Mám dať do školy augustové dieťa?

andrea_ff
8. mar 2023

Mamičky, zaujíma ma vaša skúsenosť. Syn bude mať v auguste 6 rokov a teda by mal ísť do školy.
Pred cca pol rokom sme s manželom boli rozhodnutí tak, že ho necháme ešte ďalší rok v škole....ale za ten pol rok spätne sa dosť vyšvihol. Sám sa začal zaujímať o písmená a najmä o čísla. Sám počíta už príklady, kde sčíta do 100. Proste veľmi ho to baví. Píše si príklady a počíta. On je dvojjazyčný, hovori plynule slovenský aj maďarsky a v oboch jazykoch mu tieto veci krásne idú. Proste nadobúdam pocit, že by do tej školy mal nastúpiť, aj keď bude najmladší a aj menší vzrastovo. Ale jemu to fakt páli.
Manžel je skôr za to, aby sme počkali, že nech nie je v triede najslabší článok a tak.....plus máme mladšiu dcéru a bolo by pre nás praktickejšie...lebo chodia naraz do jednej škôlky a potom chceme, aby chodili naraz aj do základky. Takže pre nás aj to praktické hľadisko, že iba rok by sme pendlovali medzi škôlkou a školou (viem, je to sebecké 🤔) keďže bývame 10km od mesta.
No proste.... Aké máte skúsenosti? Počkať? Či dať ho? Ľutovali ste rozhodnutie? Ako sa správali deti, keď išli neskôr a praktický v prvom ročníku už všetko vedeli?
Ďakujem za každý koment 👍😀

bbebe
8. mar 2023

Dala by som ved bude mat riadne 6 rokov. Podla mna sa takto rozhoduju rodicia co ich deti maju 5 a pol a podobne a nie ked ma riadne 6 rokov. Ja by som ho dala

dskjhfdlkdjhl
8. mar 2023

@andrea_ff Dcera je narodena 17.8., dali sme v siestich rokoch do prvej triedy a nelutujeme, uz je na osemrocnom gymnaziu. Ale to, ze u nas s tym problem nebol, neznamena, ze vsetci to tak maju. Ak nie ste si isti, tak treba ist do poradne, nech ho otestuju.

cyberk
8. mar 2023

Urcite ho dajte ked sa tak zaujima 🙂 ja som sla do skoly ako 5rocna 🙂 vzdy som vsade bola najmladsia, vobec mi to nevadilo 🙂 vse som mala poposuvane lebo som sla aj na 8r gympel....vysku som dokoncila ako 22r :D bolo to super 🙂

mircalla
8. mar 2023

@andrea_ff Zavisi od dietata, je fakt, ze moj syn bol koniec jula a bol najmladsi v triede. A je teraz siedmak a cisty jednotkar. Pricom nebol v tom case ani dako sikovny ako tvoj, skor naopak. Je fakt ze vela rodicov skor pocka a dava si odklad, ale ja to moc neuznavam. Potom mame v prvej triede decka, co maju 7 a este nezacal skolky skor, dcera ma dokonca osemrocnu (je prvacka).
Ak mas pocit, ze ho to bude bavit, vie sa sustredit a je v pohode povaha a vychadza s detmi, ja by som ho dala. Na kolektiv je podla vsetkeho tiez zvyknuty, je sikula, preco nie. V skolke sa moze nudit. Ale daj na svoj pocit

elizita
8. mar 2023

@andrea_ff ak je sikovny primerane veku, naco to natahovat.. kamarati maju syna 26.8 a normalne siel od septembra.. druhi maju marcoveho, psycholog odporucil odklad, nedali mu odklad a potom to lutovali..

patka06
8. mar 2023

Dala by som do školy, zbytočne bude rok v škôlke a v škole sa bude nudiť

katica06
8. mar 2023

@andrea_ff naša je narodená v druhej polovici augusta, dala som do školy ako malá ísť. Netvrdím že začiatky boli ľahké, týkalo sa iba tvrdohlavosti. Bola najmladšia v triede ale nikdy nie najslabší článok. Začala aj dokončila zš ako čistá jednotkárka. Neoľutovala.som.

h2
8. mar 2023

@andrea_ff Ahoj, môj syn je augustový, navyše sa ešte narodil hypotrofický (menší na svoj vek). Ale odmalička bol veľmi múdry a šikovný. Takže voľba bola jasná, dali sme ho do školy. Ani na moment som to neoľutovala. Ako prváčik bol najmladší z triedy a jednoznačne najmenší. Ale od začiatku najlepší žiak, v prvom aj druhom ročníku dostal ako jeden z dvoch vybraných žiakov z triedy knižku pre najlepšieho žiaka (ten druhý bol vždy niekto iný), čiže nie je to len môj dojem, že bol najlepší. Teraz je už šiestak, spolužiakov dorástol, stále je síce menší, lebo je najmladší a má aj o rok starších spolužiakov, ale už nie je najnižší. Človek by si myslel, že malý, chudý a ešte aj múdry musí byť terčom šikany, ale ani to nie je tak, je obľúbený, má kopu kamarátov a žiadne problémy so správaním. Keď bol na prvom stupni, povedala mi raz vychovávateľka, že je to "vodca triedy", zasmiala som sa, lebo som si myslela, že žartuje, ale myslela to vážne.
Ak je tvoj syn múdry a šikovný, ďalší rok v škôlke by bol preňho stratou času.

ema22270
8. mar 2023

My teraz riešime doma podobnu otazku, aj ked nas je narodeny az 12.9. Uz ma aj individuálny posudok, ze do skoly ist moze. Bol by zaskoleny predcasne. Stale nie sme este rozhodnuti. V posudku sa pise, ze je emocionalne na skolu zrely, vie pocitat jednoduche priklady, pekne kresli, vie sa sustredit, dobre sa s nim pracuje... jedine na co nas upozornili je to, aby docvicil vyslovnost (chodime na logpediu a chyba nam este docvicit š,ž,č a posledne r). Keby bol narodeny v auguste, do skoly by som ho urcite dala.

mircalla
8. mar 2023

@katica06 U nas rovnako, zaciatky tazsie, este aj bilingualny, co bol problem trochu a casom vsetkych spoloziakov predbehol vo vysledkoch

deti95060810
8. mar 2023

dcéra koncom júna... dali sme ju, ale sme to veľmi oľutovali... problémy a problémy...v druhom ročníku už bolo všetko OK...
má spolužiakov, ktorí sú od nej starší o celý rok a je to poriadne poznať...

andrea_ff
autor
8. mar 2023

Ďakujem za vaše reakcie. Áno, niekde vo vnútri si myslím, že ak by sme dali odklad....čo bude ešte rok a pol robiť? Však už sa ako samouk všetko naučí 🤔😀
Áno, bojím sa šikany.....lebo bude najmenší asi....a najmladší.
Výslovnosť má peknú, zato písanie trošku problematické, pretože je ľavák a niektoré veci píše zrkadlovo.

bimbambim
8. mar 2023

Dala by som do školy však bude mať šesť.nevidim dôvod ,aby dieťa pre pohodlnosť rodičov bolo o rok dlhšie v škôlke ako treba.syn mal spolužiačku narodenu 31.8 a patrila medzi najlepšie žiačky.Synovec narodený prvého septembra šiel do školy normálne aj keď už nesplnal kritérium ale zobrali ho normálne .Deň hore dole zvládol v pohode aj 8 ročne gymnázium.Syn je februárový a na to že šiel do školy normálne bol takmer najmladší z dôvodu že veľa detí v triede malo odklad a veľa kvôli tomu ,že deti síce šikovné ,ale pohodlnosť rodičov bolo jednoduchšie ich nechať dlhšie v škôlke.Syn vravel že bolo poznať ten rok rozdiel medzi deťmi.

ema22270
8. mar 2023

@andrea_ff a v skolke nemali depistaz? Psychologicke vysetrenie, ci je zrely na skolu? Lebo u nas to prebehlo v decembri a potom nam dali individualny termin, kedze syn je az septembrový.

medea2003
8. mar 2023

V škôlke sa bude rok zbytočne nudiť. Určite by som ho dala. A nevieš, či v triede nebude viac vzrastom menších detí, toto by som vôbec neriešila. Naši chlapci sú marcoví, takže tam sme vôbec nepremýšľali o nejakom odklade, ale po tom, čo začali chodiť do školy, nám hovorili, prečo sme ich tam nedali od troch rokov, že v škôlke bola nuda, kým v škole je super 🙂 unudí sa ti v škôlke.

luliu
8. mar 2023

@andrea_ff on má ísť do školy a podľa tvojho popisu by som ho určite dala.

danka56
8. mar 2023

Už by to malo byt bežné, že v škôlkach psychologička robí testy na školskú zrelosť. Podľa toho by som sa rozhodla. Ono ak je dieťa zaškolene skôr nastávajú problémy a rovnako sa vyskytnú problémy ak ide dieťa do školy neskôr.
Chápem praktické hľadisko, ale poriadne to zvážte. Držím palce

niekto2hy
8. mar 2023

Do dôchodku sa ešte napracuje...

pinkgirl
8. mar 2023

Sama vidíš že napreduje, baví ho to. Daj ho riadne do školy.

yvanielka
8. mar 2023

Absolvujte s ním testy školskej zrelosti na vlastnú žiadosť v CPPPaP a podľa toho sa rozhodnite

katuskamala1
8. mar 2023

Ja mam juloveho a dala som
Je prvak,ucitelka mi na zaciatku skolskeho roka vyjadrila obavvy,ze nie je moc sustrdeny,ze to je asi vekom,ze aby som nelutovala. Teraz na rodicku zrazu viac menej vsetko oky,a fakt som s nim spokojna . Manzel je augustovy,nikdy nemal problem. Sikanovany moze byt hocikto,asi posledne co by ma napadlo ze pre vek.. ved budu testy skolskej zrelosti a podla toho sa rozhodnite...

aaadkaaa
8. mar 2023

Na predlzenie povinnej predsk.dochadzky by musel mat posudok z cppp, neda sa to len tak, ze vy chcete. Takze ak vahas, navstivte poradnu a uvidite, ale takto sikovnemu dietatu "odklad" odporucat asi nebudu

miadi
8. mar 2023

U nas maju vediet ratat do sto poznat abecedu skolkari 4r a 5r uz maju vediet hymmnu naspamat. Moja mà narodky koncom juna a sla v pohode do skoly 6r. Naco sa ti bude v skolke nudit? A zas naco chces mat dvoch prvakou? Lepsie ked on to uz bude mat za sebou . Aj ty budes lepsie poznat tu skolu a vsetko. Ked nastupi dcera. Budes bohatsia o skusenost. Vzdy lepsie ked jeden surodenec vie uz trosku viac .. to motivuje toho mladsieho vyrovnat sa.. a moze ten starsi byt vzor . Pomoct a ukazat ako sa to robi..

negymama
8. mar 2023

boli sme presne v tej istej situacii, syn narodeny 5.8. dvojjazycny, slovencina a madarcina, drobny vzrast. Cohdil do madarskej skolky, doma sme rozpravali po slovensky. od 4,5 roka cital v slabikari prve slova a vety. 5,5 rocny v takom case ako vy teraz si pisal v skolke foneticky svoje vlastne kratucke pribehy. po madarsky aj po slovensky. Pekne kreslil, poznal cisla, sice nepocital priklady ale poznal a cital 3ciferne cisla napr. zo skriniek v skole u starsich surodencov. Celkove bol taky prakticky, sustredeny, mal cistu rec.

Dali sme ho do skoly ako najmladsie a najmensie dieta v triede. mal len 111 cm pri nastupe. dnes je siestak. Uci sa dobre, i ked dost zlenivel. V nicom nemal problemy, ani v prvom ani dalsich rocnikoch. jedine ma malo kamaratov, ale to je jeho povahou, je dost taky uzavrety od mala.

zuzulka558
8. mar 2023

Ja som dala ako 7 ročnú,narodena je v júli, mala zdr. problémy a aj tak jej nič neutieklo

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mikadooo
8. mar 2023

@andrea_ff choďte sa poradiť do cppp, nie na modrého koňa. To, že ho baví počítanie, neznamená, že obsedí 45 či koľko minút, že sa dokáže dostatočne sústrediť na učenie sa iných (menej zaujímavých) predmetov, či bude mať dostatočnú výdrž, alebo mu po 15 minútach už budú myšlienky lietať kade tade. A mnoho iných aspektov, ktoré my tu nevidíme. Čítame tu len tvoj (mimochodom - subjektívny) názor. Naozaj si nemyslím, že my ti tu adekvátne poradíme, či to je alebo nie je vhodné. Ak vám to tak vyhovuje, tak ho proste do školy dajte a potom maj hlavne svätú trpezlivosť a pevné nervy a nejak to zvládnete, lebo budete musieť.

luccija
8. mar 2023

@andrea_ff to, že bude menší vôbec nerieš.Oni sa behom pár mesiacov vyšvihnu a uvidíš ako sa zase za pol rok zmení.Dala by som si ho sama otestovať, ale niektorým chlapcom ten rok prospeje či aj tvojmu je otázne.

dadka128
8. mar 2023

@andrea_ff dala by som, veď uz 6 rokov bude mať nie je dovod mu davat odklad

lenkalenka1987
8. mar 2023

@andrea_ff prihliadala by som najmä na to, že má v škôlke kamaratov a že bude asi tazko psychicky niesť, že ostatni z triedy sú už velki a idu do skoly a on zostava dalsi rok v škôlke a musí si zvykať na nový kolektiv mladších deti, ktoré ho môžu zase brzdit. Keď na to má, treba ho dat do skoly. Mala som augustovú spolužiačku a bola z nás najvyššia, prva mala menštruáciu, prsia. Neviem si predstavit, keby šla ešte o rok neskôr, aké by to pre ňu bolo hrozne.