Môj skoro 3-ročný syn ma nepočúva

evka1608
2. máj 2024

Ahojte, prosim o radu, môj skoro 3 ročny syn ma často krat nepocuva. Ked mu nieco zakazem tak ma ignoruje a robi si svoje. Uz som unavena z toho kazdodenneho nahanania. Uz sa aj bojim chodit s nim na cestu na prechadzky. Chvilu ide pekne somnou za ruku po chodniku, zrazu sa vytrhne a zacne utekat na cestu atd. Netusim kde robim chybu prosim poradte ako nato aby ma zacal pocuvat. Stale som len doma a len natahovacky stale. Uz je toho vela namna. Dakujem za kazdu radu

hederamonstera
2. máj 2024

Ja by som sa skor divila, ze by 3rocny posluchal na slovo😂
Moj 2rocak rozumie tomu co je bobo a ze auto moze spravit bobo, tak mi na cestu vobec neuteka. Ked vidim, ze ide tym smerom, kludne mu pripomeniem, ze pozor auto, tam nemozme ist. Nemala som s tym zatial nikdy problem.
A ked vidim ze vzdoruje, tak ho necham ukludnit a vzdy nejako zalezitost vyriesime, obcas musim ustupit aj ja vo svojich narokoch a poziadavkach

ariannazara
2. máj 2024

@hederamonstera asi tak😅😅🤣

mimi3008
2. máj 2024

Ja ti rozumiem a poviem to teraz s nadsazkou, lebo jasne, ze deti by mali respektovat rodicov, ze je to asi v tomto veku "normalka"...napriklad moj teraz uz 4,5 rocny od 1,5 roka vacsinou neposlucha. Mladsi 2,5 rocny mava obcas vzdorovitu naladu, ale vacsinou posluchne zakladne veci, ze nechod na cestu a pod...ale ked si raz vezme do hlavy, ze napriklad tu nasu branku prelezie, ako jeho starsi brat, tak ho nezastavi ani tank, napriek tomu, ze uz 2x odtial spadol. Uplne ti rozumiem, ze si z toho vycerpana...ked som bola tehotna s mladsim, starsi mal necele 2 roky pocas tehotenstva, tak som najradsej celu jar a leto sedela s nim na dvore, lebo som vedela, ze je to tam bezpecne a pravdepodobne sa mu nic vazne nestane a ja na to nemusim vynalozit nejake velke usilie. Asi len vydrzat, radu nemam, teda ja som skusala od vysvetlovania, chvalenia a pozitivnej motivacie vsetko az po vyhrazky (ked neposluchnes, tak bude to a to...) az po realne zakazy a krik a je to aj tak jedno, ked si raz vezme nieco do hlavy, spravi to. Uz je ale velky, rozumie, ze nesmie vybiehat na cestu, raz ako 3rocny vybehol pomedzi kolonu aut z jedneho smeru a z druheho sli auta, pani ledva ubrzdila, tak to je pre neho velke memento a pre nas vdaka Bohu zazrak, ze sa nic nestalo.

angeli121212
2. máj 2024

@evka1608 ako ano je to na nervové ja ťa chápem ale je to také normálne správanie no..... Prajem pevné nervy... Náš má rok a pol a tiež ho furt prizerám resp. Odvádzam z izby keď mi chce všetko rozobrať...

angeli121212
2. máj 2024

@mimi3008 ano ani u nas nič slovne nezaoberá jedine keď ho natvrdo odvediem preč resp.mu fyzicky zabránim urobiť nejakú koninu..

evka1608
autor
2. máj 2024

@mimi3008 To uz je vela namna aj na psychiku hlavne. Byvame s rodicmi v dome. Ja sa od rana do vecera natahujem s obliekanim atd. Este ked aj nepocuva vymysla. Vacsinou uz cez den nespi a ked aj zaspi tak akurat poumyvam riady poupratujem hracky a led si uz sadnem ku kave tak rodicia nadavaju ze len sedim a nic neurobim. Ja uz som na nervy z toho.

marhulka13
2. máj 2024

@evka1608 môj ma 13 a tiež nepočúva. K tomu ešte aj papuluje

mimi3008
2. máj 2024

@evka1608 treba si sama v sebe rozanalyzovat, kto ta viac nervuje a stresuje, ci syncek alebo rodicia. Ake su vyhliadky na samistatne byvanie? Spolocne byvanie podla mna nerobi dobrotu, obzvlast ked uz su aj deti...

tiika
2. máj 2024

@evka1608 tak 3-ročný už vela rozumie. Skús mu nezakazoval, ale nájsť spôsob, ako by mohol robiť to čo chce. Napr. “vidím, že by si veľmi chcel utekať. Ja sa však bojím, že keď ta neudržím za ruku, šiel by si na cestu a tam si ublížiť. Myslis, že by si mohol utekať len po chodníku? Súhlasíš?”

evka1608
autor
2. máj 2024

@mimi3008 Momentalne sa neda aby sme sa osamostatnili, ale z kazdej strany daco to uz je moc namna. Ani nemam sa s kym porozpravat, postazovat atd.

mimi3008
2. máj 2024

Odkial si? A co manzel/partner/otec dietata?

basulaak
2. máj 2024

@evka1608 Ono je to uplne normalne. A ja viem ze je to EXTREMNE otravne ked tie deti furt vymyslaju a obloha je prilis modra = rev, nechce sa obliekat/sadat do auta = rev, nedostane v obchode daco = rev. Ale je to taky otravny vek. Furt daco. Tiez ma ide porazit uz niekedy s mojim 3r. Ale musim ho pochvalit, ze vela veci sa zlepsilo casom. A inokedy ma prekvapi tak, ze neviem co s nim. Proste som si povedala, ze to vydrzime a o dalsie 3 roky si uz hadam ani nespomeniem na taketo stavy. Co ine ako nadej ostava. A tiez nemam nervy z ocele. Vela sil, a rodicia ked pindaju tak nech radsej mrsknu ritou a prinesu ti 2decka cerveneho. Pindat vie kazdy. Sama viem ake je to tazke psychicky a fyzicky s takto malym dietatom. Ani ti starkovci sa nehrnu nam tie deti postrazit. 😀

evka1608
autor
2. máj 2024

@mimi3008 Manzel vela pracuj, bud je na nocnej alebo pride az vecer z prace unaveny. Pohraje sa s malym to je jasne ale ostatne je vsetko namne.

pohodacka03
2. máj 2024

@evka1608 moj 3 rocny(+mam rocneho a 4rocnu)
3 aktualne najoblubenejsie slova:1.hlupy=kazdemu vravi, ze je hlupy(ma to z rozpravky O hlupom Janovi).2.smradlavy=kazdemu vravi, ze je smradlavy(toto slovo chytil v skolke), 3.hovno=nekomentujem to pre istotu. Vies ako sa hanbim vsade za neho? 🙈😀🤷
A nepocuvanie-skusaju co mozu. Drzim sa toho, ze mat pravidla. Nepocuva na upozornenia, beriem ho prec.Je to na nervy, ale bude lepsie

miiceencoovaa
2. máj 2024

@evka1608 ahoj…môj syn bude mat 6 rokov a takisto nepočúva a robí si čo chce 😅 až keď poriadne zvysim hlas, tak vtedy pocuvne 😀 (tým nechcem nikomu radiť, aby zvyšoval hlas na dieťa). Ale začala som to teraz robiť tak, že keď nepočúva, tak mu len poviem “dobre, ako myslíš. Ty budeš tiež niečo odo mna chcieť” a zrazu už počúva 😂 treba si naňho nájsť nejakú “páku”.

majlo1234
2. máj 2024

Moj bude mat tri roky v auguste, niektore dni sa mi tisnu slzy do oci od dojatia, aky sikovny a zlaty chlapcek. A ine dni ideme zo zachvatu revu do zachvatu revu a mam chut ho zabit

evka1608
autor
2. máj 2024

@majlo1234 Aj nas bude mat v auguste 3 roky. Tiez je sikovny a vie byt aj zlaty. Ale ked neni nieco tak ako on chce tak koniec sveta. Niekedy som uz fakt zufala a nervozna a potom aj on je zomna nervozny tak este horsie. Mne len ide o to zeby sa mu nic nestalo. Niekedy az velmi vystraja.

majlo1234
2. máj 2024

@evka1608 toto ja nepoznam, moj zas nezvykne vystrajat stylom, ze by vybehol na cestu, lozil nebezpecne niekde, on je v tomto velmi opatrny a pohybovo nie je az tak zdatny, verim, ze akcnejsie dieta musi byt ohromny zaberak. Ja za chvilu rodim, a som stastna, ze aspon v tomto je kludas. Ale tiez, ked nie je po jeho, strasne revy, aj hodinu trva, kym sa ukludni. A ja som obcas zufala, ze si s nim porevem😏
Nam dobre funguje odniest ho vtedy domov, ak sme blizko, zamknut dvere a dej sa vola bozia, ja som vo vacsom klude ako vonku. A mne pomaha pustit si do sluchadiel nejaku hudbu a dychat zhlboka. Vsetko to raz prejde

evka1608
autor
2. máj 2024

@majlo1234 No nas strasne rychlo beha a ked ideme z obchodu a nesiem nakup tak zanim normalne nestiham ked sa raz rozbehne. Aj som sa mu snazila vysvetlit ze ked ho zrazi auto tak pride sanitka a zoberie ho do nemocnice a on sa tomu potesil a naschval vybehol na cestu 🙈

majlo1234
2. máj 2024

@evka1608 asi sa mu pacia sanitky. Ja by som povedala jak je, a teochu ho vystrasila. Ze v niektorych nemocniciach nechcu dovolit mamky a bude tam bez teba. Pripadne, ze moze zomriet, i ked to je taky vagny pojem. A ze ho to bude velmi boliet.
Pripadne mu dat niest nieco tazsie, nech sa mu nedobre beha, vlastnu tasku s nakupom mu urob a nech pomaha.
Alebo potom pozitivne posilnovanie-ked pojdes so mnou pekne za rucku, doma dostanes nanuk😄 s detmi musis furt byt kreativna, niekedy zaberie to, inokedy ono

evka1608
autor
2. máj 2024

@majlo1234 No sanitky, hacici, policia to je jeho takze sa tomu len tesi. Minule bola na zemi zaba ktoru preslo auto a na chvilu to zabrala lebo som mu stale opakovala ze sa mu moze stat to iste ked bude po ceste chodit. A ja ked mu poviem ze ho nieco bude boliet tak sa tvari ze tomu neveri. Aj ked uz vela lrat bolo tak ze som ho upozornila ze nech to nerobi a potom prisiel s placom kumne ze sa udrel.