Mám dať 2,5-ročnému škôlkarovi plienku?

9. okt 2023

Caute, idem k vam po radu, co by ste robili.
Syn chodi do skolky od minuleho pondelka. Kazdy den ho nesiem pocikaneho, a po skonceni zo skolky sa musime ist vycikat do krikov vonku. Cika vela. Pani ucitelka tvrdi, ze cikal 2x, chodia pravidelne kazdu hodinu. V skolke je docela 2,5 h.
Ma 2,5r je odlpienkovany od Juna/Jula, doma nemame take problemy. Dokonca ani v noci sa mi nepocika.

Neviem, co mam robit... Ked s apytam od ucitelky, preco je mokry. Ona nevie. Nevsimla si to, co moze byt pravda, pretoze mu davam softeshell nohavice, viete, tie menej premokave. Od zajtra skusim obycajne. V boxe ma 3 teplaky, 3 tricka s dlhym rukavom, slipky, pancuch. Proste vsetko.

Dnes som ho vzala domov tak, ze mal mokre tricko, nohavice komplet od hora az po clenky, ponozky.

Co robim zle?

anjelicek26
9. okt 2023

Ked chodia kazdu hodinu cikat s detmi a jemu to nestaci, asi by mi zazvonila prve kontrolka na cukrovku... ale tak to som ja... ako casto chodi cikat doma a kolko pije? A nic nerobis zle, proste sa hanbi vypytat... ale ked s nimi chodia, preco sa nevycika vtedy? To treba s nim prebrat, ak ti to teda v tom veku vie uz vysvetlit...

hortenziaj
9. okt 2023

Môj keď viac ije, cika aj častejšie ako každú hodinu. Možno povedať učiteľke nech ho dá častejšie? Lebo on je asi ešte malý aby sám šiel (súdim podľa môjho, že vtedy nevedel povedať, len náznaky boli a musela som ho dat ja, sam by nešiel, a učiteľka asi nemá čas sledovať len jeho samého)

autor
9. okt 2023

@anjelicek26
@hortenziaj podla toho kolko pije... Ale ze 2x za 2,5h + je pocikany a sa pyta ist hned po skolke. Mne toto nejak nesedi. Do obeda mi doma cika mozno dva, max trikrat. Teda od 7 do 12-13:00, preto nechapem. Ako keby ho nedali cikat alebo ja neviem... Som zufala.
Dat plienku je asi blbost, ze?

anjelicek26
9. okt 2023

Ano plienka je blbost... mne to prijde ze cika dost no, moji v tom veku cikali kazde 2,5-4h cca... skus aspon moc odniest na rozbor a spytaj sa na ten cukor... a urcite ho davaju, resp. sa spytaju a on pokyve, ze nie, tak nejde vtedy a o pol hodinu musi a uz sa hanbi opytat...boh vie, Plienku mu tam menit tiez nebudu a sam uz potom nebude vediet ist na zachod.

atika11
9. okt 2023

Som učiteľka v mš a poviem vám tak ako je....materská škola nie sú jasle,podmienka pre prijatie je,že dieťa je úplne odplienkovane a vie sa vypýtať samo na potrebu.Učiteľka v mš na prebaľovanie ozaj nemá čas,v mš prebieha výchovno-vzdelávací proces.

alickapusinka
9. okt 2023

S plienkou do škôlky ho asi nevezmú. Podľa mňa treba ísť na testy na cukrovku. Teraz bude zima ak urobí malú potrebu tak ho nechajú mokrého celý deň. Podľa mňa len prechladne ak ho tak nechajú a budú ešte väčšie problémy s toho zdravotné. V škôlke už plienky by mať nemal asi by ho ani nevzali.

atika11
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
pe_mi
9. okt 2023

Podľa mňa je to psychického rázu, všetky deti, ktoré doma nemajú problém a zrazu len v škôlke.. Tak je to vždy nejaká nespracovana vec, nové prostredie, odlúčenie od mamy, niečo sa mu tam nepáči, na niečo iné je naučený. Malo by to pominúť. Treba čas, som si istá, že je to v tom.

atika11
9. okt 2023

Môže byť aj to,že ešte nie je zrelý na škôlku.Povie vám prečo sa nepýtal cikať?

mediana
9. okt 2023

@pe_mi určite súhlasím, prežívame to iste 🙂

autor
9. okt 2023

@anjelicek26
@alickapusinka cukrovka je blbost. Doteraz nemal take problemy. A boli sme uz aj na krvi 3x z inych dovodov. Vsetko bolo ok. Ine priznaky nema ziadne. Niekedy mi vydrzi necikat aj 3 hodiny. Zavisi od toho, kolko vypije. Nikdy mi neprislo, ze cika tak strasne vela. Ja si myslim, ze primerane.

autor
9. okt 2023

@pe_mi Tiez si myslim... Lebo ked sa ho opytam, preco necikal na toalete, tak sa iba usmieva.... Objednala som mu nerpemokave slipky. Kym nedojdu, nedam ho do skolky.

autor
9. okt 2023

@mediana ano? A ako to riesite?

autor
9. okt 2023

@atika11 ved sa vie vypytat, aj kakat, aj cikat. Zobudi sa aj zo spanku, ze chce ist na toaletu. Vypyta sa aj u mojich rodicov, aj u kamosky, len v skolke nie.

atika11
9. okt 2023

Možno nie je zrelý na mš,predsa už je to inštitúcia,ktorá si vyžaduje istú samostatnosť v sebaobsluhe aj v zvládaní hygienických návykov.

maris5
9. okt 2023

zober ho vycikat sa na toaletu v skolke ked si pre neho prides. Moze byt, ze sa v umyvarke niecoho boji a nevycika sa. Ak tam pride nazar 20 deti ucitelka ci nemusi vsimnut, ci naozaj cikal.

nikaeli
9. okt 2023

Uvedom si prosím, že v škôlke nie je iba tvoj syn, naozaj nie je možné, aby s ním učiteľka behala každú pol hodinu na záchod, či mu náhodou netreba. Možno je zaujatý činnosťou a neuvedomí si, že mu treba - to sa stáva. Vravíš, že mu treba častejšie ako predtým - nebude prechladený? k plienke sa nevracaj, to by bol krok späť. Ak chodí do MŠ iba týždeň, chce to čas - predsa len uňho nastala obrovská zmena v živote. Skús mu pripomenúť, že v škôlke mu pomôže pani učiteľka, je ako jeho druhá mamka a keď mu bude treba pišať, nech ide za ňou 😉 určite to zvládnete, nezúfaj hneď na začiatku.

januska12323
9. okt 2023

Popros pani učiteľky aby dozreli či sa naozaj vycikal. Ja si myslím, že drží len aby nemusel ísť a potom už nevydrží a cvrkne si. Nauč ho napríklad len potiahnuť ruku a ukázať na záchod keď mu treba, nemusí priamo hovoriť. Keď po neho prídeš choď s ním najprv na záchod a potom domov. Ak je mokrý prezliecť v šatni.

timea301196
9. okt 2023

Podľa mňa je to psychika. A kto vie ako ich pri cikani prizerajú

alickapusinka
9. okt 2023

Ja som tiež nemala žiadne príznaky okrem smädu a chodenia na malú potrebu. Dokonca ani po 5 odberoch mi ju ani obvodná neodhalila až ma poslala na diabetologiu tam mi vzali krv a dali mi lieky potvrdila sa mi 2 .

nikpa
9. okt 2023

Môžu chodiť pravidelne každú hodinu ale on sa práve vtedy vycikať nemusí a keď mu potom ozaj treba tak sa proste pocika. Hrá sa a nemá čas sa pýtať na wc. A možné je aj to, že je to psychicke. 2,5 ročny možno ešte nie je dostatočne zrelý na mš. Ak sa to do mesiaca nevyrieši, vážne by som uvažovala, či tam už patrí a nie je to na neho ešte priskoro...

autor
9. okt 2023

@nikaeli iba podla ucitelky som usudila, ze castejsie, ale aj to iba v skolke (?). Doma necika castejsie, vsetko podla toho, kolko vypije.
Preto sa cudujem, ze pani ucitelka tcrdi, ze bol na wc 2x, ale ked som isla prenho, tak bol cely pocikany plus este hned piskal. Nechodi tam vela deti inak, iba 9 a moj ano, urcite potrebuje pomoc s cikanim.

autor
9. okt 2023

@nikpa vyskusame este tie nepremokave slipy, ked ani tak to nebude dobre, tak si este pockame...

autor
9. okt 2023

@timea301196 hej... Tiez si myslim, ze sa nieco nepaci, alebo fakt neviem. Nemali sme nikdy taketo peoblemy, a to fakt je sikovny v cikani. Od prveho momentu mi vydrzi celu noc bez plienky....

autor
9. okt 2023

@maris5 nemozem ist dovnutra prenho. Donesu mi ho von. Preto cikame do kriku.

autor
9. okt 2023

@januska12323 vies co, kazdy bozi den ju prosim, aj plienku som dala do krabicky, ked si mysli, ze treba, nech da. Ale nic. Tolko mi povie, ze si to nevsimla, co urcite je pravda kvoli softshellovym nohaviciam. Ale ze si to nevsimne kazdy den... Neviem, no. Vyskusame tie slipy este.

Teraz mi zacina aj kaslat, tak sa tesim... 😏

nikaeli
9. okt 2023

Možno keď idú všetci pišať, jemu vtedy netreba a ak im mimo to nesignalizuje potrebu, popišká sa 🤷🏻‍♀️ P8šeš, že ich je iba 9, ok, no cca do deviatej je v triede iba 1 učiteľka, až potom prichádza druhá. Vonku je to o to náročnejšie - či sú na prechádzke, či na ihrisku, učiteľka nemá oči iba na ňom, nesleduje ho nepretržite ako ty, keď ste von. Naozaj si to nemusí všimnúť. Môj je už predškolák a napr.skladá Lego - vidím, že sa vrtí - pýtam sa ho, či mu netreba, posielam ho na wc a on nie, netreba, veď skladám Lego. A o minútu už beží cez celý byt, že nestihne 🤦🏻‍♀️ Plienky nie sú v klasickej MŠ povolené kvôli hygiene. Nemôžeš sa kvôli tomu hnevať na personál, je to jednoducho nariadenie z hygieny.

mediana
9. okt 2023

No naša už chodí od zaciatku septembra, začalo po 2 týždňoch asi, a myslím ze je to kombinácia strachu povedať,že treba, psychických zmien, skolka... proste len vysvetľujem, že nech sa ide pýtať, že naschvál to robiť nemôže (lebo aj také je)... proste prechádza to samé

mediana
9. okt 2023

A áno aj pred chorobou to môže byť, tiež to počúvam z okolia a zisťujem ze maju tieto isté problémy aj ostatní, čo ich poznáme a začali so skolkou

autor
9. okt 2023

@nikaeli nieeeeee, ja sa vobec nehnevam, vobec. Preto hovori, ze podla mna si to nevsimne, preto hladam nejake riesenia od skusenejsich. Najviac rozumne budu tie nepremokave slipy.