Ahojte kočky 😉 , viete mi niektorá poradiť,či mám ísť so synmi dvojčatami , budú mať 4,5 roka na logopédiu pre nedostatky v reči. Nevedia správne vyslovovať CH, R, L, C ☹ . a stane sa že nesprávne vytvoria (formulujú) vetu alebo otázku napr.mama pojdeme včera na autobuse? ☹ čo znamená (mama pôjdeme zajtra na autobus?). Ďakujem za odpovede. 🙂 😉
To že si zamieňajú pojmy včera a zajtra je podľa mňa v norme, aj staršie deti majú ešte problém s popisom časových súvislostí. Ale výslovnosť čím skôr tým lepšie keď sa rieši. Aj v troch rokoch pokojne. A ak dieťa vôbec nehovorí po druhom roku, tak tiež. Aj keď mnohí vravia, že má dieťa čas. Logopédia je bezbolestná, takže nie je prečo čakať.
Moj syn ma 6 a zlepsuje sa zodna na den, R , S, Š, Č, zlepsuje sa hlavne tento posledny rok, skor by ma trapilo formovanie vety, ale co sa tyka casu - vsera- dnes -zajtra si zvyknu deti mylit. Ak by aj ine vety zkomolili, tak mozno ano, navstivila by som.
ahojte, k logopédovi treba odporučenie od pediatra, alebo sa tam môže ísť na "blint"? prepláca to poisťovňa, alebo si to plne hradí každý? ďakujem za odpovede 🙂
Urcite ist. Po stvrtom roku sa zacina rec fixovat, teda je vacsia sanca, ze nespravne vyslovovanie zostane natrvlo ako recova chyba. Nieje co stratit, chlapci su uz velki, spolupracovat uz istotne vedia. Akurat treba pocitat s tym, ze logoped nie je carodejnik - on Vam ukaze ako na to, ale samotne cvicenie bude na Vas. Je to niekedy naozaj narocne, treba sa na to pripravit (hlavne trpezlivostou sa obrnit ;) ) Drzim prsty, nech je to cim skor super 🙂
neviem, aj my sme len nahlaseny, ale tusim to je bezna vec, ktoru poistovna musi hradit. No ale neviem to na 100%, len nas objednala aj bez papiera od doktorky, to detska doktorka nas odporucila, ale papiere nedala, takze asi netreba. Predpokladam ze to hradi, aspon teda dufam.
@monyccka odporučenie netreba, a hradí sa podľa toho či je logopéd zazmluvnený s tvojou zdravotnou poisťovňou, ak má s nimi zmluvu nemala by si platiť za nič, ale ak nemá platíš všetko. U predchádzajúcej logopedičky som neplatila nič, ale sme neboli spokojný a terajšia logopedička nemá zmluvu so VŠZP tak si platím každé sedenie ale stojí to zato, syn má 4 roky a zlú výslovnosť. A objednala som už ja druhého dvojročného lebo ten nič nepovie :(
tiez mam dvojčatá a rozprávajú horšie ako ich starší brat, k logopedovi chodím so všetkými..
odporúčenie netreba, chodím ku zazmluvnenej lekárke, neplatím nič...
ja som zacala chodit s dcerou, ked bola predskolacka, suslala, nevedela vyslovit r, l a po roku by nikto nepovedal, ze mala problemy.... chodila som k sukromnej logopedicke a tak som platila 1euro za kazde sedenie, nieco hradila aj poistovna
Je to individuálne...my sme napriklad potrebovali odporučenie od pediatricky....treba si vybrat logopedicku a priamo jej sa opytat, či je potrebné odporučenie a či je to hradene poisťovňou, lebo niektore logopedicky berú cca 10eur.
dakujem vám kočeny za rady 🙂 , tak to teda skúsime, ako vravím radšej skôr ako neskoro. 🙂 😉 a ešte si zistím ako to je s tou platbou. 😉
@sisa2010 my sme mali papier zo školky odporučil psycholog pred nástupom do školy pár sedení pomohlo.... ak to máte takéto výrazné choďte už teraz ak bude mať logopéd prístup tak budú chodiť radi a kým pôjdete do školy bude všetko ok ... skús sa opýtať aj v školke určite odporučia a povedia čo a ako min musia vedieť pod koho spadáte u nás je to psychologicko poradenské centrum pre ktoré pracujú 2 logopédky
My chodime od 3 rokov, neplatime nic. Velmi nam to pomohlo. Podla mna kazde dieta by malo parkrat navstivit logopeda.
u nas to je tak ze logopedicka prisla do skolky otestovala si deti a koho chcela si pozvala k sebe, aj my sme dostali pozvanie, je to klinicky logoped, mame doniest odporucanie od pediatra.... za to by sa platit nemalo ... uvidime... v reali vo februari
dakujem za rady kočky 🙂 , dnes sa idem objednat k logopedicke, obvodáčka mi dala kontakt. 😉
Dobry vecer. Vedeli by ste mi poradit zazmluvneneho logopeda v Bratislave? Ake mate s nim skusenosti? Mam 3-oj rocneho synceka a problemy s vyslovnostou niektorych hlasok,vacsinou povie zo slova len samohlasky. Chcem statneho lekara bez poplatkov. Dakujem.
Čím skôr začnete s logopédiou, tým lepšie. Zdravotné poisťovne pri mladších deťoch preplácajú viac sedení do mesiaca, jedno sedenie za mesiac pri deťoch je naozaj málo. Pri predškolákoch veru zdravotná poisťovňa prepláca už len veľmi málo sedení. Dobrý klinický logopéd poradí ako sa s deťmi hrať, čím ich zaujať, aké hračky sú pre detičky vhodné, aké knižky im čítať, aby sa ich reč rozvíjala správnym smerom...Ale možno ste už u logopéda aj boli a všetko toto čo tu vypisujem už vieš...
Nuz my sme hladali logopeda a statni su preplneni - teda ti dobri. Sukromni su preplneni. Sedenie raz za mesiac bolo strasne malo a na castejsie sme nemali tolko penazi. Za kazde sedenie sme nechali za dve deti 30 eur. To sa castejsie ako raz mesacne neda financne zvladnut. Prestali sme chodit. Jeden syn rozprava pekne, ale len ked ho upozornim. Druhy syn rozprava o dost horsie, ale on ma od narodenia menej vyvinute mluvidla, je trosku oneskoreny v reci. A medzi sebou aj tak nepotrebuju komunikovat spravne, oni si rozumeju aj skomolene, takze tahunom spravnej reci sme len my s manzelom. My by sme potrebovali chodit kazdy tyzden aby im logoped vyvodzoval spravne hlasky a my doma aby sme precvicovali. No ale to nejde. Logopedi su velmi drahi. Nie len logopedicka hodina, ale aj vysetrenie.
Podľa mňa určite treba ísť. Čím skôr, tým lepšie. 😉 Aby s tým neskôr nemali problémy...