k ze ako je na tom po tej stranke ohladom školy ci ju to bavi take kreslenie a tak pisanioe a ja ze ano ved prepisuje pismenka z knizky a tak ma vybotkovane nieco tak to opisuje ze ma vztah ku zomu tak sa ma opytala ci ju nohodou nechcem dat do skoly ked sa jej pytam ci chce ist tak povie ze ano poradte maminky ake mate s tym skusenosti ze cca o rok by sla do skoly akoby mala 6r. a 9m. ked dobre pocitam :D poradte maminky dat ju skor alebo ju nechat vyhrat . Doktorka to zo svojej skusenosti hovorila ze dcera tiez bola taka vysoka ako je moja nedala ju skor do skoly aj ked ju to bavilo ako moju a LUTUJE po 1 ze sa jej smiali ze je vysoka ze ci prepadla a to sa jej smiali az do 9. rocnika (to by som nechcela) a po 2 ze uz ju potom to v skole nebavilo lkebo sa sama doma naucila kym sla do tej skoly . Prosim poradte my som uz zufama dakujem
zle mi vychadzaju roky, bola som najstarsia v triede a nic sa mi nestalo za to, že som išla ako keby o rok neskor..............preco brat detom rok hrania navyse?🙂
@matta1 dnes čo je za deň, hromadne zmizlo "ô" z klávesníc a nahradilo ho"kv"? a chápem aj to, že nie každý je nádejný spisovateľ, ale bez urážky, tvoj príspevok je slušne niečo ako tá hra "hádaj na čo myslím" ... alebo je chyba v mojom prijímači 😅
neviem koľko rokov má tvoja dcéra, ani o koľko skôr ju chceš dať do školy, ale v zásade to nie je otázka výšky dieťaťa, ale o tom, či na to má aj intelektuálne aj po psychickej stránke a to sa rieši u odborníka, nie na MK...
Admini, prosím Vás opravte jej to ,,SKVOR,, lebo mi srdce pukne ! ! !
dokonca vidím, že nie som sama 🙂
ja som to tiez nepochopila ze preco ma ist vlastne skor do skoly. Kvoli vyske? Ci kvoli comu?
@matta1 myslim ze to neni len o presuvani pismen ale aj o gramatike a najma y/i a tak .. ale to je jedno ...
ak chces dat dieta skor do skoly tak musis s nim absolvovat vysetrenie v CPPP podla toho kam patrite .. nie je to na rozhodnuti teba rodica ani pediatra...
podla toho co pises mi nepride dcerka nejako extra popredu ... u nas v skolke bezne prepisuju decka aj mladsie pismenka .. a tak ... ale to my tu tazko posudime to musi oddobrit odbornik a teda psycholog 😉
@matta1 ja som do školy nastupovala a mala som 6 rokov a 8 mesiacov, keďže mi zle vychádzajú roky a musím povedať, že ja som tým dosť trpela, pretože som išla už do školy s tým, že som vedela čítať, písať, počítať a nie, že by ma to nebavilo, školu som milovala dlhé roky, ale jednoducho som strašne túžila po nových informáciach a musím povedať, že som sa aj hanbila za svoj vek, že som bola taká "stará" oproti ostatným. Inak vysoká som bola tiež a aj taká dosť pevná a nikdy sa mi nikto nesmial, to je veľmi individuálne.
@sissy27 ako pekne ste im to napisali. plne suhlasim. priserne, ako niektore "vedia" po slovensky.
@maznacik007
v soucasne dobe jde o MODU 😉
zaujímavé je, ako idu ruka v ruke gramatická negramotnost a schopnost nepriznat si chybu za žiadnych okolností 🙂
fuuu...som sa zapotila kym som to precitala a aj pochopila 😉 ale teda ja radim nedavat skor,ani kvoli vyske...to ze opisuje nic neznamena...a este mi neda,ako prepac nic v zlom ale ked gramatika ani tebe ako mamine nejde tak by som urcite dieta skor do skoly nedavala lebo to bude tazke aj pre teba...
Dam ti otazku. Poznam chlapceka, ktory je malicky. Dat ho preto do skoly o rok neskor??? Dali ho nacas a je najsikovnejsi z triedy, stale ho chvalia. Pise tak, ako je predpisany text. Je naozaj velmi sikovny a zlaty. Vela som citala o tom, kedy deti ako spolupracuju atd., tyka sa to skor skolkarov. Mne bolo napr. luto, ze niekde chodia uz 4 rocne deti do skoly a tu nie. No a citala som aj clanky, kde bolo pisane, ze tie deti casom nebudu o nic mudrejsie a ze sa im ubera detstvo. Ze ani kopec kruzkov, nie je to co dieta chce, ale co chce rodic. Ja by som sa poradila s ucitelkami v skolke, ak maju pocit, ze je vo vyvoji popredu, nech ide do skoly skor, ale inak by som to neriesila. Ze je vysoka, to je ozaj blby argument. Skor ju priprav na to, ze sa zato nema hanbit, ze je to pekne a podobne. Ak jej budes hovorit aka je pekna atd. tak by tym trpiet nemala. Moj manzel nastupil do skoly ako 7 rocny, lebo je decembrovy, ma 2 VS, stale sa rad vzdelava, v skole mu stacilo pocuvat, doma sa moc neucil, ale stale pozera a cita dokumenty z historie, vedecke atd. Mna dali nacas ako 6 rocnu, vysku som mala tabulkovu, vedela som pred nastupom do skoly naratat do 100 a hoci mam VS s vyznamenanim, ucenie k mojmu hobby nikdy nepatrilo. Deti sa mozu vysmievat za vsetko, nemusia sa im pacit ani dcerkine papucky, alebo copiky, moze im vadit aj to, ze si dala pasikave pancusky....... podla mna ta vyska, nie je ten spravny dovod. Treba sa zamerat na to, aka je rozumovo vyspela. Mam kamosku, jej dcerka ako 4 rocna nosila velkost 128. Ked som sa s nou rozpravala, pripadala mi ako 8 rocna. Kamoska mi hovorila, ze kolkokrat jej ludia povedia, ze to ako sa chova. A ked im povie, ze ale ved ma len 4 roky, tak sklapnu. A je to zlate dievcatko, chova sa priperane k veku, poslusna, zlata, no a co, moze zato, ze je vysoka???
Tuto dilemu ti pomoze vyriesit jedine odbornik.Test skolskej zrelosti ti najskor napovie ako dalej.
@matta1 podla mna vzrast a vyzor dietata nema nic so skolou, proste dieta je dieta, na co to ponahlat??
ja by som radila skôr neskôr ako skôr 😉 😀
@matta1 Ahoj, urcite ju nedavaj skor, mozno opisuje pismenka, pozna abecedu, ze by ju to bavilo... ale vies, co obnasa skola? Ako zvlada skolku, Vydrzi 40 minut sustredit sa na konkretnu pracu 3x dopoludnia s prestavkami? Dieta musi byt pripravene na skolu hlavne psychicky... Moja mala 6r na konci augusta, uvazovala som ci ju nechat alebo nie, boli sme aj u psychologicky, pytala som sa v skolke. Tym, ze od 2r chodila do skolky, ako predskolacka uz bola pripravena, pani uc.aj psychologicka mi ju doporucili dat do skoly v 6r... ale vidim rozdiel, je este hravejsia, poobede by si aj lahla, zvlada skolu super, je sikovna, ulohy ma za 10 minut, ale vydrzi byt na hodine dopoludnia, 5. hodina je to uz tazsie.
Takze urcite by som pred 6 rokom ak som to spravne pochopila, v ziadnom pripade do skoly dieta nedala... a aj tak, sk. rok uz zacal. A vyska s tym nehraje rolu. Ak sa chcu deti posmievat, dovod si najdu...
@matta1 pokial si dobre pamatam, tak kedysi sa normalne zacinalo chodit do skoly v takom veku. Mne to nepride extremne skoro, tiez som tak isla do skoly a spolu som mnou dalsich asi 20 spoluziakov (no to bolo v dobe, kedy bolo bezne v triedach 36 a viac deti 🙂 a ziadnu ujmu sme neutrpeli.
Co sa tyka toho, ze by ju niekto povazoval za prepadlika, tak to je dnes uz davno pase, kedze v prvom rocniku uz bezne najdes deti, ktorym taha na osmy rok zivota. Skor by som mala obavu z tohoto: nebude moje dieta najmladsie v rocniku a bude stihat starsim?
Spravnu odpoved ti vsak neda detska lekarka, ale psycholog urceny na posudzovanie skolskej zrelosti.
@matta1 nebud zufala, mas este cas na rozhodovanie. Zapisy do skoly su v januari a februari, potom neskor na jar az do maja (skoly deti prijimaju do 31. 5.) mas cas nechat si urobit v poradni testy a poradit sa tam, ci by ti predcasne zaskolenie odporucali. Skolska zrelost je o viacerych oblastiach... ale poviem ti, ze mame v skole dieta ktore je novembrove a islo do skoly asi take stare ako by isla tvoja dcera a problem to nebol. Ale to je o tom, ci bude na to zrela, a to ti povedia najlepsie v poradni (CPPPaP). Potrebujes okrem toho potvrdenie od detskeho lekara, ze by to tiez odporucal. Ak mas obe odporucania, skola moze dieta predcasne zaskolit.
Ja som novembrova tiez a isla som do skoly riadne v tych 6 rokoch a 9 mesiacoch a neuskodilo mi ani to. Hoci som uz vedela citat... Ako pisem, skolska zrelost nie je len o tom.
K tomu ako by ju deti prijali: dnes je tolko roznych pripadov, su odklady, nulte rocniky, specialne triedy... ze si nemusis robit starosti, dnes uz to nie je nic zvlastne, ak ide dieta do skoly neskor ako v 6 rokoch. Toto rozhodne nie je najpodstatnejsia vec podla coho sa rozhodovat. Jedno dieta v 6 rokoch je zrelsie, ine menej zrele, ide o tu zrelost a nie o kalendarny vek.
@matta1 k tomu dietato co mame v skole som chcela upresnit, ze islo do skoly ked este nemalo 6 rokov, lebo bolo jednak nadane a jednak zrele, takze sa to dalo. Ale castejsie byva, ze idu do skoly skor deti, ktore sa narodili v septembri alebo tak, proste blizko tej hranice. Lebo ta nemoze byt ina, nez mierne umela 🙂
mna dali nasi do skoly skor a svojmu dietatu by som to teda nespravila 🙂