Mám nechať malého v škôlke?

niika21
22. sep 2015

Ahojte,potrebujem mozno iny pohlad na vec,maly bude mat 3roky v oktobri,od septembra zacal chodit do skolky a ja som nastupila spat do prace,vybavila som si polovicny uvazok,ale....maly znasa skolku tazko (asi standard pre vacsinu deti- to viem),plac zacina uz doma a pokracuje v skolke (tichy plac s krokodilimi slzami),ma taku nervozitu, ze sa aj povracia pri jedle napr obed v skolke, po prichode domov sa stalo, ze sa nevypytal a pokakal/pocikal...obavam sa aby som mu nesposobila nejake psychicke problemy a ci nebude lepsie pockat este jeden skolsky rok(uz bude mat takmer 4roky,mozno viac vyzretejsi a pripraveny) a vtedy ho dat spat do skolky....uz stihol byt aj chory.... a poviem Vam, ze to tazko znasam,som nervozna v praci...neviem co je lepsie riesenie ci zotrvat a nejaky ten mesiac vydrzat aby sa vsetko vyprofilovalo alebo sa porozpravat so zamestnavatelom a zostat s drobcom este rok doma....dakujem za vase nazory,pripadne osobne skusenosti

maslenka47
22. sep 2015

Ze uz stihol byt chory je uplne normalne. Moj chodi do skolky uz niekolko rokov a v septembri jak su nove deti, vzdy nieco schyta (tento september je uz doma druhy krat s kaslom). Urcite ta choroba nebola nic vazne.

Co sa tyka toho druheho problemu, tak musis hladat dovod, preco sa tvoje dieta sprava tak, ako sa sprava. Konkretny dovod, co mu v tej skolke vadi/chyba atd. Ten je naozaj podstatny. Aby si potom neriesila zvracanie a slzy aj v skole, ked budes kazdy rok pred problemom utekat.

Pre zaciatok sa dohodni s ucitelkami, ze nech ho nenutia jest. A s dietatom sa vela rozpravat rozpravat a rozpravat (pripadne spovedat ucitelky, ak dieta este velmi nerozprava). Vychovavat dieta k zavislosti na rodicovi je podla mna najvacsia chyba, co mozu rodicia spravit.

lauricka
22. sep 2015

@niika21 mam pocit, ze ak by si sa rozhodla zostat s nim doma, tak mozes. Nepises, ze by bol problem v praci alebo s financiami. Ak je to tak, ja by som ho dala do skolky az o rok a este rok sa mu venovala doma. Ak si to mozes dovolit, tak kludne. A buduci rok by som sa lepsie pripravila na nastup do skolky. Seba aj dieta. Mas kopec clankov s radami, ako to detom aj sebe ulahcit, ako s detmi komunikovat, atd. Nedavno bezal online workshop zadarmo od nevychovy, ze ako to zvladnut, boli tam fajn veci spominane. Vela zalezi od rodica, no a potom aj zrelosti dietata. Ja si myslim, ze ranny plac pri luceni, ktory potom ochvilu v triede prestane, je prve dni taky normalny. Prejavy tvojho dietata uz ale su o niecom inom. Tak ak ho tam chces nechat, treba sa tym trochu zaoberat. Komunikaciou s dietatom i ucitelkami, pripadne sa poradit s detskym psychologom ako na to. My sme mali nedavno v ramci zdruzenia rodicov prave na tuto temu v skolke prednasku, ktoru viedla detska psychologicka.

sense
22. sep 2015

V prvom rade by si mala byt ty v pohode a zmierena s tym ze chodi do skolky...deti toto velmi citia ...a potom snazit sa s nim co najviac komunimovat a venovat sa mu ked v skolke nie je...co sa choroby tyka u deti v skolke sa to stava pomerne casto obzvlast ak nebyvali predtym v kolektive ..tsm nemyslim hodinku dv3 niekde na ihrisku

seahorse27
22. sep 2015

@niika21 Aky maju v skolke adaptacny program? Zacinali ste postupne po par hodinach alebo isel hned na cely den? Co hovoria ucitelky na neho? Zapaja sa do aktivit, spolupracuje? Co hovori, ked pride domov zo skolky? Vyjadruje len nespokojnost alebo sa mu tam nejake veci aj pacia? Neviem, ale zvracanie je uz dost vazny priznak, maly to preziva naozaj tazko. Treba patrat po pricine, co mu najviac v skolke prekaza a s tym pracovat - samozrejme v spolupraci s ucitelkami. Urcite by som skolku neodkladala o rok. Ak to inak nepojde, tak maximalne do januara a to by som uz velmi striktne pracovala na jeho priprave na skolku...

lauricka
22. sep 2015

@seahorse27 ty by si neodkladala, ale ona mozno s tym problem nema a dietatu to mozno prospeje. To treba velmi individualne posudit. Moje dvojcata mohli nastupit minuly rok do skolky ako takmer trojrocne, su novembrove. Nakoniec som ich dala o rok ako takmer stvorrocne a myslim, ze to bolo takto fajn. Chodili k takej domacej opatrovatelke, co im bola skoro ako babka a tam si to trosku nacvicili v minikolektive a domacom prostredi. Proste, kazde dieta a rodic je iny. Niektore maminky na vyber vsak nemaju. Ale na druhej strane, deti nad styri roky sa vraj uz tazsie adaptuju do skolky, tak to zas netreba uplne presvihnut.

dedian
22. sep 2015

Ja som svojim obom synom pomohla takou emocionalnou barlickou, dala som im so sebou do skolky moju fotku, starsi je predskolak takze uz ju nepotrebuje ale mladsi nastupil teraz v septembri, fotku si da kazde rano do nohavic a vzdy mi povie ze s nim budem cely den a ked mu bude smutno tak sa pozrie na fotku...🙂 Tvoj syncek je uplne medzi novymi detmi, nema tam kamarata z ulice? skuste spolu po skolke ist na ihrisko kde su aj nejake deticky zo skolky resp pozvite niekoho k vam aby mal nejaku spriaznenu dusu...teraz bude mat narodeniny tak mozete pozvat aj nejakych kamaratov zo skolky ... ja osobne by som tomu este dala cas, predsa len niektore deticky sa dlhsie adaptuju, ma novy rezim a prvy krat sa stretol s autoritou co nema k nemu emocionalne vazby takze ma naozaj vela s cim sa vysporiadat, ale urcite to dokaze. inak je dobre aj pri odchode zo skolky zistit co budu robit nasledujuci den a pripravit ho na to a vzbudit zaujem aby sa mal na co tesit..drzim vam obom palce.. a ty nebud nervozna a neobavaj sa, on to z teba citi...

luciab123
22. sep 2015

@niika21 mam ten isty problem. Ja som si nechala malu doma, kedze som este na druhej materskej a nemusela som riesit, co dalej. Mne mala rano plakala, potom zacala z nervozity zvracat, v noci sa budila, vykrikovala a prestala doma komunikovat. Odpovedala len na otazky... no strach, kazdy, kto ju poznal, sa pytal, ci je chora. A viem, ze jej v skolke nik neublizoval, ona je jednoducho taka povaha. Tak som si ju nechala doma. A je mi jedno, ci by to chcelo viac casu, ja si ju poznam... Myslim, ze zalezi od dietata. Ale ak mas moznost si ho nechat doma, tak urob tak a pripadne skuste po Vianociach...

lauricka
22. sep 2015

@luciab123 presne, ja si myslim, ze to tak bolo dobre pre nu. Az take prejavy uz nie su uplne oK, podla mna. Ale nie som psycholog.

niika21
autor
22. sep 2015

@maslenka47
@lauricka
@sense
@seahorse27
s malym sa rozpravame stale on je papulka jemu sa usta nezatvoria,pekne vsetko povie co v skolke bolo atd dokonca povie, ze sa mu paci,hra sa s detickami( ale dost casto iba pozoruje ako sa ine deti hraju kedze vacsina je tam 4rocnych, ktore minuly rok nevzali) ,ucitelky nam hovoria, ze cez den neplace,ale zvykne pozerat cez okno,ze caka maminku...chodi na pol dna a 2dni v tyzdni musi spinkat (to len lezi lebo,ked sa ho spytaju preco nespinka- on caka mamu)kedze z prace nestiham,adaptacny program skolka neponukala...co sa tyka mojho rozpolozenia maly nic nemoze vycitit lebo pred nim som hrdinka,skolku vychvalujeme,motivujeme ho,ja to prezivam vnutorne asi ako kazda mamina,po financnej stranke si viem dovolit zostat doma, ale zase na druhej stranke chcem aby bol v detskom kolektive avsak nie za kazdu cenu...urcite nechcem aby moje dieta trpelo psychicky,tak preto riesim tuto dilemu co by bolo naj riesenie....ked sa ho spytam preco sa povrackal tak mi povie ze ho bolelo brusko,inak je velky papak s jedenim nikdy nemal problem,ked sa ho opytam preco sa pokakal/pocikal tak mi povie, ze nevie, ze nabuduce sa to nestane a nasledne pekne funguje co sa toalety tyka....opakuje, ze chce byt s maminou a pritom nikdy nebol tzv pupocnik,zostaval bezomna aj u svokry aj mojich rodicov,je rychlo prisposobivy co sa tyka vyletov,navstev nie je hanblive dieta.....

niika21
autor
22. sep 2015

@dedian
ma tam kamaratov, ktorych pozna, s ktorymi sa hraval,aj hra,on nema problem sa skamaratit, kedze sa bezne prihovori detickam vonku dokonca aj dospelakom,s tou fotkou to vyskusam dobry napad 🙂

dedian
22. sep 2015

drzim palce, 🙂

eeffka
22. sep 2015

@niika21 treba vydrzat, inak poldenny pobyt je o to horsi ze dieta "caka" az bude obed a mama pride
deti co su cely den to nejak neprezivaju, iste si este obcas poplacu ale 22heho by uz nemal toto robit
Ja osobne by som ho zo skolky nebrala, lebo dieta akonahle vie ze staci poplakat a bude po jeho uz nepresvedcis o rok ze mu v tej skolke bude inak ako pred rokom
chorobam sa nevyhnes.. teraz ci o rok, prvy rok je to proste hruuuza 😒
u nas v skolke prvy tyzden mali deti akcie na privitanie aby neplakali, Tom a Jerry, ucitelky tliesali kazdemu priselcovi 😀 , no proste cirkus Humberto, ked prisiel urevanek nastupili deti a stiskali ho vsetci doradu aky je statocny ze to zvlada...
no a samozrejme kazdy den vleciem hracku pre kamosky ukazat

nastastie moja dcera uteka do skolky zo satne kym sa otocim, ja ma problem ju do tej satne z postele dostat ☹

hranolka22
22. sep 2015

Ja som to teraz tiež riešila,malý celý čas v škôlke preplakal,alebo presmoli,lnezapájal sa,nehral sa,len sedel a čakal.v noci budenie-vykrikoval zo sna,večer problém zaspať lebo ráno škôlka,ráno problém vstať...starší súrodenci tiež plakali,ale len ráno a potom sa zapojili a v pohode to bolo.on nie.vybavujem odklad a kúsime od januára
mne tá nervozita tiež nepomohla a kým bol doobeda som za ten krátky čas aj tak nestihla spraviť čo mám.tak ho mám doma,veľa sa prehrá sám a aj ja stíham,prípadne dorobím večer,ale ten kľud mi zato stojí. Kolektívu si ešte užije dosť a nie každé dieťa je v čerstvých 3 rokoch pripravené zvyknúť si a zadaptovať sa v škôlke

meluela
22. sep 2015

@niika21 super ze mas tu moznost, takze nechat doma, nie je na skolku zrely, buduci rok to uz mozno bude lepsie ... alebo ostan doma s nim a do skolky ho davaj fakt len na par hodin a nie kazdy den, aby si postupne zvykal
celodenny plac, vracanie so stresu, nespanie, nezapajanie sa do aktivit, casom bude aj znizena imunita zo stresu ... toto vsetko podstupovat kvoli tomu ze si ludia potrebuju zdovodnovat odkladanie deti nutnostou byt v kolektive? najlepsie su tie zeny ktore su presvedcene ze kazdy plac dietata sposibila sama sprosta matka ktora asi pred nim nadavala na skolku a ronila slzy 😀 malo ludom dojde ze to dieta proste nechce byt v cudzom prostredi, ze este nie je pripravene na celodenne odlucenie od matky a ze kazde dietatko na odlucenie a na hru s rovesnikmi dorasta v inom veku

hranolka22
22. sep 2015

@meluela
súhlasím,každé dieťa je iné a škatuľkovať to tým,že v 3 rokoch je to pre každého najlepšie je podľa mňa nesprávne...väčšina 3 ročných detí sa hrá sama a nie niekto s niekým
aj náš ešte bočí od detí,hrá sa sám,s inými nevie a nechce a viem,že príde čas keď bude práve vyhľadávať deti

meluela
22. sep 2015

@eeffka to je velmi divna uvaha ... "poldenny pobyt je o to horsi ze dieta "caka" az bude obed a mama pride"
vsak ak sa mu nepodarilo adaptovat a je na skolku nezrele, tak caka aj cely den, smutok pride aj pri spinkani a potom cele poobedie sa nevie dockat, zavidi kazdemu dietatku po ktoreho uz prisli ... ale kedze vy ste zrejme z tej sorty ludi ktorej je odmalicka lepsie v skolke nez doma a nikdy nezazili vracanie pri obede zo stresu z doobednajsieho placu, tak sa to tazko chape ...

sense
22. sep 2015

@niika21 to len my mami si myslime ze ked hrame hrdinky ze to deti necitia ale citia...ja som napriklad vzdy malu uistovala ze pre nu pridem...robim to tak doteraz...teraz ked malu vodi muz lebo ja som uz v praci ked oni vstavju jej vecer pred spanim povime ze maminka musi ist sice do roboty ale ze urcite pre nu pridem...prv ked som ju vodievala som jej v skolke povedala ze ide. Do obchodu upratat nieco vybavit a potom urcite pre nu pridem...este cez okno zakyvala a bolo robime to tak aj doma ked idem napr niekam a je s nou niekto iny

meluela
22. sep 2015

@sense no a my ostatne mamy svojim detom povieme ze po nich uz nikdy neprideme, ze budu v skolke az do konca sveta, aby sme u nich vzbudili krasny zufaly plac a boli sme zaujimave 😉

sense
22. sep 2015

@meluela to som nepovedala nemusis n mna utocit pisem ako to robime my ale mas pravdu njlepie je nech su deti doma lebo ak i hn3d nezvyknu tak su hned psychick nezrele....mozes lovedat dietu pridem po teba a mozes mu aj povedat pojdem do prace a potom sa urcite pre teba vratim....ono zalezi aj ako to povies ...ale asi mas pravdu matka kt. Da dieta do skolky hoci nemusi tyra vlastne ieta a sa ho zbavuje...

Zvlastne ze na lovensku nie su deti pomaly ani v 4-5 rokoch prilravene na kolektiv ...hoci pomaly vo zvysku europy je povinna dochadzka od 4 rokov....

slavka36
22. sep 2015

Ahoj🙂 mám syna a dcéru - každý je iní a obaja prežívali škôlku inak...syn neplakal, ale od rána nedal nič do pusy a po prekročení prahu škôlky sa vyvracal rovno za prah....doteraz je úzkostnejší a bude mať 16.....zažil si kadečo, učiteľka ho nútila jesť mäso, lebo maminka zaplatila, tak musí zjesť (krava, prepáčte ale dodnes som to nepochopila). Mäso nejedol asi do 12 rokov !!!!! Dcéra poplakala, ale akonáhle som odišla bolo po plači a do škôlky sa teší....neviem, či preto, že je dievča, alebo preto, že je iná....
treba zistiť, či naozaj niečo nie je problémom pre neho, vyslovene sa opýtať učiteľky, nech to neberie osobne, že to musí byť práve ona,,,môže to byť dieťa, vedľa ktorého spí, alebo nechce niečo jesť a nútia ho....zobrať ho zo škôlky asi nie je najlepšie riešenie.....skôr sa pýtať učiteľky a skúsiť riešiť....možno bude s nechuťou chodiť celé tri roky do škôlky, len si už nato časom zvykne....určite vieš, ako ho motivovať a pripravovať, poznáš si ho najlepšie...držím palce, je to ťažké, ale časom sa to utrasie🙂

meluela
22. sep 2015

@sense z tvojich prispevkov vyplyva ze ak ma dieta problem s adaptaciou, je to kvoli matke ktora urobila nieco zle ci sama ma nejaky problem ... a pises to ako matka, ktora ma dieta ktore problem s adaptaciou nikdy nemalo
s adaptaciou mam odskusane vselico, hrr drsnu adaptaciu organizovanu personalom jasli v nizsom veku ktora dopadla katastrofalne a s jemnou adaptaciou vo vyssom veku ktora vyzera uplne inak a aj vysledky su lepsie
mnohe deti v skolke realne trpia ... nemyslim tym par slziciek prve dni ... myslim tym dlhodobe place, zufalstvo, apatia, rezignacia a pod. ... ale to nie je politicky korektne teraz riesit, lebo zeny treba emancipovat (co zial v zapadnych krajinach znamena iba nahnat spät do prace cim skor po porode .. co v nasich koncinach uz stihli skor vyskusat komunisti)

abbey1
22. sep 2015

Toto už nie sú bežné prejavy dieťatka po nástupe do škôlky. ranné pomrnkávanie a vyjednávanie je asi u väčšiny detí, ale to to by som už naozaj riešila. Ak máš možnosť, nechaj synčeka doma, daj mu čas dozrieť na kamarátov, škôlku, pani učiteľky. Niekedy aj zopár mesiacov urobí v správaní dieťatka divy. Nič mu neutečie, neboj sa. Ak ho chceš socializovať, vyber s ním nejaké vhodné krúžky, kde bude hodinku a ty za dverami. On sa naučí spolupracovať s deťmi, počúvať pani učiteľku a zistí, že aj bez mamy to môže byť zábava.
Nevytváraj mu zbytočne takúto traumu, akú zrejme práve prežíva. Zvracanie je už naozaj prejav veľkého trápenia, nemôže mať zo škôlky radosť a neplní to teda úlohu, pre ktorú si mu škôlku chcela dopriať. nič mu v živote neutečie, ak bude ešte chvíľu doma s mamou.

sense
22. sep 2015

@meluela praveze vobec nie j mojej trvalo nejaku dobu kym si zvykla...a mala aj adaptacny proces...najprv hodin7 sonmnou potom hodinu skde som bolaa opadial aa postupne zvykanie....a to sme zacinala v jasliach kedze zijem v jednych tych zapadnych krajin....a ver mi keby matky na slovensku 8nu moznost nemali tak by tiez nevravim ze konkretne tato mamicka cickali dieta neviem dokedy ved pravidelne n konci prazdnin s7 tu statusy pomaly srdcervuce o tom amo musi opustit dieta a musia spat do prace..mnetvrdim ale ze je to zrovna tato mamicka al. Ty....

A mysl8m si ze vla deti trpi takych kt. Boli pomaly stale len s mmou....ziaaden kolektiv...ziadnych par hodin len so starym rodicom al. Dokonca len s otcom leno matka vie vsetko lepyie....

Mam an kamaratku kt. 3 roky nebola nikdy nikde od dietata a ked si aj vysla vecer na kavu tak si mussela diataa najprv uspat a potom kazdych pat minu volala muzovi ci je vsetko v poriadku...

bambibam
22. sep 2015

U nás pomohlo ,že sme veľa hovorili a máme trhací kalendár , kde SO,NE sú červené na ostatných je deň ,1 PO ,2 UT ....a nakreslený krtko ako kope kopček -takže pracuje a na SO,NE je ležiaci a pozerá na slniečko. Ráno býva umrnkaný ,ale učiteľka povedala ,že akonáhle začne aktivita tak je po mrnčaní a už si ani nespomenie. Inak tiež sa pár krát pocikal v noci a prišli sme na to ,že nemá rád jednu učiteľku ,lebo je prísnejšia ...a tak keď vie ,že tam bude ráno v noci je potopa.

argyro
22. sep 2015

@niika21 pre mna je smerodajne ze si mozes dovolit zostat doma + maly to znasa zle - z coho vyplyva ze ano, mozes a urcite mu tym sposobujes psychicku traumu - to bez debaty. My sme takto rozmyslali pred rokom, syn mal 3,5 a rozmysleli sme si to, zostal doma so mnou do 4,5 a poviem ti, že je to diametralny rozdiel, je vyzretejší, viac pripravený, ale napriek tomu tam ísť nechcel a preto sme zvolili škôlku s adaptačným programom 4-6 týždňov - dieťa je najskôr v sprievode rodiča postupne rodič AK je dieťa pripravené opúšťa na pár minút triedu - ale dieťa musí s tým byť úplne v pohode. Takže žiadne násilie, žiadne traumy, ide to aj bez toho. To, čo opisuješ - zvracanie, plač už doma, neudržanie stolice - neváhala by som ani sekundu. Je to posledný rok jeho života ktorý mu môžeš plne venovať 🙂

siska53
22. sep 2015

@niika21 moj nastupoval ako 4,5r. A3m.to bolo peklo ajbsa tam dovracal reval,nezapajal sa velmi "telefonoval"mi. Cize to ze bol starsi,vobzc nepomohlo.
Teraz zas nastupila dcerka,ta tam zas nechce jest ani pit. Cakam,kedy to pominie..

Chorobam sa nevyhnes v skolke ani potom.

Je to na tebe..ak si mozes dovolit ostat len tak rok doma a citis,ze by vam to pomohlo obom..

veronikazadana
22. sep 2015
Používateľ veronikazadana je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od veronikazadana.

moja mala prvy rok tiez tazsie znasala, ale az takto nie .. nastastie som mala v tej istej skolke aj starsiu dceru, tak ju pani ucitelky davali k nej rano a potom, ked isli na ranajky, tak uz isla so svojou triedou a vraj uz bola pohoda .. problem bol len na zaciatku, ako sa lucila so mnou .. a zistila som, ze to bolo z casti aj mnou, ze ja som si v sebe nedokazala ujasnit, ze je spravne, ze uz ide do skolky a ze jej tam bude fajn ale mala som kdesi vo vnutri pocit smutku, ze mi rychlo vyrastla a ze uz je skolkarka a ze uz nebudeme spolu domka .. a podla mna toto bola zasadna chyba .. teraz chodi do strednej triedy a rano mala tendenciu zase plakat, ze sa boji, ale som jej jednoducho a s laskou vysvetlila, ze sa teraz rozideme, ale ze ju stale lubim rovnako a poobede sa zas stretneme a budeme spolu .. a celkom fajn to zabera .. deti velmi vycitia vnutorne pocity rodicov, ktore si mozno ani rodicia sami celkom neuvedomuju ..

miriam11
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
timea7
22. sep 2015

@niika21 ak dieťa plače, aj keď už ráno doma, pokračuje po ceste do škôlky, ale tam sa hrá, je spokojné, len si sem-tam na mamičku spomenie a pár minút poplače, nie je to nič výnimočné. Tvoje dieťatko je ale v strese zrejme po celý čas a zrejme aj z teba cíti, že nie si celkom stotožnená s tým, že si ho do škôlky dala. Ak sa ti dá nechať ho ešte rok doma, tak to urob, budeš spokojnejšia aj ty aj dieťa.

spuntikmathiasko
22. sep 2015

@niika21 to, ze maly pozoruje a nehra sa je uplne normalne, moj sa zacal viac zapajat az po januari. Moj maly ked minuly rok nastupil tak cca 3 tyzdne ho museli krmit na rukach pri okne (mame super ucitelky). Po 3 tyzdnoch si sam na olovrant sadol za stol a od vtedy papaval tam. Prve 2 mesiace travil najviac casu pri okne a volal na mna. Ked boli von bol zaveseny na plote a volal na mna. Ked mi to ucitelky vraveli bolo mi do placu ( a aj som si poplakala). Rano plakaval do novembra. V novembri sa narodila mala a do skolky ho zacal nosit tatino a maly prestal plakavat. Ak tak niekedy trocha pomrncal. Cez den ked bol tam neplakal nikdy, vzdy len rano. Kazdy den som sa uciteliek vypytovala co ako atd. od neho som sa totiz nic moc nedozvedela, kedze poriadne zacal rozpravat az ako 3,5 rocny. Cize toto vsetko chce len cas.
Mna by skor trapilo to vrackanie. Kamaratkin syn vrackal kazde rano ako nastupil do skolky doma a potom v satni 7 mesiacov. Nakoniec vyemnili skolku a prestal uz len plakaval.
To, ze sa ti pokaka, alebo pocika je prejav vyrovnavania sa s novou situaciou - nam to maly robil asi 2 tyzdne mesiac po tom co sa narodila mala a pochopil, ze neodide 🙂. Inak ked sa dieta pocika je to prejav nespokojnosti, ale ked sa pokaka tak vyslovene ho dana situacie hneva doslova a dopismena je nasrate - prepacte za vyraz. Na jednej prednaske to vysvetlovala psychologicka.
A co sa tyka toho, ci je tam na cely den, alebo inak. U nas v skolke vzdy odporucaju dat dieta od prveho dna na cely den ak mas v plane ho tak davat, lebo, ze dieta zaziva len raz sok. AK sa da na pol dna a nasledne napr. o mesiac na cely zaziva sok 2 krat.
Hej a u nas v skolke povazuju cca 5 tyzdnov za adaptacne az po 5 tyzdnoch napr. davaju navrhy na vylucenie, alebo riesenie nejakej problemov situacie.
Tolko moja skusenost.