Ahojte, chcela som sa opýtať ako ste to mali keď sme mali skolkara (prvý rok) a čakali ste dieťatko.
Teda skrz tu chorobnosť.
Nedávať staršiu do škôlky trebárs už pár týždňov pred pôrodom pre istotu (niektoré tie detské infekčné ochorenia majú predsa len dlhšiu inkubačná dobu..)?
A potom keď sa babo narodí, tak aspoň 6nedeie alebo viac?
Do akej doby to ma význam, takto izolovať novorodenca?
Bavíme sa o pribliznom termíne pôrodu začiatkom marca.
Poprosím názory ako ste fungovali pred koronou hlavne.
Pripadne ako by ste to riešili teraz.
Dakujem
ja som rodila 25.12.2021, starší syn je predškolák v MŠ. Od 8 decembra je doma. Necháme ho pravdepodobne až do konca januára. Podľa situácie. Nie tak ani COVID, manžel pracuje, kľudne to môže doniesť aj on, ale naozaj asi prvý rok som ho mala týždeň v škôlke a ďalší týždeň doma so sopľom a s kašľom. A stále dokola. Čakáme, kým bude mať malá aspoň mesiac.
U teba je fajn, že dieťatko bude marcové. Kľudne môžete chodiť von aj s bábätkom.
My sme boli už po týždni po narodení, no posledné dni veľmi fúka. Tak sme viac doma ako vonku.
Nechavala som dieta v skolke len do 12.00.
Ono tie hlavne aktivity maju do toho casu, on sa vyhral, bol s rovesnikmi a mala som odsledovane, ze ked tam nespi, je menej chory. A co sa tyka narodenia, bol s nami doma cca mesiac po prichode z porodnice, potom isiel do skolky.
@dudos ešte dodám, že aj minulý rok bol už v predškolskej triede, je šikovný, tak aj to u nás zavážilo.
No už teraz mám obavu čo bude cez február ak ho tam dáme. Ja som ani raz nedala choré dieťa do škôlky. Stálo ma to aj zamestnanie. Nemal mi s ním kto byť. No viac rodičov na to kašle a dajú dieťa do škôlky aj choré. A potom je to jeden kolotoč.
Ja by som ho tiez asi nechala doma aspon 3 tyzdne pred terminom. Bala by som sa korony, my sme ju mali pred 2 tyzdnami, maly to doniesol zo skolky. Na tych detoch koronu vobec nepoznat. 2x zakaslal a 3x kychol. To bolo cele. A ja o tri dni horucky a zimnica. Nechcela by som rodit v takom stave a hlavne aby okolo mna behali v skafandroch. Ja mam termin na zaciatku juna, cize je to do pol roka od prekonania, takze snad sa nas to tykat nebude.
Ahoj, ja mam aktualne par tyzdnov pred porodom a mensiu dceru v skolke a neplanujem to menit. Je pravda, ze je v sukromnej, takze je tam menej deti, tym padom je tam asi mensia chorobnost, kedze od septembra, kedy nastupila, bola chora iba 1x. Takze imunitu ma asi dobru. Ja som sa spoliehala, ze nachyta vsetky choroby, kym sa druhe narodi a bude pokoj, nenachytala, tak uvidime. Nechcem ju moc nechavat doma, aby potom nemala pocit, ze sme ju tam kvoli druhemu zase “odlozili”. Takto si uz na skolku zvykla a je s tym ok. Spolieham sa, ze babo bude kojene a bude mat vdaka tomu dobru imunitu, ak by bol problem, budem to riesit operativne.
moja chodila do skolky az do porodu.. ale potom som ju nechala pol roka doma.. nie kvoli chorobe ale preto aby sa necitila odstrcena... rodila som v aprili a do skolky sla zas az v septembri.. aj to len na pol dna
Ja som škôlku nerušila, malý mal 3 mesiace keď dcéra začala chodiť. Samozrejme,že od nej všetko chytil, čerešnička boli kiahne v 5 mesiacoch, ale bolo to len také jedno obdobie a teraz už od nej choroby nechytá..
Mali sme to podobne ale pri nástupe do škôlky už mal mladší pár mesiacov. Samozrejme, že každú chorobu ktorú domov zo škôlky dovlecie majú obaja. Ale fakt je, že ten starší proste škôlku potrebuje a hlavne v tejto korona dobe keď sme dosť izolovaní, žiadne krúžky, detské kútiky nič. Príde mi nefér aby som ho o tu škôlku ochudobnila. A tajne dúfam, že keď mladší nastúpi do škôlky, bude mať lepšiu imunitu vďaka tomu, že týmito škôlkarskymi chorobami už prechádza teraz, uvidíme. Ale na tvojom mieste by som ho nechala doma aspoň 2 týždne pred pôrodom a minimálne mesiac po pôrode. A v marci už budú tieto respiračné choroby pomaly ustupovat.
Ja som nerusila. Mladsia je uz v skolke a este nebola chora. Presla si vsetkym so starsim. Nebolo to vzdy lahke, ale na druhej strane, mala som cas na babatko a starsi mal v skolke zmyslupny program. Doma by som sa mu urcite nevedla tak venovat popri mladsej.
Ja som rodila minuly rok v aprili. Dcera nechodila do skolky od decembra, lebo boli zavrete, takze toto som riesit nastastie nemusela. Keby som mala rodit niekedy teraz, par tyzdnov pred porodom by som ju asi nechala doma, aby bola mensia pravdepodobnost schytat koronu (viem, ze teraz ju mozno chytit hocikde, ale predsa len sa zmensi riziko) - rodit s koronou by som naozaj nechcela. Po narodeni babatka som mala dceru este cca 2-3 tyzdne doma a potom uz isla od maja do skolky. Tym, ze som sa uz venovala babatku, nemala som na nu tolko casu, tak jej bolo urcite lepsie v skolke. U mna bola vyhoda, ze to vyslo akurat ked sa kovid situacia zlepsovala. Keby bol prave vrchol nejake vlny, asi by som ju nechala doma chvilu dlhsie. Ak by som nebrala do uvahy covid, tak by som to urobila asi tak, ze pred porodom by chodila (prip. 1-2 tyzdne pred nechala doma) a po porode by som nechala doma tak 2 tyzdne. Urcite by som nenechavala doma dlhsiu dobu.
Nas chodil normalne do skolky. Nic nedoniesol.
Normalne do skolky. Ja som mala inu situaciu (inak by siel syn do skolky), no nevzali ho. Zobrali ho az ked mal druhy syn takmer pol roka. Aj ked to budes posuvat, bude to ako predlzovanie agonie. Skor ci neskor si tym prejdete.
Moj chodil do skolky normalne aj ked sa narodila mladsia. Ale ked mala mesiac tak skolky prvykrat zavreli kvoli covidu. Ale vzdy, ked bola moznost, do skolky isiel. Domov doniesol za cely ten cas akurat tak kiahne ked mala mensia 10 mes. Vianoce, prazdniny a my mesiac doma s kiahnami ale dobre, rada som, mame stym uz pokoj.
no je to len na tebe....veľa záleží aj od toho , kto bude ráno vodiť syna do škôlky, rovnako ako ďaleko máš škôlku....lebo ráno obliekať obe deti (novorodenec ti možno aj bude spať a obliekaním si zo zobudíš, potom cesta do škôlkyc, naspäť domov(opäť novorodenca vyzliekať....doobeda s novorodencom ešte raz ísť von na prechádzku, ono záleží aké bude druhé dieťa, lebo ak nespavec, tak úprimne si neviem predstaviť budiť do lebo ideme so starším do škôlky.....
čo sa týka chorobnosti, sama vieš ako často býva choré tvoje dieťa...
Nie, nic som nerusila. Starsia dcera mala 3,5 roka, ked sa mladsia narodila. Bola normalne od septembra stale v skolke, 27.12. sa narodila mala a po vianocnych prazdninach isla zase normalne do skolky.
Mám predškoláčku a vzhľadom nato, že doniesla v decembri zo škôlky dačo tak ostáva doma do marca. So synom som vtedy skončila v nemocnici s RS virusom. Nestojí mi to zato. Imunituje si určite vybuduje.
Nechapem načo chces rušiť škôlku. Myslis ze druhe dieta zatvoris teraz doma lebo mas novorodenca? Chytiť hocičo ti moze aj na ihrisku od ostatných deti. Bud rada ze sa ti v škôlke zabavi, vyhra. Ty sa budeš môcť venovať malému.
My sme 16.september narodený najstarší chodil do škôlky v septembri normálne v októbri už ochorel bol tam týždeň následne ochorel aj druhý synček a taktiež aj novorodenec a s ním sme skončili až v nemocnici (zápal pľúc) nemôžem povedať ze to bolo dôsledkom toho. November chodil do škôlky týždeň doniesol 6.chorobu ochorel aj druhorodeny bábätko to obišlo ale do škôlky nastúpil až teraz v novom roku a zatiaľ sme ok. Momentálne frcia obidvaja na imunoglukane.
Asi sa musis sama rozhodnut podla toho ako casto byva chore dieta. Nas isiel do skolky ked som cakala druheho. Chodil normalne cely cas nenechavala som si ho doma. A aj teraz chodi
@janusiik138 my sme tak min rok oktober. Skolkar ochorel klasicka choroba sopel trosku kasel. Vratil sa do skolky o tyzden no ja s mensim 1r som skoncila v nemocnici zapal pluc. Tam mi povedali ze to kludne mohol dostat od neho akurat silnejsie.
Ja som porodila teraz 29.12. A mam doma predskolacku a naposledy bola v skolke 22.11.kedze stale tam mali katanteny a ja som potrebovala chodit po doktoroch a nemal by s nou kto byt tak som poprosila pediatricku o pn do vianoc. Teraz po porode sme ju dali uz do skolky
tak to je dost zlozita otazka. niektore deti nebyvaju chore vobec. asi zalezi od vasej imunity. ja som dceru zo skolky odhlasila ked sa mi narodil treti syn. ale ona ma hroznu imunitu chyti vsetko aj to co nikto iny a vzdy tym nakazila celu rodinu komplet. prvu polovicu tehotenstva som bola vdaka nej nonstop chora. az ked prisiel prvy lockdown sa mi ulavilo a prestali choroby. ked bola ona malicka mala som najstarsieho skolkara a ona vdaka nemu takto byvala od narodenia chora ale ze strasne a stale prve roky to bolo peklo. mozno aj to jej dost oslabilo imunitu. mne ta skolka za to nestala. vlastne odkedy tam nechodila sme neboli nikto chori ani raz.
ale ako pisem zalezi od vasej imunity. skolka je dobra ak natrafite na dobru aj s dobrou ucitelkou je to uzasne a detom to vie vela dat. ale treba zvazit