?

beky1813
8. okt 2018

@pininka a to ma ucitelka 8 hodin stat nad jednym dietatom a ostatne maju ist bokom?

pininka
8. okt 2018

@beky1813 nie,vsetko sa da,ja som v skolke robila, v jednotriedke kde malo kazde dieta iny vek a mali sme tam asbergera, mali sme tam nevacku ,ktora sa bila a kusala a jednu co vrieskala a trepala si hlavu o kachlicky. A zmakli sme to, nie pretoze sme ich nehali tak, ale ze sme robili take cinnosti,ktore to eliminovali co najmenej. Deti maju ist prikladom a nie sa navzajom od seba separovat a ukazovas podporou ucitelky ze s tym sa nebudem hrat,lebo ma strcil a pod. Navyse si myslim,ze keby to mamicka bola vedela a riesila od zaciatku, dieta sa uz mohlo chovat uplne inak. Za mesiac to uz musi mat fajne vzite, ze v skolke sa chovam takto,doma takto.

beky1813
8. okt 2018

@pininka kolko vas bolo na deti? U nas je jedna ucitelka na 20 deti a nema sancu vsetko ustriehnut, ak ma zabranovat jednemu dietatu, aby nehtyzlo, alebo neblizilo

asia83
8. okt 2018

@sebestova89 Matky nechcú vidieť realitu. Ich dieťa je chodiaca dokonalosť, milosť a dobrota. Myslím, že je to aj váš prípad. Treba navštíviť detskú psychologičku a počkať na škôlku, ako bude reagovať. Prísnosť, trest, nedať všetko, to vám nemusím hovoriť. Jeho najväčším trestom bude, keď ho budú deti ignorovať.

deti95060810
8. okt 2018

ja by som si pozrela najskôr to video čo natáčala pani učiteľka... a potom by som dieťa premiestnila do inej MŠ...moje dieťa nazvať terorista je silná káva pre mňa...ako by potom nazvali deti na druhom stupni Zš - niektoré dokážu byť už poriadne protivné....

anelehka
8. okt 2018

@sebestova89 ahoj a to video si videla? Ako sa tam spraval?

pininka
8. okt 2018

@beky1813 aj u nas,plus upratovacka chodila pomahat. Ked sme obedovali, ja som nejedla ako niektore ucitelkychrbtom k detom,ale som behala od jedneho ku druhemu,aby sa najedli a drzali spravme pribor. To iste pi spani. Tie ktorym sa trebalo viac venovat,pri tych som bola kym nezaspali, ziaden krik a nutenie. Vonku som s kolegynou nekecalq,ale davala pozor na deti. A za par chvil zistis kedy a co to dieta robi a preco. Ale samozrejme mali sme aj rodicov,ktori neboli ochotni akceptovat ze ich dieta nieco take robi. Lenze tato nasa autorka nedostala ani moznost to riesit.

vamajka
8. okt 2018

@sebestova89 natacali tvoje dieta na video? Dala si im suhlas? A niej je to v rozpore s ochranou osobnych udajov? Nas chodi do 7. triedy a pokial by chceli zverejnit len foto z vyletu potrebuju nas suhlas. Na to by som sa ich spytala ako prve.