Mám dať odklad do škôly?

13. apr 2023

Mala bude mať 6r v auguste..boli sme v centre odporúčajú odklad ale rozhodnutie je na nas.. ma slabšiu pozornosť a z môjho pohľadu nie je pripravena po emocionálnej stranke..dal niekto odklad a neľutuje?

anjelicek26
13. apr 2023

Moja mala 6 tiez v auguste a isla... co sa tyka emocionalnej stranky, tak povahu dietata nezmeni ani rok-dva-tri... pokial by mala velke problemy v sustredeni, jemnej motorike, reci... to by boli pre mna relevantne dovody... mlada je druhacka a najmladsia s celej triedy a zvlada to dobre... pravopis trochu pokulhava, ale to by ani rok neskor dobre nebolo... ona by sa v skolke uz proste nudila... Do centra mozete ist este raz aj v juni po prehodnotenie, ze nenastupi vies skole oznamit aj den pred nastupom do skoly...ci? Aspon u nas to tak je... hlavne sa spytaj jej, co chce ona. Nasa chcela ist s kamaratmi zo skolky a neostat tam jedina s malymi...

maryetta
13. apr 2023

Do vtedy je ešte dosť času.
Čo ale hovoria napr učitelky v školke?
Ono zase rok nič nestrati. Resp bude sa jej potom viac dariť ako sa teraz trápiť.
Moja bude mať 6 v juli. Ale zase ona už aj keby bola v škole tak… vela sa naucila popri starsom bratovi.

sajmonka_1216
13. apr 2023

Ak to badas aj ty a je to aj odporučené odborníkom, nemas nad čím premýšľať.. v škole sa bude trápiť, môže mat kvoli tomu zle výsledky v škole a celkovo to bude pre ťažšie pre ňu.. za rok dozrie a bude to lepsie

sajmonka_1216
13. apr 2023

@anjelicek26 určite sa nedá deň pred nástupom do školy oznámiť že nenastúpi.. treba to riešiť teraz, keď sú zápisy, lebo riaditeľka ms musí dať rozhodnutie o pokračovaní v plnení povinnej predškolskej dochádzky, odborník to potvrdí a to sa doručuje ZS

anjelicek26
13. apr 2023

@sajmonka_1216 preco by to neslo, slovensky skolsky zakon pozna dokonca dodatocny odklad v priebehu celeho prveho polroka v prvom rocniku... rodic v komunikacii s riaditelom skoly sa moze teda rozhodnut aj neskor... chapem, ze pre planovanie je to lepsie povedat skor, aby jej drzali-nedrzali miesto v skolke este...

ankare
13. apr 2023

Určite daj odklad,keď Ti to odporucili. Aj sama to vieš. O nič dcérka nepríde, pôjde do školy zrelsia.

sajmonka_1216
13. apr 2023

@anjelicek26 nemas spravne informácie.. ani s tým dodatočným odkladom, prepáč
Som učiteľka takze o tom niečo viem..

anjelicek26
13. apr 2023

@sajmonka_1216 tak pisu v zakone, ja to riesit nejdem. Syn mal odklad (nulty rocnik bol potom), rozhodovala som sa podla viacerych faktorov, letne deti mame styri... ale kazde je proste ine...

zuzib21
13. apr 2023

@anjelicek26 zakon sa menil ten navrat naspat do Mš ako kedysi uz nie je mozny 🙂

nevenka
13. apr 2023

No nasa ma narodeniny 1.9., dali nam odklad kvoli tomu, plus kvoli covidu, lebo vtedy vela chybala v skolke...bola na testoch, tak sa tam chcela viac debatit o kadecom inom, nez sediet a robit ulohy a tak zhodnotili, ze je nezrela. A posudzovali ju podla zlozitejsich testov pre nadane deti. Lebo slo o predcasne zaskolenie podla nich...no a vysledok? Bude mat tento rok 8, je prvacka a na hodine necita slabikar, ale vlastne knihy, lebo jej tie texty su prilis lahke a nudi sa tam. Vyslovene jej bolo v semtembri trapne citat po slabikach E-ma ma ma-mu ...🙃

anjelicek26
13. apr 2023

@zuzib21 nevidim to nikde, ale tak je to skoda no, tuto to maju pekne popisane...co s tymi detmi robia teraz? https://www.rodinka.sk/predskolak/prvacik/zo-sk....

sajmonka_1216
13. apr 2023

@anjelicek26 lenže to je článok z roku 2020 a to naše školstvo je každý rok plne iných zákonov 🤦‍♀️ No bohužiaľ ak to dieťa už raz nastúpiť do školy, tak už do nej musí chodiť aj keby bolo zrejme, že ešte nie je zrelé a nezvláda to. Preto som aj autorke napísala že ak to takto zhodnotil aj odborník, aby určite dieťa do školy ešte nedávala.

slavomira236
13. apr 2023

@anjelicek26 musi pokracovat normalne v prvom rocniku...dakedy sa bezne vracali deti do skolky. Ked som ja bola prvacka too bolo uz davno isli tak 3dievcata

lucia147852
13. apr 2023

Dala by som odklad. Zbytočne sa bude v škole trápiť ak začne zle. Nič jej neujde. O rok môže byť niekde úplne inde a pôjde jej to ľavou zadnou.

sasesoe
13. apr 2023

Odporucaju odbornici, Ty to tiez takto vnumas, tak co riesis? Ak by sa narodil o par tyzdnov neskor, tak by isiel neskor,... nic mu neutecie... ale zly zaciatok sa s nim moze vliect velmi dlho

anjelicek26
13. apr 2023

@sajmonka_1216
@slavomira236 no pekne, takze ich nechaju sa trapit :( Nulty rocnik som pocula, ze tiez uz nefunguje pre taketo prelomove deti? Mojmu to vtedy velmi pomohlo...

dupinka
13. apr 2023

Ak si bola v centre a veríš ich odbornosti, tak by si sa mala tým riadiť. Oni vedia zhodnotiť, či tie oslabenia je dieťa schopné "dať" v blízkej dobe...
Všeobecne žiadnemu dieťaťu odklad neublíži, ibaže by bolo nadané a to by potom stagnovalo. Nemá sa kam ponáhľať. Radšej neskôr, ako by možno mala zlý začiatok a ponesie si odpor k škole a/alebo nechuť k učeniu na celý život.

jana_eyre_2
13. apr 2023

Ja si stále myslím že je lepšie dať o rok neskôr ako príliš skoro.. keď ide o rok neskôr, nič nestratí, ALE ak sa nástup uponahla tak môže spôsobiť mnohé starosti v učení.. toto uvedomenie si mi pomohlo keď ma pár ľudí tlačilo do toho aby som dala dcéru, ktorej zle vychádzali roky do školy..

Je narodená v októbri a vždy bola trocha popredu (podľa mňa ovplyvnená starším bratom o 1,5r ale aj tým že je proste taká aká je) a pár ľudí mi vravelo nech ju dám otestovať aby mohla ísť do školy a bla bla.. nenechala som sa ovplyvniť, nechala som ju v škôlke a urobila som dobre o tom som presvedčená.. čiže nastúpila takmer ako 7r, napriek tomu že sa ľuďom javila ako zrela už o rok skôr (naučila sa napr.sama písať a čítať, samozrejme nie dokonalo) dnes je tretiačka, škola ju baví, učí sa rada a veciam chápe.. jedine čo ma mrzí že s učiteľkou nemajú moc dobrý vzťah, ale to je iná tema..

Najmladší syn sa narodil 5.9. čiže bude mať 7r ani som nerozmýšľala či je dobré že ostane ešte rok v škôlke navyše.. teraz vidno že je do školy úplne zrelý, teší sa tam a snáď sa mu aj bude dariť.. on je však trocha špecifická povaha (možno dg ktovie) , takže to asi nebude také ľahké ako pri dcére, ale to je tiež iná téma..

labocca
13. apr 2023

ja pracujem s detickami ktorym sama odporucam resp. neodporucam odklad do skoly. Ty poznas dcerku najlepsie,si maminka. Ak mas take pocity urcite zvazte odklad. Nic sa tym nezmeska.....akurat jej to pomoze. Dnes su naroky na deti velmi velke,tempo v skole rychle a aby ste sa potom zbytocne netrapili,aj ty aj ona. A ja osobne letnym detickam/samozrejme nie vsetkym...ale ak su tam nejasnosti/neistoty tak odporucam zvazit odklad.

shaola
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
nique
13. apr 2023

Dala som augustovému a neľutujem.

autor
13. apr 2023

Ďakujem dievčatá zajtra sa porozprávam s p.ucitelkiu v škôlke ako to vidí ona a podľa toho sa rozhodnem..este podotknem ze na zapise sa veľmi hanbila a nekomunikovala ale inak bola šikovná

vladi4444
13. apr 2023

Tiez robím testy školskej zrelosti, a pokiaľ ty ako mamina sama vnímaš, že nie je dostatočne emocionálne zrelá, určite by som dala odklad. Neublíži jej. Ja mam septembrové dieťa a v budúcnosti nebudem uvažovať o predčasnom zaškolení, pokiaľ naozaj nebude extra šikovná.

sandra163
13. apr 2023

Určite by som dala na odporúčanie odborníkov. V škole to bude pre ňu trápenie a pre teba tiež. Rok v škôlke jej ešte prospeje, nič tým nestratí. Sama poznáš svoje dieťa najlepšie, myslím, že sama vidíš, že ešte nie je na školu pripravená. Môj synovec mal 6 rokov 31. augusta a sestra ho napriek odporúčaniu, aby mal odklad, do školy v septembri predsa len dala. No čo ti poviem, bol to boj, nedokázal sa sústrediť, obsedieť, doteraz ľutuje, že nemal odklad. Držím palce, aby ste sa správne rozhodli.