Ahojte, trochu vylejem svoje srdce. Sme slovensko anglicka rodina. Mam 3 rocneho syna. Ked mal 1 rok, tak sme sa skamaratili so susedkou, ktora ma tiez syna v rovnakom veku. Oddeluje ich par tyzdnov. Velmi dobre vychadzali, stali sa z nich naj kamosi. Stretavali sme sa skoro kazdy den. Boli sme vonku, na vylety spolu. Ked mal syn 2,5r vystahovali sme sa do Anglicka na 1 rok kvoli manzelovi. Vratili sme sa a tu sa zacali problemy.
Moj syn je odmala pokojny chlapcek, ovlada uz 2 jazyky, miluje, ak mu vitame knizky, nebijem ho, kricat som tiez nemusela, da sa s nim jednoducho dohodnut. Nema amoky, nie je agresivny, proste pokojny kludny chlap. No... Ten jeho kamos je presny opak. Jeho rodicia zacali bit, aj na verejnosti, kricia nanho ako besny, nepocuva, velakrat aj zbil aj mojho. Vytrpela som takto 2 mesiace, tesila som sa do, ze moj uz ide do skolky, lebo vela zlych vlastnosti od neho zobral. A susedka zapisala aj svojho do skolky tam, kde nasho. Dookola sme malinproblemy, ze sa nevedia spravat, biju sa. A ze aj moj sa zacal bit. Zacal hovorit bludy, kricat ako ten jeho kamos, kedze on este nerozprava.... Iba po svojom, max par slov. Ucitelka mi medzi 4 hovorila, aby som vybrala mojho, lebo strasne zle sa spravaju spolu, strasne opakuje moj po tom kamosovi. Kamos odlepuje nalepky, rozhadzuje hracky, bije dievcatka, vyhadzuje veci zo skrine. Ked chybal v skolke ten kamos, tak moj bol anjel podla ucitelky.
Vybrala som teda mojho a dala do inej, aj ked musim cestovat. Situacia sa upokojila. Avsak, susedia velmi chceli ist s nami na vylet, tak sme isli. Deti sa nevideli cca 3 tyzdne.
Z mojho konecne pokojneho a slusneho chlapca stal opat besny chalan. Hned ako sa uvideli, zacali kricat, vlastnym jazykom sa rozpravat, robili naschval zle.. Proste na nervy som bola cely den. A bodku na i dal sused, ked mi povedal, ze by som mala byt nanho prisnejsia, kricat a dat po zadku. A ze mam ho dat na 1 den k nemu, on ho nauci, ako sa treba spravat. 🥲 tak hovorim, ze doma sa sprava pekne, no on neveri tomu. Pridam, ze kamos asi 5x dostal po zadku a krical po nom, ako besny.
Urcite by som najradsej obmedzila kontakt, no neda sa, kedze byvame hned vedla seba.
Fakt ho mam zacat bit a kricat na verejnosti, ak budu chalani spolu vonku? Fakt neviem, ako ro riesit. Ak mu tam vysvetlujem, a kricim, tak bud ma nepocuva alebo povie, ze uz nebude to robit, ale zacne kamos a hned sa prida.
To, ze vedla seba byvate, nie je dovod na to, ze s nimi musite travit cas.
Odstrihla by som ich od seba.
vsetko sa da -aj za cenu ,ze prides o "kamosku" ale zachranis syna ... ak je ten tvoj bez neho iny pokojny a si si ista,ze proste len v sebe nedusi emocie kt vypusta ked je s kamaratom -obmedz stretavanie s tym,ze im povies pravdu narovinu .. prepacte,ale takto to uz nejde,kedze sa nevedia spolocne spravat bude lepsie ak sa prestanu stretavat a viac sa na tu temu nebav
Odstrihni sa od nich. Určite to nestojí za to.
@ukgirls presne toto som povedala, ked som vytiahla syna zo skolky, ze sa nevedia spolu spravat, dost sa im to nepacilo, mala som pocit, ze sa aj hnevaju. No, tym ze mi povedali, aby som bola prisnejsia atd, mi iba potvrdili, ze za ich zle spravaie moze moj syn. Pritom ucitelka mi joborila x krat, ze im uz nic neovie, lebo surobo ho pred mou kamosa zbili. 🤦♀️ Ze radsej je ticho a hobori mne, co vsetko vyvadzal.
Nestretávať sa. To, že susedia chcú ísť s vami na výlet, neznamená, že vy teraz s nimi musíte.
@martinka13
@veronikaszabova budem sa snazit....
A ty si závislá na názore učiteľky a svojich susedov? Problém je jedine v tvojej chýbajúcej asertivite.
Už žiadny spoločný vylet, toto bola chyba. Normálne, ak sa budú vypytovať, povedz, že nie, že nesuhlasis s ich výchovou, s dopadom správania ich syna na tvojho. Možno raz z toho vyrastie, ale teraz ukonci kontakty.
Ako matka by si mala v tomto prípade vedieť, čo robiť. A takisto aj tvoj muž.
@doriiis no, uz ju nevidam. Ale ked chodil tam aj moj, dost ma to trapilo, ano.
@lukbe
@hugoboss1923 to, som ich nechcela urazit, fakt sme velmi dobre vychadzali. Odkedy sme sa z anglicka vratili, odvtedy mame tieto problemy.
Pozri ako vychovali syna, je z neho besná opica. Naozaj takych ludi potrebujes? Nevadi ze byvaju vedla, tiez byvam vedla susedov z ktorymi sa len zdravim ale netravim s nimi ziaden cas.... Musela si kvoli nim menit skolku a stazit si situaciu s dochadzanim, uz by som ich mala pokrk, neustale ustupovat, v skole sa tiez stretnu a budes ju musiet menit?? Rázny koniec s ludmi co ti nic do zivota neprinesú,len starosti. A vy ste im aj tak ukradnutí
Nechápem aký máš problém, poviem nie a hotovo. Keď ich baví biť dieťa nech si bijú prečo by si to mala robiť aj ty? Nemáš vlastný rozum?
Ideš bit svoje dieťa, lebo máš v podstate nervy na rodičov druhého dieťaťa?
Uolne jednoduché rieisenie ako si si už prečítala v iných momentoch: výrazne obmedziť kontakt a bodka
Ideme na výlet, idete s nami: nie, ďakujem za ponuku, už mame iný program a môže byt suseda ofucana koľko chce
@jaond19
@januska12323
@pribinak na konci dna som uz nanho nakricala aj ja, teda na syna, a on ze.... Dobre mama, len nebud nervozna. A susedka na to, ze... Tykks, dobre si dovoluje voci tebe.
Ta susedka je aj kamoska a nemam nikoho ineho nablizku, prero je to pre mna tazke sa uplne od nej odstrihnut.
To nie je prichodom z Anglicka. Ale tym,ze deti vyrastli a buduju sa im povahy. Boli babatka,ked ste sa spolu kamratili,vtedy este nevedeli robit zle. Doma vysvetlujes synovi ako sa ma spravat,ked je s kamaratom,aby neopakoval,aby sa slusne spraval a podobne? Mame v rodine podobny pripad. Dvaja bratranci takto spolu vyvadzaju. Ucitelky su zufale. Doma kludne deti a ked su spolu vystrajaju. Ale tu su aspon rodicia normalni,nebijuju ich,pekne vychovavaju,cize sa to nejKo snazia prezit a dufaju,ze vekom sa to zlepsi.
@marca12 ano, samozrejme, uz v skolke som tlacila, aby neopakoval, a spraval sa dobre. Aj vcera, predtym, nez sme isli bon som ho upozornovala, ale total ignor. Hned o 180 stupnov. :(
Akože vážne sa pýtaš či máš začať svoje dieťa mlátiť? Kvôli susedom?
@personality no, podla nich by som mala zacat, lebo sa moj nevie spravat a dovoluje si vonku. Dostala som aj lekciu, ze dieta aj vonku ma posluchat nielen doma. A ze ked zakricim, tak ma zamrznut aj vonku. Ako pisem, s tam kamosom sa zmeni o 180 stupnov. A ano, velakrat som ho aj upozornovala, aj kricala uz...
Povedal: …len nebud nervózna….pekne prečítal tvoje správanie a emócie
Tu máš reálnu spätnú väzbu ako tá vníma tvoje dieťa
Ty chce od neho správanie dospelého, jasne, že keď je s tým druhým chlapcom te je ako urvany z reťaze, lebo by ho ten druhy totálne prevalcoval, tak ako TEBA PREVALCOVALA tá tvoja “kamoska”
Stále máš nejakú výhovorku…..nemám inú kamosku….,čo ty byvas má Marse, že v okruhu 100000000 kilometrov nikto iný nie je?
Mne je strašne smiešne z tohoto: “ A bodku na i dal sused, ked mi povedal, ze by som mala byt nanho prisnejsia, kricat a dat po zadku.”
Poučovať ťa ide sused, ktorý doma takto vychováva dieťa a očividne to vôbec nefunguje. V prvom rade na túto jeho nevyžiadanú radu by mala byť odpoveď, že “na tvojho syna to predsa nefunguje”, a hneď potom sa s nimi viac nebaviť. Pre dobro tvojho chlapca.
Ale trochu by ma štvalo aj to, že bývame vedľa seba, lebo keď budú starší, cestu si k sebe nájdu aj poza váš chrbát.
Tu nie si normálna autorka.
Počkaj, takze ked su vasi chlapci vonku spolu a robia zle, tak si tam iba ty sama? Ci je tam aj sused, ktory na svoje decko zavrieska a ono zamrzne a odvtedy poslucha a ten tvoj ho nuti robit zase zle?
Lebo ak tam sused vrieska a jeho decko to nezastavi, tak by som ho v prvom rade vysmiala, ze nech si da najprv doporiadku toho svojho a potom ti moze davat mudre rady..
@pribinak ved presne, doteraz som to vnimala, ako nieco super. No na konci dna, ked ma uz zneistili, a na tuto vetu od syna mi povedala, ze si dobre dovoluje voci mne. Mozno fakt som si potrebovala previtat tieto nazory. 🙏
Sa skôr zamyslí ako si susedia k Tebe dovoľujú
Snáď nemyslíš vážne,že zvažuješ,že začneš svojho syna biť len preto,aby si neprišla o nejakú "kamarátku"? 🤦🏻♀️ Čo ti je prednejsie,kamarátka,ktorá nezvláda výchovu svojho decka alebo normálny vývoj tvojho dieťaťa? Akože také argumenty,že bývate vedľa seba a nedá sa nestretávať sú dobrá blbosť,s X susedmi sa nestretávam,či už doma v paneláku alebo na chalupe u rodičov..Vezmi si,že Twiinsky sa teraz od seba sťahujú,lebo ich dcéry majú obdobie,že spolu nevedia vyjsť a robia si zle,a to sú rodina a napriek tomu idú načas od seba,kým sa situácia ukľudní a ty sa nedokážeš odstrihnúť od cudzích ľudí,ktorí ti ešte idú dávať rozumy,ako máš vychovávať dieťa,pričom oni to svoje nezvládajú? Snáď poznáš vlastné dieťa a ak je jeho zlé správanie naozaj spojené len s tým,že je s chlapcom od susedov,tak jednoznačne ich odstrihnúť aj za cenu toho,že prídeš o kamarátku..
@pribinak budem to riesit.
@lucylaw mas uplnu pravdu aj ty. Dakujem. Ja som zas taka, ze jladam chybu najprv u seba.
Ked sme na ihrisku, tak sa pekne vie pohrat s inymi detmi, ziadny problem.