Ma nepracujuca matka narok na statnu matersku skolku pre svoje dieta?
Vopred dakujem.
V zákone o skolkach nikde nie je uvedené, ze takáto matka, resp jej dieťa nemá nárok na štátnu škôlku, ide skôr o to, ze vo veľkých mestách, ktoré zasiahol baby boom "husakovych deti" nestačia kapacity a tak sa ti môže stať, ze to dieťa do MS prijaté nebude
U nas je prvoradá podmienka, aby dieťa malo k 31.8. tri roky a trvalý pobyt
@miskatn žiadny zákon to nezakazuje,resp. neobmedzuje, ak tvoje dieťa spĺňa všetky stanovené podmienky a je v škôlke miesto, tak ti ho zoberú... ale tiež mi príde logické, že ak budú dve úplne rovnaké deti čo sa podmienok týka a jedno voľné miesto, tak uprednostnia pracujúcu matku pred nepracujúcou...
@miskatn Ahoj, pokiaľ to kapacita škôlky, dopyt po konkrétnej škôlke a vôľa riaditeľky škôlky dovoľujú - nie je dôvod na zamietnutie prijatia dieťaťa do škôlky. Jediné čo zo zákona vyplýva, je povinná predškolská dochádzka dieťaťa jeden rok pred nástupom na školskú dochádzku - tieto deti musia škôlky prijať. 😉
dakujem vam @liz_lemon @pribinak @sissy27 @darina1952 @lulu369
dieta uz chodi do skolky, bolo prijate pred 2 rokmi, ale matka dostala vypoved v praci a ma strach, aby dieta nebolo vyradene zo skolky. predpokladam, ze bude dobrovolne nezamestnana, kym si opat nenajde pracu.
respektive je mozne, aby stat za nu platil aj socialnu aj zdravotnu, kym si pracu opat nenajde?
a opat ta ista otazka: ak ano, nestrati jej dieta narok na skolku?
moc dakujem, krasny den 🙂
No a musí riaditeľka MS vedieť, ze matka je nezamestnaná? ;)
Myslím si, ze dieťa nevyradia, v zákone sa nikde neuvádza, ze matka musí byt zamestnaná, takáto podmienka tam nie je
@miskatn to by bola hruba diskriminacia. Nie, nemoze stratit narok z tohto dovodu.
mamicka nech ide na urad prace, zdravotku budu vtedy platit za nu, socialka sa tusim pocas nezamestnanosti neplati.
@miskatn aha, tak v tomto prípade určite nárok na škôlku nezaniká a nemôžu vylúčiť dieťa len kvôli tomu, že matka prišla o prácu 🙂 som si pôvodne myslela, či sa pýtaš na zohľadnenie pri prijatí do škôlky, ale to je niečo iné 🙂
čo sa týka sociálnej a zdravotnej - musí sa ísť prihlásiť na úrad práce, zdravotnú platí štát a sociálnu ak chce, môže si doplatiť sama (ak sa nemýlim, možno má niekto lepšie info)
dieťa každopádne nárok na škôlku nestráca v súvislosti s nezamestnanosťou rodiča alebo nedoplatkami na sociálke či zdravotke...
@miskatn sissy27 to napísala pekne...a čo sa týka tej škôlky, tak predpokladám, že dieťatko už bude čoskoro predškoláčik, takže vylúčiť zo škôlky ho ani nebudú môcť, pretože predškolákov by mali uprednostňovať (ja keď som sa bola pýtať či mi vezmú dcérku aj skôr ako dovŕši 3 roky do škôlky, tak mi bolo povedané, že pokiaľ bude voľné miesto tak bez všetkého, no musí v prvom rada zobrať predškolákov)
my sme mali na prihlaske zamestnanie
Máš nárok, ale uprednostňujú sa zamestnaní rodičia. Väčšinou ak je veľa detí, zoberú ho neskôr, aby malo šancu pred zš navštevovať mš. U nás napr.nechceli brať ani také deti, ktorých matka je doma na md s ďalším dieťaťom, pretože škôlky boli preplnené.
Je to presne tak ako píše sheila72. A voľné miesta nie sú
@miskatn skolky maju svoje podmienky na prijatie, ak je miesto, tak preco nie, ale ak je vela deti, tak uprednostnia tie, ktorych mamy pracuju