Mám dať dieťa strážiť babke, alebo ho dať do školky?

ivanat
10. dec 2012

Ahojte, chcela by som poradiť. Moja malá bude mať v septembri 3 roky a zvažujem či ju dať do škôlky alebo nie. Od jej roka a pol chodím do práce a stará sa o ňu babka. Vyrastá iba medzi dospelími, keď stretneme nejaké deti tak sa na nich len pozerá, aj by sa chcela s nimi hrať, ale nejako to nevie. Niekedy sa mi zdá, že by asi potrebovala detský kolektív, dostáva sa jej veľmi veľkej pozornosti, je jediné malé dieťa v rodine, dostane všetko čo chce a nevie čo je to NIE, ak jej náhodou niečo zakážem, tak plače, piští. Neviem či by jej škôlka prospela. Bojím sa aby tam celé dni nepreplakala v kúte....A to máme len jednu triedu s malými aj veľkými deťmi..... Ale zasa si myslím, že čím skôr príde medzi deti, tak tým skôr sa adaptuje, no neviem. Prosím poraďte. Ďakujem. 🙂

k_a_j_k_a
10. dec 2012

Ja by som volila skolku. To, ze sa teraz nehrava s detickami, nevadi. Proste nie je naucena. A aj babke trosku odlahcite. Babku si mozete nechat ako rezervu pri chorobach 🙂. Pri mladsej (2,5r) som sa tiez tento rok rozhodovala, ci babka alebo skolka. Nakoniec som vybrala skolku. A spravila som dobre. Babka by sa jej sice 100%venovala, no vidim, ako sa v skolke zlepsila, omnoho viac napreduje, vie vela novych veci, commy berieme ako samozrejmost, rozjedla sa 🙂, proste skolka jej prospela, i ked sme boli aj chore. Vtedy som vyuzila pomoc babky. Babka by mi ju rada zobrala, ale ked som sa pozrela na to, ze by bola na nas tak strasne viazana, tak som povedala nie. Nemoze sa proste starat o dieta 9 hodin denne, nemoze sa zobrat kedykolvek cez tyzden a ist na chatu/do Tatier, lebo su hriby a pod. A co, ked babka bude chora, tiez sa vtedy nemoze starat o ineho, iba o seba. Predsa je to uz starsi clovek a i ked ma svoje vnuca (u nas pravnuca) rada, celodenne a celorocna starostlivost neprichadza do uvahy. K babke chodievame pravidelne, kazdy tyzden, deti ju maju radi, no aj babka potrebuje svoj volny cas. 🙂

stanislavao
10. dec 2012

urcite skolka. potrebuje dieta rovesnikov.

maminka1107
10. dec 2012

Urcite skolka...dieta potrebuje ist medzi deti..nauci sa hrat a ziska urcity rezim 😉

jasminet
10. dec 2012

skolka skolka a este raz skolka a v ziadnom pripade po prvom preplakanom tyzdni neustupit a nechat doma 😉

maminka11
10. dec 2012

urcite materska skola, dieta sa tam socializuje, nauci sa podriadit a najde si kamaratov, neboj, vsak mas vyhodu ze malu ma babka, tak moze ist na postupnu adaptaciu od hodinky po cely den, nerozmyslaj a prihlas do ms, bude to v prospech malej 🙂

rainbow0508
10. dec 2012

Ber moju odpoved ako radu ucitelky v skolke...volila by som skolku. Dieta sa v takomto veku dokaze este zaradit, dokaze si vytvorit vztahy a nadviazat kontakty aj bez toho, aby malo dojem, ze je to nutne...myslim to tak, ze spontanne sa dokaze naucit ze nie vsetko je len pre nu a okolo nej. Myslim, ze skolka by jej dost pomohla. A ak vyrasta len medzi dospelymi, tym skor by som volila skolku. Aby bola aj v detskom kolektive.

renab
10. dec 2012

možno som už naozaj stará, ale ja, keby som mala na výber (čo som aj pri poslednom dieťati mala), by som vo veku 3 rokov volila radšej babku. ak teda je to babka vitálna a nemá problém sa o dieťa postarať. nevidím dôvod, keď má dieťa doma vytvorené ideálne podmienky, pchať ho do škôlky. podľa môjho názoru úplne stačí predškolská príprava - aj na socializáciu, ako tu mnohé píšete, aj na akési návyky. najmladší bol v MŠ len posledný rok a o nič neprišiel. od 2,5 roka do 5,5 roka bol u mamy a som jej za to veľmi vďačná. a vlastne aj ona mne, že nebola sama a mala vyplnený čas. nastúpil do triedy, kde boli deti od troch rokov, stále rovnaký kolektív, jedine on tam pribudol. vôbec to nebolo poznať. nemal problém s ničím, zaradenie prebehlo úplne hladko.

silviami
10. dec 2012

aj ja som dala malä do škôlky, určite je to veľmi prospelo, s babkou je aj tak dosť, chodia ju vyberať zo škôlky a denne ju majú cca 1 hodinu kým prídem z práce a všetky choroby, prázdniny a pod., deti potrebujú detský kolektív a v škôlke sú profesionálne učiteľkyy, ktoré majú stanovený plán čo robiť s deťmi, veľa sa naučila. Aj dnes ma vytáča, že obe babky majú tendenciu ju obliekať, obúvať, robiť za ňu veci, ktoré vie, nikdy jej doma nepripravia toľko tvorivých vecí ako vyrábajú v škôle, a o vzťahoch s deťmi, zvlášrť ak je sama v rodine ani nehovoriac, jednoznačne som za škôlku. Držím palce. Inak my sme v 3 rokoch začali so škôlkou na celý deň, podľa mňa to bolo super, nemenila by som. Zo začiatku aj plakávala, a nechcela chodiť, treba len vydržať, deti len skúšajú, či by sa predsa s tým nedalo niečo robiť. Teraz je to aj tak, že povie aby pre ňu chodili do škôlky neskôr, lebo sa nestačí pohrať s deťmi.

rebroza
10. dec 2012

ahoj. ja hlasujem tiez za skolku 🙂 suhlasim, so vsetkymi nazormi vyssie a este dodavam moje: raz si zvyknut bude musiet, naucit sa spolupraci spoluhre s detmi, spoznat NIE.... a lepsie v skolke ako taketo veci riesit v skole. u nas mame tiez "jednotriedku" a podla mna to pani ucitelky dobre zvladaju - delit aktivity medzi mensich, vacsich. a ked uz, skor venuju viac casu tym mensim.

angua27
10. dec 2012

ahoj, tiež by som volila škôlku. môj syn je tiež jediné malé dieťa v rodine, vyrastá hlavne medzi dospelými. ja som síce na výber nemala, ale bála som sa nástupu do škôlky. malý pred inými deťmi vyslovene utekal, ja som mu však na hranie nestačila. škôlka mu dala strašne veľa dobrého. z malého introverta sa stal chlapec, ktorý nemá problém osloviť cudzie dieťa, aby sa išlo s ním hrať. naučil sa samostatnosti, priebojnosti, pochopil, že nie vždy je po jeho. 😉

marika6
10. dec 2012

ahoj, pridám svoj názor, ked som riešila tiež moju či ju dať ako 3 ročnu a po týždni euforie škôlka ani počuť, tak som sa radila s psychologičkou a jej názor bol taký, že ak je dieťa zrelé v troch rokoch tak jej to len prospeje, ale /že je to aj v čechách/ dieťa je pripravené až od 4 rokov. Poradila mi aby som jej dala mesiac ak sa to nezlepší tak stiahnuť, našťastie po týždni trucovania si zvykla, ale podotýkam ja nenechávam deti v škôlke spať, na obed ich beriem, nech sa pohraju, zatancuju, zaspievaju a domov, ked nespia su menej choré a nie su tam celý den, ale kedže som na materskej tak to tak robiť môžem. Ja by som dala malu do škôlky ak chce a pýta si deti, ale len do obeda ked máš možnosť že ti ju vyberie babka. Trojročné to je ešte také bábetko potrebuje individuálny prístup a kedže je to jednotriedka........

prasiatko30
10. dec 2012

Urcite skolku a mat babku v zalohe na pripadne choroby - babka da tvojmu dietatu vsetku lasku na svete ale ak uz teraz hovoris ze dcera je viac zvyknuta na dospelych a je pre nu trosku obtiazne priblizit sa k inym detom ja by som jej to este nestazovala lebo tento rok to bude mozno pre nu komplikovane ale na buduci rok moze byt este komplikovanejsie. Tento rok by si mohla vyskusat aj dat ju len na polku dna a druhu polku nech bude s babkou a ale pomaly ju uvadzat do detskeho kolektivu nie je na skodu.

alena0305
10. dec 2012

Ja som bola v rovnakej situácii a potom od 3 rokov išiel syn do škôlky. Týždeň preplakal - ja som sa čudovala - však nebol na mňa tak naviazaný,keď som bola v práci. Učiteľky mi povedali - že babky premojkali ( vždy pomohli, obliekli, nakŕmili). Ale potom si zvykol. Takže treba teraz skúsiť menej pomáhať - ak jej doteraz bolo vo všetkom pomáhané - bude mať ľahší štart. Ale rátaj s tým,že môže byť často chorá. Môj bol prvý rok - týždeň v škôlke a 2 týždne u babky.

lenka_b
10. dec 2012

Urcite skolku, aspon na niekolko hodin denne, kym si zvykne

sendy182
10. dec 2012

ahoj nečítam celú diskusiu takže iba prispejem 😉 ........babka versus škôlka...........sk mám možnosť výberu tak porozmýšľam čoby bolo vhodné pre malú...........v škôlke sa "oťuká vedú ich k samostatnosti....... venujú sa im...majú rôzne edukačné aktivity........je tam s rovesníkmi......bududú sa kamarátstva.......majú režim...........a čo má doma?......vyžaduje stále pozornosť......vie sa sama zahrať......rozkazuje?.............je to indivuduálne........nie každému dieťatu prospeje škôlka v 3 rokoch...... nie je to chyba dieťaťa.......dieťa by sa malo cítiť v kolektíve dobre......nemalo by mať "neurózu" z toho že ide do škôlky........takému to dieťaťu prospeje odklad škôlky... o rok......... ďaľšia vec sú choroby v mš.......može byť častejšie chorá no na druhej strane si buduje imunitu.. 😝 ..je to na zváženie..........sú deti spokojné pri aj pri babke....a nespôsobí im to vážnu ujmu 😀 😀 😀 ......alebo skús ju dávať len na doobedie ako sa jej bude páčiť.....možno ostaneš prekvapená a nebude chcieť zo škôlky isť domov........ 🙂 🙂 🙂 🙂

usiko
10. dec 2012

jednoznacne skolk,aby si dieta zvyklo na kolektiv, a samostatnost....

kokorunecka
10. dec 2012

MŠ.

dari226
10. dec 2012

skolka ani neuveris aka bude stastna s detmi.mozno bude zaciatok tazky zvykat si ale urcize do skolky na pol dna do takej jednej by na zaciatku isto stacilo

hajajanka
10. dec 2012

Ahoj, aj ja by som volila skolku. Deticky potrebuju svojich rovesnikov a napriek tomu, ze babicka ju urcite velmi lubi, tak skolka je pre deticky dolezita. A hlavne, ak si myslis, ze by skolku mohla zvladnut, co sa tyka jej psychickej vyspelosti a urcitej samostatnosti. V skolke sa nauci komunikovat s detmi, zvykne si na ne a neboj, v kute stat nebude. Postupne sa osmeli a pohra sa s ostatnymi detmi.
Ak by babke velmi chybala, mozes sa s nou dohodnut, ze napr. v piatok budu mat svoj den a dcerka nepojde do skolky alebo pojde len na doobedie a na obed si ju babicka vyzdvihne.

sampo
10. dec 2012

podla mna skolka 🙂 moja mala tiez v sept. 3 a dala som ju tam, vidno,.ze potrebuje deti okolo seba. Hoci teraz sme viac doma ako tam 😅 skolkarske choroby.. takze neboj, babka si ju tiez uzije 😉

abbie
10. dec 2012

jednoznacne skolka 😕 pre milion dovodov

josenka
10. dec 2012

Ja som bola dieťa, ktoré bolo pri babke a chodila som až do predškolskej a odporúčam škôlku, určite. A ako povedali ostatné dievčatá, babka si ju tiež užije pri chorobách 😉 .

tinkag
10. dec 2012

určite škôlka - to jej prospeje. Je dieťa, potrebuje byť medzi deťmi 😉 Babka si ju môže užívať, ked bude chorá.

majcicanda
10. dec 2012

určite škôlka. predstav si aké by to mala ťažké pri nástupe do školy, keď by predtým bola len doma...

andiekens
10. dec 2012

MS, ale treba byt trpezlivy a nestiahnut ju domov hned, ked zacne plakat.. treba vydrzat 🙂

lucina7
10. dec 2012

jednoznačne škôlku. potrebuje si zvyknúť na deti, hrať sa s nimi, deliť sa o hračky, a tiež ich tam učia rôzne veci čo prospieva motorike. asi by bol väčší problém pre nu, ak by sa mala potom adaptovať do školy a nebude chodiť do škôlky. a plakať nebude večne. treba ju tam postupne adaptovať. 😉

lenadka
10. dec 2012

Sprav kompromis a daj ju najskôr do škôlky na adaptáciu napr. 2 hodiny denne, neskôr na pol dňa. "Oťuká" sa s deťmi, ale zas nebude tam tak dlho aby mala s toho traumu a mohla si postupne zvyknúť.

barbiska
10. dec 2012

Ahoj určite skôlka ja mám dcéru ktorá má 3 roky a od septembra chodí do škôlky a nevie si to vynachváliť doma nechce ostať v žiadnom prípade iba keď je chorá. Na začiatku chodila iba na pol dňa ale teraz chodí na celý deň. Tam je medzi rovesníkmi, pohrá sa, naučia ich nejaké tie básničky a tak.

beatrice28
10. dec 2012

Ja si myslím, že by jej škôlka určite prospela, dieťa by malo byť v kolektíve so svojimi rovesníkmi, to nám potvrdila aj detská psychologička, povedala, že keby malá nechodila do škôlky, tak by sa mala denne stretávať s deťmi v jej veku. Inak ja som doma na materskej a dcéra má 4 roky a už vlani chodila do škôlky a našťastie tam ľúbi chodiť, tiež sme sa toho dosť báli, ale nebol žiadny problém.

katka1981
10. dec 2012

Bez rozmyslania skolka. To ze pisti a place, to je vzdor, moja pocuva NIE velmi casto, a robi to iste, ale uz je ovela lepsia, je to anjelik 🙂 Dieta skolku potrebuje, nauci sa veci, kt. doma nie a potrebuje byt s rovesnikmi. Zvykne si. Ani jeden dovod nevidim, preco by mala ostat s babkou. Tolko moj nazor 🙂