Mám dať súrodencov naraz do školy?

5. okt 2022

Ahojte, jeden syn bude mať teraz v októbri 6rokov, druhý je o rok aj tri mesiace mladší. Ten starší by mal ísť už o rok do školy, ten druhý o dva roky. Myslíte že je dobré dať ich naraz ? Že buď pôjde ten starší neskôr alebo ten mladší skôr do školy ? Alebo každý tak ko má ísť ? Čo je podľa vás lepšie alebo máte nejaké skúsenosti ?

veronika3110
5. okt 2022

ak na to nie je psychologický dôvod, určite by som staršieho nenechávala v škôlke ked nemusí (tými dôvodmi myslím: hravosť, nezrelosť atd.. )
mám skúsenosť presne takú istú - starší chlapec, ktorého som mala v triede ešte nebol zrelý a tak išiel s mladšou sestrou do 1. ročníka spolu a ten chlapec to bral zle... rodičia mi potom spomínali, že mal také otázky, že prečo ona ide do školy ked je vladšia, prečo sú spolu a proste cítil to, že je slabší oproti mladšej sestre a bral to ako krivdu...
ak je tvoj syn na školu pripravený, určite nech ide, ved už takto mu vychádzajú zle roky... to začne 1. ročník v takmer 8 rokoch a spolužiaci budú mať 6?

mikadooo
5. okt 2022

Myslím, že najlepšie je to vtedy, keď ti to detský psychológ odporučí 🤷.

veronika3110
5. okt 2022

a takisto ako môže ísť mladší skôr do školy? jednou z podmienok je, že k 31.8. musí dovŕšiť 6 rokov.. ak rátam správne a je narodený v januári, tak určite nemôže ísť do školy skôr, napr. budúci september

veronika3110
5. okt 2022

@mikadooo veľakrát sa aj stáva, že psychológ odporučí, povie, že dieťa je zrelé, ale rodičia dieťa do školy nedajú a idú si svoje .... napr. si chcú ešte odložiť školské povinnosti , aby nemuseli robiť s deťmi úlohy, aby mohli cez prázdniny chodiť do škôlky atd... fakt niekedy nerozumiem tým dôvodom..

autor
5. okt 2022

@veronika3110 ďakujem za názor. Tiež tak rozmýšľam že dať každého po samom, ale zas muž a aj rodina že nech idú spolu

autor
5. okt 2022

@veronika3110 a niekde som čítala že ak absolvuje prípravu predškolskú a psychológ odporučí môžu ísť aj ako 5rocne

bayuska
5. okt 2022

@veronika3110 ja som julova a psychologicka dala odporucanie, ze do skoly mozem ist, aj ja ako dieta som uz davno chcela ist, ale s odstupom casu si myslim, ze by mi asi bodlo ist az na 7rokov. Vzdy som bola najmladsia a najslabsia v triede (po emocionalnej stranke)

miskaska
5. okt 2022

Mala som dve spoluziacky sestry. Bol medzi nimi rok. Starsia dostala odklad a isli spolu do skoly. Boli dobre partacky 🙂

h2
5. okt 2022

A aký máš dôvod na to, aby išli spolu? V čom by bola výhoda?
Ja by som ich určite nedala spolu. Veď je medzi nimi rok a 3 mesiace vekový rozdiel.

tosomja
5. okt 2022

Daj ich samostatne, ani skôr, ani neskôr, ci myslíš, že jedno máš také nadané, že môže ísť skôr do školy? Nerob im to, ako písala vyššie mamička, každé dieťa chce byť výnimočné. Od septembra bude 6rocny v škole, druhý sa bude tešiť že o rok pôjde tiež.

janinka007
5. okt 2022

na zápis s tým starším musíš ísť tak,či tak

marianeta
5. okt 2022

Vedomostne môže byť zrelý v 5tich ale čo emočná zrelosť? Aj keby sa tak javil, realita býva často iná.. Načo to takto siliť? Nech ide každý tak ako mu patrí..

danulicek
5. okt 2022

ja mám prváka a štvrtáka, takže nie úplne tento prípad. ale môžem povedať, že by som nedala súrodencov do školy v prípade, ak by mal jeden mať odklad, aby čakal na druhého. moji chalani majú každý svoju triedu, svojich kamarátov, zážitky a keď sa poobede stretnú, sú šťastní, že si môžu porozprávať vzájomné zážitky. myslím, že ak by boli deti spolu v triede a teda 24/7 vkuse spolu, asi by to bola celkom slušná ponorka...

Nehovoriac o učení. učím sa teraz s prvákom a potrebuje úplne iný systém učenia, ako mal starší, keď bol prvák. ja by som teda do toho nešla, aby deti, ktoré nie sú dvojičky, chodili do rovnakej triedy, resp. do rovnakých ročníkov, ak nemusia.

thereisabear
5. okt 2022

Určite by som nedala spolu, pokiaľ by to tak prirodzene nevychádzalo. Je tam vekový rozdiel, nebudú na rovnakej úrovni, časom vám to môže jeden z nich vyčítať... Budú ich viac porovnávať. Tiež ako súrodenci sú dosť spolu, je lepšie, keď si od seba môžu trochu oddýchnuť a mať aj vlastných kamarátov.

mikadooo
5. okt 2022

@veronika3110 ja ti tak poviem, mať naraz dve deti v 1.triede, no mňa by šľahlo 😄. Neviem, asi to mamičky dvojičiek nejak musia dať, ale čo sa domácich úloh týka, mne úplne stačilo jedno dieťa...😄😄😄 A zároveň v prípade, že ich človek dá oboch naraz, dosť hrozí, že sa budú porovnávať, jedno bude to horšie a druhé to lepšie a budú si to niesť so sebou celú ZŠ a možno aj celý život. Predpokladám, že to mladšie bude slabšie, bude mať horšiu jemnú motoriku, atď. To nie je úplne o tom, či je nadané a šikovné a múdre, alebo nie. Učivo môže zvládnuť, ale pohorí na krasopise, bude neposedné, lebo ešte nevie toľko obsedieť, viac sa trebárs aj pobije, alebo naopak, rozplače a bude za slabocha, lebo ešte nebude vedieť zvládnuť tie emócie, atď. No, ťažko povedať, ty ich poznáš najlepšie, mne sa to nezdá dobrý nápad, asi by som to nerobila, aj keď by to tá detská psychologička odobrila 🤔.

lubina
5. okt 2022

Ja by som toho starsieho doma (v skolke) o rok dlhsie nenechavala, ak je to normalne sa vyvijajuce dieta. Tym, ze bude cakat na surodenca bude o rok dlhsie v skolke a bez priciny. Moja neter bola od brata mladsia o 15 mesiacov a svahrina ich pekne dala do skoly po roku. Brat necakal na sestru, bol sikovny a nemal dovod cakat.

tykat
5. okt 2022

@h2
vyhody: rovnaky rozvrh, rovnake ulohy, ucebnice, skolsky program ... casovo sa da usetrit fakt vela
Ale ja by som pri rozdiele 1 rok a 3 mesiace nedala, tam bude velky rozdiel medzi nimi, a naopak...nedajboze by bol ten mladsi sikovnejsi, nerobilo by to dobrotu, ako surodenci uz teraz superia doma tak este aj do skoly to preniest, to nie

simona20201309
5. okt 2022

Pre mňa je to neskutočne ťažká matika🙈🙈🙈
Takže jeden bude mat 6 teraz v októbri, a druhý bude mat 6 o rok v januári? Jak rátam, tak rátam.... nijak mi to nevychádza. Ten co ma teraz v októbri 6 nastúpi o rok do 1roc ako takmer 7r. Druhý syn by mal nastúpiť ako 5r,8mes?
Áno som z matiky totálne tupá, ale nevychádza mi to nijak raz.
Môžeš napísať kedy sú presne narodení?

simona20201309
5. okt 2022

Októbrový je na odklad starý...to by bol v 1roc 8rocny.

kaktusik007
5. okt 2022

pozri - uz je neskoro na to aby si davala starsieho do skoly, kedze uz skolsky rok zacal... Cize evidentne neriesi zle vychadzajuce roky - co si mala uz davnejsie.

ja mam deti do roka, aprilove. Obe nadpriemerne inteligentne. A ano, chcela som ich dat spolu razom do prvej triedy, teda mladsieho v piatich rokoch, akurat - nerozpraval cisto. On rozpraval uz ako rocny, ako dvojrocny skladal suvisle vety a suvetia, avsak rec tam ostala a dalej sa nevyvijala -- takze nakoniec siel do prvej triedy normalne, ako sestrocny.

ked bol starsi prvak, zazila som sok, pretoze jeho triedna ucitelka mi ho velmi chvalila ako je strasne sikovny v matematike.... comu som neverila, nakolko doma som mala patrocneho ktory na tom v znalostiach matematiky bol vyrazne lepsie...

takze mladsi - prva trieda bol sam ako prvak, ale uz od druhej triedy som ho dala integrovat ako nadaneho a chodil do triedy k starsiemu na matematiku.

a teraz sa dostavam k pointe ktoru ti chcem povedat - moj starsi syn je standardne, nadpriemerne inteligentne dieta s IQ nieco nad 130. Zbehly vo viacerych veciach, nadany tak vseobecne, plus samozrejme nejake tie svojske veci co k nadanym detom patria.... Takze integrovat som ho nedala, nakolko ma tyzdenne 10 hodin treningu, skolu zvlada s prehladom, skoly pre nadane deti u nas nie su a osobne som viac proti ako za, a celkovo je to proste len chalan s vyssim IQ, nic viac... Velmi, naozaj velmi tazko znasal, ani nie to, ze mladsieho mal v triede -- ako to, ze mladsi bol lepsi. Mladsi ako stvrtak s prehladom vyhral okresne kolo matematickej olympiady pre piatakov. A toto ja vnimam velmi citlivo, take to ziarlenie na jeho nadanie. Lebo zase mladsi je rovnako nadpriemerne inteligentne dieta, akurat ze vyska jeho IQ vysoko presahuje hodnotu 130 a teda v matematike je vyrazne, naozaj velmi velmi vyrazne mimo (aktulne zvlada deviatacke ucivo, je siestak).

cize - urcite nie nastup spolu do jedneho rocnika, ak mladsi nie je vyrazne nadanejsie dieta. Resp. ak su nadani obaja, tak ries potom u starsieho prestup do vyssieho rocnika - ale osobne ti to nedoporucujem, nakolko aktualne je v spolocnosti moderny odklad.

ja som pre mladsieho hladala spravnu alternativu, a so psychologickou z cpps sme sa zhodli, ze zaradit mladsieho k starsiemu bratovi nie je spravne -- pretoze ten rok, (ty mas rok a tri mesiace) teraz vidno nie je, avsak vo veku mojich deti ( 12 a 13 rokov) ten rok uz vidno proste je. A si uvedom, ze teraz nastupuju do prvej triedy aj deti, co mali sedem v maji -- a to su takmer s tvojim mladsim synom dva roky rozdiel. Co je naozaj poznat v case dospievania a celkovo ta emocna zrelost je proste odlisna.

je pekne, ze rodina chce aby chodili spolu do jednej triedy --- ale nie je to spravne riesenie. Leda ze mladsi je naozaj vyrazne bystrejsi a potom to chce velku davku empatie, vela rozhovorov a vysvetlovania tomu starsiemu, ze preco je mladsi s nim v triede....

autor
5. okt 2022

@miskaska veď toto,isli do škôlky naraz, sú parťáci super, ale bojím sa aby ich to nepoškodili dáko po emočnej stránke, starší už v škôlke absolvuje predškolskú prípravu,mladší nie.ale sú spolu v triede,je to mala Dedinská škôlka.

luliu
5. okt 2022

Určite by som to ja neovpyvnovala. Ak sú mentálne, tak ako treba na nástup do školy, dala by som ich samostatne, tak ako majú ísť. Načo jedného dávať ako 8 ročného? To bude pre neho strašné. A druhého zase skôr a ukracovat mu detstvo, kvôli čomu????

autor
5. okt 2022

@simona20201309 starší je 10/2016 a mladší je 1/2018
A teda sú tri riešenia: rok 9/2023 ísť do školy (starší 6rokov a 11 mes, mladší 5rokov a 8mes)
Rok 9/2024 (starší 7rokv a 11 mesiacov, mladší 6rokov a 8 mesiacov) alebo každý v rok kedy má tých 6 rokov a x mesiacov,čiže 9/2023 a 9/2024

skeblicka77
5. okt 2022

To by starší išiel ako 8 ročný do školy, ja som októbrová a teda išla som na 7 a už vtedy som patrila medzi najstarších, ja by som to nerobila

autor
5. okt 2022

Ďakujem bbay,vyriešili ste moju dielmu. Ak bude starší môcť ísť už o rok do škôlky ,psychologická odobrí,tak pôjde,nebude čakať. Mladší je šikovný,ale nie tak veľmi aby šiel ako 5rocny do školy

autor
5. okt 2022

@kaktusik007 a môžem sa spýtať prečo si viac proti ako za pre školy pre nadané deti ? My mame jednu v okolí,len m to zaujíma.

simona20201309
5. okt 2022

No skoro som bola blízko 😆
Určite nie. Ani by som nad tým neoremyslala. Sú prípady, kedy je medzi súrodencami vekový rozdiel 10mes, pripadne 12mes...to by možno ešte šlo. Vo vašom pripadne určite nie.

h2
5. okt 2022

Prečo by mala psychologička odobrovať nástup dieťaťa vo veku 6 rokov a 11 mesiacov do školy? Má tvoj starší syn nejakú diagnózu? Lebo ak nie, ja vôbec nevidím dôvod na odklad takto "starého" dieťaťa.

januska12323
5. okt 2022

V prvom rade deti čo idú skôr /neskôr na to musia mať nejaký dôvod nie len, že vy chcete. Po druhé ak je starší normálne dieťa tak neviem načo by bol rok navyše v škôlke veď by sa tam nudil. A mladší má podľa teba na to aby išiel do školy tak skoro?

miriam11
Odpoveď bola odstránená
Zobraz