Má nepracujúca matka nárok na materskú škôlku?

miskatn
22. máj 2014

Ma nepracujuca matka narok na statnu matersku skolku pre svoje dieta?
Vopred dakujem.

liz_lemon
22. máj 2014

@miskatn skolky maju svoje podmienky na prijatie, ak je miesto, tak preco nie, ale ak je vela deti, tak uprednostnia tie, ktorych mamy pracuju

pribinak
22. máj 2014

V zákone o skolkach nikde nie je uvedené, ze takáto matka, resp jej dieťa nemá nárok na štátnu škôlku, ide skôr o to, ze vo veľkých mestách, ktoré zasiahol baby boom "husakovych deti" nestačia kapacity a tak sa ti môže stať, ze to dieťa do MS prijaté nebude
U nas je prvoradá podmienka, aby dieťa malo k 31.8. tri roky a trvalý pobyt

sissy27
22. máj 2014

@miskatn žiadny zákon to nezakazuje,resp. neobmedzuje, ak tvoje dieťa spĺňa všetky stanovené podmienky a je v škôlke miesto, tak ti ho zoberú... ale tiež mi príde logické, že ak budú dve úplne rovnaké deti čo sa podmienok týka a jedno voľné miesto, tak uprednostnia pracujúcu matku pred nepracujúcou...

darina1952
22. máj 2014

@miskatn Ahoj, pokiaľ to kapacita škôlky, dopyt po konkrétnej škôlke a vôľa riaditeľky škôlky dovoľujú - nie je dôvod na zamietnutie prijatia dieťaťa do škôlky. Jediné čo zo zákona vyplýva, je povinná predškolská dochádzka dieťaťa jeden rok pred nástupom na školskú dochádzku - tieto deti musia škôlky prijať. 😉

lulu369
22. máj 2014

@miskatn ahoj, žienky vyššie to napísali presne...u nás tiež uprednostňujú predškoláčikov, potom detičky, ktorým maminy chodia do práce. Moja dcérka chodí do škôlky a ja som na RD so synom

miskatn
autor
22. máj 2014

dakujem vam @liz_lemon @pribinak @sissy27 @darina1952 @lulu369
dieta uz chodi do skolky, bolo prijate pred 2 rokmi, ale matka dostala vypoved v praci a ma strach, aby dieta nebolo vyradene zo skolky. predpokladam, ze bude dobrovolne nezamestnana, kym si opat nenajde pracu.

respektive je mozne, aby stat za nu platil aj socialnu aj zdravotnu, kym si pracu opat nenajde?
a opat ta ista otazka: ak ano, nestrati jej dieta narok na skolku?
moc dakujem, krasny den 🙂

pribinak
22. máj 2014

No a musí riaditeľka MS vedieť, ze matka je nezamestnaná? ;)

Myslím si, ze dieťa nevyradia, v zákone sa nikde neuvádza, ze matka musí byt zamestnaná, takáto podmienka tam nie je

hradnapani
22. máj 2014

@miskatn to by bola hruba diskriminacia. Nie, nemoze stratit narok z tohto dovodu.
mamicka nech ide na urad prace, zdravotku budu vtedy platit za nu, socialka sa tusim pocas nezamestnanosti neplati.

sissy27
22. máj 2014

@miskatn aha, tak v tomto prípade určite nárok na škôlku nezaniká a nemôžu vylúčiť dieťa len kvôli tomu, že matka prišla o prácu 🙂 som si pôvodne myslela, či sa pýtaš na zohľadnenie pri prijatí do škôlky, ale to je niečo iné 🙂
čo sa týka sociálnej a zdravotnej - musí sa ísť prihlásiť na úrad práce, zdravotnú platí štát a sociálnu ak chce, môže si doplatiť sama (ak sa nemýlim, možno má niekto lepšie info)
dieťa každopádne nárok na škôlku nestráca v súvislosti s nezamestnanosťou rodiča alebo nedoplatkami na sociálke či zdravotke...

lulu369
22. máj 2014

@miskatn sissy27 to napísala pekne...a čo sa týka tej škôlky, tak predpokladám, že dieťatko už bude čoskoro predškoláčik, takže vylúčiť zo škôlky ho ani nebudú môcť, pretože predškolákov by mali uprednostňovať (ja keď som sa bola pýtať či mi vezmú dcérku aj skôr ako dovŕši 3 roky do škôlky, tak mi bolo povedané, že pokiaľ bude voľné miesto tak bez všetkého, no musí v prvom rada zobrať predškolákov)

nice202
22. máj 2014

@pribinak suhlasim. My sme na prihlaske nemali zamestnanie matky a ani otca, dokonca sa nas to nikto nepytal, cize neviem odkial by u nas riaditelka vzala, ze niekto nepracuje.

milota164
22. máj 2014

my sme mali na prihlaske zamestnanie

sheila72
22. máj 2014

Máš nárok, ale uprednostňujú sa zamestnaní rodičia. Väčšinou ak je veľa detí, zoberú ho neskôr, aby malo šancu pred zš navštevovať mš. U nás napr.nechceli brať ani také deti, ktorých matka je doma na md s ďalším dieťaťom, pretože škôlky boli preplnené.

precudziedeti
23. máj 2014

Je to presne tak ako píše sheila72. A voľné miesta nie sú

miskatn
autor
25. máj 2014

dakujem vam vsetkym @sissy27 @pribinak @hradnapani @lulu369 @nice202 @milota164 @sheila72
ste zlate 🙂

pokial matka sa nepojde nahlasit na urad prace, jedina moznost je ze bude dobrovolne nezamestnana?
v takom pripade si sama plati len zdravotne, ci mylim sa? dakujem
dcerka ma 4,5 roka

sheila72
25. máj 2014

@miskatn za máličko 🙂 áno, v prípade mš je jedno či si dobrovoľne alebo nedobrovoľne nezamestnaná, myslím si :D alebo si daj neplatenú predĺženú RD do 6 r a bude za teba platiť stáť, ale v tom prípade môžeš mať dieťa v škôlke len 4 hodiny na deň...

pribinak
26. máj 2014

@miskatn môžeš si sama platiť aj do sociálnej poisťovne, je to pekná palka

miskatn
autor
26. máj 2014

ahoj @sheila72 tuto informaciu som hladala, takto je to teda s tou predlzenou rd.
dakujem vsetkym, 🙂