Dobrý deň mamičky,
viem, že som tu už písala no moja finančná situácia sa zhoršila, úrad práce mi znížil dávku v hmotnej núdzi na sumu 37,20 Eur mesačne, keďže exekútor po vyše ako 3 rokoch začal vymáhať výživné úrad mi logicky náhradné výživné zastavili a peniaze, ktoré poslala exekútor pýtajú všetky späť vrátiť. Teraz budem mať namiesto 140,72 Eur len 60,72 Eur (keď rátam aj prídavok na dieťa), o 80 Eur menej. Toto urobili práve teraz, keď má syn nastúpiť do škôlky, ja musím platiť mesačne 60,00 Eur splátky, nemám peniaze ani na platenie škôlky ani na zakúpenie potrieb, ktoré syn do škôlky potrebuje. Na toto som si podala žiadosť o jednorázovú dávku v hmotnej núdzi, to mi mesto zamietlo. Riaditeľka škôlky ma informovala ešte pri prijatí syna, že si mám podať žiadosť na dotáciu na stravu, včera som bola na Mestskom úrade a tam mi úradníčka povedala, ale Vy NEMÁTE nárok na žiadnu dotáciu keďže syn nie je prijatý na celý deň ale iba na diagnostický pobyt na 2 mesiace na max. 4 hodiny denne, po dvoch mesiacoch sa bude rozhodovať či si ho v škôlke nechajú, ak áno bude tam na pol dňa ako bolo dohodnuté pri prijatí. Jedná sa o dieťa so špeciálnymi pedagogicko-výchovnými potrebami, zdravotne znevýhodnené.
Som matka samoživoteľka. Som osobou v hmotnej núdzi, môj príjem nedosahuje ani životné minimum. Zákonom určené životné minimum pre jednotlivca, tj. plnoletú fyzickú osobu s 1 nezaopatreným dieťaťom predstavuje sumu 288,51 Eur mesačne, ja mám o 187,79 Eur menej. Teraz, keď mi hmotnú núdzi znížili budem o 227,79 Eur menej. Neviem ktorý múdry človek určoval dávku v hmotnej núdzi ale z tej človek nemá žiadnu šancu vyžiť. Nech si to skúsi úradníčka osobne, či by dokázala uživiť seba aj dieťa zo 60 Eur mesačne, určite nie.
Bola som sa informovať aj na ÚPSVaR o možnosti nejakých sociálnych dávok, na žiadne NEMÁM nárok. Nerozumiem, to ako matka, ktorá nemá z čoho živiť seba ani dieťa, ktoré býva často choré nemá nárok na nič? Zvláštne.Syn ma častné bronchitídy, je alergik, časté alergické laryngitídy, zápaly priedušiek, nábeh na zápal pľuc.Podľa ORL lekárky aj alergologičky sa to po nástupe do škôlky ešte zhorší a bude viacej chorý ako v škôlke. Od júna 2016 syn využíval 4 ATB lieky. Liečba je finančne náročná, teraz ideme na alergické testy, za ktoré sa platí 15,00 Eur plus cesta do Žiliny keďže do alergologickej ambulancie cestujeme do Žiliny. Navštevujeme ambulancie: logopedickú, neurologickú, kardiologickú, alergologickú, gastro ambulanciu, častné návštevy ORL ambulancie. Syn bol od narodenia často chorý. Žiadala som si aj o predĺženie rodičovského kvôli nepriaznivému zdravotnému stavu syna, to mi však bolo zamietnuté (posudkový pediater dieťa ani nevidel, hlavne, že keď sme ostali v nemocnici ten istý sa pýtal prečo nie som na predĺženej so synom doma, asi si to nepamätá)
Keďže môže byť syn v škôlke maximálne 4 hodiny denne nebudem môcť zamestnať sa ani na skrátený úväzok na 20 hodín týždenne. Do škôlky budem so synom dochádzať mhd dopravou kde mesačné náklady na dopravu vídu mesačne spolu 22,26 eur. Pešo by cesta trvala aj 45 minút.
V súvislosti s vymoženým výživným, keďže som poberala náhradné výživné mi dávku v hmotnej núdzi ÚPSVaR znížil odo dňa 01.07.2016 z pôvodnej sumy 77,20 eur na sumu 37,20 Eur takže dostanem omnoho menej. Úrad práce vôbec neberie v úvahu, že otec má na výživnom dlh od roku 2011 vyše 1000 Eur, stále vraciam ja ako matka. Dlh u exekútora klesá ale dieťa tie peniaze reálne nemá. Nie je podľa mňa normálne keď matke, ktorá je v hmotnej núdzi ešte peniaze zoberú, už som sa tu pýtala či má úrad práce právo zobrať mi všetky peniaze, ako vidím tak áno, je to svinstvo. Všetky peniaze, ktoré exekútor vymohol mi ÚPSVaR berie. Syn sa narodil v decembri 2011, náhradné výživné som začala poberať od polovice roka 2013 takže na tie peniaze nemajú podľa mňa právo.
V júli som súde podala návrh na zvýšenie výživného na maloleté dieťa na sumu 60,00 eur mesačne, zatiaľ však nebolo vytýčené žiadne pojednávanie, sudca má dovolenku.
Keď som si bola vyzdvihnúť potravinový balíček pani s Červeného kríža mi poradila, nech napíšem list priamo na primátora, na vedomie Ministerstva sociálnych vecí a rodiny. A čo s tým on urobí? Ja radšej neočakávam od TOHTO ŠTÁTU nič ale je to choré, že matka samoživiteľka, ktorá nemá ani minimum ani sa nemôže zamestnať nemá vôbec na nič nárok. Ja by som išla hoci aj brigádne alebo na skrátený úväzok na 20 hodín týždenne ale nemám kde nechať syna ani by ho nemal kto namiesto mňa vyzdvihnúť v škôlke.
No neviem ako ti pomôcť,snad len potravinami,bohuzial zákony sú nastavené tak ako sú. Jediné vyspekulovat ako sa z toho dostať prácou či obcasnou brigádou. Byvas s rodičmi?
@lilly0812 len ta poopravim, tvoj syn ešte nebude predskolak. Podla veku by mal chodit do strednej triedy a este nebude oslobodeny od toho mesačného poplatku co sa plati mestu. U nas matky v hmotnej nudzi platia za skolku 20 centov na den na stravu, inak nic. Aj ti ta uradnicka ukazala to uznesenie v ktorom sa pise ze narok na dotaciu na stravu maju len deti prijate na cely den? Bohuzial nie vzdy to co povie uradnicka je aj pravda.
@anatalia77 Potravinový balíček som dostala. Áno, bývam s rodičmi.
@barla5 Uznesenie mi pracovnicka ziadne nepredlozila, ze mi to ma prist postou. Ked nie ja som nahlasit bola, ked tak to budem riesit s riaditelkou skolky, ktora ma potvrdenie z uradu, ze som v hmotnej nudzi. K tomu veku, syn bude mat 08.12.2011 5 rokov takze by mal mat na nieco narok. Zatial je prijaty do konca oktobra, to ani potom nebude mat na nic narok? Ak dochadzku nepredlzia co potom? Znova v marci 2017 prihlaska? Co nastupi ako takmer 6 rocny?
@lilly0812 a oberas aj tento prispevok: http://www.upsvar.sk/socialne-veci-a-rodina/hmo... lebo ten sa platnuje n urade prace pre nizko prijmove rodiny a nie na mestskom ci obecnom urade... to potvrdenie o poberani DvHN ste asi potrebovali k ulavam na smeti, pripadne ako pisete, ze ste si zidli o jednorazovu pomoc od mesta. Ak to uz vsetko mate vybavene, tak poberate vsetko na co mate narok a co ste si mohli uplatnit.
@9lf9 pre tu dotaciu mi dala na ÚPSVaR len tlačivo, ktoré si mám zaniesť na mestský úrad k pani, ktorá to má na starosti, tá mi povedala, že ja na žiadnu dotáciu nemárok nemám (mám príjem 100 Eur (bežný), teraz mi dávku v hm. núdzi znížili na 37,20 Eur takže dostanem nejakých 60 Eur). Potvrdenie o poberani DvHN si žiadal Metský úrad ako doklad, že som v hmotnej núdzi a že túto dávku poberám.
To vazne nic iné neexistuje?
A prispevok na byvanie nepoberas od up?
@catusca343 nie, keďže bývam s malým u rodičov
@9lf9 nesplnam kriteria? Som samoživiteľka v hmotnej núdzi, môj príjem je 100 Eur (tento mesiac dostanem len 60 Eur ako som už písala vyššie), dieťa je často choré. Na Mestskom úrade mi povedali, že na tú jednorázovú dávku v hmotnej núdzi by som mala mať nárok len komisia bude neviem kedy, o 3 mesiace?
@lilly0812 vy ste vyssie pisali, ze vam na mestskom urade povedali z enarok nie je, tak ked s tym pracuju asi vedia, ake su kriteria na priznanie davky teraz pisete ze komisi bude o 3mesiace, takze este vam nic nezamietli.
Co sa tyka DvHN tam mate narok bez prispevku na byvanie na 117,20 € od toho sa samzrejme odratavaju vase prijmi, ktorymi je vyzivne na dieta, zakon je pre vsetkych rovnaky a my ho nezmenime. Jedine vychodisko na zlepsenie je dat dieta na cely den do skolky a hladat daku pracu, lebo z tohoto prijmu, ktory teraz mate sa vyzit neda.
@9lf9 dieta mi na cely den do skolky neprijali ale len na 4 hodiny denne na po dobu 2 mesiacov (diagnostický pobyt), ja som žiadala o dochádzku na celý deň, žial prijali ho len takto.
Čo sa týka nároku, povedali mi, že nemám nárok na dotáciu na škôlku no žiadosť aj tak pracovníčka prijala. Prvú žiadosť o jednorázovú dávku v hmotnej núdzi mi zamietli preto lebo na ÚPSVaR zle vyplnila údaje na tlačive
@9lf9 ja som rada, že ho vôbec prijali lebo v každej jednej škôlke nás odmietli. V každej jednej škôlke mi riaditeľka povedala, že ona si také dieťa na starosti nevezme. Som rada, že ho aspoň tá jedna prijala. Máme diagnostikované ADHD, poruchu reči, syn nerozpráva, povie pár slov ale nič zrozumiteľné, vety vôbec netvorí, mám obavy ako sa bude v škôlke dorozumievať, medzi deťmi ešte ako tak ale učiteľky mu nebudú rozumieť
skúste ešte raz požiadať o platenú predĺženú rodičovskú do 6 rokov, predložiť im všetky potvrdenia z odborných ambulancií, ak má naozaj tak vážne zdravotné problémy tak vám to musia odborní lekári dať na papieri a vy sa musíte odvolávať až kým vám to nepotvrdia
Ked dolozis na up najomnu zmluvu, resp. ze byvas v podnajme u rodicov, budes mat narok na prispevok na byvanie. Skus si o tom viac pozistovat, kamaratka tiez byva s detmi u rodicov a pobera DHN + aktivacne + prispevok na byvanie.
@catusca343 lenze ja tu nie som v podnajme, byvam tu od narodenia, nemam z coho ani davat rodicom na byvanie ani na stravu, byt je pisany na rodicov
@lilly0812 uzatvor s rodičmi podnajomnu zmluvu
@lilly0812 chapem, aj ona u nich byvala. Ale niekto jej toto poradil a prispevok jej schvalili. Normalne byvaju spolu v dome ale ona ma najomnu zmluvu, dom patri jej mame a ona jej "akoze" len na papieri plati najom. V skutocnosti neplati nic, a na byvanie dostava prispevok 🙂 za pokus by to stalo
Ešte som chcela dodať, viem, že synovi vychádzajú zle roky ale začiatkom decembra tohto roku bude mať 5 rokov, t.j. bude predškoláčik. Predškoláci dostanú pri nástupe do MŠ balíček pomôcok, môj syn ho nedostane. Nie je spravodlivé ako to rozdelujú. Na nástenke v MŠ je oznam, že osoby v hmotnej núdzi majú nárok na rôzne dotácie, aj na stravu aj na pomôcky. Ako vidím, tak v praxi to nefunguje.