Mama na materskej. Dať staršie dieťa do škôlky?

katia7
9. feb 2011

ahojte mam tri a pol rocneho syna a desat mesacnu dcerku cize som doma a neviem sa rozhodnut ci dat syna do skolky, tri mesiace tam chodil ale odmieta to dost, nechala som ho teda este tento rok doma ale neviem co urobit od septembra, poradte prosim kto ma skusenosti o chvilu je zapis. chyba nieco dietatu ktore nebolo v kolektive? nezostane utiahnuty ak bude doma? nie je velmi spolocensky,teda deti ma rad len je trochu nesmely. vdaka za nazory

rivatha
9. feb 2011

Ja som teda do skolky nechodila, lebo mamina mala po mne dalsie deticky a rozhodne mi nic nechyba, nestratim sa 😀 Preco by hned mal byt utiahnuty atd. 😕 Ved bude mat "maly kolektiv" doma so sestrickou, vonku na pieskovisku... Pride jeho cas. A pises, ze sa mu tam nepacilo velmi, tak vlastne by som ani neriesila a tesila sa s drobcami doma 😉

rivatha
9. feb 2011

Ale myslim, ze uz tu takato tema niekde je a ochvilku ta tam admini presmeruju 😝

ewellina
9. feb 2011

@katia7 Každé dieťa je iné, takže keď pre jedno dieťa je škôlka veľmi vhodná, tak pre iné môže byť dobré ísť do škôlky až rok pred povinnou školskou dochádzkou. Aký je ten tvoj synček, to vieš najlepšie ty sama.

natik17
9. feb 2011

ahoj,
ja som na materskej a staršia dcérka je v škôlke. Je pravda, že išla do škôlky, keď som ešte nebola na druhej materskej, ale ani teraz som si ju doma nenechala. Staršia dcérka išla do škôlky, keď mala dva roky a dva mesiace (musela som ísť do práce). Keď mala skoro 4 roky, narodila sa druhá dcérka, ale v škôlke som staršiu nechala. Jednak sa jej tam páči a tam sa jej určite viac venujú, než ja doma. Viac sa musím venovať bábätku. V škôlke majú rôzne básničky, pesničky, aktivity, divadielka, karnevaly a podobne. A v škôlke sa aj naučila rýchlejšie byť samostatná - aspoň si to myslím ja. môj názor totiž je, že v škôlke je jej lepšie, ako doma. Tam je kolektív a to je základ. Od malička sa snažím, aby malá bola medzi deťmi, aby zapadla do kolektívu. Lebo poznám rodičov, čo sa stránia tohoto a potom je dieťa samotárske a tak. Niektorí sa zasa boja chorôb a rôzne. Lenže ako zistiť, akú má dieťa imunitu? Treba na to kolektív a potom sa uvidí. Malá si na škôlku rýchlo zvykla a je tam rada. Po narodení druhej dcérky síce otravovala občas, že chce byť doma - tak bola raz za čas alebo išla raz za čas o 12h domov. Ale často to nerobíme, lebo by si zvykla. Minulý rok cez prázdniny bola doma (keďže som bola na materskej) 2 mesiace a potom nechcela ísť do škôlky. Keď som pracovala, tak bola v škôlke aj cez prázdniny, teraz bola doma. Ale potom chodievala s plačom do škôlky, lebo chcela byť doma. A stále len sa pýtam, kedy už pôjdem aj ja do roboty a mladšia dcérka do škôlky.

Ale každé dieťa je iné a každé vníma škôlku ináč. Niektoré si zvykne hneď, niektoré za dlhšiu dobu. Ale verím, že malý si zvykne. Ak by ste si ho nechali doma, možno by si neskôr zvykal horšie. Ale to je tiež vec názoru. Nemusí to tak byť. Ak je Vám ho ľúto, nechajte si ho doma, skúsite to neskôr.
Aj je pravda, že mám trošku odlišnú situáciu, ale skoro podobnú. Na materskú som totiž išla v septembri a staršiu dcérku som si doma nenechala.
Neviem, skúste ho prihlásiť - odhlásenie je jednoduchšie, ako prihlásenie (teda aspoň u nás, lebo je tu momentálne veľa detí a málo škôlok). Bude už starší, možno to bude lepšie.

Prajem veľa úspechu...

stvura
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
syslica
9. feb 2011

@stvura Mne namiesto darčekov stačilo vytasiť posudok od psychologičky, že dieťa je mentálne o dosť popredu a potrebuje nutne byť s rovesníkmi, lebo inak sa z neho v spoločnosti dospelých stane totálny "kockáč" 😀 .
Toto u nás rozhodlo, aj keď sa druhý syslík narodil mesiac pred tretími narodeninami staršieho brata...

Podľa toho, čo píše @katja7 sa jej malému v škôlke zatiaľ nijako zvlášť nepáčilo, nechať ho doma, bolo zrejme dobré riešenie, aj kvôli sestričke, ktorú by mohol nakaziť všelijakými škôlkarskymi vírusmi. Či bude v septembri zrelý na konfrontáciu s väčším kolektívom rovesníkov, sa teraz ťažko odhaduje. Jedno je isté, spoločnosť malej sestričky mu nebude stačiť. Potrebuje seberovné deti, ak nie v škôlke, tak aspoň si nájdi 1-2 priateľky - mamičky s rovnako starými deťmi a podniknite pravidelne niečo (návštevy, výlety, divadlo), čokoľvek..., aby sa osmelil medzi deťmi.

stvura
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
deina
9. feb 2011

Tak toto je problem, nad ktorym rozmyslam uz dost dlho. Nas starsi bohvieako spolocensky nie je a nevyhladava spolocnost ostatnych deti. Ani mu neprekazaju, vlastne ho viac menej nezaujimaju... Zvyknut by si asi zvykol, lenze... nedavno sme sa stahovali do zahranicia, nemcinu neovlada a odkedy sme tu, nie je tu spokojny. Ocividne mu chyba domov a ten okruh znamych, ktorych mal doma (babky, dedovia, moje kamaratky s detmi). Potom je tu jazykova bariera, nevie po nemecky a ucit ho neviem, kedze sama viem len malo po nemecky. Teraz dat ho do skolky, ked uz tento presun bol velkym sokom a este sa s nim nevysporiadal... mozno sa to vyriesi aj same, kedze je tu vela deti a malo miest v skolok. Rozmyslala som nad tym, ze aspon doobeda by bolo dobre, aby chodil do skolky, aj tu nemcinu by pochytil, aj by bol s detmi a zaroven by to nemusel byt az taky sok prenho.

gretkab
9. feb 2011

Ja by som dala prihlasku a ak ho vezmu, tak mas do septembra este cas na rozmyslenie.
Ja mam starsieho v skolke aj ked som na materskej s mladsou, u nas to stale vidim ako dobre riesenie, rozhodla by som sa tak znova. Kazde dieta je ale samozrejme ine.

pink_lady
9. feb 2011

moja skusenost- osobna - do skolky som nechodila a spatne to hodnotim ze mi to chybalo, urcite aspon predskolsky rocnik...deti sa trosku otukaju, nazbieraju imunitu atd atd

zlatusik28
9. feb 2011

@katia7 škôlka je dobrá vec, naučí sa tam mnohým veciam a hlavne je so seberovnými... a myslím, že by si aj v škôlke zvykol, po čase. A myslím, že väčšina detí v tomto veku je nesmelých, nevedia čo ich čaká.. To môj sa malý nareval a ako nechcel ísť do škôlky keď sa nám narodil druhý synátor 😀 Ale teraz sa mu tam veľmi páči, už sme boli na zápis v škole 🙂 a o to viac chce ísť do školy, keď tam idú všetci jeho "kamoši" zo školky. A neskúšala si inú školku?

neurologia
10. feb 2011

@deina
ahoj podla mna je prave preto ze ste sa prestahovali dolezite aby siel do skolky lebo kde inde ma ten jazyk podchytit? mam niekolko kamosiek uciteliek v skolkach (aspon tu u nas) je normalne ze tam chodia aj deti "cudzincov" a kedze sa doma rozpravaju svojim jazykom deti idu do skolky s obmedzenou nemcinou a skolky takymto detom casto ponukaju akoby "kurzy" nemciny (robia to ucitelky specialne na to skolene)...

deina
10. feb 2011

@neurologia, viem, ze z jazykoveho hladiska by to bolo super. Lenze ozaj mam o neho starost, sme tu viac ako 2 mesiace a on si este nezvykol, casto mi place, ze chce ist domov a tak... Mozno su 2 mesiace malo, neviem, prihlasky som tak ci tak dala a do septembra uvidime.

dadis
10. feb 2011

ja vnimam chodenie mojho starsieho dietata do skolky vysoko pozitivne...zacal chodit v 3 rokoch, mladsia dcerka mala 1 rok..."problematicky" bol prvy mesiac, potom pohodicka, od Vianoc sa sam rozhodol, ze tam bude aj spinkat..(uz tam spia vsetci)

kinsi
10. feb 2011

Ja by som ho nechala doma s Vami.Myslím, že nikdy nikto sa nebude malému venovať viac ako Ty, ani v školke. Ale raz za čas by som ho vzala medzi deti, napríklad do MC, na plávanie, alebo niečo podobné. Prípadne by som sa pokúsila nájsť maminku s podobne starým dieťatkom k občasnému spoločnému hraniu. A myslím, že i pre dcérku to bude plus, navyše v septembri už bude mať 1,5 roka a možno sa trošku zahrajú i spolu.

butrus
10. feb 2011

@katia7 ahoj, ja mam dcerku, ktora mala v januari tri roky a druhu, ktora bude mat v aprili dva, takze boli stale spolu, no videla som na tej mladsej, ze rychlo napreduje pri starsej, ale starsia mala utlm, lebo ju mladsia nic nedokazala naucit, to je jasne. tak preto som sa rozhodla dat starsiu do skolky, chodievali sme od jej narodenia do materskeho centra, takze tam sa stretavala s detmi, ale bola v kolektive placha, nesmela, musela sa najskor otukat, tak som mala obavy ako to bude v skolke. no teraz sa mi vidi, ze je stastna v skolke, ma tam rovesnikov, co je pre nu dobre a potom sa doma hra este s mladsom sestrou. a aj mne to pomaha, lebo ked som ich mala obe doma, tak bolo tazke zvladat vsetko, ale teraz sa mi vsetko vidi jednoduchsie, lebo nemusim stale riesti ich skriepky a bitky 🙂, ked mas doma mladsie dieta, tak sa tazko farbami maluje obrazok alebo stavia hrad, lebo to vzdy ten sintera maly pokazi 🙂a v skolke to moze vsetko robit s kamaratmi.
mam kamosku, ktora ma podobny vekovy rozdiel medzi detmi ako ty a tiez dala syna do skolky preto, aby mal rovesnikov okolo seba, aby mohlo robit veci prisluchajuce k jeho veku.
tolko moja skusenost 🙂

dadis
10. feb 2011

@kinsi ved prave to..problem je najst maminku s rovnako starym dietatkom, co takisto nechodi do skolky...a aj tak to nie je to iste...ja som sa starsiemu pri babatku venovala velmi intenzivne (mala bola dobry spac), aj mame na ulici 3rovnako stare deti ktorym sme podla moznosti robili spolocny program, ale ta zmena co nastala nastupom do skolky je neuveritelna...nehovorim o tom, ze ostatne 3 deti tiez nastupili do skolky, bol by zostal bez kamaratov 😒 , po skolke a po praci to nie je to iste ako na MD, s jednou kamaratkou sa stretavame 1x tyzdenne, chodime spolu s detmi na AJ, mozno nam niekedy vyjde este 1 stretnutie do tyzdna, ostatne 2 deti som nevidela od novembra a to byvame v jednom panelaku...

kinsi
10. feb 2011

@dadis Asi je každý iný, ja som asi ovplyvnená i tým, že ja som školku nenávidela, asi je najlepšie rozhodnúť sa individuálne, podľa možností, podľa povahy dieťaťa...

zrzulka
10. feb 2011

Nieco podobne som riesila prednedavnom i ja. Kazdy v okoli bol za to aby som dcerku dala do skolky, len mne sa to nepacilo ze bude bezo mna vo "velkom svete".Aj mi to prislo cudne ze ja s malym doma a ona v skolke. nakoniec som pristupila na kompromis, dcerka chodi do skolky len 2-3 krat v tyzdni. ostatne dni travime spolu . Takto je to super lebo ked je dcerka v skolke naplno sa venujem syncekovi, co to porobim aj doma, ked mam oboch tak to len nevyhnutne veci porobim nakolko dcerka ma zdravotny problem, vyzaduje "specialny pristup" Musim s nou vela pracovat, cvicit... Vlastne aj preto som suhlasila so skolkou. maju tam logopedicku, je v kolektive seberovnych deti ktore maju rovnaky "postih" ako ona. Je to pre nu velmi dobra skusenost nakolko je vo veku ked si uz zacina uvedomovat to ze je "ina" ako ostatne deti... Vsetko som konzultovala s kamaratkou detskou psychlogickou. ta je toho nazoru ze dieta je schopne ist do skolky od 4 rokov. Vlastne aj preto som nechcela davat skor.To ci bude dieta utiahnute v neskorsom veku podla mna nezavisi od toho ci navstevovalo skolku alebo nie. Ovplyvnuju ho viacere faktory. Zober si ze za onej ery deti uz od 6tich mesiacov navstevovali predskolske zariadenia a najdu sa medzi nami ludia co su utiahnutejsie a co nie su. Moja dcerka zo zaciatku tiez zvykla plakat tak som bola ako na ihlach ze co teraz, vasak ucitelka nas ubezpecila ze je to v poriadku, ze jej by bolo skor cudne keby neplakala. ze dieta o ktore sa rodicia staraju a miluju ho horsie znasa odluku. ze u nich neplakali deti ktore boli bez rodicov ( z domovov) Ukludnilo ma to, po mesiaci si zvykla a teraz tam chodi velmi rada. ma tam kamaratov, robia rozne aktivity ktore by doma so mnou nerobila. taktiez vnimam aj negativum skolky. Odkedy tam chodi bola viac krat chora. ja by som skusila dat prihlasku, pripravovala ho uz od teraz na kolektiv navstevou mccka, ci roznych aktivit kde su deti v jeho veku... a uvidis, ved stiahnut sa da vzdy!!! Drzim palce nech to zvladnete obaja hladko.

katia7
autor
20. feb 2011

ahojte dakujem vam vsetkym za odpovede, nevedela som sa sem dlhsie dostat🙂 no u nas je to tak ze syn chodil tri mesiace, potom dovliekol domov nejaku chorobu a jeden a pol mesiaca bol v kuse na antibiotikach,samozrejme s nim aj mala az mi doktor povedal ze este raz a nemocnica, tak som ho napchala vitaminmi a nechala doma. okrem toho sa stazoval ze ho tam jeden chlapec bije ale problem bol ten ze toto mi povedal az ked uz bol doma a asi mal podla mna pocit ze uz tam nepojde tak mi to povedal len tak medzi recou, je celkom spolocensky medzi detmi je rad ale chybaju mu skratka tie "siroke lakte" co vacsina deti aspon u nas v skolke ma. bojim sa trochu aby z neho nezostal skor otlkancek lebo za tie tri mesiace som skor mala pocit ze to ide tym smerom dokonca som bola v skolke za ucitelkou ci sa nieco nedeje lebo si zacal ucvrkavat ale samozrejme ze ona nevie nic ze v skolke je ok, nechcem na nich nic zle podla mna mal dobre ucitelky ale asi nestihaju dve dvadsat deti alebo co . teraz je doma treti mesiac a vyzera stastne, je vesely konecne nechce sestricku vratit do porodnice,ma ju rad stale sa spolu hraju, znova chodi sam cikat, sam papa,oblieka sa, tesi sa ze vie nieco nove, prve dva mesiace nechcel robit nic ze aj on je babatko, takze v podstate je to fajn, len toho sa bojim ci nezaostane v tych veciach dolezitych pre svoj vek, snazim sa mu venovat ale na to mam len hodinu a pol co mala spi takze tak

zabkakatka
12. jan 2014

@syslica
prosim ta ako si sa dostala k psychologovi - treba pytat odpor. od obvodaka alebo prosteist... a co tam povies - ze chces posudit ci ma ist kolektivu alebo nie????

dakujem

syslica
13. jan 2014

@zabkakatka Ahoj, my sme mali odporúčanie od detskej lekárky na psychologické vyšetrenie. Ale myslím, že by stálo za to z zavolať do vášho CPPPaP podľa miesta bydliska a priamo sa spýtať, či môžete prísť na posúdenie aj bez odporúčania.

lujzaf
10. aug 2017

Ahojte, ozivim diskusiu. Starsi syn ma takmer 4 roky a uz rok chodi na 4 dni do tyzdna do skolky. Hned ako nastupil som zistila, ze som znovu tehotna. Babo ma teraz 3 mesiace. Mam teraz dilemu, ci starsieho nechat v skolke, alebo radsej s nami doma. V skolke sa mu aj paci aj nepaci. Casto nam doma hovori, ze tam nechce chodit. Ale ked ho tam potom odvezieme, tak sa hned rozbehne za detmi a vecer casto nechce ist domov, ale este sa tam chce hrat. Malokedy sa stane, ze by rano vyslovene plakal. Ale teraz odkedy mame aj babo, tak castejsie sa pyta, ze chce ostat s nami doma a je taky lutostivejsi. Posledne dva dni dokonca rano aj plakal v skolke (vozi ho manzel). Na jednej strane mi ho je trochu luto a ja sama by som ho rada mala viac doma, na druhej strane sa bojim, ze doma by mu chybal kolektiv, je celkom spolocensky. Rozmyslala som, ze by mohol chodit do skolky iba nejake 2-3 dni do tyzdna, ale skolka kam chodi, je sukromna a kratsi program ako tie 4 dni do tyzdna neponukaju. Tento rok ho zobrali aj do statnej skolky, takze tereticky by mohol od septembra chodit tam na tie 2-3 dni (ak sa to teda da), avsak neviem, ako by zvladol zmenu, v tej sukromnej je uz ako tak zvyknuty. Aky mate na to nazor? Vopred dakujem za rady 🙂