Má na dieťa negatívny dopad to, že nastúpi do škôlky okolo 5 rokov?

14. okt 2023

Ahojte,
chcem sa opytat zo skusenosti, ci mi viete poradit... Ma nejaky negativny dopad na dieta, ak nastupi do skolky v 4-5 rokoch?

Dakujem!

tanyag
14. okt 2023

Moja nastúpila v 4 rokoch a žiaden dopad, dokonca lepšie sa adaptovala, žiaden plač, žiadne vystrájanie.

autor
14. okt 2023

@tanyag super! V piatich rokoch je to uz extrem?

katkadud
14. okt 2023

Záleží od toho ako sa mu venuješ doma, ako ho rozvíjas a vzdelávas a ci ma šancu sa socializovat aj inde. Za mňa úplne v pohode, ak si mamička na to trúfa a vie dat dieťaťu to co potrebuje.
Môj nechodí do škôlky, učíme sa veci ktoré ho zaujímajú, túlame sa po meste, po prírode, vie také veci ze aj starsie deti zo škôlky by otvárali oči. Na druhej strane nevie tie skolkarske veci - tvorenie, basnicky a odrhovacky, ale pre mňa to nie je také dôležité, to určite dobehne a verím tomu ze nebude zaostávať v ničom keď nastúpi do škôlky.

tanyag
14. okt 2023

@autor
Poznám dievčatko, ktoré v 3 aj v 4 rokoch hrozne znášalo škôlku. Mamička ju nechala doma, dala ju teraz do škôlky, čo už má 5 rokov, za chvíľu 6 a bez problémov, adaptácia hneď, neplače, nevymýšľa, teší sa. Myslím, že záleži aj od dieťaťa.

mamamasama
14. okt 2023

A ako v čom za rovesníkmi? 🤣 Hádam sa mu doma venuješ. Vie sa obliecť, má základy hygieny, spievate si. Škôlka nie je Harward 😁😁😁

ivangeline
14. okt 2023

Nemyslim si. Jedna pani mi hovorila,ze vsetky 4 deti mala do 6r doma a sli rovno do skoly. Su z nich vzdelani ludia. Maju sa dobre. Chodia mamu navstevovat.

tanyag
14. okt 2023

@ivangeline Ja som tiež do škôlky nechodila a som tu, žiadný problém, dokonca som od ZŠ až po maturitu mala samé jednotky na vysvedčení 😁

beata_k
14. okt 2023

Ak mam dobre info, tak buduci rok je predskolska povinna od 4 rokov. Skus k tomu pohladat info, ci to je pravda.

petronelag
14. okt 2023

To je veľmi individuálne, závislé od povahy dieťaťa, ale tá predškolská to je už dobre, aby dieťa videlo, ako sa žije v skupine rovesnivkov.

lenka2232
14. okt 2023

Zalezi od povahy..ja som isla ako 5r.a dllllho som to niesla psychicky zle,deti boli poskupinkovane,ja som nepoznala nikoho..potom som mala problem aj v 1.roc..ale ja som bola taky bojko,bala som sa a preto som to niesla tazko

hederamonstera
14. okt 2023

Nie nema

akvi
14. okt 2023

Nie, nemá to žiadny negatívny dopad, skôr je to opačne. Zamysli sa nad názvom MATERSKÁ škola. Komenský, ktorý tento pojem zaviedol fakt nemyslel inštitúciu 😉. Ak dieťaťu zabezpecis podnetné prostredie a budeš sa normálne stretávať s inými ľuďmi, tak dieťa sa naučí všetko, čo potrebuje.

cafelatte
14. okt 2023

To je pre dieťa len benefit byť do 5 rokov s rodinou, malo kto si to môže dovoliť. Moja dcéra nastupovala teraz v septembri 1 x do predskoly, vek 5r.4 mesiace.

Žiadny plač, teší sa z kolektívu deti.

dominikamacakova
14. okt 2023

Prečo by to malo mať negatívny dopad?

birika
14. okt 2023

ziadny negativny dopad to mat nebude 🙂 prave naopak - uzila si detstvo a teraz sa uz bude pripravovat na skolu

autor
14. okt 2023

Juj, zeny. Dakujem, strasne dobre sa to cita. 🙏🏻❤️🥲

rivini
14. okt 2023

Je to individualne. Ja sama som nastupila az okolo 4. roku a teda nespominam si na to dobre…s mamkou som bola doma prilis dlho, skolka pre mna bol obrovsky stres (niesom pritom rozhodne introvert). Deti sa uz poznali, boli „zabehnute“, boli skamosene, samostatne a mne sa na ten rezim a na to, ze som stale vlastne v nejakej skupine, zvykalo strasne tazko-nie, nerobila som sceny a chcela som tam chodit a hrat sa, no bol to sok a rodicom to zazlievam, bolo to uz neskoro. Teda aspon pre mna. Svoje vlastne dieta som dala do sukromnej skolky na 2 hodiny do tyzdna v 2 rokoch a je tam velmi rado. A ano, skusaju tam veci v dkupinke, ktore mu ja doma takto ponuknut neviem, zacalo malovat, „pomahat v domacnosti”, perfektne rozpravat, neboji sa ludi… a ano, doma sa mu venuhem tiez intenzivne, ale deti sa najviac ucia od deti v rovnakom veku a to ja zabezpecit neviem. Okolo 2. roku zivota sa zacnu deti zaujimat o hru s inymi detmi, okolo 3. roku to uz pravidelne nevyhnutne potrebuju aspon na par hodin v tyzdni.

rivini
14. okt 2023

Moja mama inak tiez spomina, ze som mala v skolke vo vyssom veku “lepsiu adaptaciu”. V skutocnosti to bol len jej pohlad, lebo ano, bola som uz dostatocne velka na to, aby som chcela byt s detmi a chapala som, ze mama som po mna vrati. No zameskala som toho z mojho spatneho pohladu dost a hlavne priebojnosti v time, samostatnosti v rozhodovani a kope inych veci som sa musela potom omnoho tazsie ucit. Dieta do troch rokov by malo vacsinu casu stravit s matkou (otcom). Od troch rokov by uz malomat skusenost, ake to je, byt sucastou kolektivu. Kedysi mavali ludia aj 5-8 deti, skolku im netrebalo. Dnes, v casoch 2 deti, casto s vekovym rozdielom, by to mala byt nevyhnutnost. Ale to len moja skusenost

siska53
14. okt 2023

Ja som sla az do skoly... za mna.. skoda, ze som nemohla chodit aspon rok do skolky..

rebrambora
14. okt 2023

Na mna to malo dopad. Inteligencne nie, kedze ma otec naucil vsetko, ale nevedela som sa absolutne zaclenut do kolektivu, takmer do mojej dospelosti.
Som ale nazoru, ze vyrovnat sa to da, ak dieta nieje izolovane, ma nejaky ten kruzok a pridavas mu primerane k veku nejaku zodpovednost a samostatnost.

negymama
14. okt 2023

to je individualne. moja nastarsia nastupila najprv na 2,5 roka a velmi zle znasala, plac, zacala sa zajakavat. Vecer nechcela ist spat, aby sa rano nezobudila ze musi do skolky. Tak som ju nechala doma, bola som s mladsimi surodencami na materskej. Bola doma do 4,5 roka. A druhy pokus o nastup uplne v pohode, mala v triede jedneho bilzkeho kamarata z ihriska. Chodila celkove 2,5 roka do skolky, lebo mala odklad /augustova/. Potom v skolke fungovala uplne v pohode, priatelske dieta, nasla si kamaratky. Zvysne tri deti isli do skolky ako 4 rocne, 2,8 rocne a presne 3 rocne. Najhorsie to znasal ten najmladsi 3 rocny - ale nastastie si zvykol. On v skolke bol OK, len ten prichod z domu bola katastrofa.

autor
14. okt 2023

@rivini
@rivini
@siska53
@rebrambora
@negymama co sa tyka socializacie... Tyzdenne kruzky stacia?
u nas ide o to, ze sme sa vystahovali na krtaku dobu do zahranicia. Skusili sme skolku, ale syn sa strasne trapil, kedze nevie jazyk. Zacal sa mi menit k horsiemu, tak som to nesilila. Ucitelky tiez neochotne. Kricali nanho, ked nieco nespravil (lebo nevie jazyk). Ked sa vratime domov, bude mat 5 rokov.
Momentalne mi tu navstevuje slovenske kruzky. Tie su zatial ok. Vydrzi a je stastny.

siska53
14. okt 2023

Urcite je fajn, ak su aspon nejake kruzky, kde su deti.. to je fajn.

negymama
14. okt 2023

myslim, ze si urobila dobre. Ak ste v zahranici len kratko, tak by som skolku nesilila. Ale na druhej strane by som mozno vyuzila aj kruzky s domorodymi detmi. Mozno sa na neho nalepi aspon trochu cudzeiho jazyka za pol roka.

rivini
14. okt 2023

Ono to nie je jednoducha situacia…vacsinou plati, ze do tych 3 rokov dieta nejak tragicky vela “neprepasie”, ak do skolky nepojde, no ak ma aj do troch rokov na par hodin nejaku skupinku, tak mu to moze len pomoct. Moje vlastne dieta bolo neskutocne bojazlive a skolka mu naozaj pomohla stat sa socialnejsim, sebavedomejsim…Od troch rokov je to uz podla mna naozaj pre detsky vyvoj skor kriticke…a tu nejde o skolku ako taku…ale je ine, ak je doma dieta, ktore tam ma 2-3 surodencov, alebo bratranca v rovnakom veku cez cestu a ine, ak je tam len s mamou izolovane. Problem moze byt aj v tom, ze syn vyrasta v prostredi, ktoreho jazyku nerozumie. Cize asi ani nejakych “ihriskovych kamosov” velmi nema…neviem, ci sa vy stretavate s nejakymi skamosenymi mamickami. Skolka by mu mozno na par hodin skor pomohla. Neviem, v akej krajine zijete, ale ucitelky by mali byt na integraciu zaucene a pripravene…treba to odkomunikovat a pripadne poziadat a integracneho asistenta. Ja zijem v zahranici, v skolke, kam chodi moje dieta, je tiez chlapcek, ktory este nevie ani slovo v danom jazyku, no nikdy som nezazila, aby nan niekto krical, alebo ho inym sposobom diskriminoval.

rivini
14. okt 2023

Este mi napadlo k tomu “zacal sa mi menit k horsiemu”-to je uplne normalny stav v case, ked dieta zacina adaptaciu v skolke. Tam sa cely cas viac ovlada a emocne reguluje, lebo este nevie zhodnotit, co si vlastne moze “dovolit”. No a doma potom necha vsetkym emociam volny priebeh. Mnohe deti horsie spia, doslova “visia” na mame, su nervozne a podrazdene. Ale je to normalny proces, kedze pre male dieta je par hodin v skolke ako pre nas cely den v praci. To sa ale casom upravi a patri to k tejto faze.

luccija
14. okt 2023

Aj moja išla v 5 r a žiadne negatíva som nespozorovala🙂nastúpila v 3 r za pár mesiacov si z chorôb uhnala astmu, tak sme skončili.Potom išla v 5 r úplne bez problemov.Ved sa mu budeš venovať škôlka sa veľmi preceňuje

babatkoo
14. okt 2023

Moj nastupil do skolky v 6 rokoch, zo zdravotnych dovodov (operacia pluc) nemohol skor do kolektivu. A absolutne ziadna ujma to pre neho neho. Zaclenil sa do kolektivu, nasiel si kamaratov. Kolektiv ho pekne prijal. Dnes je druhak na skole a ziaden problem nema.

marianarem
14. okt 2023

Ja som isla v 4.5r a nebol ziadny problem. Prisla som do skolky, pozrela som sa, kto mi je sympaticky, zoznamila som sa a zacali sme sa hrat 🙂 Doteraz si na ten prvy den pamatam aj na tu prvu hru.

nikdenikto
15. okt 2023

Bezne deti nastupujú až do predškolského ročníka. Idu ale k deťom, ktoré už škôlku navštevujú dlhšie. Majú tam skupinky, svoj zabehnutý režim s učiteľmi a podobne. Ale ak ste v zahraničí, určite by som to nesilila. Je to ale škoda, že to malý v škôlke nedával dobre, lebo by sa perfektne naučil jazyk.