Maminy - učiteľky, ako riešite nástup do práce po rodičovskej, keď je dieťa napr. februárové?

gloglo77
17. júl 2020

Zdravím. Viem, že sú kompetentnejší, ktorí mi na to môžu odpovedať 🙂 ale keďže času dooosť nejako to ešte neriešim s vedením školy. 🙂

Malý má 1,5 roka. Až vo februári 2022 bude mať 3 roky. Pred materskou som pracovala dlhé roky ako učiteľka ZŠ (som na dobu neurčitú). Do škôlky u nás v dedine mi ho zoberú až trojročného aj keď už je teraz komplet odplienkovaný aj na noc.

Chcem sa spýtať, ako ste / ako by ste riešili návrat do práce (ak vás k tomu nevedú existenčné prolémy - manžel zarobi velmi dobre).

🍀Musím nastúpiť v septembri - brať plat aj rodičovský (takto by to asi vyhovovalo vedeniu ---- ale čo s malým)?
🍀Nastúpiť počas roka (od marca, keď malý dovŕši 3 roky)? (kvoli mne sa bude meniť komplet celý rozvrh, úväzky - keď odchádzala kolegyna do dôchodku, odučula celý septebmer a v októbri uplne novy rozvrh pre celú školu--- vraj by jej tie dni chýbali).
🍀Nastúpiť až v šk. roku 2022 / 2023, keď bude mať malý 3,5 roka? Ako sa to rieši? Nemôžu ma kvoli tomu vyhodiť? Práca je mojim koníčkom (nemusím ale chcem😘, učím telesnu a fyziku, rusky jazyk a decka su moja druha rodina... )

Ja by som najradšej nastúpila až keď bude mať malý 3,5 roka, bude prijatý do MŠ ale neviem, či sa to dá...
Ešte zvažujem štvrtú možnosť:
🍀 Nastúpiť v septembri keď bude mať 2,5 roka na cca štvrtinový uväzok (6 vyuč. hodín/ týždeň)... a na tie dni si najať opatrovateľku. Ale najradšej by som s ním bola ja, mama má byť pri dieťatku😇 keď sa to dá a nie utekať od neho...

❤Vďaka za všetky (aj tie ironické) odpovede. 😉
Galina

janulienka192
17. júl 2020

@gloglo77 ja sa ti vyjadrím len k tomu, že keby nastupuješ po 3,5 roku, nemusia ti držať miesto... Bude to na dohode a dobrej vôle vedenia 🤔ale s fyzikou si rýchlo nájdeš úväzok 👍🏻

mogaa
17. júl 2020

@gloglo77 no pokiaľ ti ho zoberú do škôlky až ako 3ročného čiže vo februári, máš nasledujúce možnosti:
- buď od septembra nastúpiš do práce a dieťa opatrovateľka, mama alebo súkromná škôlka(dieťa bude mať cca 2,5roka)
- alebo nastúpiš od toho februára - v škôlke musia mať voľné miesto aby ti ho zobrali
-ak by si chcela nastúpiť až keď dieťa bude mať 3,5roka zamestnávateľ s tým musí súhlasiť, ak nie nemusí si držať miesto

mogaa
17. júl 2020

@gloglo77 ono to tak uplne nie je o tom, čo chceš ty ako matka, ale či a kedy ti zoberú dieťa do škôlky a ako sa k tomu postaví zamestnávateľ.....

lenzas
17. júl 2020

Znamej vybavili zo skoly aby 2.5r dieta zobrali do skolky, a v septembri mohla nastupit do prace. Inac este je moznost, aby manzel isiel na pol roka na matersku do toho februara, ale to nie kazdemu vyhovuje, respektive nie kazdemu sa to oplati.

uriva
17. júl 2020

Ja som takto "nastupovala", dieťa je narodené na konci septembra. Haha, do škôlky mi ho vziať nechceli a miesto sa, samozrejme, neuvoľnilo(bývali sme v meste), tak som s ním bola v podstate o rok dlhšie doma. Ale dala som výpoveď, lebo inak sa nedalo. Ja by som to na tvojom mieste urobila tak, že na pol roka dáš dieťa do súkromnej škôlky alebo môžeš ho dať ako 2,5-ročného do jaslí. A či ti dovolia v práci nižší úväzok - to závisí od riaditeľa. Ale musím povedať, že teraz mám fakt super školu ;), stálo to za to (alebo som proste mala šťastie).

babyborn
17. júl 2020

@gloglo77 pokial ste boli na materskej vznikal vam narok na dovolenku, a ak ste mali aj nejaku pred materskou nevycerpanu, myslim, ze vam to v pohode pokryje spominane obdobie, cize od februara si date dovolenku, a je mozne ze vam aj dieta ochorie, to si date OCR, a od sept nastup.

mogaa
17. júl 2020

@babyborn cca 5 mesiacov dovolenka?

jana005
17. júl 2020

@gloglo77 alebo neplatené voľno
?
Neviem, či sa to dá a samozrejme, zamestnávateľ by musel súhlasiť.
Ale za opýtanie nič nedáš

evinqua
17. júl 2020

Ja pracujem v skolstve, mam oktobrove dieta, nastupujem v septembri, teda na papieri, ale sama ho chcem este adaptovat v skolke takze budem cerpat dovolenku spred materskej a z pocas materskej. Miesto mi drzali do konca rodicovskej, za Teba je zrejme niekto kto tam je tiez ako zastup na cas trvania rodicaku, takze potom by sa museli zariadit ak nenastupis ty. Neviem aka je situacia so skolkami u Vas, mne syna vzali v pohode, inak by som riesila sukromnu skolku. Neviem ci je pre teba dolezite ist ucut na to iste miesto/ak pojdes az v sept 2022 ci najdes pracu inde ktora bude vyhovovat? ...

jajo1
17. júl 2020

mala som presne rovnaký prípad, syn narodený koncom januára - nastúpila som od septembra, keď mal 2,5 roka - u nás mi ho ale vzali normálne do škôlky, takže som mala o starosť menej. Ak to u vás nie je možné, aby ho vzali ako 2,5 ročného, je naozaj dobré riešiť súkromnú škôlku, rodinných príslušníkov, muža, .... Alebo sa s vedením dohodnúť na nástupe od 01. 02., čo je vlastne polrok, bežne sa na školách robia zmeny rozvrhov aj na polroku, príp. len prevezmete pôvodný rozvrh kolegyne, ktorá za vás nastupuje. Asi najlepšie je o tom sa porozprávať pred koncom budúceho školského roka priamo zamestnávateľa, u nás sa začínajú robiť prípravy úväzkov na ďalší školský rok cca v apríli.

zaba21
17. júl 2020

@gloglo77
Ja som nastúpila po MD , keď mal syn 10 mesiacov. Riaditeľka mi rovno povedala, teraz alebo až o rok. Zmena rozvrhu uprostred sk. roku by bol naozaj problém.

loginexistuje
17. júl 2020

mas vystudovanu fyziku ? podla mojho nazoru ak si plne kvalifikovana ucitelka nebudes mat problem je otazka kto ta teraz zastupuje ci sa neznizovali uvazky a co este vymyslia do vtedy
na vychode nie je jednoduche sa zamestnat ako ucitel ja by som sa porozpravala s vedenim a urobila tak ako im vyhovuje

lenka_da
17. júl 2020

1/ za určitých okolností ti naozaj mohol vzniknúť nárok na takú dlhú dovolenku, že by ti tých 5 mesiacov pokryl... treba si dať prepočítať mzdárke predpokladaný nárok na dovolenku + v daný rok nástupu ti vznikne nárok na ďalšiu dovolenku za aktuálny rok
2/ ak oznámiš zamestnávateľovi včas (ešte kým sa robí rozvrh na daný šk. rok), že sa od 2. školského polroka plánuješ vrátiť, mali by vedieť vytvoriť rozvrh tak, aby ste sa na polroka vymenili so zastupujúcim učiteľom
3/ máš možnosť požiadať na dobu určitú (feb-august) o skrátený úväzok, ak by nemali pre teba plný
- verím, že fyzikárku si budú chcieť udržať a vyjdú ti v ústrety 😉

kajka951
18. júl 2020

Som učiteľka v mš. Moja malá je májová, nastpujem v septembi keď bude mať malá 2r a 3mesiace..

carmenuska
18. júl 2020

Chod za vedením,povedz moznosti.Nech od septembra urobia taký rozvrh,podľa tvojho úväzku ,aby si mohla nastúpiť v pohode až keď ukončis rodicak.Ja som šla tak,že od septembra som robila na polovičný úväzok iba asistentku (2 dní v týždni) ,mala je májová. Ale tam tiež potom musia meniť rozvrh.Ale ja som tak na polovičnom bola až do konca roka. A bezne sa rozvrhu prerábajú aj od polroka. Moc by som nespekukovala ísť ,keď bude mať 3,5 .Môže sa ti to vypomstiť.

rainee
18. júl 2020

Nastúpiť keď bude mať 3 roky ak sa to v priebehu roka dá a na to obdobie do septembra poriešiť opatrovatelku alebo súkr.škôlku. No je to problém keď ti dieťa nevezmu do škôlky, u nás už neberú pomaly ani 3rocne tak je veľa detí a nikoho nezaujíma ako si to s prácou zariadis. Polovica mamiciek co si všímam nerobí, nedávajú to časovo lebo bežná prác.doba 8-17h je pri malých a často chorých deťoch deťoch bez možnosti varovania takmer bez šance....

tilko
18. júl 2020

Syn je tiež februárový 22.2. Na zápise do škôlky sme boli keď mal dva roky. Do škôlky nastúpil na začiatku februára, dohodla som sa tak so zástupkyňou v MŠ, keďže už rátali s tým, že k nim syn nastúpi. Dohodli sme to dopredu. Ja som ale bola doma až do konca februára na RD a od 22.2. som čerpala dovolenku. Do práce som nastúpila od marca. Učiteľka na zastupovanie vedela, že to tak bude a aj vedenie. Nikto s tým nemal žiadny problém. Ani vedenie a ani deti.
Teraz to budem mať jednoduchšie 🙂. Dcéra je na konci júna. O rok užijeme prázdniny a od septembra nastúpime rovnako. Ona do MŠ a ja do ZŠ. A v záruke mám mamu, ktorá ide do dôchodku.

hettinka
18. júl 2020

@gloglo77 nastúpila som v septembri a dieťa 2,5-ročne som dala do škôlky.

tilko
18. júl 2020

Mne príde najrozumnejšie riešenie oboznámiť v práci s tým, že nastúpite do práce od polroka 2022 nech sú na to pripravení. A dieťatku vybaviť na tých pár mesiacov súkromnú škôlku alebo opatrovanie ak ho do jeho MŠ nevezmú v tej dobe (možno sa uvoľní miestečko) . Dovolenku budete potrebovať na jarné, veľkonočné, letné, jesenné aj zimné...takže tú by som nemíňala a asi by to v práci ani neprešlo...