Mám dať staršie dieťa do škôlky?

12. máj 2023

Ak ste mali reťazový pôrod, dali ste staršie deti do škôlky (pred predškolskou) alebo nechali doma s mladším? Čo je lepšie z hľadiska kolektívu - kamaráti alebo nosenie chorôb domov? Bude sa nás to týkať až o rok, ale miesto v škôlke musím začať vybavovať už teraz.

nique
12. máj 2023

Dala som do škôlky. Mladšia bola dojcena a škôlkarské virózy zvládla úplne ľahko. Po nástupe do škôlky už aj ona mala imunitu.
U nás bol najväčší problém to, ze staršiemu bolo ľúto, ze ja som doma s bábätkom a on musí ísť do škôlky.

autor
12. máj 2023

@nique ďakujem a celkovo ako to zvládal? Plakával ráno alebo si zvykol časom, neboli s ním v škôlke kvôli tomu problémy? Tiež sa tohto bojím, doteraz som sa mu venovala na 100% a nechcem aby si myslel, že som ho odložila alebo vymenila za súrodenca.

barbora19911
12. máj 2023

Som učiteľka v MŠ ..ale poviem ti že z môjho pohľadu aj keď ma tu ženy ukamenuju škôlka je pre tak malé deti zbytočná ...aktivity môžeš robiť aj doma kolektív máte v rodine alebo idete na ihrisko ..keby ste vedeli ako každý rok nám 3 ročne deti plaču prve mesiace že chcú mamičku a dokonca oni ani z toho šoku nejedia dlho ...proste ja som jednoducho antiškôlka a nech si kazdy myslí čo chce tak malé dieťa má byť pri mame ..

tosomja
12. máj 2023

My sme dnes boli na zápis. Mám 3r syna a 2r dcérku ktorá zostáva doma. Synček ide v septembri na 4 hodiny. Ale už sa mu žiada ísť medzi deti. Keď nebude chcieť chodiť, tak ho odhlásim a bude ešte rok doma.

luliu
12. máj 2023

Dala som do škôlky a neľutujem. Áno nosila choroby, ale neskôr keď nastúpil mladší tak už nebýval prakticky chorý, kedze si to prekonal pri nej

katica06
12. máj 2023

@barbora19911 nič také som nikdy nespozorovala u mojich detí, naopak keď som došla o polhoďku skorej nechceli domov. Moje šli do ms vo veku 3 a 2,5

thoughtfulweirdo
12. máj 2023

Dala som do škôlky a z jednej strany ľutujem, ja som s ňou rada a je mi ľúto, keď som iba s mladším, aj sa dosť nudím 😅 z druhej neľutujem, lebo dcéra škôlku zbožňuje. Keby som sa ale rozhodovala znova, už by som ju tam nedávala, zbytočné je to.

barbora19911
12. máj 2023

@katica06 každe dieťatko je iné a jedinečné niektoré to dajú s prehľadom a niektoré si proste nezvyknú a robí im to zle ..

betulinka1
12. máj 2023

Myslim si, ze to je od povahy dietata. Ak vidis, ze si este nepýta nejaky kolektiv, tak ho kludne nechaj este rok doma. Ak je to taky extrovert, co ma rad deti a nerobia mu problem cudzi ludia, tak ho kludne daj.

luccija
12. máj 2023

Prečo musíš miesto vybavovať už teraz, keď ide o rok?

lauriik
12. máj 2023

Neexistuje spravna odpoved. Ty poznas svoje dieta najlepsie. Vies ci je mu treba dalsie deti, ci mate moznosti sa stretavat s rovesnikmi. Ci mu vies vymyslat doma aktivity, ktore ho bavia a rozvijaju. A ci mu staci, ze sa zabava doma s tebou a so surodencom ☺️
Moja dcera chodila do skolky aj ked ja som bola na MD pretoze je extrovert. Potrebovala dalsie deti a ja som s mladsou chcela mat klud doma a nie behat cele dni po ihriskach (mame to daleko) alebo navstevach. Navyse sa mi dost hodilo, ze som sa vedela povenovat mladsej dcere na 100% a starsia mala bola stastna s kamaratmi, v kolektive ☺️ Choroby neboli problem u nas. Mladsia co to pochytala sice ale teraz ked chodi uz do MS aj ona tak ma dobru imunitu.

andrejka1974
12. máj 2023

Určite by som dala ja som tak mala najstarší išiel do prvej triedy,prostredný išiel do škôlky a ja som bola doma s polročným synom a všetko sme zvladli

beata_k
12. máj 2023

Striedali sa obdobia kedy bolo fajn, ze je v skolke a o par mesiacov neskor mi to zas nevyhovovalo. Na to nedostanes spravnu odpoved. Ved zapis, odhlasit nie je problem.

danieladeley
12. máj 2023

mala som retazovy, ale ked isiel starsi v troch rokoch do skolky, mladsi mal uz skoro 2 roky, takze skoro 2 roky boli spolu doma a ten cas bol na nezaplatenie nie len z hladiska toho, ze su z nich teraz partaci, ale aj ja som si ich poriadne uzila a nasli sme si vyhovujici rezim, ale niektorym mamickam aj vlastne dieta zavadzia.

evkamotka
12. máj 2023

My sme to starsiemu nepovedali. Ked siel do skolky, oficiálna verzia bola, ze ja idem do práce a babo ide do "babatkovskej skolky". Vsetci boli spokojni

autor
12. máj 2023

@luccija je u nás veľký problém s nedostatkom miest, už sa predbežne zisťujú budúcoroční záujemci, preto sa snažím na to pozerať aj z tej stránky, že možno by som mohla prenechať miesto aj pracujúcim mamičkám, na druhej strane si myslím, že už teraz synovi nestačím a potrebuje kolektív, preto som si chcela prečítať názory.

xsuzannex
12. máj 2023

@barbora19911 toto velmi zalezi od dietata. Mam tri deti. Syn siel v 3 rokoch, ked sa na rodila dcera. Ona sla potom uz ako dva a pol rocna lebo sa tam vyslovene pytala. Teraz ma 4 roky a neplakala tam nikdy.. tesi sa tam od prveho dna..

zorkahorka
12. máj 2023

Tiez som mala retazovy a dala som do skolky. Klasika, sprvu plakal, potom ma sprdaval, ze som ponho prisla priskoro a on sa chce este s detmi hrat 😀
Ano, nosil a nosi choroby, mladsi bol do pol roka imunny, potom sa zakazdym lahko nakazil a dlho sa lieci. Mne to ale takto viac vyhovuje.
Mohla som sa viac zamerat na novorodenca, bolo pre mna jednoduchsie starat sa popri domacnosti o jedno dieta ako o dve. Do isteho veku som sa pocas choroby mohla skolkarovi venovat, teraz to uz nejde. Maly ma 2,5 roka, vzajomne sa vyrusuju, skolkar sa mi potom nevie na nic sústrediť. V skolke sa toho vela v kolektive naucil a ked je dlhsie chory, vidiet, ze mu chybaju deti. ja som za skolku velmi vdacna.

olivierko229
12. máj 2023

Podla mna dietatu vysvetli, co je skolka, ake ma plusy, minusy. Nas ked mal 3 roky, mladsi rok, tak povedal, ze bez nas tam ist nechce. Nesiel. Na 3.5 povedal, ze chce, ale kedze sa da len v septembri, siel na 4. Vydrzal tam mesiac a pol. Potom nechcel, nevadilo mu, ze nebude medzi detmi, ma svojich kamaratov. Siel nakoniec na 5. Mladsi na 3 ist nechcel, je este doma, bude mat 4, vravi, ze chce uz ist, tak skusime. Ak sa nepodari, nevadi. U nas bola priorita ist medzi deti, kedze byvame na lazoch, ale mozme si dovolit to nehrotit, tak to rozhodnutie nechavame na detoch. Starsi nikdy v skolke neplakal, a nenecham plakat ani mladsieho. Proste urobte tak, ako to citite, aby vam bolo vsetkym dobre 🙂

monikaskorikova
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mane01
19. máj 2023

Dala som 3 rocneho, a choroby nenosil, lebo nebyval chory…kym som mala babatko, este sa dalo mat ich spoku doma, ale ked malo druhe dieta 1 rok, uz to bolo narocne pre mna… on chcel ine robit, co som s malou pri nom nevedela… a je lepsie skor medzi rovesnikov, ja som isla do skolky ako 5 rocna a mne to bolo neskoro, bola som strasny asocial a strasne som bola naviazana na mamu.